Μια πολύχρωμη μουσικοχορευτική πανδαισία από συλλόγους της Νέας Ιωνίας Αττικής στις «Ιωνικές Ημέρες Μνήμης & Πολιτισμού 2024»
Το βράδυ της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου 2024, στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Αττικής, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με τίτλο: «Στα βηματα της παράδοσης», στο πλαίσιο διεξαγωγής του Ιωνιώτικου θεσμού: «Ιωνικές Ημέρες Μνήμης & Πολιτισμού 2024», με τη συμμετοχή του Ιωνικού Συνδέσμου, του Συλλόγου Ηπειρωτών «Άπειρος Γαία», του Συλλόγου Ρουμελιωτών, του Συλλόγου Θεσσαλών Νέας Ιωνίας, του Συλλόγου Κρητών & Φίλων Κρήτης Νέας Ιωνίας «Δίκταμος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας «Μνήμες Παράδοσης», του Συλλόγου Ποντίων «Η Σινώπη» και του Χορευτικού Εργαστηρίου Νέας Ιωνίας, συνοδεία ζωντανής μουσικής με τον Μαέστρο κ. Βαγγέλη Σαραντίδη και το Παραδοσιακό Συγκρότημα «ΕΠΤΑΣΗΜΟ».
Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος καλωσόρισε τους πολυπληθείς θεατές.
Στην όμορφη αυτή εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Αττικής κ. Παναγιώτης Μανούρης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αναστασία Κλάρα, η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Σοφία Ναϊσίδου, η Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, ο Αντιδήμαρχος Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών κ. Σωτήριος Σκευοφύλαξ, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία» κ. Βασίλης Χριστοδούλου με τη σύζυγό του κ. Σταυρούλα Παπαδάκη-Χριστοδούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Γιώργος Τσιακαλάκης και Ευθύμιος Παπαμαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος-Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης» κ. Ξάνθος Μαϊντάς, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ.κ. Γιάννης Κοντίτσης και Δέσποινα Γεωργαντζή, η Προεδρος του Συλλόγου Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη Νέας Ιωνίας-Ηρακλείου Αττικής κ. Μαίρη Αρώνη, καθώς και πλήθος κόσμου.
Πρώτο εμφανίστηκε το Χορευτικό Τμήμα του Ιωνικού Συνδέσμου, για τον οποίο ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου ανάφερε πως: «Ο Ιωνικός Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1951 και έχει μια μεγάλη πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Διαθέτει τμήματα: Χορευτικό, Νεανικής Ορχήστρας, Καλλιτεχνικό Μπατίκ, Θεατρικό, Φωτογραφίας, Παιδική Θεατρική Ομάδα «Τ’ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ» και Εργαστήρι Ελληνικής Χορωδιακής Μουσικής.». Το πρόγραμμα του ιστορικού Ιωνιώτικου Συλλόγου περιλάμβανε τους ακόλουθους Μικρασιάτικους χορούς: Συρτός Αρτάκης Κυζίκου «Τέσσερα μάτια, δυο καρδιές», Σκέρτσο πεταχτό Σμύρνης, Βαλς Πόλης, «Μενεξέδες και Ζουμπούλια», Αργιλαμάς Πόλης «Αραμπάς περνά», με Χοροδιδάσκαλο την κ. Εύα Καραδήμα.
(ΣΗΜ.: Οι φωτογραφίες του Χορευτικού Τμήματος του Ιωνικού Συνδέσμου είναι του Ιωνιώτικου Συλλόγου)
Αμέσως μετά, ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου αναφέρθηκε στον Σύλλογο Ηπειρωτών «ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ», για τον οποίο είπε πως: «Ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας Αττικής «Άπειρος Γαία» έκανε τα πρώτα βήματά του πριν 15 χρόνια με σκοπό τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Ηπειρωτών της Νέας Ιωνίας, αλλά και των όμορων Δήμων Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης, σύμφωνα με το καταστατικό του. Δέχεται ακόμη ως μέλη και άλλα πρόσωπα, τα οποία δεν έλκουν την καταγωγή τους από την Ήπειρο, αλλά είναι «φίλοι» με άτομα του συλλόγου …και συμφωνούν με τους σκοπούς, τους στόχους και τις υποχρεώσεις του Συλλόγου.
