ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 22 Απριλίου 2025
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Δυναμική η έναρξη των δράσεων για την Εφηβεία και την Ψυχική Υγεία στον Δήμο Πεντέλης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Μελισσίων, η εκδήλωση του Δήμου Πεντέλης, με θέμα: «Ψυχικές Διαταραχές στην Εφηβική Ηλικία», η οποία ήταν η πρώτη μιας σειράς δράσεων, που στοχεύουν στη συλλογική προσπάθεια να χτιστούν οι πρώτοι πυλώνες ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης τόσο για τον εφηβικό όσο και για τον ενήλικο πληθυσμό του Δήμου Πεντέλης.
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εργασίες του Δήμου Χαλκιδέων στη Δ.Ε. Ληλαντίων

Ο Δήμος Χαλκιδέων πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένα έργα στη Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων, μεταξύ των οποίων επισκευές λακκουβών, καθαρισμοί αύλειων χώρων, πλύσιμο κάδων, κοπή κλαδιών, καθώς και τοποθέτηση νέων λαμπτήρων σε οδούς.
Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Ενημερωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα Σχολεία του Δήμου Κιλκίς για την ατομική υγιεινή των μαθητών

Με πρόταγμα την προαγωγή της δημόσιας υγείας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Κιλκίς επικοινωνεί στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόγραμμα για την ατομική υγιεινή τους.

Αλήθεια, τώρα, κ. Μανούρη…

Το βράδυ της Δευτέρας 14 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας Αττικής η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης συζητήθηκε το 4ο θέμα, με τίτλο: «Αποστολή γραπτών απειλών σε δημοσιογραφική ομάδα από την παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»», το οποίο εισηγήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ο οποίος υπήρξε ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο δημόσιο κάλεσμά μας προς όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Νέας Ιωνίας και όλους τους δημοτικούς τους συμβούλους, συμπεριλαμβανομένων του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη», καθώς και της -προσωρινά θέλω να πιστεύω- εκτός Δ.Σ. δημοτικής παράταξης «Εκτός Σχεδίου-Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία», πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για ευνόητους λόγους, προκειμένου να τοποθετηθούν για το σοβαρότατο θέμα της δημόσιας απειλής κατά της σωματικής ακεραιότητας δημοσιογράφων της εφημερίδας μας, όχι κατ’ ανάγκη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά, από τη στιγμή που ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος εισηγήθηκε του επίμαχου ζητήματος ως θέμα συζήτησης Ημερήσιας Διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, πραγματοποιήθηκε η σχετική, εν πολλοίς απογοητευτική για το επίπεδο της τοπικής δημοκρατίας, συζήτηση, για την οποία υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ. Σε ό,τι αφορά στη δράστρια δημοτική παράταξη: «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας, δεν έχουμε κάτι περισσότερο να προσθέσουμε σε όσα ήδη αναφέρθηκαν σε σχετικό σχόλιό μου, όμως, έχω κάποια πράγματα να αναφέρω προς τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Αττικής κ. Παναγιώτη Μανούρη, ο οποίος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, ανοίγοντας με τη συνολική του στάση τους ασκούς του Αιόλου σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου και στην προσπάθεια φίμωσής του, ακόμη και με τρόπους έκνομους.

Εκκωφαντική απουσία του ρήματος «καταδικάζω» από τη συντριπτική πλειοψηφία όλων όσοι τοποθετήθηκαν για το θέμα των απειλών κατά της εφημερίδας μας

Τη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Νέας Ιωνίας Αττικής πραγματοποιήθηκε η 12η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το 4ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης να αποδεικνύεται εξαιρετικά αποκαλυπτικό για τον ρόλο που διαδραματίζει καθένας εκ των 35 δημοτικών συμβούλων, καθώς και του Δημάρχου, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια και την έμπρακτη εφαρμογή της δημοκρατίας, την παραβατικότητα πολιτικών προσώπων και τους εδραιωμένους κοινούς κώδικες αξιών, εξ ου και το ρήμα «καταδικάζω», έστω και γενικά και αόριστα, εκτός από φωτεινές εξαιρέσεις, απουσίαζε εκκωφαντικά από τις δημοσιοσχεσίτικες προς κάθε κατεύθυνση τοποθετήσεις, όλων όσοι τόλμησαν έστω να ψελλίσουν οτιδήποτε.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λιβαδειάς από τον οθωμανικό ζυγό

