ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 2 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μεγάλη συμμετοχή στην άσκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τη Διαχείριση Αγροδασικών Πυρκαγιών

Διενεργήθηκε με μεγάλη συμμετοχή η άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία: «Πιλοτικό–Εύβοια 1», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Εύβοιας, στη Χαλκίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος: «HORIZON2020», με τίτλο: «SILVANUS, Ολοκληρωμένη, Τεχνολογική & Πληροφοριακή Πλατφόρμα για τη Διαχείριση Αγροδασικών Πυρκαγιών», στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το έργο «SILVANUS» έχει συνολικό προϋπολογισμό 20 εκ. ευρώ και στοχεύει να προσφέρει στους εταίρους μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης δασών μέσω καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών για την έγκαιρη πρόληψη και αξιολόγηση κινδύνου των δασικών πυρκαγιών, όπως και για την άμεση, αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την ασφάλεια των εμπλεκομένων. Η πλατφόρμα θα ενσωματώσει ένα πλαίσιο επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων, ικανό να αναλύει ετερογενείς πηγές δεδομένων.
Το έργο έχει εταίρους από την Ε.Ε., την Ασία, την Ωκεανία και την Αμερική, που προέρχονται από τον πανεπιστημιακό χώρο (π.χ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνείο Βαρσοβίας, Πανεπιστήμιο Pegaso Νάπολης), τον επιχειρηματικό χώρο ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών (π.χ. Dell, Thales, Intrasoft, ATOS), όπως και από την τοπική αυτοδιοίκηση (π.χ. ΠΣτΕ, Puglia κ.ά.), διεθνείς ομάδες άμεσης βοήθειας (π.χ. PUI FRANCE, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης), ερευνητικά κέντρα (π.χ. ΚΕΜΕΑ, CERTH), και οι εταίροι δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν τα τελικά ψηφιακά προϊόντα χωρίς να καταβάλουν κάποιο αντίτιμο.

Οι 120 συμμετέχοντες στην άσκηση: «Πιλοτικό–Εύβοια 1», προέρχονταν από τις ακόλουθες υπηρεσίες και φορείς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας: Πυροσβεστική, Διεύθυνση Δασών & Δασαρχεία, Αστυνομία, Λιμενικό, Στρατός, Δήμοι, Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Εθελοντικές Ομάδες Διάσωσης & Δασοπυρόσβεσης, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Σωματεία Δασεργατών, Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά..

Επιπλέον, στη άσκηση συμμετείχαν εταίροι του προγράμματος από την Ελλάδα (π.χ. AUA, CERTH, EXUS, ΚΕΜΕΑ, HRT) και το εξωτερικό (π.χ. ATOS, SGSP, TRT, VTG), οι οποίοι παρουσίασαν τα ψηφιακά εργαλεία, τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά, ενώ υπήρχε ταυτόχρονη διερμηνεία για όλους τους συμμετέχοντες σε αγγλικά και ελληνικά.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας, κ. Γιώργο Κελαϊδίτη, ο οποίος χαιρετίζοντας τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο σημαντικό και τόσο επίκαιρο για την Π.Ε. Εύβοιας ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα, επισήμανε τη σπουδαιότητα υιοθέτησης πολιτικών ολιστικής διαχείρισης στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας με τη συνδρομή νέων έξυπνων τεχνολογιών, ενώ αντίστοιχο χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιπεριφερειάρχης για θέματα δασικής πολιτικής, κτηνοτροφίας, χωρικού σχεδιασμού και προστατευόμενων περιοχών, κ. Κατερίνα Καλαντζή.

Επίσης, η Σύμβουλος του Περιφερειάρχη για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ. Ρούλα Κεχρή αναφέρθηκε επιγραμματικά στα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το περιβάλλον και την αναγκαιότητά τους βάσει της Περιφερειακής Στρατηγικής Μελέτης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ενώ ο Τμηματάρχης Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Μελέτης και o Τεχνικός Διευθυντής του «SILVANUS» κ. Krishna Chandramouli αναφέρθηκαν στα καινοτόμα στοιχεία του προγράμματος.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η άσκηση, την οποία συντόνισε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας κ. Πολύζος Ζώης.
Βασικός στόχος της άσκησης επί χάρτου ήταν η επίδειξη των ψηφιακών συστημάτων/στοιχείων της πλατφόρμας, που είναι υπό διαμόρφωση, η δοκιμή τους και η αξιολόγηση αυτών από τους συμμετέχοντες.

Επίσης, από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, δήλωσε σχετικά πως: «Ευχαριστούμε πολύ τους συμμετέχοντες στην άσκηση επί χάρτου για την αντιμετώπιση αγροδασικής πυρκαγιάς, με την οποία αναδείχθηκαν κενά ή επικαλύψεις στους ρόλους και στις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση του συντονισμού, όπως και στα συστήματα επικοινωνιών, συλλογής και διαχείρισης της πληροφορίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.».