Η «Άπειρος Γαία» είναι μέλος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Σ.Ε.), στους κόλπους της οποίας δραστηριοποιούνται πάνω από τετρακόσια πενήντα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία (Αδελφότητες, Ενώσεις και Ομοσπονδίες). H Π.Σ.Ε. ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1937, με σκοπό τη συνένωση των Ηπειρωτικών Σωματείων, τα οποία βρίσκονταν εκτός Ηπείρου, δηλαδή, της υπόλοιπης Ελλάδας, με έδρα την Αθήνα.
Η Ήπειρος χειμάζεται απ’ την ερήμωση των χωριών της. Αλλά και οι Ηπειρώτες στο Λεκανοπέδιο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα βασανιστικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν όλοι οι κάτοικοι.
Σημαντικό εφόδιο σε αυτή τη δύσκολη πορεία είναι η διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων της ιδιαίτερης πατρίδας, αλλά και η συμπόρευση με τους φορείς της Νέας Ιωνίας για τη βελτίωση της ζωής. Ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η συμμετοχή της «Απείρου Γαίας» με περίπτερο στις «Ιωνικές Ημέρες Μνήμης και Πολιτισμού 2024», που οργανώνει ο Δήμος της Νέας Ιωνίας.
Την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2024, και ώρα 5 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή κ. Γιάννη Γερογιάννη, με τίτλο: «ΤΟ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Με την παρουσίαση αυτή θα εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία η συλλογική μνήμη της μουσικής παράδοσης στην Ελλάδα.».
Το Χορευτικό Τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών «ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ» παρουσίασαν τους χορούς: Αρβανιτοβλάχικο, Περδικομάτα, Μαρίκα, Οσμαντάκας και Παραμυθιώτικο, με Χοροδιδάσκαλο τον κ. Νίκο Τριανταφύλλου.
Η βραδιά συνεχίστηκε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας «Μνήμες Παράδοσης», το Χορευτικό Τμήμα του οποίου χόρεψε τα κομμάτια: Γιαρούμπι, Αλατσατιανή, Άτταρης και Ρουμπαλιά, με Χοροδιδάσκαλο τον κ. Ερρίκο Βένγκα.
Ακολούθησε ο Σύλλογος Θεσσαλών, για τον οποίο ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου επισήμανε πως: «Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλών Νέας Ιωνίας δραστηριοποιείται στην πόλη μας από το 2013, είναι μέλος της δευτεροβάθμιας Ένωσης Θεσσαλικών Σωματείων «Η Πανθεσσαλική Στέγη», όπως και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID.
Κύριο μέλημα και σκοπός της δημιουργίας του φορέα είναι η συμβολή στη διατήρηση και μεταλαμπάδευση των πολιτιστικών στοιχείων της παράδοσης και του πολιτισμού μας με σεβασμό στους προγενέστερους, μέσα από ποικίλες δράσεις και μορφωτικές εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο.
Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου παρουσιάζει πληθώρα εμφανίσεων στο θέατρο της Δώρας Στράτου, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Θέατρο Αττικού Άλσους, σε λαογραφικά παραδοσιακά ανταμώματα, φεστιβάλ, ημερίδες, διαλέξεις, γαστρονομικά και τουριστικά forum, διεθνείς εκθέσεις, φιλανθρωπικές παραστάσεις, εκδηλώσεις της UNESCO, παρουσία σε αγήματα, καθώς και κάθε άλλη πρόσφορη δραστηριότητα, αναβιώνοντας έθιμα της Θεσσαλίας, διαδίδοντας την πλούσια μουσικοχορευτική μας παράδοση ακόμη και στους νέους όλου του κόσμου (Hellenic youth in action), συμμετέχοντας στον «Χορό Φιλίας» στο Σύνταγμα, το 2018, μαζί με 200 χορευτές από παγκόσμιες οργανώσεις του Ελληνισμού.».
