ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 23 Φεβρουαρίου 2024
Διεθνής Οικονομία Ελλάδα Ευρώπη

Η πρ. Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και πρ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, μετείχε στην Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου Εμπειρογνωμόνων

Η Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου Εμπειρογνωμόνων (Επιτροπή των Σοφών, όπως συνηθίζεται να λέγονται οι ειδικού σκοπού επιτροπές), η οποία συγκροτήθηκε από την Κομισιόν, ολοκλήρωσε τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνοχή και την ανάπτυξη της Ευρώπης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης και συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στις Βρυξέλλες, όπου παρουσιάστηκε η Έκθεσή της μετά από ενός έτους εργασίες.
Θέατρο Κεντρικός Τομέας

«ΚΟΜΜΑΤΙΑ και ΘΡΥΨΑΛΑ», του Γιώργου Σκούρτη, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

50 χρόνια μετά από το πρώτο ανέβασμα, το αριστούργημα του Γιώργου Σκούρτη, όπως το έφερε στα μέτρα μας και στα δικά σας ο Γιάννης Σολδάτος, και με τα νέα επεισόδια έγινε επίκαιρο όσο ποτέ, θα ανέβει από τους «Θεατρίνους Θεατές» στο STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ, από τις 19 Φεβρουαρίου 2024, σε σκηνοθεσία του κ. Γιώργου Λιβανού.
Εικαστικά Κεντρικός Τομέας

Εικαστική Έκθεση: «Αναζητώντας αξίες ευαίσθητες και αναπάντεχες» | dreamideamachine resident-Athens | Εγκαίνια 26/2, ώρες 6-9 μ.μ.

Το dreamideamachine resident-Athens (Κολωνού 55-59, 2ος όροφος, Μεταξουργείο, Κουδούνι: dreamideamachine ΑΜΚΕ) διοργανώνει στον φιλόξενο χώρο του μία εξαιρετική Εικαστική Έκθεση, με γενικό τίτλο: Αναζητώντας αξίες ευαίσθητες και αναπάντεχες», με έργα της συλλογής του κ. Χρίστου Χριστοφή, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, ώρες 18:00-21:00, και θα διαρκέσει έως και τις 3 Μαρτίου 2024.

Γιώργος Λιβανός: «Η μόνη φιλοδοξία μου είναι να κάνω και να συμμετέχω σε ωραίες παραστάσεις.».

Ο διακεκριμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης και παραγωγός κ. Γιώργος Λιβανός είναι αριστούχος της Ανώτατης Δραματικής Σχολής «Περίακτος» και απόφοιτος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, συμμετείχε σε σεμινάριο του «Κέντρου Αρχαίου Δράματος Δεσμοί» των Παπαθανασίου-Γεωργουσόπουλου (master class), δούλεψε με τον Γιώργο Ρεμούνδο (αμερικάνικο musical) και τον Τάπα Σουντάνα (τεχνική μάσκας), είναι αριστούχος στο τραγούδι του Ελληνικού Ωδείου με καθηγήτρια τη Μυρτώ Δουλή, εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, στο Folkteatern (Σουηδία), στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, και στο ελεύθερο θέατρο, με σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως οι: Αντώνης Αντωνίου, Γ. Ρεμούνδος, Μιχ. Μπούχλης, Στ. Ντουφεξής, Δ. Ποταμίτης, Ν. Αρμάος, Γ. Μεσσάλας, Γ. Μπέλλος, Στ. Λιβαθηνός, Μ. Τόλη, Λ. Τσάγκας, Ν. Χαραλάμπους, Μ. Γεμετζάκη, Ν. Καμτσή κ.ά., έχει μεταφράσει θεατρικά έργα, για τα οποία δύο φορές βρέθηκε υποψήφιος για το βραβείο μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης», και ακόμη είναι ιδρυτής της Θεατρικής Ομάδας «ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ», η οποία εδώ και, σχεδόν, δύο δεκαετίες αποτελεί συνώνυμο των πρωτοποριακών και συνάμα ποιοτικών παραστάσεων.