Το πρωί, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος τέλεσε Δοξολογία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λεβαδέων και ο χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καραμάνη.Τον πανηγυρικό εκφώνησε η Εκπαιδευτικός του 9ου Δημοτικού Σχολείου...
Δυτικός Τομέας Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσα η Διάλεξη στο Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου, με θέμα: «Κειμήλια λαϊκής τέχνης ως υλικά τεκμήρια»

Ομιλήτρια ήταν η κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας, την οποία προλόγισε ο κ. Θανάσης Καποτάς, Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΔΠ και Υπεύθυνος του Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου.
Κοινωνία Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Επίσημος ομιλητής στο 11o Επιστημονικό Συμπόσιο Επείγουσας & Εντατικής Νοσηλευτικής ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Με ομιλία του Δημάρχου Ηρακλείου Κρήτης, κ. Αλέξη Καλοκαιρινού, ξεκίνησαν οι εργασίες του 11ου Επιστημονικού Συμποσίου Επείγουσας & Εντατικής Νοσηλευτικής, το οποίο πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης, με τη διοργάνωση του Τομέα Επείγουσας-Εντατικής Νοσηλευτικής (Τ.Ε.Ε.Ν.) του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας (Ε.Σ.Ν.Ε.) και του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, επιστρέφοντας για λίγο στον προηγούμενο επιστημονικό του ρόλο, ανάλυσε διεξοδικά και με παραστατικό τρόπο τις έννοιες της κοινωνικότητας, της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας από τα βάθη του χρόνου στο λειτούργημα του νοσηλευτή, οι οποίες αποτελούν σημαντική και πολλές φορές κρίσιμη παράμετρο στη σχέση με τους ασθενείς.
Επίσης, ανατρέχοντας στην αρχή της κοινωνικότητας, ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε πως η εξέλιξή της ήταν και είναι εποικοδομητική λόγω της συνεργασίας, επισημαίνοντας τη σύνδεσή της με τη γλώσσα, που οδηγεί στη δεοντολογία, με φυσική συνέπεια τις δεσμεύσεις, που αφορούν και στο λειτούργημα του νοσηλευτή, λέγοντας πως: «Από τη στιγμή που έχετε μια ρητή γλώσσα, στην οποία ρητές γλωσσικές πράξεις μπορούν να εκτελούνται σύμφωνα με τις συμβάσεις της γλώσσας, έχουμε ήδη μια δεοντολογία. Έχουμε ήδη δεσμεύσεις με την πλήρη δημόσια έννοια, που συνδυάζει το μη αναστρέψιμο και την υποχρέωση. Η γλώσσα είναι η βασική μορφή δημόσιας δεοντολογίας. Δεν υπάρχει τέτοια δεοντολογία χωρίς γλώσσα. Όλα τα είδη γλωσσικών πράξεων είναι ένα στοιχείο δέσμευσης. Οι περισσότερες δηλώσεις δεν είναι κυριολεκτικά υποσχέσεις, αλλά ο τύπος της δέσμευσης, συμπεριλαμβανομένης της μη αναστρεψιμότητας και της υποχρέωσης, για τις οποίες η υπόσχεση είναι το παράδειγμα, επηρεάζει όλα τα άλλα είδη γλωσσικών πράξεων: Εντολές, ευχαριστίες, απολογίες και ούτω καθεξής. Η γλωσσική πράξη δεν είναι απλώς η έκφραση μιας πρόθεσης ή η έκφραση μιας πεποίθησης. Είναι πάνω από όλα μια δημόσια επιτέλεση.».
Ακόμη, αναφορικά με την έννοια της συμπόνιας, ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός σημείωσε πως περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στα κοινωνικά συναισθήματα, που υπάρχουν, λέγοντας πως: «Οι νοήσεις των ανθρώπων είναι όμοιες στα αισθήματα και στις λειτουργίες τους σαν χορδές ομοίως συνδεμένες. Η κίνηση της μιας επικοινωνείται στις υπόλοιπες• κι έτσι, τα πάθη περνούν εύκολα από το ένα πρόσωπο στο άλλο και γεννούν αντίστοιχες κινήσεις σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Η συμπάθεια είναι πολύ ισχυρή αρχή στην ανθρώπινη φύση. Παράγει πολλές από τις υπόλοιπες αρετές. Τα συναισθήματα είναι αρχέγονα. Υπάρχουν πριν από τον άνθρωπο. Οι κοινοί μας πρόγονοι με τα μη ανθρώπινα ζώα είχαν συναισθήματα. Κοινωνικά αισθήματα υπάρχουν επειδή υπάρχουν κοινωνίες. Και υπάρχουν για να συνέχουν τις ανθρώπινες κοινωνίες. Τα κοινωνικά αισθήματα είναι σύμφυτα με την ανθρώπινη ηθικότητα. Η ηθικότητα είναι ανθρώπινη, επειδή η κοινωνικότητα είναι χαρακτηριστικά ανθρώπινη. Πού οφείλεται η ανθρώπινη κοινωνικότητα; Στην εμπέδωση της συνεργασίας, δηλαδή στην, χαρακτηριστικά, ανθρώπινη συνεργατικότητα.».

Επιπλέον, ο κ. Καλοκαιρινός στην ομιλία του ανάλυσε και την αντίθεση ανάμεσα στην ενσυναίσθηση και τη συμπόνια, δύο χαρακτηριστικά στοιχεία της ανθρώπινης προσωπικότητας, προσεγγίζοντας το θέμα ειδικά για εργαζόμενους στα επαγγέλματα υγείας και ιδιαίτερα στους νοσηλευτές, προσδιορίζοντας παράλληλα την έννοια και τη διαφοροποίησή τους. Ειδικότερα, ο κ. Καλοκαιρινός ανάφερε πως: «Η συμπόνια είναι το αίσθημα που προκύπτει όταν γινόμαστε μάρτυρες του πόνου ενός άλλου, και το οποίο πυροδοτεί την επιθυμία να βοηθήσουμε. Ο ορισμός αυτός σαφώς διαχωρίζει τη συμπόνια από την ενσυναίσθηση, η οποία αναφέρεται στην αναπληρωματική εμπειρία του πόνου ενός άλλου. Σε αντίθεση με την ενσυναίσθηση, η συμπόνια δεν προϋποθέτει τη συμμετοχή στον πόνο του άλλου. Χαρακτηρίζεται, μάλλον, από αισθήματα ζεστασιάς, μέριμνας και φροντίδας προς τον άλλον, μαζί με την ισχυρή θέληση να συμβάλουμε στην ευεξία του. Συμπόνια σημαίνει να νιώθουμε κάτι προς τον άλλον, όχι ότι νοιώθουμε κάτι μαζί με τον άλλον. Σε αντίθεση με την ενσυναίσθηση, η συμπόνια συνεπάγεται την ικανότητα του παρατηρητή να απεμπλέκεται από το κοινό ή φαντασιακό συναίσθημα του άλλου και να ενεργεί με βάση την προθυμία του να βοηθήσει και να απαλύνει τη δυσφορία του άλλου.».
Καταλήγοντας, ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε πως για να δράσει κάποιος συμπονετικά δεν χρειάζεται να νοιώσει αναπληρωματικά το αίσθημα του πόνου. Αλλά ακόμη κι αν ξεκινήσει από ένα τέτοιο αίσθημα, χρειάζεται κάτι περισσότερο, χρειάζεται θετική σκέψη και διάθεση, δηλαδή, χρειάζεται ψυχικό κίνητρο, και προέτρεψε τους νοσηλευτές να είναι συμπονετικοί, να έχουν έναν ενεργό ενσυναισθηματικό εαυτό και να μην κάνουν online υπερβολική ενσυναίσθηση, λέγοντας πως: «Στην πρόοδο της συμπονετικής εκπαίδευσης σημειώνεται μια πρόοδος από την επίγνωση του άλγους του άλλου προς συναισθήματα ευφορίας, με εστίαση στους μηχανισμούς για την απάλυνση του άλγους του. Όποιος πιστεύει ότι είναι σημαντικό για τον θεραπευτή να νοιώθει δυσφορία και άγχος όταν ασχολείται με δυσφορικούς και αγχωμένους ανθρώπους, έχει παρεξηγήσει τον σκοπό της θεραπείας. Είναι δυνατό να έχεις έγνοια και κατανόηση, διατηρώντας μια συναισθηματική απόσταση, και χωρίς ο γιατρός να χρειάζεται να «κατοικήσει» τα συναισθήματα του ασθενή.».

Τον Δήμαρχο Ηρακλείου Κρήτης, κ. Αλέξη Καλοκαιρινό, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και την επιστημονική ανάλυση υψηλού επιπέδου σχετικά με την ανθρώπινη διάσταση στη σχέση που πρέπει να έχουν οι νοσηλευτές με τους ασθενείς, ο κ. Μιχάλης Ζωγραφάκης-Σφακιανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και εκ των Προέδρων του συμποσίου.