ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 18 Απριλίου 2025
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Δυναμική η έναρξη των δράσεων για την Εφηβεία και την Ψυχική Υγεία στον Δήμο Πεντέλης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Μελισσίων, η εκδήλωση του Δήμου Πεντέλης, με θέμα: «Ψυχικές Διαταραχές στην Εφηβική Ηλικία», η οποία ήταν η πρώτη μιας σειράς δράσεων, που στοχεύουν στη συλλογική προσπάθεια να χτιστούν οι πρώτοι πυλώνες ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης τόσο για τον εφηβικό όσο και για τον ενήλικο πληθυσμό του Δήμου Πεντέλης.
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εργασίες του Δήμου Χαλκιδέων στη Δ.Ε. Ληλαντίων

Ο Δήμος Χαλκιδέων πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένα έργα στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων, μεταξύ των οποίων επισκευές λακκουβών, καθαρισμοί αύλειων χώρων, πλύσιμο κάδων, κοπή κλαδιών, καθώς και τοποθέτηση νέων λαμπτήρων σε οδούς.
Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Ενημερωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Σχολεία του Δήμου Κιλκίς για την ατομική υγιεινή των μαθητών

Με πρόταγμα την προαγωγή της δημόσιας υγείας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Κιλκίς επικοινωνεί στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόγραμμα για την ατομική υγιεινή τους.

Αλήθεια, τώρα, κ. Μανούρη…

Το βράδυ της Δευτέρας 14 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας Αττικής η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης συζητήθηκε το 4ο θέμα, με τίτλο: «Αποστολή γραπτών απειλών σε δημοσιογραφική ομάδα από την παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»», το οποίο εισηγήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ο οποίος υπήρξε ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο δημόσιο κάλεσμά μας προς όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Νέας Ιωνίας και όλους τους δημοτικούς τους συμβούλους, συμπεριλαμβανομένων του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», καθώς και της -προσωρινά θέλω να πιστεύω- εκτός Δ.Σ. δημοτικής παράταξης «Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία», πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για ευνόητους λόγους, προκειμένου να τοποθετηθούν για το σοβαρότατο θέμα της δημόσιας απειλής κατά της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφων της εφημερίδας μας, όχι κατ’ ανάγκη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος εισηγήθηκε του επίμαχου ζητήματος ως θέμα συζήτησης Ημερήσιας Διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, πραγματοποιήθηκε η σχετική, εν πολλοίς απογοητευτική για το επίπεδο της τοπικής δημοκρατίας, συζήτηση, για την οποία υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ. Σε ό,τι αφορά στη δράστρια δημοτική παράταξη: «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας, δεν έχουμε κάτι περισσότερο να προσθέσουμε σε όσα ήδη αναφέρθηκαν σε σχετικό σχόλιό μου, όμως, έχω κάποια πράγματα να αναφέρω προς τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Αττικής κ. Παναγιώτη Μανούρη, ο οποίος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, ανοίγοντας με τη συνολική του στάση τους ασκούς του Αιόλου σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου και στην προσπάθεια φίμωσής του, ακόμη και με τρόπους έκνομους.

Εκκωφαντική απουσία του ρήματος «καταδικάζω» από τη συντριπτική πλειοψηφία όλων όσοι τοποθετήθηκαν για το θέμα των απειλών κατά της εφημερίδας μας

Τη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας Αττικής πραγματοποιήθηκε η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το 4ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης να αποδεικνύεται εξαιρετικά αποκαλυπτικό για τον ρόλο που διαδραματίζει καθένας εκ των 35 δημοτικών συμβούλων, καθώς και του Δημάρχου, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια και την έμπρακτη εφαρμογή της δημοκρατίας, την παραβατικότητα πολιτικών προσώπων και τους εδραιωμένους κοινούς κώδικες αξιών, εξ ου και το ρήμα «καταδικάζω», έστω και γενικά και αόριστα, εκτός από φωτεινές εξαιρέσεις, απουσίαζε εκκωφαντικά από τις δημοσιοσχεσίτικες προς κάθε κατεύθυνση τοποθετήσεις, όλων όσοι τόλμησαν έστω να ψελλίσουν οτιδήποτε.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς από τον οθωμανικό ζυγό

