ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 22 Απριλίου 2024
Κοινωνία Κρήτη Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκδηλώσεις για το Πάσχα οργάνωσε το ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.Α.Π.Η. Φορτέτσας Ηρακλείου Κρήτης για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση για το Πάσχα, με θέμα: «Περιμένοντας το Πάσχα… έθιμα και αναμνήσεις», διοργάνωσε για παιδιά προσχολικής ηλικίας το Κέντρο Κοινοτικής Φροντίδας-Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων 4ης Κοινότητας περιοχής Φορτέτσας, της Διεύθυνσης Κοινοτικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.
Άλλα Αθλήματα Κρήτη Μπάσκετ Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βραβεύθηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης για τις επιτυχίες τους στα σχολικά Πρωταθλήματα το 3ο το 8ο και το 11ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου

Οι πρωταθλήτριες ομάδες σχολείων του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης τιμήθηκαν σε μια σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Παγκρητίου Σταδίου από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δράση για την ασφάλεια στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πύργου

«Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τους κοινόχρηστους χώρους», είναι το μήνυμα της δράσης, που υλοποίησε το πρωί του Σαββάτου 6 Απριλίου 2024 ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας.

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής των Εξοδιτών και συμβολική κινητοποίηση στην Αθήνα για τη μη κατάργηση του Πρωτοδικείου της Ι.Π. Μεσολογγίου

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου πραγματοποίησε στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, συμβολική κινητοποίηση για το ζήτημα του νέου δικαστικού χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο καταργείται το Πρωτοδικείο της πόλης. Νωρίτερα, ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Η Ιερά Πόλις», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων απόδοσης τιμής και μνήμης για την 198η επέτειο της Ηρωικής Εξόδου των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», πραγματοποίησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, στην Πλατεία Μητροπόλεως, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αγωνιστών της Ηρωικής Φρουράς του Μεσολογγίου και των Πεσόντων κατά την Έξοδο.

Μεγάλη ανταπόκριση στην Εσπερίδα του Συλλόγου Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Ν. Πιερίας

Εσπερίδα με θέμα: «Το παζλ του αυτισμού-πολύχρωμα και έντονα», πραγματοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Νομού Πιερίας, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής & Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Κατερίνης, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης.

Τον Μάιο θα αποδοθεί στους πολίτες το Αισθητικό Άλσος στη Λάρισα

Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, η εικόνα του Άλσους έχει αλλάξει ριζικά, με τους βασικούς χώρους να έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους. Στο Αισθητικό Άλσος βρέθηκε για ακόμη μία φορά ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ....
Αττική Ιστορία Κοινωνία

Την 198η επέτειο από την Έξοδο τίμησαν οι Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής

Ακολουθώντας το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ράπτης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.
Ελλάδα Ευρώπη Κεντρικός Τομέας Πολιτική

«Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία»: «ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024: Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ε.Ε. και την Ελλάδα;»

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», διοργάνωσαν με επιτυχία μία ενδιαφέρουσα πολιτική εκδήλωση, με θέμα: «Ευρωεκλογές 2024: Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ε.Ε. και την Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια

Την εκδήλωση προλόγισε και απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Μιχάλης Χάλαρης, Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Μπροστά στις ραγδαίες ανακατατάξεις, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία σε όλες τις εκδοχές της έχει το ιστορικό κεκτημένο της δικαίωσης των βασικών αξιών, στόχων και επιλογών της. Ωστόσο, οι συντηρητικές δυνάμεις, που εδώ και δέκα χρόνια κυριαρχούν στα περισσότερα κράτη μέλη, όσο και σε σημαντικό βαθμό στα όργανα της Ε.Ε., αδυνατούν να δώσουν πειστική απάντηση στην οικονομική κρίση, στην παγκοσμιοποίηση και σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις (πόλεμοι, μεταναστευτικά ρεύματα, τρομοκρατία, κλιματική αλλαγή, ενεργειακό και γεωπολιτικές ανακατατάξεις). Η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει προς μια προοδευτική κατεύθυνση και να ξαναφέρει τον άνθρωπο στο κέντρο του ευρωπαϊκού προτάγματος.».

