ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 18 Απριλίου 2025
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Δυναμική η έναρξη των δράσεων για την Εφηβεία και την Ψυχική Υγεία στον Δήμο Πεντέλης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Μελισσίων, η εκδήλωση του Δήμου Πεντέλης, με θέμα: «Ψυχικές Διαταραχές στην Εφηβική Ηλικία», η οποία ήταν η πρώτη μιας σειράς δράσεων, που στοχεύουν στη συλλογική προσπάθεια να χτιστούν οι πρώτοι πυλώνες ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης τόσο για τον εφηβικό όσο και για τον ενήλικο πληθυσμό του Δήμου Πεντέλης.
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εργασίες του Δήμου Χαλκιδέων στη Δ.Ε. Ληλαντίων

Ο Δήμος Χαλκιδέων πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένα έργα στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων, μεταξύ των οποίων επισκευές λακκουβών, καθαρισμοί αύλειων χώρων, πλύσιμο κάδων, κοπή κλαδιών, καθώς και τοποθέτηση νέων λαμπτήρων σε οδούς.
Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Ενημερωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Σχολεία του Δήμου Κιλκίς για την ατομική υγιεινή των μαθητών

Με πρόταγμα την προαγωγή της δημόσιας υγείας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Κιλκίς επικοινωνεί στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόγραμμα για την ατομική υγιεινή τους.

Αλήθεια, τώρα, κ. Μανούρη…

Το βράδυ της Δευτέρας 14 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας Αττικής η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης συζητήθηκε το 4ο θέμα, με τίτλο: «Αποστολή γραπτών απειλών σε δημοσιογραφική ομάδα από την παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»», το οποίο εισηγήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ο οποίος υπήρξε ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο δημόσιο κάλεσμά μας προς όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Νέας Ιωνίας και όλους τους δημοτικούς τους συμβούλους, συμπεριλαμβανομένων του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», καθώς και της -προσωρινά θέλω να πιστεύω- εκτός Δ.Σ. δημοτικής παράταξης «Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία», πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για ευνόητους λόγους, προκειμένου να τοποθετηθούν για το σοβαρότατο θέμα της δημόσιας απειλής κατά της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφων της εφημερίδας μας, όχι κατ’ ανάγκη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος εισηγήθηκε του επίμαχου ζητήματος ως θέμα συζήτησης Ημερήσιας Διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, πραγματοποιήθηκε η σχετική, εν πολλοίς απογοητευτική για το επίπεδο της τοπικής δημοκρατίας, συζήτηση, για την οποία υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ. Σε ό,τι αφορά στη δράστρια δημοτική παράταξη: «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας, δεν έχουμε κάτι περισσότερο να προσθέσουμε σε όσα ήδη αναφέρθηκαν σε σχετικό σχόλιό μου, όμως, έχω κάποια πράγματα να αναφέρω προς τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Αττικής κ. Παναγιώτη Μανούρη, ο οποίος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, ανοίγοντας με τη συνολική του στάση τους ασκούς του Αιόλου σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου και στην προσπάθεια φίμωσής του, ακόμη και με τρόπους έκνομους.

Εκκωφαντική απουσία του ρήματος «καταδικάζω» από τη συντριπτική πλειοψηφία όλων όσοι τοποθετήθηκαν για το θέμα των απειλών κατά της εφημερίδας μας

Τη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας Αττικής πραγματοποιήθηκε η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το 4ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης να αποδεικνύεται εξαιρετικά αποκαλυπτικό για τον ρόλο που διαδραματίζει καθένας εκ των 35 δημοτικών συμβούλων, καθώς και του Δημάρχου, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια και την έμπρακτη εφαρμογή της δημοκρατίας, την παραβατικότητα πολιτικών προσώπων και τους εδραιωμένους κοινούς κώδικες αξιών, εξ ου και το ρήμα «καταδικάζω», έστω και γενικά και αόριστα, εκτός από φωτεινές εξαιρέσεις, απουσίαζε εκκωφαντικά από τις δημοσιοσχεσίτικες προς κάθε κατεύθυνση τοποθετήσεις, όλων όσοι τόλμησαν έστω να ψελλίσουν οτιδήποτε.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς από τον οθωμανικό ζυγό

Το πρωί, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος τέλεσε Δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεβαδέων και ο χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καραμάνη.Τον πανηγυρικό εκφώνησε η Εκπαιδευτικός του 9ου Δημοτικού Σχολείου...
Δυτικός Τομέας Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσα η Διάλεξη στο Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου, με θέμα: «Κειμήλια λαϊκής τέχνης ως υλικά τεκμήρια»

Ομιλήτρια ήταν η κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας, την οποία προλόγισε ο κ. Θανάσης Καποτάς, Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΔΠ και Υπεύθυνος του Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου.
Εικαστικά Ιστορία Κεντρικός Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εξαιρετική η Ημερίδα: «Από το «εκεί στο εδώ»-Όψεις της εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στη Μητέρα Ελλάδα»

