ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 13 Ιουλίου 2024
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Απομακρύνονται οι πυλώνες φωτισμού από την Πλατεία Ελευθερίας του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης

Στην Πλατεία Ελευθερίας βρέθηκε στις 6 το πρωί της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2024 ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, κ. Γιώργο Σισαμάκη, κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης των πυλώνων φωτισμού λόγω των προβλημάτων στατικότητας που αντιμετώπιζαν.
Ιόνια Νησιά Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού και εκβάθυνσης του ποταμιού στον Ποταμό Κέρκυρας

Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες στο ποτάμι του Ποταμού στην Κέρκυρα, οι οποίες αφορούν σε εκβάθυνση του ποταμιού, καθαρισμό του από τα φερτά υλικά και διαμόρφωση των εκβολών του. Ήδη, ο εργολάβος έχει εγκαταστήσει ειδικά μηχανήματα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αυστηρές συστάσεις για τις παράνομες αφισοκολλήσεις από τον Δήμο Ναυπακτίας

Για ακόμη μία φορά απευθύνεται αυστηρή σύσταση από τον Δήμο Ναυπακτίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιώτες, που προβαίνουν σε παράνομες αφισοκολλήσεις.

Μοναδική συναυλιακή εμπειρία από το «Ξέφραγο Αμπέλι» στη Νέα Πεντέλη

Το μουσικό συγκρότημα «Ξέφραγο Αμπέλι» χάρισε σε πλήθος κόσμου μια μοναδική συναυλιακή εμπειρία, συνδυάζοντας την αυθόρμητη βιωματική πλευρά του παραδοσιακού γλεντιού, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους, που ένωσαν τα βήματά τους σε κύκλους, που αγκάλιασαν την κεντρική πλατεία της Νέας Πεντέλης.

Αθλητικά έργα προϋπολογισμού 1,12 εκ. ευρώ στον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου χρηματοδοτεί το Υπουργείο Αθλητισμού

Το Υπουργείο Αθλητισμού χρηματοδοτεί αθλητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1.123.287 ευρώ στον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης, κατόπιν της συνάντησης, που είχε με τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Διαμαντόπουλο, την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στην Αθήνα.

Συντήρηση διαβάσεων στο οδικό δίκτυο της πόλης του Κιλκίς

Με επιμέλεια συνεργείου της Τεχνικής Υπηρεσίας και τη συνδρομή των ελαιοχρωματιστών, που απασχολούνται στον Δήμο από το πρόγραμμα επιχορήγησης ανέργων άνω των 55, διαβάσεις πεζών έχουν ολοκληρωθεί στην κεντρική οδό της 21ης Ιουνίου από το ύψος των Δικαστηρίων μέχρι και την είσοδο του Γενικού...
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γιώργος Αγριμανάκης καλωσόρισε τον Πρέσβη της Κίνας εκ μέρους του Δημάρχου Ηρακλείου Κρήτης και μετέφερε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την Κίνα σε κάθε επίπεδο. Η ανάπτυξη του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα και της επιχειρηματικότητας τέθηκαν ως ζητήματα προτεραιότητας από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία εξετάστηκε η προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της τεχνολογίας και της ενέργειας, ενώ αναφορά έγινε και στην αδελφοποίηση του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης με...
Ανατολική Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέοι κάδοι ανακύκλωσης τηγανέλαιων στον Δήμο Παιανίας

Ένα ακόμα ρεύμα ανακύκλωσης ενεργοποιείται στον Δήμο Παιανίας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και περιορίζοντας το οικονομικό κόστος. Ήδη σε δέκα σημεία, δίπλα στους κόκκινους κάδους για την ανακύκλωση ρούχων και αξεσουάρ, έχουν τοποθετηθεί νέοι κάδοι για τη συλλογή και ανακύκλωση των μαγειρικών ελαίων (τηγανέλαιων), τα οποία αξιοποιούνται για την παραγωγή «βιοντίζελ».

Η ανακύκλωση των τηγανέλαιων είναι σημαντική για τη διαφύλαξη του οικοσυστήματος, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ένα λίτρο καμένου λαδιού καταστρέφει ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερό. Επιπλέον, το λάδι που χύνεται στον νεροχύτη επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα βιολογικού καθαρισμού, ενώ βουλώνει τις σωληνώσεις και τις αποχετεύσεις. Όπως και το χύσιμο τηγανέλαιων στο έδαφος δημιουργεί σοβαρή ζημιά στην ισορροπία του οικοσυστήματος.
Την ίδια ώρα το «βιοντίζελ» από τηγανέλαια εκπέμπει κατά 90% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου, είναι ένα φυτικό υλικό, βιοδιασπώμενο, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Η σύμβαση με τη «FargecoHellas», που υπέγραψε ο Δήμος Παιανίας, προβλέπει τη συλλογή και μεταφορά των ελαίων, καθώς και αντισταθμιστικά οφέλη για τον Δήμο, όπως: Την οργάνωση εκστρατείας προβολής και ευαισθητοποίησης των δημοτών και την έκδοση έντυπου ενημερωτικού υλικού με δικές της δαπάνες, τη διοργάνωση ενημέρωσης–δράσης ανακύκλωσης στις λαϊκές αγορές και την προσφορά του ποσού των 500 ευρώ κάθε χρόνο υπό τη μορφή δωροεπιταγών τροφίμων ή άλλων ειδών για τη στήριξη ευπαθών ομάδων του Δήμου ή αναγκών των σχολείων.
Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη προσπάθεια, ο Δήμαρχος Παιανίας, κ. Ισίδωρος Μάδης, είπε πως: «Η φύση χρειάζεται δέκα χρόνια για να απορροφήσει ένα λίτρο τηγανελαίου. Και αυτό το ένα λίτρο μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα πόσιμου νερού. Με την τοποθέτηση των νέων κάδων για την ανακύκλωσή τους, προστατεύουμε ποικιλοτρόπως το περιβάλλον και ενισχύουμε την κυκλική οικονομία. Παραμένουμε πιστοί στην πολιτική μας για μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, αλλά και του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων.».
Αυτό που πλέον απομένει να γίνει είναι οι δημότες να τοποθετούν τα τηγανέλαια (εφόσον παγώσουν) σε πλαστικά δοχεία, τα οποία στη συνέχεια θα ρίχνουν στους ειδικούς κάδους.
Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η ανακύκλωση αφορά αποκλειστικά και μόνο στα βρώσιμα έλαια.