ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενημέρωση της Δημάρχου Χαλκιδέων προς τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας

Στο πλαίσιο της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας, η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενας Βάκα πραγματοποίησε ενημέρωση σχετικά με τα έργα του ευρύτερου εμπορικού κέντρου και τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος για την κυκλοφορία των ποδηλάτων και των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο) σε πεζόδρομους.

Αρχικά, η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Έλενα Βάκα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξέλιξη των έργων της Δημοτικής Αγοράς, του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου και της ανάπλασης της Λεωφόρου Βενιζέλου, τα οποία, με την υλοποίησή τους, θα δώσουν άλλη όψη στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας και θα το κάνουν προσβάσιμο και λειτουργικό για κατοίκους και επισκέπτες, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Τα μεγάλα αυτά έργα, είναι έργα που αλλάζουν την πόλη της Χαλκίδας και είναι ήδη σε εξέλιξη. Εκπονήσαμε μελέτες, πήραμε εγκρίσεις, υποβάλλαμε πλήρεις φακέλους και πετύχαμε χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που σήμερα σας τα παρουσιάζουμε, κάνοντας επιτέλους τη Χαλκίδα φιλική και στο κέντρο της. Μια Χαλκίδα που θα αξίζει να περπατιέται και στο εσωτερικό της, με επιπλέον στόχο, μετά την ολοκλήρωσή τους, να σταματήσει η αναρχία σε κυκλοφορία και σταθμεύσεις. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουν εγκριθεί 13 θέσεις για τη Δημοτική Αστυνομία, οι οποίες θα προκηρυχθούν περίπου τον Σεπτέμβριο.».

Επίσης, η κ. Βάκα ενημέρωσε πως η Δημοτική Αγορά προχωράει κανονικά και θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες, παρά τις δυσκολίες, καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο έργο ανάδειξης και ανακατασκευής κτηριακών εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Αποφύγαμε τον δανεισμό και πετύχαμε τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με το ποσό των 4.500.000 ευρώ, από τα οποία ήδη έχουμε εκταμιεύσει το 1.800.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει και την ανακατασκευή της πλατείας Εμπόρων, που μαζί με τη Δημοτική Αγορά θα αποτελούν ενιαίο σύνολο.» και ακόμη, αναφερόμενη στο έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Θα είχε ήδη ξεκινήσει η εκτέλεσή του, αλλά υπήρξε ένσταση από τον δεύτερο σε σειρά ανάδοχο, η οποία καθυστέρησε τη διαδικασία υπογραφής σύμβασης. Τώρα βρισκόμαστε στο προσυμβατικό στάδιο και σε 1 με 1,5 μήνα θα είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή της σύμβασης. Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου περιλαμβάνει όλους τους δρόμους γύρω από τη Δημοτική Αγορά: Νεοφύτου, Περικλέους Σταύρου, Αντωνίου, Κριεζώτου, Γαζέπη, Παπαδημητρίου και Παπαναστασίου, οι οποίοι θα ανακατασκευαστούν με νέα και προσβάσιμα πεζοδρόμια, νέα φύτευση, σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό, κυβόλιθους και ασφαλτοστρώσεις.».

Στη συνέχεια, η κ. Βάκα παρουσίασε το έργο της ανάπλασης της Λεωφόρου Ελ. Βενιζέλου και των οδών 28ης Οκτωβρίου και Αρεθούσης, όπως μετονομάζεται, από την παραλία της Χαλκίδας έως και τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: «Το έργο χωρίζεται σε τρία τμήματα: το πρώτο, προϋπολογισμού 4.745.000 ευρώ, είναι από την παραλία έως τον κόμβο Δάριγκ, το δεύτερο, προϋπολογισμού 2.350.000 ευρώ, είναι από τον κόμβο Δάριγκ έως το Αρχαιολογικό Μουσείο «Αρέθουσα», και το τρίτο, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, είναι από το Μουσείο έως τον κόμβο του Αγίου Στεφάνου. Τα δύο πρώτα τμήματα έχουν τύχει συγχρηματοδότησης, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, από το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, καθώς ο Δήμος Χαλκιδέων συμμετέχει με ίδιους πόρους, ενώ το τρίτο τμήμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του Δήμου Χαλκιδέων. Το πρώτο τμήμα του έργου έχει ήδη δημοπρατηθεί και είναι στο στάδιο της κατακύρωσης, το δεύτερο τμήμα πρόκειται να δημοπρατηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και το τρίτο τμήμα αμέσως μετά. Επιλέχθηκε η σταδιακή δημοπράτησή τους για τη διευκόλυνση του έργου και τη λειτουργικότητα του κέντρου της Χαλκίδας. Επίσης, θα γίνει μια συνολική ανάπλαση της Λεωφόρου, με μεγάλα και καινούρια πεζοδρόμια, καινούρια νησίδα, ενιαία φύτευση, σύγχρονο ηλεκτροφωτισμό, ασφαλτόστρωση και ποδηλατόδρομο και στις δύο πλευρές του δρόμου. Ακόμη, έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες θέσεις στάθμευσης και φωτοεκφόρτωσης. Όλα τα παραπάνω έργα έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές για Άτομα με Αναπηρία, με οδεύσεις τυφλών και ράμπες, δίνοντας έτσι μια τελείως διαφορετική λειτουργικότητα στην ευρύτερη περιοχή.».

Επιπλέον, η κ. Βάκα ενημέρωσε για την πεζοδρόμηση του υπόλοιπου τμήματος της Αβάντων, έως τα φανάρια της Λεωφόρου Χαϊνά, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και έχει αποσταλεί για έγκριση, καθώς και για τη μελέτη για την ανάπλαση της οδού Αγγελή Γοβιού, η οποία εκπονείται, ενώ σε ό,τι αφορά στην κυκλοφορία ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. σε πεζόδρομους, η κ. Βάκα είπε πως: «Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου έχει λάβει απόφαση, η οποία θα εισαχθεί προς ψήφιση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, και προβλέπει την απαγόρευση κυκλοφορίας των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. κατά μήκος των πεζοδρομημένων διαδρομών της οδού Αβάντων, επί της Λεωφόρου Βουδούρη (παραλιακή οδός), επί της Λεωφόρου Μακαρίου (πεζοδρόμιο), επί των οδών Καραολή και Δημητρίου, επί της οδού Τζιαρντίνι (πεζοδρόμιο), καθώς και επί των πεζοδρομημένων τμημάτων των οδών Κριεζώτη, Καραμουρτζούνη και Ερμού. Επιπλέον, προβλέπει τη μικτή κυκλοφορία τους στους δρόμους μαζί με τα μηχανοκίνητα οχήματα, τηρώντας τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ, καθώς και τη συνεχή αστυνόμευση από την Τροχαία Χαλκίδας, κατά την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων.».
Επίσης, οι συμμετέχοντες στη Συνέλευση εξέφρασαν απορίες σχετικά με τα έργα που υλοποιούνται και αυτά που πρόκειται να ξεκινήσουν, με την κ. Βάκα να απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις. Ακόμη, οφείλουμε να αναφέρουμε πως στη Συνέλευση παραβρέθηκαν και οι κ.κ. Δάφνη Παπανέστη, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών, και Παρασκευή Κούκουρα, Προϊσταμένη Νέων Έργων και Μελετών.