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ημερίδα, με θέμα: «Από το «εκεί στο εδώ» - Όψεις της εγκατάστασης των Μικρασιατών Προσφύγων στη Μητέρα Ελλάδα», πραγματοποιήθηκε ανήμερα της θλιβερής επετείου της Πτώσης της Κωνσταντινούπολης, στην Αίθουσα Διαλέξεων του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.), του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών και πλήθος κοινού.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Στο πρώτο μέρος, με γενικό τίτλο: «Η παρουσία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία», με Πρόεδρο την κ. Λίτσα Καπετάνου (Χημικός, Επίτιμη Διευθύντρια του Πολυκλαδικού (σήμερα 3ου Λυκείου) Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς»), ο Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας κ. Παύλος Παπαθεοφάνους εισηγήθηκε του θέματος: Η ζωή στην Κοσμοπολίτισσα Σμύρνη» και στη συνέχεια η Ζωγράφος κ. Κλεοπάτρα Δίγκα διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της, με τίτλο: «Το βιβλίο Νο 512».

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, με γενικό τίτλο: «Πτυχές της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα»», με Πρόεδρο τον κ. Πολύκαρπο Πολυκάρπου (Θεατρολόγος, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός), ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Θανάσης Χρήστου ανέπτυξε το θέμα: «Μικρασιατική Καταστροφή: 101 χρόνια μετά. Οι πολλαπλές αναγνώσεις των στρατηγικών της υποδοχής των Μικρασιατών προσφύγων στο Ελληνικό κράτος.», ακολούθησε η ομιλία του Δημοσιογράφου κ. Στέλιου Ελληνιάδη με θέμα: «1922, η Ελλάδα μεγαλώνει, ο ελληνισμός μικραίνει.» και στη συνέχεια, ο Διδάκτορας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μενέλαος Χαραλαμπίδης ανέπτυξε το θέμα: «Η πολιτική συμπεριφορά των Μικρασιατών Προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά μέσα από την περίπτωση του Βύρωνα (1926–1967).
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Ρουμελιώτης, ο οποίος μίλησε για το θέμα: «Ο ερχομός των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, ο εμφύλιος ρατσισμός, η αλλαγή της κοινωνικής τους τάξης και της ταξικής τους συνείδησης, η καθοριστική επίδρασή τους στον πολιτισμό και στην πολιτική.» και το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Μελετητή του ελληνικού τραγουδιού κ. Παναγιώτη Κουνάδη να μιλάει για το θέμα: «Ασύμβατες πορείες–Η εξουσία και οι δημιουργοί».

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της Ημερίδας, με γενικό τίτλο: «Νέα Φιλαδέλφεια, η ίδρυση ενός προσφυγικού συνοικισμού», με Πρόεδρο την κ. Ρένα Χωρέμη–Θωμοπούλου (Διαχειρίστρια Πολιτισμού–Μουσειολόγος), ο Αρχιτέκτονας, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. κ. Δημήτρης Ησαΐας μίλησε για το θέμα: «Ο προσφυγικός συνοικισμός της Νέας Φιλαδέλφειας» και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αποκαλυπτική εισήγηση της Αρχαιολόγου κ. Όλγας Δακουρά-Βογιατζόγλου, με τίτλο: «Μνήμη βιομηχανίας στη Νέα Φιλαδέλφεια – Η ένταξή της στο βιομηχανικό τοπίο των Ποδαράδων.».

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως την Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας αποτέλεσαν οι κ.κ.: Αλέξης Καπόπουλος (Αρχιτέκτονας Πολεοδόμος, Ερευνητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας EHESS), Λίτσα Καπετάνου Λίτσα (Χημικός, Επίτιμη Διευθύντρια του Πολυκλαδικού (σήμερα 3ου Λυκείου) Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς»), Λίνος Κουντουράς (Μηχανολόγος-Μηχανικός), Παύλος Παπαθεοφάνους ( Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας), Στέλλα Χριστομόγλου (Κεραμίστρια, Εικαστικός) και Ρένα Χωρέμη–Θωμοπούλου (Διαχειρίστρια Πολιτισμού–Μουσειολόγος, τ. Διευθύντρια Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας).
Ακόμη, στον ίδιο χώρο λειτουργούσε και η Εικαστική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, με τίτλο: «Η ανάγκη της θύμησης», η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και το Επιγραφικό Μουσείο, με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να δημιουργούν με τα έργα τους μια εξαιρετική αφιερωματική έκθεση για ένα εμβληματικό γεγονός της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, επιχειρώντας μια εικαστική αφήγηση των γεγονότων που καθόρισαν και συνέθεσαν το ψηφιδωτό των εκατό χρόνων της μικρασιατικής μνήμης.
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως τον γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Παναγιώτα Πιτσιρή, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης έκανε η κ. Νίκη Παπασπύρου.