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Θεσσαλών, με την ενδυμασία της «Καραγκούνας», παρουσίασε τους χαρακτηριστικούς χορούς της Θεσσαλίας: Συρτός «Πώς βγαίνει ο ήλιος το πρωί», Κλειστός Αργιθέας «Σταφύλι μου κρυστάλλινο», Τσάμικο «Τα μάγια στο πηγάδι» με γύρισμα σε «Γαϊτανάκι Αργιθέας» και Μπεράτι με γύρισμα σε τάσια, με Χοροδιδάσκαλο την κ. Λία Βουγιούκα.
Το χορευτικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας, για το οποίο είπε ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου πως: «Το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας συμπληρώνει φέτος 31 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Στις αίθουσές του, στην οδό Αδριανού 1 & Αλ. Παναγούλη, στεγάζονται τμήματα εκμάθησης ελληνικού παραδοσιακού χορού, μουσικών παραδοσιακών οργάνων, τραγουδιού και λαογραφικών εργαστηρίων. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις, που αφορούν στον παραδοσιακό χορό σε όλη την Ελλάδα, με αποκορύφωμα διοργανώσεις και συμμετοχές σε παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο, στο Θέατρο Παλλάς, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο Θέατρο Δώρας Στράτου. Οι δραστηριότητές του βασίζονται στην ενεργή συμμετοχή και στον εθελοντισμό των 500 και πλέον μελών του, γι’ αυτό και αποτελεί το μαζικότερο κύτταρο πολιτισμού στην πόλη της Νέας Ιωνίας.».
Το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας παρουσίασε τους χορούς από το Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία: Συγκαθιστός μαντηλάτος, Ξεσυρτός με γύρισμα σε τρεις, Μπαϊντούσκα σε απόδοση από τους Ασβεστάδες και το Νέο Μοναστήρι, Ζαράδικος με γύρισμα σε κουλουριαστό και τσέστο και Καρσιλαμάς.
Οι φορεσιές ήταν από την Καρωτή Έβρου και από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας, και ανήκουν στο βεστιάριο της κ. Κατερίνας Βάλβη. Υπεύθυνοι διδασκαλίας είναι οι κ.κ. Δημήτρης Μήτσης και Μάνθα Ζήβα.
Ακολούθησε η εμφάνιση του Συλλόγου Ρουμελιωτών, για τον οποίο ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου ανέφερε πως: «Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας φέτος ενηλικιώνεται, συμπληρώνοντας 18 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα της Νέας Ιωνίας.
Μέλη της όσες και όσοι αντλούν την καταγωγή τους από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας, ζουν και εργάζονται μόνιμα στη Νέα Ιωνία.
Μέχρι τώρα ο Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και πνευματικού περιεχομένου.
Λειτουργούν: Ομάδες Παραδοσιακών Χορών για ενήλικες, Μεικτή Τετράφωνη Χορωδία, Μαθήματα παραδοσιακών χορών, Τμήμα Εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, Σεμινάρια Παραδοσιακών Χορών, Τμήμα Ζumba toning, zumba strong, Όμιλος Προφορικής Ιστορίας, Εθελοντική ομάδα, με Καλλιτεχνικό Υπεύθυνο τον κ. Πέτρο Μήτσου.».
Τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου Ρουμελιωτών χόρεψαν τα τραγούδια από τη Ρούμελη: Λιβανατέικο, Σήκω απάνω Δημητρώ, Τσάμικο και Συρτό.
Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκαν τα μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου Κρητών & Φίλων Κρήτης Νέας Ιωνίας «Δίκταμος», με τον κ. Λουκά Χριστοδούλου να λέει πως: «Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1983, χάρη στο μεράκι κάποιων αξιόλογων Κρητικών του Περισσού της Νέας Ιωνίας, οι οποίοι έτρεφαν άσβεστη στην καρδιά τους την αγάπη για τον πολιτισμό και τα έθιμα του τόπου τους.
