Εξαιρετική η Ημερίδα: «Από το «εκεί στο εδώ»-Όψεις της εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων στη Μητέρα Ελλάδα»
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ημερίδα, με θέμα: «Από το «εκεί στο εδώ» - Όψεις της εγκατάστασης των Μικρασιατών Προσφύγων στη Μητέρα Ελλάδα», πραγματοποιήθηκε ανήμερα της θλιβερής επετείου της Πτώσης της Κωνσταντινούπολης, στην Αίθουσα Διαλέξεων του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.), του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, με τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών και πλήθος κοινού.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Στο πρώτο μέρος, με γενικό τίτλο: «Η παρουσία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία», με Πρόεδρο την κ. Λίτσα Καπετάνου (Χημικός, Επίτιμη Διευθύντρια του Πολυκλαδικού (σήμερα 3ου Λυκείου) Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς»), ο Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας κ. Παύλος Παπαθεοφάνους εισηγήθηκε του θέματος: Η ζωή στην Κοσμοπολίτισσα Σμύρνη» και στη συνέχεια η Ζωγράφος κ. Κλεοπάτρα Δίγκα διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της, με τίτλο: «Το βιβλίο Νο 512».












Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, με γενικό τίτλο: «Πτυχές της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα»», με Πρόεδρο τον κ. Πολύκαρπο Πολυκάρπου (Θεατρολόγος, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός), ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Θανάσης Χρήστου ανέπτυξε το θέμα: «Μικρασιατική Καταστροφή: 101 χρόνια μετά. Οι πολλαπλές αναγνώσεις των στρατηγικών της υποδοχής των Μικρασιατών προσφύγων στο Ελληνικό κράτος.», ακολούθησε η ομιλία του Δημοσιογράφου κ. Στέλιου Ελληνιάδη με θέμα: «1922, η Ελλάδα μεγαλώνει, ο ελληνισμός μικραίνει.» και στη συνέχεια, ο Διδάκτορας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μενέλαος Χαραλαμπίδης ανέπτυξε το θέμα: «Η πολιτική συμπεριφορά των Μικρασιατών Προσφύγων σε Αθήνα και Πειραιά μέσα από την περίπτωση του Βύρωνα (1926–1967).
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Ρουμελιώτης, ο οποίος μίλησε για το θέμα: «Ο ερχομός των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, ο εμφύλιος ρατσισμός, η αλλαγή της κοινωνικής τους τάξης και της ταξικής τους συνείδησης, η καθοριστική επίδρασή τους στον πολιτισμό και στην πολιτική.» και το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Μελετητή του ελληνικού τραγουδιού κ. Παναγιώτη Κουνάδη να μιλάει για το θέμα: «Ασύμβατες πορείες–Η εξουσία και οι δημιουργοί».









Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της Ημερίδας, με γενικό τίτλο: «Νέα Φιλαδέλφεια, η ίδρυση ενός προσφυγικού συνοικισμού», με Πρόεδρο την κ. Ρένα Χωρέμη–Θωμοπούλου (Διαχειρίστρια Πολιτισμού–Μουσειολόγος), ο Αρχιτέκτονας, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. κ. Δημήτρης Ησαΐας μίλησε για το θέμα: «Ο προσφυγικός συνοικισμός της Νέας Φιλαδέλφειας» και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αποκαλυπτική εισήγηση της Αρχαιολόγου κ. Όλγας Δακουρά-Βογιατζόγλου, με τίτλο: «Μνήμη βιομηχανίας στη Νέα Φιλαδέλφεια – Η ένταξή της στο βιομηχανικό τοπίο των Ποδαράδων.».












Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως την Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας αποτέλεσαν οι κ.κ.: Αλέξης Καπόπουλος (Αρχιτέκτονας Πολεοδόμος, Ερευνητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας EHESS), Λίτσα Καπετάνου Λίτσα (Χημικός, Επίτιμη Διευθύντρια του Πολυκλαδικού (σήμερα 3ου Λυκείου) Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς»), Λίνος Κουντουράς (Μηχανολόγος-Μηχανικός), Παύλος Παπαθεοφάνους ( Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας), Στέλλα Χριστομόγλου (Κεραμίστρια, Εικαστικός) και Ρένα Χωρέμη–Θωμοπούλου (Διαχειρίστρια Πολιτισμού–Μουσειολόγος, τ. Διευθύντρια Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας).
Ακόμη, στον ίδιο χώρο λειτουργούσε και η Εικαστική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, με τίτλο: «Η ανάγκη της θύμησης», η οποία διοργανώθηκε από την Ένωση Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και το Επιγραφικό Μουσείο, με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να δημιουργούν με τα έργα τους μια εξαιρετική αφιερωματική έκθεση για ένα εμβληματικό γεγονός της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, επιχειρώντας μια εικαστική αφήγηση των γεγονότων που καθόρισαν και συνέθεσαν το ψηφιδωτό των εκατό χρόνων της μικρασιατικής μνήμης.
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως τον γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Παναγιώτα Πιτσιρή, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης έκανε η κ. Νίκη Παπασπύρου.













