ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βιβλίο Εικαστικά Κρήτη Πολιτισμός Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση: «Λόγος και Εικόνα-Θησαυροί Χαρακτικής», στο Ηράκλειο Κρήτης

Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 5 Μαΐου 2023 τα εγκαίνια της σημαντικής έκθεσης: «Λόγος και Εικόνα-Θησαυροί Χαρακτικής», την οποία διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, μέσω της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Tériade-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη της Μυτιλήνης, και θα διαρκέσει έως και τις 29 Μαΐου 2023.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, κ. Βασίλης Λαμπρινός, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της Έκθεσης και ειδικότερα τον Διευθυντή του Μουσείου Teriade κ. Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο, την Αρχαιολόγο– Ιστορικό της Τέχνης κ. Ίριδα Κρητικού, καθώς και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ο Μυτιληνιός Στρατής Ελευθεριάδης, που υπό το όνομα: Tériade, έδρασε στο Παρίσι, στα χρόνια της γέννησης και της εξάπλωσης της μοντέρνας Τέχνης, υπήρξε μια προσωπικότητα που συμπορεύθηκε και συνεργάστηκε επί δεκαετίες με τον Πικάσο, τον Ματίς, τον Μπρακ, τον Μιρό, τον Σαγκάλ, τον Τζακομέττι, και τους άλλους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Με τις μοναδικές εκδόσεις του και με τα έργα που είχε στην κατοχή του, ο Tériade ίδρυσε και δώρισε δύο Μουσεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μυτιλήνη. Αυτή η προσφορά του αποτελεί μια ανεκτίμητης σημασίας ευεργεσία, όχι μόνον για τη Λέσβο, αλλά συνολικώς για την Ελλάδα. Από σήμερα έως το τέλος του Μαΐου, στο φιλότεχνο κοινό του τόπου μας, δίδεται η εξαιρετική δυνατότητα να γνωρίσει και να χαρεί τμήμα από αυτά τα πολύτιμα έργα και τις εκδόσεις σύγχρονης Τέχνης, που δημιούργησε ο Τεριάντ.».
Επίσης, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμη: ο επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης και Διευθυντής του Μουσείου Tériade, κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, καθώς και η Επιμελήτρια της Έκθεσης κ. Ίρις Κρητικού.

Ακόμη, μεταξύ πολλών άλλων, στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αριστέα Πλεύρη, Ρένα Παπαδάκη και Μανώλης Βασιλάκης, ο βουλευτής του «ΜέΡΑ25» κ. Γιώργος Λογιάδης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου κ. Ευγενία Στυλιανού, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Μανώλης Κουμαντάκης κ.ά.π..
Σε ό,τι αφορά στην Έκθεση: «Λόγος και Εικόνα», με ανεκτίμητους Θησαυρούς Χαρακτικής από το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνης συνομιλίας και συνεργασίας με τον Διευθυντή του Μουσείου κ. Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο.

Στον πάντοτε φιλόξενο χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, παρουσιάζεται ένα εντυπωσιακό σύνολο 70 και πλέον αριστουργηματικών χαρακτικών έργων από τις συλλογές του Μουσείου, που δεν εκτίθενται στις προθήκες του, με σκοπό τα έργα αυτά να αποτελέσουν μια πολύτιμη πνευματική, εκπαιδευτική και αισθητική μεταλαμπάδευση, μια εξαιρετική περιοδεύουσα εμπειρία θέασης, γνώσης και απόλαυσης για μικρούς και μεγάλους θεατές.
Παράλληλα, με τα χαρακτικά έργα των Μεγάλων Βιβλίων, που εκτίθενται αναρτημένα σε πλαίσιο ως εικονογραφικές αυτοτέλειες, υπάρχουν ακόμη σε προστατευτικές προθήκες σπάνιες εκδόσεις «Verve», που συμπεριλαμβάνοντας έγχρωμες και ασπρόμαυρες βαθυτυπίες και λιθογραφίες και έχοντας επίσης ανατεθεί στους κορυφαίους δημιουργικούς μιας εποχής. που συμπίπτει με την ωριμότητα σπουδαίων καινοτόμων ευρωπαίων συγγραφέων, αποτελούν την επιτομή της εκδοτικής δραστηριότητας του Στρατή Ελευθεριάδη–Tériade, που με το μαγικό ραβδί, την αισθητική, τις πνευματικές επιλογές και τον ίδιο τον τρόπο ζωής του, μας χάρισε τις σπουδαίες αυτές διαχρονικές συνομιλίες και συμβολικές συνυπάρξεις συγγραφέων, όπως: ο Βοκκάκιος, αλλά και ο Bataille, ο Malraux, ο Sartre, ο Prévert και ο Malo, με ζωγράφους όπως: ο Fouquet και ο Chardin, αλλά και ο Matisse, ο Picasso, ο Braque και ο Chagall.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως:
• Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και της έκδοσης έχει η κ. Ίρις Κρητικού.
• Τα κείμενα καταλόγου υπογράφουν οι κ.κ.: Βασίλης Λαμπρινός (Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης), Αριστέα Τ. Πλεύρη (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου Κρήτης), Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος (Διευθυντής Μουσείου-Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη TÉRIADE» και Ίρις Κρητικού (Ιστορικός της Τέχνης-Επιμελήτρια της έκθεσης.
• Τον σχεδιασμό της ταυτότητας και της έκδοσης έχει ο κ. Νίκος Λεοντόπουλος.
• Γενικός Συντονισμός έργου–Υπεύθυνη Δημοτικής Πινακοθήκης: κ. Μαριάννα Γιαλύτη.
• Υπεύθυνη Επικοινωνίας & προβολής: κ. Κωνσταντίνα Χατζάκη.
• Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης έχει η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟΦΙΛΙΑ.
Διάρκεια έκθεσης: 5–29 Μαΐου 2023
Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο: 09:00-14:00.
Είσοδος ελεύθερη.