ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 2 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Παιδί Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Ιδιαίτερα αξιόλογη η ενημερωτική εκδήλωση του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. στη Μεταμόρφωση

Το πρωί της Κυριακής 19 Μαρτίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης, πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για τον παιδικό καρκίνο, που συνδιοργάνωσαν το Ενιαίο Παράρτημα Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης (Ν.Ι.Φ.Η.Μ.) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.) και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας»-Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών, με τον γενικό τίτλο: «Ενημερώσου, ευαισθητοποιήσου, γίνε κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών!».

Της Παναγιώτας Σούγια
Την εκδήλωσε προλόγισε και στη συνέχεια παρουσίασε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης κ. Μαρία Ντούρου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα, είναι μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση, μιας που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας έως 19 ετών, διαγιγνώσκονται με κάποια μορφή καρκίνου ετησίως, σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου ολοκληρωμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας είναι γενικά προσβάσιμες, πάνω από το 80% των παιδιών με καρκίνο θεραπεύονται.», προσθέτοντας πως: «Όμως, υπάρχει ελπίδα. Η ελπίδα δίνεται από τους δότες του μυελού των οστών. Και σήμερα έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε μέλη αυτής της ομάδας.».

h Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης, κ. Μαρία Ντούρου

Αμέσως μετά, χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν: ο Αντιδήμαρχος Προάσπισης Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης, Καρδιολόγος κ. Παναγιώτης Λουσίδης, η Νομικός κ. Τζένη Παπαδοπούλου ως εκπρόσωπος της υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας κ. Ζωής Ράπτη, η Πρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε. κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιάννης Κεχρής, καθώς και ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Στράτος Σαραούδας.

O Αντιδήμαρχος Προάσπισης Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης, Καρδιολόγος, κ. Παναγιώτης Λουσίδης
H Νομικός κ. Τζένη Παπαδοπούλου ως εκπρόσωπος της υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας κ. Ζωής Ράπτη
H Πρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε., κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου
O Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιάννης Κεχρής
O Δήμαρχος Μεταμόρφωσης, κ. Στράτος Σαραούδας

Σε ό,τι αφορά στην Πρόεδρο του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ε.Α.Ε., κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, κατά τον σύντομο χαιρετισμό της είπε πως: «Σήμερα είναι μία από τις πιο σημαντικές ενημερωτικές επιστημονικές ομιλίες για τον παιδικό καρκίνο και δότη μυελού των οστών, που, ταυτόχρονα, είναι και η μεγαλύτερη πράξη εθελοντισμού από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Μου χάρισες τη ζωή και ατελείωτες στιγμές χαράς με τα παιδιά μου. Είσαι πλέον αδερφός. Μου χάρισες ό,τι δεν θα μου χαρίσει κανένας. Το μεγαλύτερο δώρο της ζωής μου.». Με αυτά τα λόγια, σε μια συγκλονιστική ανώνυμη ανοιχτή επιστολή, μια γυναίκα που παλεύει με οξεία λευχαιμία, ευχαριστεί τον άγνωστο σε αυτήν δότη μυελού των οστών, από την Τράπεζα Δοτών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», που της έσωσε τη ζωή με την προσφορά του, και συνεχίζει λέγοντας στην επιστολή της πως: «Είσαι αυτουργός ενός γενναίου θαύματος. Θέλω να μάθεις κάποτε από το δικό μου το στόμα ότι έσωσες μια ζωή από την απώλεια, και πολλές άλλες ζωές.».».
Ακολούθησαν οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης, με πρώτη να τοποθετείται η Αιματολόγος, Επιμελήτρια Α΄ Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» κ. Άννα Παϊσίου, και στη συνέχεια να αναπτύσσει το θέμα της η Παιδίατρος-Ογκολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ογκολογικής Κλινικής Παιδιών και Εφήβων Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ» κ. Ελένη Δανά.

H Αιματολόγος, Επιμελήτρια Α΄ Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», κ. Άννα Παϊσίου
H Παιδίατρος-Ογκολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ογκολογικής Κλινικής Παιδιών και Εφήβων Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ», κ. Ελένη Δανά

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την Παιδική Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης και η Εφηβική Χορωδία των «Μουσικών Συνόλων» του Δήμου Μεταμόρφωσης, να τραγουδάνε για τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», ακολούθησε μουσική ενότητα με d.j. και ολοκληρώθηκε με μικρά δωράκια και γεύματα, που δόθηκαν στα παριστάμενα παιδάκια, ενώ οι μεγαλύτεροι τίμησαν τον πλούσιο μπουφέ, που ετοίμασαν οι διοργανωτές.

