Επιτυχημένο για 2η χρονιά το πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας για την Αγροδιατροφική Κληρονομιά και Επιχειρηματικότητα
Σημαντική επιτυχία σημείωσε και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του Δήμου Ελασσόνας για την «Αγροδιατροφική Κληρονομιά και Επιχειρηματικότητα», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας κατάφερε φέτος να ενεργοποιήσει 50 θέσεις ωφελούμενων και να προωθήσει τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη μέσα από ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα 150 ωρών.
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης του Δήμου Ελασσόνας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εξ αρχής ευθυγραμμίστηκε με την κοινωνική και αναπτυξιακή στρατηγική του Δήμου για την ενίσχυση και ανάπτυξη της αγροδιατροφικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο. Σε συνεργασία με τους επιστημονικά υπεύθυνους, τη Συντονίστρια του προγράμματος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ποιότητας, Ασφάλειας και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης κ. Ελ. Μαλισσιόβα και τον αναπληρωτή Συντονιστή, Καθηγητή Χημείας Τροφίμων κ. Αθ. Μανούρα, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το πρόγραμμα ξεκίνησε την άνοιξη του 2023 και πραγματοποιήθηκε και πάλι φέτος, κατά το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου, στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ελασσόνας.
Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με πέντε νέες κατευθύνσεις επιμόρφωσης, στους τομείς του κρέατος, του γάλακτος, του μελιού, του κρασιού και των αρωματικών φυτών, καθώς και με τη συμμετοχή πλήθους έγκριτων επιστημονικών συνεργατών ανά κατεύθυνση εξειδίκευσης.
Το φετινό διδακτικό πρόγραμμα 150 ωρών προσέφερε σε 50 συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία. Οι εκπαιδευόμενοι/ες, που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία παρακολούθησης, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, θα λάβουν Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με το οποίο αποδίδονται πιστωτικές εκπαιδευτικές μονάδες, που πιστοποιούν τις αποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες.
Η δέσμευση του Δήμου Ελασσόνας για τη στήριξη της Διά Βίου Μάθησης και της ανάπτυξης παραγωγικών και επαγγελματικών ευκαιριών, αποτυπώνεται στη μεθοδευμένη στρατηγική του για την ενίσχυση της ανάπτυξης της υπαίθρου μέσω της εκπαίδευσης και της καινοτομίας. Οι βήμα-βήμα προσαρμογές και βελτιώσεις του επιμορφωτικού προγράμματος εναρμονίζονται και αποτυπώνουν κάθε φορά τις τοπικές ανάγκες και προτάσεις των επιμορφούμενων, των μελών του παραγωγικού δυναμικού της περιοχής, όπως και της ευρύτερης Κοινότητας, οι οποίες εντάσσονται, πάντοτε στο πλαίσιο της απώτερης οραματικής προσέγγισης του Δήμου, προκειμένου να αποτελέσει μία οραματική και ακμάζουσα κοινότητα.
Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, δρομολογούνται σχέδια για την ενίσχυση του προγράμματος, που θα περιλαμβάνουν εκπαίδευση στο πεδίο και προηγμένες εργαστηριακές εργασίες σε δομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δημιουργώντας περαιτέρω ζεύξεις μεταξύ των παραδοσιακών πρακτικών και των σύγχρονων επιστημονικών και βιομηχανικών προτύπων, ως μέρος μιας ευρύτερης, εξωστρεφούς στρατηγικής και δικτύωσης.
Επίσης, ο Δήμος Ελασσόνας, χτίζοντας, παράλληλα, ισχυρές συνεργασίες, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στους τομείς της αγροδιατροφής και της ορεινής ανάπτυξης, στοχεύει με τη συμμετοχή της Κοινότητας να μετάσχει σε πρωτοπόρες καλές πρακτικές της βιώσιμης αγροτικής καινοτομίας. Οι συνεργασίες αυτές αναμένεται να ενισχύσουν τον αντίκτυπο του προγράμματος, να φέρουν νέες ευκαιρίες για δράση, μάθηση και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, και να εδραιώσουν τη διατήρηση της αγροδιατροφικής κληρονομιάς του Ολύμπου και των τοπικών κοινοτήτων και τη διάδοσή της προς κάθε κατεύθυνση.