ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 21 Ιουνίου 2024
Αθλητικά Ήπειρος Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κατασκευή νέων κερκίδων και βοηθητικών χώρων στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας

Ένα σημαντικό έργο για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων ολοκληρώνεται στο Δημοτικό Στάδιο Πάργας με την κατασκευή νέων κερκίδων και βοηθητικών χώρων (αποδυτήρια, γυμναστήριο κ.λπ.), με το έργο να χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ήπειρος Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της εκπαιδευτικής δράσης: «Όσο Μεγαλώνω θα Ανακυκλώνω», στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Πάργας

Ο πρώτος κύκλος της εκπαιδευτικής δράσης, με τίτλο: «Όσο Μεγαλώνω θα Ανακυκλώνω», ολοκληρώθηκε στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Πάργας.
Θέατρο Κρήτη Μουσική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσική παράσταση: «Σκύλος στον Δρόμο», από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Μουσική Παράσταση: «Σκύλος στον Δρόμο», από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, στην κατάμεστη «Πύλη Βηθλεέμ», με περισσότερους από 400 παρευρισκόμενους το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024.

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο κ. Μιλτιάδης Καναβός, δημιουργώντας τεράστιο εκνευρισμό στη Δημοτική Αρχή της Νέας Ιωνίας Αττικής

Στην 22η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουνίου 2024, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημαρχείου, μεταξύ άλλων, προέκυψε η αναπάντεχη κοινοποίηση της ανεξαρτητοποίησης του πρώην δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», κ. Μιλτιάδη Καναβού, προκαλώντας τεράστιο εκνευρισμό τόσο στον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Μανούρη όσο και στους Αντιδημάρχους και στους δημοτικούς του συμβούλους, γεγονός που αποτυπώθηκε τόσο στην αντιπαράθεση των κ.κ. Μιλτιάδη Καναβού και Παναγιώτη Μανούρη, όσο και των υπολοίπων στη συνέχεια του Συνεδρίασης, σχεδόν για κάθε θέμα, με την αδρεναλίνη να εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη, σε βάρος πάντοτε των επιχειρημάτων.

Mέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Νεολαίας της Κ.Ε.Δ.Ε. ορίστηκε ο κ. Βασίλης Χριστοδούλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία» και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, κ. Βασίλης Χριστοδούλου, ορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) ως Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Νεολαίας της Κ.Ε.Δ.Ε., με τον Πρόεδρό της και Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, να του εύχεται: «Καλή επιτυχία, γνωρίζοντας ότι η εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων στα θέματα που αφορούν στον θεσμό, αποτελεί κοινό στόχο όλων μας.».

Ρεσιτάλ ερμηνείας από τους σπουδαστές πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Φυλής στην εκδήλωση λήξης της χρονιάς

Θερμά συγχαρητήρια για το υψηλό επίπεδο σπουδών έδωσε ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς στην Καθηγήτρια κ. Ρούλα Λεβαντή και στην Αντιδήμαρχο κ. Χρυσούλα Κουράση, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου, και ακόμη δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δεξιοτεχνία των σπουδαστών στην απόδοση...
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Μουσική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μάγεψαν το κοινό οι Χορωδίες του Morgan State University και του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Η Δημοτική Χορωδία της Ι.Π. Μεσολογγίου, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της κ. Σπύρου Χολέβα, έδωσε το μουσικό έναυσμα, αποδίδοντας γνωστά και αγαπημένα μουσικά κομμάτια. Στη συνέχεια, ακολούθησε το παγκοσμίου φήμης χορωδιακό σύνολο του Morgan State University, υπό τη Διεύθυνση του κ. Eric Conway, Πρόεδρο του Τμήματος Καλών και Παραστατικών Τεχνών του αμερικανικού πανεπιστημίου. Με επιλογές, που κυμαίνονταν από Gospel, Spirituals έως και σύγχρονα τραγούδια, τα 28 μέλη της Χορωδίας πραγματικά συνεπήραν το κοινό, που συμμετείχε με ενθουσιασμό, χτυπώντας ρυθμικά τα χέρια και τραγουδώντας. Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη για...
Θεσσαλονίκη Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η αλήθεια για την ποιότητα του αέρα στον Δήμο Θέρμης

Στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμης τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου, έγινε αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των επιστημονικών μετρήσεων για την ποιότητα του αέρα σε όλες τις περιοχές της Θέρμης, με τον Δρ. Ανδρέα Καζαντζίδη, καθηγητή, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, να δημοσιοποιεί τα στοιχεία για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους σε κάθε δημοτική ενότητα.

Ο κ. Καζαντζίδης είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος και του πρωτοποριακού προγράμματος: «THERMIAIR», το οποίο υλοποιεί από τον Οκτώβριο του 2018 ο Δήμος Θέρμης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μέσω αυτού του προγράμματος καταγράφονται τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, μέσα από ένα πυκνό δίκτυο 28 μετρητών. Μάλιστα, τα δεδομένα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε, σε πραγματικό χρόνο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.thermiair.gr.
Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή μια έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα ξένης ιδιωτικής εταιρείας, σχετικά με την ποιότητα του αέρα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και η οποία παρουσίαζε μια εντελώς ψευδή και παραπλανητική εικόνα για την περιοχή του Δήμου Θέρμης, όσον αφορά, κυρίως, τη συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Ο κ. Καζαντζίδης, λοιπόν, παρουσίασε αναλυτικές μετρήσεις για τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα των περιοχών του Δήμου Θέρμης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως αυτά καταγράφονται στο δίκτυο μετρητών του προγράμματος «THERMIAIR».

Μάλιστα, ο κ. Καζαντζίδης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «Το δίκτυο του Δήμου Θέρμης είναι από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα και το πρώτο που συνοδεύτηκε από ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα για την πληροφόρηση του κοινού σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, είναι το πλέον πυκνό, αν λάβει κανείς υπόψη τον αριθμό των σταθμών και τον πληθυσμό του Δήμου. Ο αριθμός των σταθμών μέτρησης είναι περίπου ίδιος με αυτούς που είναι εγκατεστημένοι στην Αθήνα και στην Πάτρα. Ακόμη, είναι από τα πρώτα δίκτυα, που έχουν ενταχθεί στην Εθνική Ερευνητική Υποδομή και μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό στη Μακεδονία.».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «THERMIAIR», οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ΡΜ 2,5 σε όλες τις δημοτικές ενότητες είναι έως 10 μg/m3 τους περισσότερους μήνες του χρόνου, με εξαίρεση κάποιες ώρες κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ξεπερνούν το όριο αυτό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζίδη: «Η συγκέντρωση των ΡΜ 2,5 στη δημοτική ενότητα Βασιλικών κυμαίνεται μεταξύ 7-13 μg/m3, στη δημοτική ενότητα Θέρμης κυμαίνεται στα 8-12 μg/m3 και στη δημοτική ενότητα Μίκρας στα 10-12 μg/m3.».
Επίσης, σύμφωνα πάλι με τον κ. Καζαντζίδη: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε αυτές τις περιοχές οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μόνον κατά 10% σε τοπικές πηγές, ενώ το υπόλοιπο 90% των ρύπων παράγεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου, κατά περιόδους, και αναλόγως των κλιματολογικών συνθηκών παρατηρείται μεταφορά ατμοσφαιρικών ρύπων. Κατά τους χειμερινούς μήνες η ρύπανση από τοπικές πηγές είναι στο 40% και ως κύρια αιτία αναφέρεται η καύση ξύλου στα τζάκια.», διευκρινίζοντας πως: «Η λειτουργία ενός κλασικού τζακιού για τέσσερις ώρες εκπέμπει ρύπους όσους και περίπου χίλια αυτοκίνητα, που μετακινούνται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων.».
Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο: «Η ποιότητα του αέρα στις περιοχές του Δήμου Θέρμης είναι τις συντριπτικά περισσότερες μέρες του χρόνου από καλή έως ικανοποιητική. Η δε συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν που παρουσιάστηκε, η οποία ήταν εκτός πραγματικότητας.».
Ακόμη, ο κ. Καζαντζίδης σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «Το δίκτυο των μετρητών στον Δήμο Θέρμης μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω σε συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να γίνεται ακόμη καλύτερη καταγραφή. Παράλληλα, μπορούμε να προβαίνουμε ακόμη και σε προγνώσεις για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν για το προσεχές χρονικό διάστημα σε κάποια περιοχή.».

