ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 23 Φεβρουαρίου 2024
Διεθνής Οικονομία Ελλάδα Ευρώπη

Η πρ. Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και πρ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, μετείχε στην Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου Εμπειρογνωμόνων

Η Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου Εμπειρογνωμόνων (Επιτροπή των Σοφών, όπως συνηθίζεται να λέγονται οι ειδικού σκοπού επιτροπές), η οποία συγκροτήθηκε από την Κομισιόν, ολοκλήρωσε τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνοχή και την ανάπτυξη της Ευρώπης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης και συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στις Βρυξέλλες, όπου παρουσιάστηκε η Έκθεσή της μετά από ενός έτους εργασίες.
Θέατρο Κεντρικός Τομέας

«ΚΟΜΜΑΤΙΑ και ΘΡΥΨΑΛΑ», του Γιώργου Σκούρτη, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

50 χρόνια μετά από το πρώτο ανέβασμα, το αριστούργημα του Γιώργου Σκούρτη, όπως το έφερε στα μέτρα μας και στα δικά σας ο Γιάννης Σολδάτος, και με τα νέα επεισόδια έγινε επίκαιρο όσο ποτέ, θα ανέβει από τους «Θεατρίνους Θεατές» στο STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ, από τις 19 Φεβρουαρίου 2024, σε σκηνοθεσία του κ. Γιώργου Λιβανού.
Εικαστικά Κεντρικός Τομέας

Εικαστική Έκθεση: «Αναζητώντας αξίες ευαίσθητες και αναπάντεχες» | dreamideamachine resident-Athens | Εγκαίνια 26/2, ώρες 6-9 μ.μ.

Το dreamideamachine resident-Athens (Κολωνού 55-59, 2ος όροφος, Μεταξουργείο, Κουδούνι: dreamideamachine ΑΜΚΕ) διοργανώνει στον φιλόξενο χώρο του μία εξαιρετική Εικαστική Έκθεση, με γενικό τίτλο: Αναζητώντας αξίες ευαίσθητες και αναπάντεχες», με έργα της συλλογής του κ. Χρίστου Χριστοφή, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, ώρες 18:00-21:00, και θα διαρκέσει έως και τις 3 Μαρτίου 2024.

Γιώργος Λιβανός: «Η μόνη φιλοδοξία μου είναι να κάνω και να συμμετέχω σε ωραίες παραστάσεις.».

Ο διακεκριμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης και παραγωγός κ. Γιώργος Λιβανός είναι αριστούχος της Ανώτατης Δραματικής Σχολής «Περίακτος» και απόφοιτος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, συμμετείχε σε σεμινάριο του «Κέντρου Αρχαίου Δράματος Δεσμοί» των Παπαθανασίου-Γεωργουσόπουλου (master class), δούλεψε με τον Γιώργο Ρεμούνδο (αμερικάνικο musical) και τον Τάπα Σουντάνα (τεχνική μάσκας), είναι αριστούχος στο τραγούδι του Ελληνικού Ωδείου με καθηγήτρια τη Μυρτώ Δουλή, εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, στο Folkteatern (Σουηδία), στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, και στο ελεύθερο θέατρο, με σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως οι: Αντώνης Αντωνίου, Γ. Ρεμούνδος, Μιχ. Μπούχλης, Στ. Ντουφεξής, Δ. Ποταμίτης, Ν. Αρμάος, Γ. Μεσσάλας, Γ. Μπέλλος, Στ. Λιβαθηνός, Μ. Τόλη, Λ. Τσάγκας, Ν. Χαραλάμπους, Μ. Γεμετζάκη, Ν. Καμτσή κ.ά., έχει μεταφράσει θεατρικά έργα, για τα οποία δύο φορές βρέθηκε υποψήφιος για το βραβείο μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης», και ακόμη είναι ιδρυτής της Θεατρικής Ομάδας «ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ», η οποία εδώ και, σχεδόν, δύο δεκαετίες αποτελεί συνώνυμο των πρωτοποριακών και συνάμα ποιοτικών παραστάσεων.

Πενθήμερη εκδρομή του Μικρασιατικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» Νέου Ψυχικού σε ΕΡΥΘΡΑΙΑ-ΙΩΝΙΑ-ΠΑΜΦΥΛΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΓΙΟΣ» ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΣΕ ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΑΛΑΤΣΑΤΑ, ΤΣΕΣΜΕ, ΒΟΥΡΛΑ, ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ, ΑΤΤΑΛΕΙΑ, ΣΙΔΗ ΚΑΙ ΑΛΑΝΥΑ! ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ!