Το πρωί, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος τέλεσε Δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεβαδέων και ο χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καραμάνη.Τον πανηγυρικό εκφώνησε η Εκπαιδευτικός του 9ου Δημοτικού Σχολείου...
Δυτικός Τομέας Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσα η Διάλεξη στο Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου, με θέμα: «Κειμήλια λαϊκής τέχνης ως υλικά τεκμήρια»

Ομιλήτρια ήταν η κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας, την οποία προλόγισε ο κ. Θανάσης Καποτάς, Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΔΠ και Υπεύθυνος του Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου.
Κοινωνία Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με Σιβιανή μάσκα-προσωπείο ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης κήρυξε την έναρξη της παρέλασης του Καστρινού Καρναβαλιού

Φορώντας μια μοναδική Σιβιανή μάσκα-προσωπείο, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, χαιρέτησε το Καστρινό Καρναβάλι 2024, δίνοντας, ταυτόχρονα, το μήνυμα για το πώς μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο, αλλά και διαφορετικό το 2025.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σίβα», του Δήμου Φαιστού, για την παραχώρηση της μάσκας, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Καλώς ορίσατε στο καρναβάλι 2024. Είμαστε εδώ, θα είμαστε εδώ να χαιρόμαστε, να βρισκόμαστε μαζί. Το καρναβάλι έρχεται από πολύ μακριά. Και έχει και την παράδοσή του σε αυτή την πόλη. Είναι. Βέβαια. πάνω απ’ όλα για να διασκεδάσουμε, είναι για να ξεφαντώσουμε, αλλά έχει και το στοιχείο της κριτικής. Της πολιτικής κριτικής, της κοινωνικής κριτικής. Τα θέλουμε όλα αυτά. Ξεκινάμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή το Καστρινό Καρναβάλι. Μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο; Μπορούμε. Μπορούμε να το κάνουμε διαφορετικό και καλύτερο; Μπορούμε να το κάνουμε διαφορετικό και καλύτερο, και να του δώσουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Να του δώσουμε χαρακτηριστικά, που συνδέουν το παρόν μας με ένα παρελθόν, το οποίο ούτως ή άλλως μας είναι πολύτιμο. Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε μαζί το επόμενο και τα επόμενα Καστρινά Καρναβάλια. Καστρινό Καρναβάλι 2024, πάμε!».

Σε ό,τι αφορά στη Σιβιανή μάσκα, αξίζει να αναφέρουμε πως:
1) Ένας μύθος, που ξεκινάει από πολύ παλιά, συνδέεται με τη Σιβιανή μάσκα. Πριν την ανανέωση της κατασκευής της μάσκας με Αθάνατο από ένα παιδί τη δεκαετία του ’60, τον Οδυσσέα Μεσσαριτάκη, υπήρχε ένας μύθος προφορικός, που μεταφερόταν από τα χρόνια της Ενετοκρατίας: «Άκου παιδί μου έναν μύθο, που μου έλεγε ο παππούς σου π. Ιωακείμ. Ήταν λέει στα χρόνια της Βενετιάς μια όμορφη κορασοπούλα, τόσο όμορφη, που όλοι σαν την έβλεπαν κάρφωναν το βλέμμα τους στις γαλαζοπράσινες θάλασσες των ομαθιώ τζη και δεν έλεγαν να ξεκολλήσουν με τίποτε. Εκείνη σεμνή, αμάλαγη παιδούλα κι ακάτεχη στου έρωτα τα τεχνάσματα, τραγουδούσε, και με τέχνη μπαλαρίνας περνοδιάβαινε τα σοκάκια του Σίβα… που τότε ήταν κεφαλοχώρι… Ένας νέος, ενός προύχοντα ο γιός, λαβώθηκε με τα βέλη του Έρωτα και δεν έλεγε παιδί μου, να μερέψει… Αρρώστησε βαριά, και τότε ο πατέρας του, φρόνιμος και συνετός άνθρωπος, αλλά …άρχοντας του τόπου… θέλησε να πάει για γυναίκα του γιού ντου την όμορφη κορασοπούλα, τη Μαριγώ…
Το μαθαίνει η μάνα τζη και δεν ήξερε είντα να κάμει, σκέφτηκε, λοιπόν, ότι μόνο αν την έκρυβε κι έλεγε ότι πόθανε… θα την έσωζε… Πήγε, λοιπόν, παιδί μου, μια νύχτα στον καλαθά… στην εξωμπασά του χωριού και έκοψε ένα «αθάνατο», τον ξερίζωσε προσεκτικά και τον έκρυψε στα σωθικά του και μετά τον ξαναφύτεψε με τέχνη για να τον ξεθάβει καθ’ αργά να την ταΐζει και να την ποτίζει για να μην ποθάνει μέχρι να καταλαγιάσει το κακό που τους βρήκε… Βλέπεις παιδί μου ήτανε μόλις 11 χρόνων, σαν τη γιαγιά σου την Όλγα, τη μάνα μου, δηλαδή.
Και πέρασαν έτσι τα χρόνια.. το γεγονός ξεχάστηκε, ο νέος έφυγε από το χωριό και πήγε στο Μεγάλο Κάστρο και η κορασοπούλα παντρεύτηκε με ένα νέο του χωριού σαν ήταν ο καιρός τση… έκανε οικογένεια και η μάνα τζη για να τιμήσει καταπώς λένε τον «αθάνατο» σωτήρα τση κόρης τση θέλησε να τον ε κόβει κάθε χρόνο και να ντύνει τσι γιους τση στις αποκριές στο σπίτι μέσα στις γιορτές που κάνανε τότε, σε ανάμνηση της περιπέτειας της αδελφής τους»!
Πηγή: Εύα Καπελλάκη-Κοντού (εκπαιδευτικός, αρθρογράφος & ραδιοφωνική παραγωγός).
2) Το μαύρο και το κόκκινο, σύμβολα της ζωής και του θανάτου. της δύναμης και της αδυναμίας, του έρωτα και του φόβου, της ανυπαρξίας, του ερέβους, της μάχης, της φωτιάς και της θράκας. γεμίζουν τις γραμμές και τους όγκους του προσωπείου, δημιουργώντας στον αέρα φαντασιακά τοπία και κόσμους άλλους.
Παρατηρούμε την σκωπτική και παιχνιδιάρικη διάθεση της γλώσσας έξω. Βγάζει στην κυριολεξία γλώσσα στον θάνατο, για να ξορκίσει τον φόβο του. Τα μεταλλικά αυτιά κατασκευάζονται από κονσερβοκούτια, τα οποία με σοφία ανακυκλώνονται.
Μεγάλη σημασία έχει η αποδοχή της πρώτης μάσκας, στη θέα της οποίας οι συντοπίτες του σκευοποιού αποδέχτηκαν την κωδικοποίησή της και την ψυχοβιωματική της γραφή, και η κατασκευή της συγκεκριμένης μάσκας τυποποιήθηκε με ευφάνταστες παραλλαγές. Αναγνωρίζουμε σημαντική απόδειξη της αποδοχής της μάσκας, που δημιούργησε ο Μεσσαριτάκης, από την αναπαραγωγή της από συντοπίτες του και την αγωνία των πολλών να καθιερωθεί η κατασκευή της μέσα από τη γνώση και τη βιωματική εμπειρία, καθώς και να δημιουργηθεί ένας χώρος διαφύλαξης και ζωντανής μνήμης.
Η μάσκα αυτή αποτελεί πλέον σύμβολο του Σίβα, καθώς συνδέει τους κατοίκους με τη χαρά της χρήσης της και αποτελεί κοινό πολιτισμικό αγαθό, που θα πρέπει να διαφυλάξουν. Η μάσκα αυτή, βέβαια, αναβιβάζει τον Οδυσσέα Μεσσαριτάκη από λαϊκό καλλιτέχνη σε σπουδαίο δημιουργό και θα πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.
Πηγή: Άννα Μαχαιριανάκη (σκηνογράφος, ενδυματολόγος).