ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Ήπειρος Θέατρο

«Μαντζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια» | Δωδωναία Σκηνή | Γιάννινα, σήμερα 18/11, ώρα 20:15

Την κοινωνική κωμωδία του κ. Γιώργου Αρμένη: «Μαντζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια», θα παρουσιάσει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου και ώρα 20:15, στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» (ΑΚΑΔΗΜΙΑ), η θεατρική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης: «Δωδωναία Σκηνή».

Το θεατρικό έργο: «Ματζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια», είναι μια «λαϊκή επιθεώρηση», όπως τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας της κ. Γιώργος Αρμένης, και παρακολουθεί τη ζωή τριών φίλων, που ξεκίνησαν από ένα χωριό των Ιωαννίνων και διάλεξαν διαφορετικούς δρόμους, χαράζοντας ο καθένας τη δική του ξεχωριστή πορεία. Ο πρώτος φεύγει μετανάστης στην Αμερική, ο δεύτερος αφήνει γυναίκα και παιδιά για να γίνει αντάρτης, ενώ ο τρίτος και πιο καταφερτζής αναρριχάται σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.
Το έργο είναι μια χιουμοριστική και, ταυτόχρονα, γλυκόπικρη αναπαράσταση της νεότερης ελληνικής Ιστορίας, με αναφορές στις κοινωνικές και πολιτικές της προεκτάσεις. Το «Μαντζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια», είναι μια σπαρταριστή σπονδυλωτή επιθεώρηση, που πρωτογράφτηκε το 1979, οπότε και πρωτοπαίχτηκε από το Θέατρο Τέχνης, παραμένει, όμως, εξαιρετικά επίκαιρο, μιας και τα όσα στηλιτεύει και διακωμωδεί ελάχιστα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα του 2023.
Μάλιστα, στην πιο πρόσφατη γραφή του έργου προστέθηκαν ατάκες και συμβάντα, που απεικονίζουν το σήμερα, τα οποία τονίζουν τη διαχρονικότητα και την αέναη επανάληψη των γεγονότων, που στιγματίζουν αυτή τη χώρα και τη ζωή των παιδιών της. Η γεμάτη πόνο σκηνή, όπου ο γιος χαιρετά τη μάνα για να φύγει στα ξένα, κάπου στη δεκαετία του ’50, αποκτά σπαρακτική ζωντάνια τώρα, που σχεδόν σε κάθε οικογένεια ένα παιδί σχεδιάζει τη ζωή του μακριά από το σπίτι, στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Ο νεοελληνικός παραλογισμός κρύβεται στη λαϊκή σοφία του τίτλου, την ίδια ώρα που το πάντρεμα των παλιών και των σύγχρονων -τόσο όμοιων- βασάνων του ελληνισμού λειτουργεί ως κάθαρση στην ψυχή του θεατή.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο κ. Δημήτρης Κατσάνος, ο οποίος έχει και την οργανωτική διεύθυνση της ομάδας.
Στην παράσταση, που διαρκεί 95 λεπτά, συμμετέχουν συνολικά δεκαπέντε ερασιτέχνες ηθοποιοί, που απαρτίζουν τη θεατρική ομάδα «Δωδωναία Σκηνή», η οποία δημιουργήθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης τον χειμώνα του 2021, με σκοπό να αποτελέσει μια κυψέλη πολιτιστικής δημιουργίας για τους δημότες και κατοίκους του Δήμου Δωδώνης και για να προσφέρει στο ευρύ κοινό της περιοχής άρτιες παραγωγές.
Μετά από μια πετυχημένη περιοδεία έντεκα καλοκαιρινών παραστάσεων, όλες με δωρεάν είσοδο για το κοινό, σε κοινότητες του Δήμου Δωδώνης και τη Μπάφρα Ιωαννίνων (σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο), τα μέλη της «Δωδωναίας Σκηνής» προσκαλούν το κοινό των Ιωαννίνων να απολαύσει για τελευταία φορά το «Μαντζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια», το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, και υπόσχονται γέλιο, προβληματισμό, αλλά και συγκίνηση μέσα από μια ευχάριστη όσο και επίκαιρη σύγχρονη ελληνική κωμωδία.
Γενική Είσοδος: 5 ευρώ – Προπώληση: Ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ (Σίνα 2, Ιωάννινα).
Συντελεστές παράστασης:
Κείμενο: Γιώργος Αρμένης.
Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Δημήτρης Κατσάνος.
Μουσική: Χρήστος Λεοντής.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Σολούπη.
Αφίσα/γραφιστικά: Μιχάλης Διαμάντης.
Τα κοστούμια της παράστασης έχουν επιμεληθεί τα μέλη της ομάδας.
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Τζένη Βαγενά, Σπύρος Βάρφης, Βασίλης Βώττης, Σάββας Δεμιρτζόγλου, Μάνθα Δόση, Βασιλική Ζδράβου, Κώστας Ζιάκκας, Ελένη Κόλλια, Όλγα Κωστούλα, Ηλίας Λαδόπουλος, Μαρία Νταλαούτη, Ελένη Ντάσιου, Κώστας Παππάς, Ελένη Σολούπη και Αλεξάνδρα Τάτση.