Πενθήμερη εκδρομή του Μικρασιατικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» Νέου Ψυχικού σε ΕΡΥΘΡΑΙΑ-ΙΩΝΙΑ-ΠΑΜΦΥΛΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΓΙΟΣ» ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΣΕ ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΑΛΑΤΣΑΤΑ, ΤΣΕΣΜΕ, ΒΟΥΡΛΑ, ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ, ΑΤΤΑΛΕΙΑ, ΣΙΔΗ ΚΑΙ ΑΛΑΝΥΑ! ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ!

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Βόρειος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Αποστολίδη στον Δήμο Πεντέλης

Η Δήμαρχος Πεντέλης, κ. Νατάσσα Κοσμοπούλου, ευχήθηκε στον νέο Δημοτικό Σύμβουλο καλή...
Ελληνική Οικονομία Ήπειρος Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο πλευρό του αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων ο Δήμος Πάργας

Έπειτα από τη συνάντηση αυτή, στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου...
Κατοικίδια Κοινωνία Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος δωρεάν στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για το 2024 προχωρά ο δήμος Χανίων

Οι κοινωνικές αυτές ομάδες είναι:-ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.-ΑΝΕΡΓΟΙ.-ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.-ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ.-ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ.-ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ (έως και 10.000...
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δύο καινούρια φορτηγά με αρπάγη και 3 νέα απορριμματοφόρα παρέλαβε ο Δήμος Χαλκιδέων

Το Εργοτάξιο του Δήμου Χαλκιδέων έχει πλέον εξοπλιστεί με τα ακόλουθα 30 νέα οχήματα και μηχανήματα:-9 απορριμματοφόρα.-3 φορτηγά 3,5 τόνων.-2 φορτηγά αρπάγη.-2 αυτοκινούμενες ηλεκτροκίνητες σκούπες πεζού χειριστή.-6 ημιφορτηγά.-2 φορτωτές.-1 Grader.-1 καλαθοφόρο φορτηγό.-1 μεγάλη αυτοκινούμενη σκούπα.-2 επιβατικά οχήματα.-1 φορτηγό τετραξονικό.
Ιστορία Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η πορεία της Στρώμνιτσας στους αιώνες – Μια συναρπαστική ομιλία από τον Χρήστο Ίντο στο Κιλκίς

Κάθε εξιστόρηση για την Στρώμνιτσα, για την αγγελική πολιτεία, στην οποία έζησαν και μαρτύρησαν οι Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες σε μια περίοδο σκληρών διωγμών, συγκινεί και μαγεύει τους πολίτες του Κιλκίς, κυρίως, όμως, όλους όσοι έλκουν την καταγωγή τους από την πόλη με τα πολλά ονόματα, καθώς κρατά καλά χαρτογραφημένη την ελληνική της κληρονομιά ανά τους αιώνες.

Ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, κ. Χρήστος Ίντος, προσκεκλημένος του υπό ανασύσταση Συλλόγου Στρωμνιτσιωτών «Το Αστραίον», στην κοινή εκδήλωσή του με τον Δήμο Κιλκίς, έδωσε χθες, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, με το γλαφυρό ύφος του ακόμη περισσότερους λόγους στο κοινό να εντοιχίσει στη σκέψη του το ψηφιδωτό της Ιστορίας, του Πολιτισμού και των ανθρώπων της Στρώμνιτσας, ανασυνθέτοντας το ιστορικό της παρελθόν.
Συμβουλευόμενος ένα πλούσιο αρχείο πηγών και με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού, ο κ. Χρήστος Ίντος σύστησε το ακροατήριο με τον Παιονικόν Αστραίον, την αρχαία ονομασία της Στρώμνιτσας, ως μιας από τις πιο σημαντικές πόλεις της αρχαίας Παιονίας, που στους ρωμαϊκούς χρόνους απαντάται με το όνομα Τιβεριούπολις, ενώ από τον 6ο αιώνα μ.Χ. ως Στρούμνιτσα, όπως τη μετονόμασαν οι Σλάβοι, όταν η περιοχή βρισκόταν στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Βουλγάρων.
Το «πολίχνιον το υπερνέφελον», όπως μνημονεύεται από τον ιστορικό Νικηφόρο Γρηγορά, καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς στα τέλη του 14ου αιώνα και στην Ουστρούμντζα, όπως μετονομάζεται από τους νέους κατακτητές, ζουν Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι και Ρομά.