Αμέσως μετά, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης, εισηγήθηκε του θέματος, με τίτλο: «Εκλογικές προοπτικές της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με μια συγκριτική προοπτική», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Οι φετινές Ευρωεκλογές αναμένεται να καταγράψουν την ισχυρότερη από ποτέ απήχηση κομμάτων, που αμφισβητούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, με τον ακροδεξιό πόλο περισσότερο ωφελημένο όλων. Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, σταθερό μέλος των διαχειριστών του ευρωπαϊκού σχεδίου, αναμένεται να καταγράψει απώλειες, παρά την ευνοϊκή για τις προγραμματικές της θέσεις συγκυρία, εφόσον οι εκλογείς θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στο δίλημμα: «ευρωπαϊσμός/ευρώ-αμφισβήτηση». Στην Ελλάδα, η έννοια της Σοσιαλδημοκρατίας δημιουργεί σύγχυση. Η μετακίνηση, αφενός, της Νέας Δημοκρατίας προς φιλελεύθερες σε κοινωνικά ζητήματα πολιτικές, ο ανταγωνισμός αφετέρου για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., δεν αφήνει περιθώρια σε έναν εκλογικό ανταγωνισμό επί τη βάση προγραμματικών θέσεων. Κατά συνέπεια, καθίσταται δύσκολη η πρόβλεψη ή και η ερμηνεία της εκλογικής επίδοσης των εκπροσώπων της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας.».

Κατόπιν, ο Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιώργος Κορκόβελος, ανέπτυξε το ζήτημα: «Η Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περιόδους κρίσεων: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Ελλάδα», επικεντρώνοντας την ομιλία του στα ακόλουθα σημεία:

  1. Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένει ένα ατελές εγχείρημα, με έλλειμα νομιμοποίησης και κατακερματισμένο θεσμικό σύστημα, και του πολιτικού βάρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη λήψη των αποφάσεων, σε επίπεδο Ε.Ε., η σύνθεσή του μετά τις Ευρωεκλογές θα καθορίσει την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.
  2. Η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, σε περιόδους κρίσεων (κλιματική, υγειονομική και ενεργειακή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), έδειξε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις στρέφονται προς μίας διακυβερνητικής συνεργασίας ολοκλήρωση, απρόθυμες να αναβαθμίσουν την υπερεθνική μέθοδο λήψης αποφάσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή και ενοποιημένη Ευρώπη, με ομοσπονδιακό χαρακτήρα, όχι ως σχήμα διακυβερνητικής συνεργασία.
  3. Η αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων δημιούργησε μια θετική συγκυρία με σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα. Η ενεργειακή μετάβαση ανάδειξε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, στηριγμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και αναβάθμισε την Ελλάδα ως σημαντικό ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον Διεθνολόγο, Πολιτικό Επιστήμονα κ. Όθωνα Καίσαρη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Παρότι η Σοσιαλδημοκρατία αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με πάγια αιτήματά της να περιλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης, η ταύτισή της με συντηρητικές πολιτικές κατά τη διακυβέρνησή της και η διαχειριστική της προσέγγιση την αποξένωσε από την κοινωνική συμμαχία των παραγωγικών δυνάμεων που εκπροσωπούσε. Η αδυναμία της να αποτελέσει σοβαρή κυβερνητική εναλλακτική προοπτική σε συντηρητικές πολιτικές και να δώσει πειστικές λύσεις σε ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας έστρεψε τους ψηφοφόρους της προς λαϊκίστικες λύσεις, οι οποίες σήμερα κυριαρχούν εκλογικά στην Ε.Ε.. Η απάντηση στο υπαρξιακό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Σοσιαλδημοκράτες, είναι η προώθηση της δικής τους μεταρρυθμιστικής ατζέντας, η επαναφορά στο επίκεντρο της πολιτικής διαχείρισης της οικονομίας και η προώθηση μίας ομόσπονδης Ευρώπης. Μόνο μέσω μίας ομόσπονδης Ε.Ε., δημοκρατικά νομιμοποιημένης, με αποκέντρωση της εξουσίας, με συμμετοχή της Περιφέρειας και της Κοινωνίας των Πολιτών και της ολοκλήρωσης της Ο.Ν.Ε., η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία θα μπορέσει να καταπολεμήσει τον λαϊκισμό.».

