ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τετάρτη | 29 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Παιδεία

Με επιτυχία έγινε το Πρώτο «Debate» Ρητορικής Παιδείας για Εφήβους στο 5ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας

Η ομάδα «WE_WorkshopsEdu», σε συνεργασία με τον Ρητορικό Όμιλο Νομικής Αθηνών, έκανε πραγματικότητα ένα «workshop» διαμορφωμένο ειδικά για εφήβους, το οποίο αποτέλεσε το Πρώτο «Debate» Ρητορικής, το οποίο διεξήχθη το απόγευμα της Κυριακής 2 Απριλίου 2023, στον χώρο του 5ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας.

Της Παναγιώτας Σούγια

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της σημαντικής αυτής προσπάθειας, τα παιδιά-μέλη της ομάδας «WE» φιλοδοξούν να δημιουργήσουν έναν σύγχρονο θεσμό, ο οποίος θα ικανοποιεί το αίτημα της εποχής για γρήγορη και αποτελεσματική συνεννόηση και, συγχρόνως, θα καλύπτει τη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου για ουσιαστική και ποιοτική επικοινωνία, συμβάλλοντας στην ομαλή κοινωνικοποίηση των μαθητών και των μαθητριών, στην ουσία των αυριανών ενεργών πολιτών, διδάσκοντάς τους πως:
-Σε μία δημοκρατική κοινωνία η πολιτισμένη διαφωνία, η αμφισβήτηση, η διατύπωση ενστάσεων και αντιγνωμιών δεν συνιστούν απειλή, αλλά είναι η λυδία λίθος της ορθής λειτουργίας της.
-Ο λόγος τού άλλου είναι πάντα εξίσου σεβαστός με τον δικό μας.
-Καμία άποψη δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή άκριτα, ούτε να απορρίπτεται αβασάνιστα.
Την εκδήλωση προλόγισε η Υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Νέας Ιωνίας και το 7ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, κ. Ειρήνη Πετκόγλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως: «Να ξέρετε ότι η Ρητορική και το «Debate» στο εξωτερικό αποτελεί ένα Πανεπιστημιακό μάθημα.».
Αμέσως μετά, τα μέλη του Ρητορικού Ομίλου της Νομικής Σχολής Αθηνών, αφού αναφέρθηκαν στο ιστορικό της δημιουργίας του «Ομίλου» τους, συνέχισαν αποκαλύπτοντας τα μυστικά του «debate», αναφερόμενοι στη σημασία του, καθώς και στα οφέλη της ρητορικής, αλλά και στις δεξιότητες, που αυτή καλλιεργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες.

Επίσης, μεταξύ άλλων, τονίστηκε πως «τα τελευταία χρόνια η μέθοδος της ρητορικής έχει κερδίσει μεγάλο έδαφος στον χώρο της εκπαίδευσης» και πως «αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μάθησης, καθώς διδάσκει στα παιδιά το πώς να επιλύουν προβλήματα, προωθώντας την καινοτόμο σκέψη και βελτιώνοντας τα επικοινωνιακά τους «skills» (δεξιότητες)».
Στη συνέχεια, με βάση όσα άκουσαν από τους ομιλητές και όσα ήδη γνώριζαν από την ενασχόλησή τους με τη Ρητορική, μαθητές και μαθήτριες από το ακροατήριο παρουσίασαν δικά τους «debate», ομολογουμένως με μεγάλη άνεση και επιτυχία.
Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της σημαντικής αυτής δράσης, η κ. Ειρήνη Πετκόγλου ευχαρίστησε τα μέλη του Ρητορικού Ομίλου Νομικής Αθηνών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Σας ευχαριστούμε πολύ που αφιερώσατε το απόγευμά σας για τα παιδιά μας, γιατί πραγματικά κάνουν τον δικό τους αγώνα μέσα από τις δικές μας δράσεις, και είναι πολύ σημαντικό που έρχονται άνθρωποι σαν και σας για να μπορέσουν να τους δώσουν ερεθίσματα, ώστε να καταλάβουν ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα. Πρέπει να μάθουν να τεκμηριώνουν, πρέπει να μάθουν να μελετάνε, να ψάχνουν, να ερευνούν, ώστε να μπορούν να βρίσκουν τις δικές τους αλήθειες, με τον δικό τους τρόπο, έτσι όπως θέλουν πραγματικά να είναι, και να γίνουν καλύτεροι, από ό,τι δεν κατάφερε η δική μας γενιά. Άρα, ελπίζουμε σε ανθρώπους σαν και σας και στη νέα γενιά.».