Η πόλη είναι πολύ εύπορη και πυκνοκατοικημένη. Βρίσκεται σε έναν τόπο με πλαγιές, ρεματιές και λόφους. «Είναι μεγάλη, όμοια με τα αμπέλια και τους κήπους του παραδείσου.», περιγράφει εκείνη την εποχή ο Τούρκος περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή.
Ο ακμάζων ελληνικός πληθυσμός αυτής της πόλης συμμετέχει ενεργά στην Επανάσταση του 1821 και δίνει το παρών του στις επάλξεις του Μακεδονικού Αγώνα, αναπτύσσοντας αξιοζήλευτη πατριωτική δράση, με πεδία αναφοράς την Εκκλησία, την Εκπαίδευση και τους Συλλόγους, στους οποίους έχουν οργανωθεί οι Έλληνες. Μια πλειάδα ανδρών (Νικόλαος Αντωνιάδης, Βασίλειος Ζωγράφος, Νικόλαος Αγγειοπλάστης, Βλάσης Τσιρογιάννης, επικεφαλής ένοπλων αντάρτικων ομάδων όπως ο Παντελής Παπαϊωάννου, ο Χαράλαμπος Μπουφίδης, ο Δημήτριος Τσιτσίμης, ο Ευάγγελος Κουκουδέας, ο Μητροπολίτης Τιβεριουπόλεως και Στρωμνίτσης Γρηγόριος Ωρολογάς, ιερείς, μοναχοί, αλλά και δάσκαλοι και νέοι, αντιστέκονται σθεναρά στη βουλγαρική προπαγάνδα.
Η «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα» είναι ο σύνδεσμος διατήρησης της εθνικής υπόστασης των Στρωμνιτσιωτών, που διακρίνονται στα Γράμματα, στις Τέχνες και στο Εμπόριο.
Οι πνευματικοί θησαυροί της ελληνικής Κοινότητας γίνονται παρανάλωμα του πυρός στα μέσα του 19ου αιώνα, μαζί τους και οι ιεροί ναοί του Αγίου Δημητρίου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και το 1909.
Η απελευθέρωση της Στρώμνιτσας από τον ελληνικό στρατό, στη λήξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, γιορτάζεται ως αναστάσιμο γεγονός, η χαρά, όμως, του ελληνικού πληθυσμού είναι πρόσκαιρη. Ενταφιάζεται οριστικά από τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, βάσει της οποίας η Στρώμνιτσα προσαρτάται στη Βουλγαρική επικράτεια. Το διαμέρισμα της Στρώμνιτσας θα παραχωρηθεί με τη συνθήκη του Νεϊγύ, το 1919, στο Βασίλειο των Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων και στη συνέχεια στη Γιουγκοσλαβία, ενώ σήμερα ανήκει στη βόρεια γειτονική μας χώρα.
Με σπαραγμό ψυχής οι Στρωμνιτσιώτες βάζουν τραγικό επίλογο στη σχέση τους με την πατρώα γη, την οποία αποχωρίζονται για πάντα, παραδίδοντας στις φλόγες τα σπίτια τους.
Τον Αύγουστο του 1913, πρόσφυγες πια οι Στρωμνιτσιώτες, εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς και τίμησαν τη νέα τους πατρίδα, συμβάλλοντας με την εργατικότητά τους στην πρόοδο και ανάπτυξη της πόλης.
Τις δεκαετίες του 1910 και 1920 άνοιξε μια νέα σελίδα ιστορίας του Κιλκίς, με προστάτες και εφόρους της πόλης τους Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες Τιβεριουπόλεως.
Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Ίντου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βασίλης Σεργιαννίδης» του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο εφημέριος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Κυριακίδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Γεωργαντάς, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης και Γιώργος Μπαλάσκας, εκπρόσωπος της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας «Πόντος», εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.