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), κ. Στέλιος Κατωμέρης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα Κοινωνικής Οικονομίας (Κ.O.), επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Η Κοινωνική Οικονομία θεσμοθετήθηκε τη δεκαετία του 1980 στη Γαλλία ως διακριτός χώρος άσκησης πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής ένταξης, σε μια περίοδο μεγάλων κοινωνικών ανακατατάξεων για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Έκτοτε, έχει περιλάβει στους κόλπους της φορείς επιχειρηματικότητας και το Εθελοντικό Κίνημα. Η αποτίμηση του κοινωνικοοικονομικού έργου της ως χώρου δράσης αναδεικνύει τη σημαντικότητά της: συνεισφέρει στο 8% του Α.Ε.Π. της Ε.Ε., το 6,3% επί της συνολικής απασχόλησης, ενώ οι φορείς της αποτελούν το 10% του συνολικού αριθμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Οι κοινωνικές πιέσεις και η επαπειλούμενη κοινωνική συνοχή τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο οδηγούν το εκλογικό σώμα σε απελπισία, στρέφοντάς το προς την υιοθέτηση λαϊκίστικών λύσεων. Στη σημερινή περίοδο μεγάλων κρίσεων και ανακατατάξεων, η Ε.Ε. οφείλει να προτείνει στα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν την Κ.Ο. ως πάγια πολιτική κατεύθυνση. Η Κ.Ο. πρέπει να υιοθετηθεί ως πάγια πρόταση κοινωνικής πολιτικής για την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.».

Η σημαντική αυτή πολιτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον βουλευτή Α΄ Αθηνών, του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Κ.Τ.Ε. Οικονομίας, κ. Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος εισηγήθηκε του θέματος: «Χρηματοδοτούμενα εργαλεία/ Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: εργαλείο ή πανάκεια;», αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Το αρχικό όνειρο της Ε.Ε. ήταν να αποτελέσει μία Ένωση αλληλέγγυα προς τους πολίτες της, με ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό. Δυστυχώς, σήμερα, η Ε.Ε. χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία, χωρίς επαφή με την εγχώρια πραγματικότητα και τις διεθνείς προκλήσεις. Σήμερα, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει μία σειρά από προκλήσεις σε επίπεδο δημοκρατίας, εσωτερικής οικονομικής και κοινωνικής συνύπαρξης, λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, διεθνούς παρουσίας και αγοράς. Προκειμένου να τα πετύχει αυτά, η Ε.Ε. πρέπει να πιστέψει σε πολιτικά οράματα, στις αξίες της (π.χ. αλληλεγγύη, ελευθερία, δημοκρατία), στην κοινωνική οικονομία, και να τα υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα. Η Ε.Ε. οφείλει να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά ταμεία με στόχο: την ανάπτυξη βασικών και καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών, τη συμμετοχή κάθε πολίτη στη λήψη των αποφάσεων, τη δημιουργία Ευρωπαϊκού στρατού και τη δημιουργία ενός οικονομικού κάστρου.».
Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Γιώργος Ζάχος, τ. Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία».

Επίσης, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων, Μάρω Ευαγγελίδου Αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας του Δήμου Αθηναίων, Βασιλική Μπάρκα, Εντεταλμένη Σύμβουλος Αθηναίων για την Κοινωνία των Πολιτών, Γιώργος Τσούμας, Γραμματέας Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Θόδωρος Μαργαρίτης, Γραμματέας Ανανεωτικής Αριστεράς, Γιώργος Παπούλιας, Γενικός Διευθυντής InSocial και Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστήμιο Αθηνών.