Επίσης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, η κ. Πετκόγλου δήλωσε πως: «Η Ομάδα «WE» δημιουργήθηκε εθελοντικά. Το όνομά της προκύπτει από τη σύμπτυξη του όρου: «Workshops Edu», που σχετίζεται με την εκπαίδευση. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να εντάξουμε τη μη τυπική μάθηση και τα «soft skills» (οριζόντιες δεξιότητες), τα οποία πρέπει να έχουν οι έφηβοι και οι άνθρωποι γενικότερα στη ζωή τους, ως συμπληρωματικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Με αποτέλεσμα να δημιουργούμε πλέον και ανταλλαγές των εφήβων της Νέας Ιωνίας, από δέκα διαφορετικά Γυμνάσια και Λύκεια, και ήδη έχουμε και παιδιά από όμορους Δήμους, όπως είναι του Ηρακλείου. Και, βέβαια, συνεχώς μας έρχονται και νέα άτομα. Δημιουργούμε, λοιπόν, τα προγράμματα της εκπαίδευσης και με ανταλλαγή των εφήβων της περιοχής μας. Μάλιστα, χρησιμοποιούμε πρωτοποριακά εκπαιδευτικά εργαλεία. Γι’ αυτό και η ομάδα μας, όταν πήγαμε πέρυσι στη Γερμανία, ως προσκεκλημένοι στη Λειψία, και αντίστοιχα στη Σλοβενία, τα παιδιά μας είχαν ξεχωρίσει για τις ικανότητες και τις δεξιότητες, τις οποίες είχαν αναπτύξει μέσα από τα προγράμματά μας. Όμως, αυτά τα προγράμματα δεν απευθύνονται μόνον στους εφήβους, αλλά πλέον θα ξεκινήσει και ένας καινούργιος κύκλος, με έμφαση στη γυναίκα, στη θέση της μέσα στην οικογένεια ή στον εργασιακό της χώρο, με σκοπό τη δική της ευτυχία, και, γιατί όχι, την αλλαγή του επαγγελματικού προσανατολισμού της. Πλέον δημιουργούμε και άλλα «Workshops», τα οποία έχουν σχέση με τα καλλιτεχνικά, με τη δημιουργία, όπως είναι ένα «βίντεο», το οποίο αναπτύξαμε πέρυσι, στο οποίο μιλούσαμε για την ισότητα και για τα δικαιώματα των ανθρώπων, που βασιζόταν στο αντίστοιχο πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε στη Γερμανία. Επίσης, φέτος έχουμε να κάνουμε με ένα αντίστοιχο τραγούδι, με στίχους και μουσική των ίδιων των εφήβων της ομάδας μας, που κι αυτό θα πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και όλες οι δράσεις μας, οι οποίες γίνονται σε αυτόν εδώ τον χώρο, του 5ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, που μας φιλοξενεί.» και ακόμη τόνισε πως: «Πρώτη φορά σήμερα έγινε μεταξύ επτά διαφορετικών σχολείων της Νέας Ιωνίας το πρώτο «Workshop» Ρητορικής και «Debate» εφήβων, το οποίο θα ακολουθήσει από την επόμενη χρονιά ως ξεχωριστό πρόγραμμα υλοποίησης προς τους εφήβους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.».