ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 2 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Γαστρονομία Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης για την ανάδειξη της κρητικής κουζίνας

Η γαστρονομική κληρονομιά, η τοπική μαγειρική και ο πλούτος των πρώτων υλών της κρητικής γης παρουσιάστηκαν με επιτυχία στις διήμερες εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Πυργού.

Στις εμπνευσμένες αυτές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Πυργού από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του, συνταγές που συνδέουν το χθες με το σήμερα και παρασκευές με τοπικά προϊόντα και εποχιακές πρώτες ύλες, παρουσιάστηκαν με δημιουργικό τρόπο, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών και επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του Ηρακλείου στον τομέα της γαστρονομίας.
Η κρητική διατροφή αναδείχθηκε μέσα από πιάτα με «γιαχνερά», δηλαδή, άγρια χόρτα, τα οποία «συνόδευσαν» χοχλιούς ή σουπιές, με μυζήθρα, που παρασκευαζόταν επιτόπου με φρέσκο γάλα, με παραδοσιακές γεύσεις όπως τα φρέσκα κουκιά μαγειρεμένα με αγκινάρες ή ωμά, ως «μεζές» μαζί με παλαιωμένο κεφαλοτύρι και ρακή. Τα αυτοφυή χόρτα μπήκαν, επίσης, στο τηγάνι ή έγιναν γέμιση για πιτάκια με χειροποίητη ζύμη, με βάση την παραδοσιακή μαγειρική της Κρήτης. Παράλληλα, τα φρέσκα υλικά παρουσιάστηκαν και σε πιάτα–δημιουργίες από γνωστούς σεφ, με σύγχρονη αντίληψη και αισθητική και νέες τεχνικές.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, το Σωματείο Μαγείρων & Ζαχαροπλαστών και Προσωπικού Κουζίνας Νομού Ηρακλείου και ο Σύλλογος «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας» ως συνδιοργανωτές, καθώς και ο σεφ κ. Κώστας Ασσαργιωτάκης με την ομάδα του, μαγείρεψαν για τους επισκέπτες συνταγές με παραδοσιακή και σύγχρονη εκτέλεση, ενώ η κ. Στέλλα Αστυρακάκη, «σομελιέ» και ιδιοκτήτρια του «Wine Walkers Crete», μύησε το κοινό στα τέσσερα στάδια της οινογνωσίας, με κρασιά από τον κρητικό αμπελώνα.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα πιάτα, καθώς και προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς, που συμμετείχαν σε έκθεση στον χώρο της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν ως κεράσματα στους συμμετέχοντες, μαζί με ρακή, κρασί και μπύρες από ζυθοποιίες της Κρήτης.
Σχολιάζοντας τις επιτυχημένες γαστριμαργικές εκδηλώσεις στο χωριό Πυργού Ηρακλείου Κρήτης, ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Ψηφιακού Μετασχηματισμού-Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σισαμάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Η διοργάνωση στην Πυργού πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συνεργασία θεσμικών φορέων της γαστρονομίας και είχε ως στόχο την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού και της ντόπιας κουζίνας. Η συμμετοχή επισκεπτών από τα γύρω χωριά και το Ηράκλειο ήταν πράγματι μεγάλη και τους ευχαριστούμε. Οι εκδηλώσεις αυτές, που θα συνεχιστούν, είναι μέρος του συνολικού σχεδιασμού μας για την ανάδειξη του Ηρακλείου ως γαστρονομικού προορισμού. Θα ακολουθήσει αντίστοιχη εκδήλωση στον Προφήτη Ηλία, ενώ τον Σεπτέμβριο θα διοργανώσουμε τις «Ημέρες Γαστρονομίας», το φεστιβάλ που έχει αποκτήσει πια τη δική του ιδιαίτερη δυναμική και συνδράμει καθοριστικά στην καθιέρωση του Ηρακλείου ως σημείου αναφοράς της κρητικής γαστρονομίας και της αγροδιατροφής.».

Επίσης, οι εκδηλώσεις «ντύθηκαν» μουσικά κατά την πρώτη ημέρα από τους νέους καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής κ.κ. Ζαχάρη Μηναδάκη, Μύρωνα Αναστασάκη, Γιάννη Ιατράκη, Γιάννη Βαφάκη και Δημήτρη Γουβιανάκη, ενώ την δεύτερη ημέρα έκλεισε το πρόγραμμα ο γνωστός λυράρης κ. Κώστας Σαριδάκης με το συγκρότημά του.
Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η διοργάνωση φιλοξενήθηκε άψογα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργού Ηρακλείου στην αίθουσα «Η Χρυσοπηγή».