Επίσης, δηλώσεις στην εφημερίδα μας έκαναν οι κ.κ. Παναγιώτης Λουσίδης και Γιάννης Κεχρής.
Αναλυτικότερα, ο κ. Λουσίδη μας δήλωσε πως: «Η σημερινή εκδήλωση είναι πάρα πολύ σπουδαία, διότι θα δώσει πολλά μηνύματα στον κόσμο. Εμείς, ως Δήμος, ευχαριστούμε πάρα πολύ την Ε.Α.Ε. και την Πρόεδρο του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου και τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», την κ. Άννα Παϊσίου και την κ. Ελένη Δανά, για τις αλήθειες και τους μύθους για τον παιδικό καρκίνο που θα μας πουν. Να ξέρετε πως τον παιδικό καρκίνο δεν μπορείς να τον προλάβεις, δεν υπάρχει πρόληψη όπως στους ενήλικους, όπως π.χ. κόβεις το ποτό, τοι τσιγάρο κ.τ.λ.. Στα παιδιά, η πλήρης ίαση για τον καρκίνο των παιδιών και των εφήβων εστιάζεται στο να γίνει η έγκαιρη και η έγκυρη διάγνωση, καθώς και η άμεση θεραπευτική αγωγή. Μία από τις αγωγές είναι και η μεταμόσχευση του μυελού των οστών. Εμείς, ως Δήμος, προσπαθούμε εδώ και καιρό, μαζί με τον Σύνδεσμο «Κωστάκη Μεσογίτη», να μεγαλώσουμε τη δεξαμενή των δοτών μυελού των οστών. Σε τρεις φωτεινές επιγραφές του Δήμου μας παίζεται ένα μεγάλο μήνυμα ζωής, που λέει: «Δώσε ζωή, γίνε αιμοδότης και δότης μυελού των οστών». Νομίζω ότι είμαστε από τους λίγους δήμους, που δίνουν τέτοια μηνύματα.».
Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Κεχρής, μας είπε πως: «Ο παιδικός καρκίνος, αν και σπάνιος στα παιδιά, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στον παιδικό πληθυσμό. Συχνότερη αιτία του παιδικού καρκίνου είναι η λευχαιμία. Αντιμετωπίζεται σε οργανωμένα παιδικά ογκολογικά νοσοκομεία, με τη συνεργασία πολλών επαγγελματιών Υγείας. Μία θεραπεία μακροχρόνια, με πολλές συχνά νοσηλείες. Το 80% των παιδιών, με παιδικό καρκίνο, στις προηγμένες χώρες θεραπεύονται. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες είναι μόνο 20%. Κάποια παιδιά, μετά από αυτήν την μακροχρόνια θεραπεία, μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Είναι παιδιά, στα οποία η συμβατική θεραπεία δεν έχει επιτύχει. Αυτά τα παιδιά πρώτα προστρέχουν στην οικογένειά τους. Ένα 30% αυτών, είναι παιδιά που θα βρουν μέσα από την οικογένεια συμβατό δότη μυελού των οστών. Τα υπόλοιπα παιδιά για να επιβιώσουν χρειάζεται να βρουν συμβατό δότη από την Παγκόσμια Τράπεζα Δοτών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δώσουμε όλοι μυελό των οστών, ώστε να σωθούν αυτά τα παιδιά. Εμείς στέλνουμε το μήνυμα ότι αξίζει τον κόπο να ξοδέψουμε λίγο χρόνο, λίγο σάλιο, ώστε να μπορέσουν κι αυτά τα παιδιά να σωθούν.».

Αυτό, όμως, που μένει ως το σημαντικότερο γεγονός της εκδήλωσης είναι η πληθώρα των παρευρισκομένων που εγγράφηκαν στη σχετική λίστα δοτών μυελού των οστών, δίνοντας ελπίδα στα άτομα που νοσούν και περιμένουν με αγωνία τον συμβατό δότη, που θα τους οδηγήσει στην ίαση.