Η σκυτάλη πέρασε στα χέρια μιας επόμενης γενιάς, η οποία πιστή στο δόγμα και τις αξίες των πρωτεργατών, επιθυμεί να συνεχίσει το έργο τους, κομίζοντας σε φίλους και μέλη του συλλόγου το διαρκές αίτημα της καλλιέργειας μιας συλλογικής συνείδησης μεταξύ Κρητών και φίλων.
Στον Σύλλογο παραδίδονται μαθήματα Κρητικών χορών για όλες τις ηλικίες και για κάθε χορευτικό επίπεδο. Ο σπουδαίος ερευνητής και δάσκαλος Κρητικών χορών κ. Γιάννης Μεγαλακάκης αναλαμβάνει να μυήσει τα μέλη στη χορευτική τέχνη της Κρήτης.
Επιπλέον, παραδίδονται μαθήματα Λύρας, με δάσκαλο τον κ. Φωκά Μουρτζάκη, έναν εξαίρετο νέο παραδοσιακό μουσικό, με βαθιά γνώση της Κρητικής μουσικής παράδοσης.».
Οι χοροί που παρουσιάστηκαν είναι: Συρτός, Μαλεβιζιώτης, Λαζώτης και Εθιανός.
Η χορευτική βραδιά ολοκληρώθηκε με τον Ποντιακό Σύλλογο Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», για τον οποίο ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου είπε πως: «Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια από την ίδρυσή του και στηρίζεται στην εθελοντική βάση συμμετοχής των μελών του.
Σκοπός του είναι η διατήρηση, η προβολή και η προώθηση των ποντιακών παραδόσεων, η μελέτη της ποντιακής ιστορίας, της λαογραφίας και της διαλέκτου, καθώς και η πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.
Η «Σινώπη», λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια ταξίδεψε… τόσο στις γειτονίες της Νέας Ιωνίας και της Αττικής, όσο και στην Υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στο Εξωτερικό.
Ταξίδεψε στην Αμφιλοχία, στη Σίφνο, στην Αντίπαρο, στο Καρπενήσι, στη Σκάλα Λακωνίας, στην Ιτέα, με σημαντικό σταθμό τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.
Η «Σινώπη» διαθέτει τμήματα εκμάθησης ποντιακών χορών ενηλίκων και παιδιών, εκμάθηση μουσικών οργάνων, τμήμα εκμάθησης ποντιακής κουζίνας και τμήμα χορωδίας.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας κάθε Τετάρτη, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιώργο Σαραφίδη. Τα μαθήματα συνοδεύουν οι Μουσικοί κ.κ. Κώστας Φωτιάδης στη Λύρα και Δημήτρης Σαχσανίδης στο νταούλι.».
Το Χορευτικό Συγκρότημα του συλλόγου παρουσίασε τους χορούς: Τικ Διπλόν, Τικ Τόνγιας, Αρματσούκ, Τρυγώνα, Τικ Tσουρτούγουζους και Κότσαρι, και το χορευτικό συνόδευσαν οι μουσικοί κ.κ. Κώστας Φωτιάδης στη Λύρα και Δημήτρης Σαχσανίδης στο νταούλι, με Υπεύθυνο Χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιώργο Σαραφίδη.
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως το μουσικό συγκρότημα «ΕΠΤΑΣΗΜΟ» δημιουργήθηκε το 1995 από τους κ.κ. Βαγγέλη Παπαναστασίου (κλαρίνο, φλογέρες, γκάιντα, τσαμπούνα), Βαγγέλη Σαραντίδη (βιολί, μαντολίνο) και Ιάκωβο Ηλιάδη (λαούτο), και αποτελεί μία από τις σταθερότερες ορχήστρες στον χώρο της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής.
Ακόμη, οι ενδυμασίες προέρχονταν από το Βεστιάριο της Κατερίνας Βάλβη-Αγιασματζή εκτός των ενδυμασιών του Πόντου και της Κρήτης, που ήταν των αντίστοιχων Συλλόγων.
Την εκδήλωση αποφώνησε ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ευχόμενος καλό βράδυ σε όλες και όλους.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό με τους παριστάμενους στην υπέροχη αυτή μουσικοχορευτική εκδήλωση: