ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 19 Απριλίου 2024
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμος Πατρέων εγκαινίασε το Μνημείο προς τιμήν του Πελοπίδα Σταθακόπουλου για την ευγενή προσφορά και την ευαισθησία του

Στην Πλατεία Μπακογιάννη, που κατασκευάστηκε από το Κληροδότημα Πελοπίδα Α. Σταθακόπουλου και τον Δήμο Πατρέων, ο Δήμος εγκαινίασε το Μνημείο προς τιμήν του Πελοπίδα Σταθακόπουλου, αναγνωρίζοντας την ευγενή προσφορά και την ευαισθησία του.
Άλλα Αθλήματα Κρήτη Μπάσκετ Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βραβεύθηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης για τις επιτυχίες τους στα σχολικά Πρωταθλήματα το 3ο το 8ο και το 11ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου

Οι πρωταθλήτριες ομάδες σχολείων του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης τιμήθηκαν σε μια σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Παγκρητίου Σταδίου από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δράση για την ασφάλεια στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πύργου

«Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τους κοινόχρηστους χώρους», είναι το μήνυμα της δράσης, που υλοποίησε το πρωί του Σαββάτου 6 Απριλίου 2024 ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας.

Πώς ο «Μεγάλος Αδελφός» απειλεί μαθητές και μαθήτριες στην πολύπαθη Νέα Ιωνία Αττικής

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας Αττικής, όπου εκτός Ημερήσιας Διάταξης συζητήθηκε το σοβαρότατο ζήτημα, που έθεσε προς ψήφιση η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας, και αφορούσε στη μη τοποθέτηση και λειτουργία καμερών στα σχολεία, το οποίο καταψηφίστηκε, λαμβάνοντας 13 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Για το μείζον αυτό θέμα, την τοποθέτηση της Προέδρου της «Ένωσης» κ. Μαρίας Ζαχουδάνη και τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής, πλην δύο δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι υπερψήφισαν το προτεινόμενο κείμενο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Νέας Ιωνίας εξέδωσε σχετικό Δελτίο Τύπου. Μετά από τις εξελίξεις αυτές και με ανοιχτό το ενδεχόμενο ο «Μεγάλος Αδελφός» να «πήγε» στην πολύπαθη Νέα Ιωνία για να μείνει, απειλώντας μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, «μετρώντας στην καλύτερη περίπτωση τις μπουκιές τους», δεν μένει παρά να αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των ίδιων των μαθητών, των μαθητριών, αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών τους στην πιθανότητα να τοποθετηθούν καταγραφικά συστήματα βιντεοεπιτήρησης σε όλα τα σχολεία της περιοχής, με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας, που κανείς δεν γνωρίζει έως πού θα μπορούσε να επεκταθεί (παιδικές χαρές, αίθουσες εκδηλώσεων κ.λπ.). Στο «καυτό» αυτό θέμα θα επανέλθουμε σύντομα, όπως οφείλουμε, διότι πάνω από όλα τίθενται η ελευθερία και η δημοκρατία, και πολύ περισσότερο η ελευθερία των νέων ανθρώπων και αυριανών πολιτών.

Μεγάλη ανταπόκριση στην Εσπερίδα του Συλλόγου Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Ν. Πιερίας

Εσπερίδα με θέμα: «Το παζλ του αυτισμού-πολύχρωμα και έντονα», πραγματοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Νομού Πιερίας, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής & Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Κατερίνης, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κατερίνης.

Τον Μάιο θα αποδοθεί στους πολίτες το Αισθητικό Άλσος στη Λάρισα

Μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, η εικόνα του Άλσους έχει αλλάξει ριζικά, με τους βασικούς χώρους να έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους. Στο Αισθητικό Άλσος βρέθηκε για ακόμη μία φορά ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ....
Αττική Ιστορία Κοινωνία

Την 198η επέτειο από την Έξοδο τίμησαν οι Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής

Ακολουθώντας το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ράπτης απηύθυνε χαιρετισμό προς τους Αιτωλοακαρνάνες της Αττικής, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων.
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κάλεσμα της «Εκτός Σχεδίου» Νέας Ιωνίας Αττικής σε Συνέλευση Γειτονιάς για την ΕΡΙΟΤΕΚ | Πλατεία Μακελαράκη | Κυριακή 7/4, ώρα 11 π.μ.

Η δημοτική παράταξη «Εκτός Σχεδίου»-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία, με αφορμή τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των περεταίρω ενεργειών για την απαλλοτρίωση του χώρου της «ΕΡΙΟΤΕΚ», σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης για την πορεία του επίμαχου θέματος, καλεί τον Ιωνιώτικο Λαό σε Συνέλευση Γειτονιάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Μακελαράκη, στον Περισσό, με σκοπό να συζητηθούν ανοικτά και δημόσια οι ανάγκες και οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής για την «τύχη» του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Ακολουθεί η σχετική Ανακοίνωση-Κάλεσμα της δημοτικής παράταξης «Εκτός Σχεδίου»-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία:

ΚΥΡΙΑΚΗ 7/4, ΣΤΙΣ 11 π.μ., ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΕΛΑΡΑΚΗ,
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΙΟΤΕΚ

Έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής στη Νέα Ιωνία και καμία (θετική) προς το παρόν εξέλιξη δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά στην απαλλοτρίωση από τον Δήμο τμήματος του οικοπέδου στο Ο.Τ. 425 (πρώην ΕΡΙΟΤΕΚ), έκτασης 4,8 στρεμμάτων, στον Περισσό.
Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ, που αφορά στην τύχη ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους για τον Δήμο μας, ήταν η επιστολή του Δημάρχου Παναγιώτη Μανούρη προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών και τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.) στις 11/01/24. Από τότε η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος δεν έχουν ενημερώσει δημόσια τους κατοίκους της περιοχής για την τύχη του οικοπέδου.
Όπως είναι γνωστό τμήμα του οικοπέδου της ΕΡΙΟΤΕΚ Α.Ε. είχε περιέλθει στην οικογένεια Μήτση, η οποία από το 1994 προσπαθεί δικαστικά να εμποδίσει την οριστική απαλλοτρίωση του χώρου αυτού από τον Δήμο Νέας Ιωνίας. Η τελευταία ρυμοτομική απαλλοτρίωση, που ισχύει έως σήμερα, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, είχε επιβληθεί το 2008 με την 14410/2008 απόφαση του Νομάρχη Αθηνών. Ο χώρος αυτός είχε δεσμευθεί για την ανέγερση σχολικών κτηρίων. Αυτή προσβλήθηκε δικαστικά ξανά από την οικογένεια Μήτση με αίτηση ακύρωσης, όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) με την απόφαση 2471/2018 απέρριψε την αίτησή τους.
Η οικογένεια Μήτση, όμως, εκμεταλλευόμενη την ολιγωρία που έδειξαν όλες οι Δημοτικές Αρχές από το 2009 έως σήμερα (Χαραλάμπους, Γκότσης, Θωμαΐδου), επανήλθε και πέτυχε να εκδοθεί απόφαση της Αποκεντρωμένης, η οποία αίρει την απαλλοτρίωση. Εναντίον της απόφασης της Αποκεντρωμένης είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να προσφύγει τον Νοέμβριο του 2023. Έκτοτε, αγνοείται η τύχη αυτής της προσφυγής.
Η κατάσταση, όμως, είναι από την αρχή του χρόνου οριακή, διότι έχει εκπνεύσει η προθεσμία του νόμου (15 έτη) για την υλοποίηση της απαλλοτρίωσης από μεριάς Δήμου και τα χρονικά περιθώρια για την αγορά του οικοπέδου έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει ενημερώσει για τις απαντήσεις των υπουργείων και των δημόσιων φορέων, που θα μπορούσαν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος της αγοράς του οικοπέδου.
Δύο δεκαετίες τώρα, ο χώρος δεν αποδίδεται στους κατοίκους για την ικανοποίηση των αναγκών τους με αθλητικές, πολιτιστικές ή και εκπαιδευτικές χρήσεις, με αποτέλεσμα ο χώρος να μένει παρατημένος στην τύχη του και να κινδυνεύει να χαθεί για πάντα.
Είναι φανερό πως οι πολιτικές επιλογές και προτεραιότητες, τόσο της τωρινής δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων, δεν είχαν ως στόχο την οριστική απαλλοτρίωση του χώρου, αν, μάλιστα, θυμηθούμε τη σπουδή και το ενδιαφέρον, που οι συγκεκριμένες παρατάξεις έδειξαν για την παράδοση του χώρου, όπου αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται το Ιωνικό Κέντρο (με κρατική χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων), τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι ιεραρχήσεις τους.
Από τη μεριά μας πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια καμπάνια ενημέρωσης στους κατοίκους της γειτονιάς μας και της Ν. Ιωνίας συνολικά σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν και τον κίνδυνο να χαθεί το οικόπεδο της ΕΡΙΟΤΕΚ οριστικά. Πολύ περισσότερο η ανάγκη να υπάρξει άμεση και ενεργή συμμετοχή και ενεργοποίηση των κατοίκων της γειτονιάς, για τη διάσωση ενός πολύ σημαντικού ελεύθερου χώρου, από τους λίγους εναπομείναντες στην περιοχή μας.
Στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 11 το πρωί, τους κατοίκους της γειτονιάς σε ανοικτή συνέλευση στο ανοικτό θεατράκι στην πλατεία απέναντι από τον χώρο της ΕΡΙΟΤΕΚ, με σκοπό να συζητηθούν ανοικτά και δημόσια οι ανάγκες και οι επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής για την τύχη του οικοπέδου.
Στόχος μας είναι η δημιουργία μίας σταθερής ανοικτής συνέλευσης ή επιτροπής κατοίκων, που θα αγωνιστεί έμπρακτα και σθεναρά για τη διάσωση του χώρου.
Ζητάμε
:
• Να βρεθούν άμεσα τα χρήματα για την απαλλοτρίωση του χώρου της ΕΡΙΟΤΕΚ.
• Να απαλλοτριωθούν και επιπλέον χώροι, με κρατική χρηματοδότηση, για τις ανάγκες μας και να μην δίνεται το χρήμα από την φορολογία μας για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών έργων.
• Να φτιαχτούν, επιτέλους, σύγχρονα σχολεία και να σταματήσουν να υπάρχουν παιδιά που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια και σε προκάτ αίθουσες στα προαύλια.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
https://ektossxediou.blogspot.com/, ektossxediou@gmail.com