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Βόρειος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Αποστολίδη στον Δήμο Πεντέλης

Η Δήμαρχος Πεντέλης, κ. Νατάσσα Κοσμοπούλου, ευχήθηκε στον νέο Δημοτικό Σύμβουλο καλή...
Ελληνική Οικονομία Ήπειρος Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο πλευρό του αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων ο Δήμος Πάργας

Έπειτα από τη συνάντηση αυτή, στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου...
Κατοικίδια Κοινωνία Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος δωρεάν στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για το 2024 προχωρά ο δήμος Χανίων

Οι κοινωνικές αυτές ομάδες είναι:-ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.-ΑΝΕΡΓΟΙ.-ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.-ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ.-ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ.-ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ (έως και 10.000...
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δύο καινούρια φορτηγά με αρπάγη και 3 νέα απορριμματοφόρα παρέλαβε ο Δήμος Χαλκιδέων

Το Εργοτάξιο του Δήμου Χαλκιδέων έχει πλέον εξοπλιστεί με τα ακόλουθα 30 νέα οχήματα και μηχανήματα:-9 απορριμματοφόρα.-3 φορτηγά 3,5 τόνων.-2 φορτηγά αρπάγη.-2 αυτοκινούμενες ηλεκτροκίνητες σκούπες πεζού χειριστή.-6 ημιφορτηγά.-2 φορτωτές.-1 Grader.-1 καλαθοφόρο φορτηγό.-1 μεγάλη αυτοκινούμενη σκούπα.-2 επιβατικά οχήματα.-1 φορτηγό τετραξονικό.
Ανατολική Μακεδονία & Θράκη Ελληνική Οικονομία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επιτυχής η έκβαση των εγκαινίων της έκθεσης «Σουφλί & Μετάξι» στη Στοκχόλμη της Σουηδίας

Με πρωτοβουλία του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, μετά και από πολυετή κοινή δραστηριότητα με τον Σύλλογο Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλίδα», σε συνεργασία της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης και του Γυναικείου Τμήματος της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης, εγκαινιάστηκε η έκθεση «Σουφλί & Μετάξι», στη Στοκχόλμη, στον χώρο του Ιδρύματος Ελληνική Πολιτιστική Στέγη.

Το Σουφλί, ως περιοχή ορόσημο στον «Δρόμο του Μεταξιού» και σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής μεταξιού από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα, ενέπνευσε τους διοργανωτές και αποτέλεσε την αφορμή να συναντηθούν οι φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας και της Σουηδίας (Konstfack), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος: «A common thread. Artistic exchange Sweden-Greece», χαρίζοντας στους επισκέπτες μοναδικές εικόνες πρωτότυπων προσωπικών τους έργων, τα οποία προέκυψαν μετά από τις επισκέψεις των φοιτητών στο Σουφλί κατά τα έτη 2019 και 2022 και τη συμμετοχή τους σε εργαστήρια με θέμα την κλωστοϋφαντουργία, τη βαφή με φυσικές χρωστικές της περιοχής, το μακραμέ, τη σχεδίαση και το τύπωμα μεταξιού με τη χρήση παραδοσιακών, αλλά και σύγχρονων τεχνικών.

Στη σημαντική αυτή εκδήλωση για την πόλη του Σουφλίου παραβρέθηκαν, παρουσιάζοντας τη μοναδικότητα του Σουφλίου και της πλούσιας ιστορίας αυτού γύρω από το μετάξι, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Παναγιώτης Καλακίκος, η Διευθύντρια του Σουηδικού Ινστιτούτου κ. Jenny Wallensten, η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κ. Αλεξάνδρα Ράπτη, εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλίδα», αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών επιχειρήσεων: Οικοτεχνία Μπουρουλίτη, Tsiakiris Silk House, Silk Line Μουχταρίδης, η Πρέσβειρα της Ελλάδας στη Σουηδία κ. Αικατερίνη Φουντουλάκη, εκπρόσωποι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Σουηδία, αλλά και η νέα Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Ερατώ Χατζησάββα, καθώς και μεγάλος αριθμός επισκεπτών, οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τον πλούσιο πολιτισμό του Σουφλίου.
Επίσης, στα πλαίσιο της συνάντησης, που διοργανώθηκε άψογα από το Σουηδικό Ινστιτούτο, η ελληνική συμμετοχή επισκέφθηκε τους χώρους του Πανεπιστημίου KONSTFACK, όπου ξεναγήθηκε από τους καθηγητές της Σχολής.

Όμως, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η υποδοχή, η φιλοξενία και η συμμετοχή των Ελλήνων μελών του Ιδρύματος «Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Stiftelsen Grekiska Kulturhuset», οι οποίοι κάνουν την ελληνική καρδιά να χτυπάει πιο δυνατά στη σκανδιναβική χερσόνησο και οι οποίοι αναγνωρίζουν τον τόπο του Σουφλίου ως ευλογημένο, και επιβεβαιώνουν τους στίχους του τραγουδιού, που θέλει το Σουφλί να είναι: «ΤΡΑΝΟ ΧΟΥΡΙΟ».

Ακόμη, τα μέλη της Πολιτιστικής Στέγης και το Γυναικείο Τμήμα της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης χόρεψαν και τραγούδησαν σουφλιώτικους χορούς, προσέφεραν εδέσματα στο πλαίσιο του εορτασμού παραδοσιακής πίτας, γλυκού και ψωμιού, εξύμνησαν το σουφλιώτικο μετάξι, που γίνεται κλωστή και υφαίνεται για να χαρίζει υφαντά, που σαν απαλό χνούδι ντύνουν τις γυναίκες και εμπλουτίζουν τον ανδρικό επίσημο διάκοσμο, και υποσχέθηκαν να επισκεφθούν την περιοχή του Σουφλίου, με σκοπό να θαυμάσουν και από κοντά όσα τους γνώρισαν οι εκπρόσωποί της.
Με τη σκέψη, λοιπόν, πως το μετάξι ενώνει πολιτισμούς, η έκθεση «Σουφλί & Μετάξι», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από ένα έτος στον εμβληματικό χώρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», θα συνεχιστεί στη Σουηδία έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2023.