ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τετάρτη | 29 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Ήπειρος Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καινοτόμες πειραματικές λύσεις στα Γιάννινα μέσω του CLIMABOROUGH

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο με τίτλο: «CLIMABOROUGH Building Green and Climate Neutral Innovation in Cities», στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon Europe» και, ειδικότερα, της πρόσκλησης «HORIZON-MISS-2021-CIT-02» η οποία αφορά στην αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030.

Ειδικότερα, το «Climaborough» είναι μια δράση καινοτομίας και αποτελεί ένα από τα τρία έργα, που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της αποστολής στη θεματική περιοχή, που αφορά στον αστικό σχεδιασμό και προγραμματισμό.

Λεπτομέρειες για το έργο, τους σκοπούς του, καθώς και για τον διαγωνισμό, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, δόθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Άννα Αθανασίου και την εξωτερική συνεργάτιδα κ. Χριστίνα Καλογήρου.

Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση των παραδοσιακών προσεγγίσεων της αστικής και χωρικής σχεδίασης μέσω της ανάπτυξης συστημάτων και εργαλείων συλλογής δεδομένων και λήψης αποφάσεων, με έμφαση στη συμμετοχή και συμπεριφορική αλλαγή των πολιτών.

Στόχο αποτελεί η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων μέσω της πιλοτικής συν-δημιουργίας λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε αυτή την προσπάθεια και της ανταλλαγής πειραματικών καλών πρακτικών.

Κάθε πόλη έχει ορίσει μια συγκεκριμένη πρόκληση, η οποία συνδέεται με την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050: Η Αθήνα εστιάζει στην ενέργεια και στα κτήρια, η Grenoble-Alpes στη μοντελοποίηση του αντίκτυπου ενός κατασκευαστικού έργου, η Differdange στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας τοπικά σε ποσοστό 100%, η Σόφια στη μείωση της κυκλοφορίας, ενώ το Maribor, το Τορίνο και το Cascais στη βελτίωση της συλλογής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και βιολογικών αποβλήτων, και, τέλος, τα Ιωάννινα θα επικεντρωθούν στον προσδιορισμό και στη μείωση παραγόντων, που επιβαρύνουν τη λίμνη Παμβώτιδα και συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου, εστιάζοντας στις δραστηριότητες στην ευρύτερη παραλίμνια περιοχή.

Αναμενόμενα αποτελέσματα: (Α) δημιουργία «ClimHubs» Πόλεων και παρόχων πειραματικών λύσεων σε πραγματικές συνθήκες, (Β) ενεργοποίηση των τοπικών ενδιαφερομένων για συλλογική ανάπτυξη λύσεων, (Γ) ορισμός των υπηρεσιών για το κλίμα ως πρότυπης στρατηγικής για τη χρήση δεδομένων και εργαλείων οπτικοποίησης για την κλιματική μετάβαση, (Δ) δοκιμές πεδίου – η έννοια του «Climate Sandbox» ως ένας τρόπος για να δοθεί προτεραιότητα και να διευκολυνθεί ο μετασχηματισμός πρωτοτύπων, που έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία, σε καθιερωμένες λύσεις για την προσαρμογή και τον μετριασμό των επιπτώσεων του κλίματος στις πόλεις και (Ε) παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου στην επίτευξη αυτών των στόχων και στην εφαρμογή ενός σχεδίου σχεδιασμού κλιματικής ουδετερότητας.

Προβλεπόμενη λύση για τον Δήμο Ιωαννιτών: κοινωνικο-τεχνικά συστήματα βασισμένα σε έξυπνους συνδυασμούς λογισμικού και εξοπλισμού (όπως αισθητήρες IoT), που επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων, την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη διευκόλυνση της αλλαγής συμπεριφοράς, με στόχο τη χρήση από τουρίστες, κατοίκους ή άλλους ενδιαφερόμενους (π.χ. επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού). Ως περιοχή εφαρμογής έχει ορισθεί η παραλίμνια περιοχή, το νησάκι και λίμνη.

Στάδιο υλοποίησης: Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διαγωνισμός καινοτομίας για την υποβολή προσφορών για την ανάπτυξη λύσεων και στις 8 πόλεις-οδηγούς του έργου. Αναθέτουσα αρχή είναι η ANCI Toscana. Η πρόσκληση δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 17/10/23.

Τα στάδια του διαγωνισμού έχουν ως εξής:

1.         Αιτήσεις υποψηφιότητας 30/11/2023.

2.         Αξιολόγηση υποψηφίων και πρόσκληση υποβολής τεχνικής προσφοράς έως 29/12/2023.

3.         Υποβολή τεχνικών προσφορών έως 31/01/2024.

4.         Διαπραγμάτευση έως 28/02/2024.

5.         Υποβολή τελικών τεχνικών και οικονομικών προσφορών έως 31/03/2024.

6.         Αποτελέσματα: 30/04/2024.

7.         Υπογραφή συμβάσεων: 31/05/2024.

8.         Λήξη συμβάσεων: 31/05/2025.

Η πρώτη φάση υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό λήγει στις 30/11/23.

Λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους συμμετοχής και τα κριτήρια οικονομικής επάρκειας, τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι/ες στη σχετική πρόσκληση, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου στο παράρτημα της επίσημης εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υποβολή όλων των δικαιολογητικών θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Site: https://climaborough.eu/

Linked IN: https://www.linkedin.com/company/climaborough/

Twitter: https://twitter.com/Climaborough?t=WCEdkJaJqzSCyQSZv0GIBw&s=08

Αναγγελία Διαγωνισμών:

https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:328730-2023:TEXT:EN:HTML .