Επιπλέον, οφείλουμε να αναφέρουμε πως στη σύντομη παρέμβασή του ο Δήμαρχος Θέρμης, κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, είπε μεταξύ άλλων πως: «Ο Δήμος Θέρμης πρωτοπορεί στο θέμα του ελέγχου της ποιότητας του αέρα με το πρόγραμμα «THERMIAIR», που υλοποιεί από τον Οκτώβριο του 2018. Θα ενισχύσουμε και άλλο το δίκτυο μετρητών, θα βάλουμε και άλλους μετρητές όπου χρειαστεί, ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα.» και ακόμη ανακοίνωσε πως ο δήμος προχωρά στην επέκταση του προγράμματος «THERMIAIR», εντάσσοντας σε αυτό και μετρήσεις για την ηχορύπανση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Τώρα, έχουμε μόνον έναν μετρητή ηχορύπανσης στο κέντρο της Θέρμης, αλλά θα τοποθετήσουμε και άλλους, ώστε να ελέγξουμε και αυτόν τον τομέα.», τόνισε πως: «Μία από τις πηγές ατμοσφαιρικών ρύπων είναι και η καύση αγροτικών υπολειμμάτων, όπως τα κλαδιά.», γνωστοποίησε πως: «Από φέτος, ο Δήμος Θέρμης συγκεντρώνει αυτά τα υπολείμματα και τα οδηγεί σε επεξεργασία για την παραγωγή «κομπόστ», ώστε να αποτρέπεται η καύση.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Σύντομα, θα γίνει μεγάλη δεντροφύτευση σε έκταση περίπου τριών χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή των Βασιλικών, με χρηματοδότηση από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Δήμος Θέρμης αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στις προσπάθειες που καταβάλλουμε εδώ και πολλά χρόνια και παρά τις απόπειρες ορισμένων να πλήξουν την περιοχή, με ψευδή και ανυπόστατα στοιχεία, σχετικά με την ποιότητα του αέρα, ο Δήμος Θέρμης αποτελεί την ελκυστικότερη περιοχή και πρώτη επιλογή για εγκατάσταση μόνιμης κατοικίας, αλλά και για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.».
Επίσης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θέρμης, κ. Δημήτρης Καρακύργιος, ενημέρωσε για το πρόγραμμα μέτρησης της ηλεκτρονικής ακτινοβολίας, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιεί ο Δήμος Θέρμης πριν από μερικές ημέρες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Πρόκειται για πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) και αφορά στη διενέργεια μετρήσεων της στάθμης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου εντός των ορίων του Δήμου. Προς τον σκοπό αυτόν η Ε.Ε.Α.Ε. έχει παραχωρήσει στον Δήμο Θέρμης ένα ειδικά εξοπλισμένο όχημα-κινητό σταθμό μέτρησης του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (Ε.Π.Η.Π.), το οποίο διενεργεί τις μετρήσεις σε συγκεκριμένα σημεία, σε όλη την έκταση του Δήμου.».
Τέλος, την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Πάλλας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμης κ. Αθηνά Παπαδάκη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Απόστολος Τσολάκης, Σπύρος Γαντάς, Στέλιος Αποστόλου, Λάκης Μωραΐτης και Σωκράτης Σαμαράς, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.