ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 10 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Ανατολικής Αττικής

Άκρως εποικοδομητική ήταν η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, που είχε ως στόχο την ενημέρωσή τους για το πώς θα κινηθεί η Περιφέρεια την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, είσοδος δίπλα από την τράπεζα Πειραιώς), πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της τέταρτης Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, με θέμα τα λόγια του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Willem van Gogh: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο καλλιτεχνικό από το ν’ αγαπάς κάποιον.».

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Δυτική Ελλάδα Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μεγάλης περιβαλλοντικής και οικονομικής σημασίας η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας ιλύος στο Αίγιο

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023, στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας, η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου: «Προμήθεια Εγκατάσταση και Λειτουργία Εξοπλισμού Μονάδας Θερμικής Ξήρανσης Ιλύος Ε.Ε.Λ. Αιγίου», ενός έργου που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος και για την τοπική οικονομία, όπως σημειώθηκε από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας και Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Α. κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Μάλιστα, ο κ. Καλογερόπουλος, αφού τόνισε πως: «Μιλάμε για ένα έργο, που θα τολμούσα να χαρακτηρίσω εμβληματικό.», συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Πρέπει να τονίσω την άψογη συνεργασία που είχαμε με το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Α., τον μελετητή και την ανάδοχο εταιρεία. Βεβαίως, οφείλω να εκφράσω ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Γραφάκο, που συνέβαλε τα μέγιστα γι’ αυτό το έργο, καθώς είναι σημαντική η προσωπική του αρωγή σε πολλά ζητήματα του Δήμου Αιγιαλείας για έργα τοπικής ωφέλειας, αλλά και εθνικής σημασίας. Είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή για μένα και κομβική για την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αιγιάλειας. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος, να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας.».
Επίσης, στην τοποθέτησή του ο κ. Μανώλης Γραφάκος τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Είναι η πρώτη φορά που παρευρίσκομαι σε υπογραφή σύμβασης έργου ενταγμένου στο Ταμείου Ανάκαμψης στον τομέα της διαχείρισης λυμάτων και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτή την εξέλιξη. Συγχαίρουμε τα στελέχη του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α.Α. για τον σωστό σχεδιασμό και την υποβολή του φακέλου. Η χώρα κατάφερε με τις ενέργειες του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να αντλήσει 32 δισ. ευρώ για ανάλογα έργα, με το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει σε έργα που αφορούν στο περιβάλλον. Τους στόχους απορρόφησης των πιστώσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, όσον αφορά στα αστικά λύματα, τους υπερκαλύπτουμε, και το λέμε σήμερα δημόσια από το Αίγιο. Εξάλλου, η ανάδοχος εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοια έργα και η παρουσία της εγγυάται την ολοκλήρωση του έργου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.».
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στο αντικείμενο του έργου, που καθιστά τη Δ.Ε.Υ.Α. πρωτοπόρα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, μιας και θα διαχειρίζεται λυματολάσπη, και όσων Δ.Ε.Υ.Α. δεν διαθέτουν ανάλογη υποδομή, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ανάλογη μονάδα σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ενώ με τη σειρά του ο Τεχνικός Διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α. κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της αναδόχου εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ», κ. Διονύσιος Γεωργόπουλος, μίλησε για τη σημασία της κατασκευής της μονάδας, μιας και η διαχείριση λυματολάσπης αποτελεί ένα αξιοσημείωτο πρόβλημα για τους περισσότερους δήμους της χώρας, που αναγκάζονται να επιφορτίζονται το κόστος μεταφοράς της στις λίγες υπάρχουσες μονάδες της χώρας, και ακόμη ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η μονάδα θα λειτουργεί με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, με προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα, αλλά και ως καύσιμο.
Ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας και Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Α. κ. Καλογερόπουλο και τον Πρόεδρο της αναδόχου εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» κ. Γεωργόπουλο, ενώ παρόντες στη μικρή τελετή ήταν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μαρία Σταυροπούλου, Βασίλης Χριστόπουλος, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και Παναγιώτης Ανδρεόπουλος, μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ.Ε.Υ.Α.Α. κ.ά..
Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμού μονάδας θερμικής ξήρανσης ιλύος της Ε.Ε.Λ. Αιγίου για χρονικό διάστημα 6 ετών, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 6 έτη. Η παραγόμενη αφυδατωμένη ιλύς, πρωτοβάθμια και βιολογική, θα προέρχεται από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αιγίου και θα υπόκειται σε θερμική ξήρανση, με στόχο τη μέγιστη δυνατή μείωση του όγκου της και την παραγωγή τελικού προϊόντος υψηλής αξίας για γεωργική ή και άλλη χρήση. Η παραγόμενη ξηρή ιλύς, που θα προκύπτει από τη διαδικασία της θερμικής ξήρανσης, θα είναι πλήρως υγιεινοποιημένη, με CLASS A βιοστερεά (Rule 503 of US EPA–Environmental Protection Agency). Ως καύσιμη ύλη για την ξήρανση της ιλύος θα χρησιμοποιείται βιομάζα, που αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, και ειδικά στην περίπτωση του Αιγίου και λόγω των τοπικών συνθηκών θα χρησιμοποιείται ξηρός ελαιοπυρήνας (πυρηνόξυλο). Επίσης, θα προμηθευθεί πλήρες και αποτελεσματικό σύστημα απόσμησης για την υποδοχή της αφυδατωμένη ιλύος, καθώς και ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας των παραγόμενων απαερίων από τη μονάδα ξήρανσης.
Σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό, και από τη στροφή που παρατηρείται στη διαχείριση της ιλύος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι δράσεις μέσω των οποίων μπορεί να γίνει αξιοποίηση της αφυδατωμένης ξηράς βιολογικής ιλύος είναι:
-Απευθείας εφαρμογή σε αγροτικές εφαρμογές.
-Επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον τραυματισμένων φυσικών ανάγλυφων, υπό την προϋπόθεση πως η ιλύς θα είναι σταθεροποιημένη.
-Χρήση ως καύσιμης ύλης.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από ίδιους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας (για τη δαπάνη της κανονικής λειτουργίας της μονάδας). Το ποσό της Σύμβασης της πράξης (επιλέξιμος προϋπολογισμός) ανέρχεται σε 6.762.000 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.), ενώ ο αντίστοιχος Φ.Π.Α. 24% (1.622.880 ευρώ) καλύπτεται από ιδίους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας. Η δαπάνη της κανονικής λειτουργίας της μονάδας για έξι έτη, ποσού 1.352.604 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.) και η δαπάνη του δικαιώματος προαίρεσης για την επιπλέον κατά έξι έτη λειτουργία αυτής, ποσού 1.352.604 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.), καθώς και ο αντίστοιχος Φ.Π.Α. 24% καλύπτεται από ιδίους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας.