ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 28 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Κ.Κ.Ε.

Εκδήλωση μνήμης για το Μπλόκο της Καλογρέζας από το Κ.Κ.Ε. και την Κ.Ν.Ε.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Μαρτίου 2023, η Τομεακή Οργάνωση της Βορειοδυτικής Αθήνας του Κ.Κ.Ε. και της Κ.Ν.Ε. πραγματοποίησαν μια συγκινητική εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη των 22 αντιστασιακών ηρώων του Μπλόκου της Καλογρέζας, οι οποίοι εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στις 15 Μάρτη του 1944, όπου παρόντες μεταξύ πολλών άλλων ήταν ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος Κατιμερτζόγλου.

Της Παναγιώτας Σούγια

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε.) Νέας Ιωνίας κ. Αστέριο Φωτιάδη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Με τη σημερινή εκδήλωση τιμάμε τους ήρωες του Μπλόκου, τους 22 ήρωες, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την προκοπή του λαού μας. Με σεβασμό και υπόκλιση στεκόμαστε απέναντί τους και ορίζουμε το χρέος μας, που δεν είναι άλλο από το να αναδείξουμε το μέγεθος, τις πτυχές, τις δράσεις τους και τον αγώνα τους. Όμως, είναι κάτι πιο συγκεκριμένο και βαθύ. Εδώ πρέπει να οριοθετήσουμε από λογικές, που παρουσιάζουν τα τέτοια γεγονότα, ως απογυμνωμένα από τον πολιτικό μανδύα και τη γενεσιουργό της δύναμη, που δεν είναι άλλη από την ανάγκη αντίστασης στον ξένο και ντόπιο κατακτητή.», συνέχισε αναφερόμενος στο ιστορικό του Μπλόκου και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Εμείς, ως μέλη της Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. και ως αγωνιζόμενοι κομμουνιστές δεν έχουμε τίποτε άλλο να δώσουμε, παρά μια υπόσχεση: Ο Αγώνας σας θα μεταλαμπαδευτεί σε επόμενες γενιές και οι θυσίες σας θα καταστούν φάρος για νέα ορμή και αγώνα ως τη νίκη του λαού, έως ότου γίνει κυρίαρχος του πλούτου, έως ότου γκρεμιστεί κάθε καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο. Επιπρόσθετα, έχουμε να δώσουμε και άλλη μία υπόσχεση: Δεν θα αφήσουμε τους νοσταλγούς των ναζί της «Χρυσής Αυγής» να κηλιδώσουν την ιστορική μνήμη. Σαν τσιράκια και μακρύ χέρι του Κεφαλαίου θα τσακιστούν από τη δράση του εργατικού Κινήματος με πρωτεργάτη το κόμμα του Κ.Κ.Ε..».

Στο βήμα, ο κ. Αστέριος Φωτιάδης, Πρόεδρος του Παραρτήματος της Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. Νέας Ιωνίας

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του μέλους της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και υποψήφιου βουλευτή του Κόμματος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας, κ. Πέτρου Αλέπη, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Είμαστε και φέτος εδώ για να τιμήσουμε τους 22 κομμουνιστές, τους ανθρακωρύχους, τα παλικάρια της περιοχής μας, που με το αίμα τους έχουν ποτίσει το δέντρο της λευτεριάς σ’ αυτόν τον τόπο. 79 χρόνια μετά θυμόμαστε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε αταλάντευτα σε αυτόν τον δρόμο του αγώνα, της ασταμάτητης πάλης, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στη χώρα μας. Για να νικήσουν οι πολλοί, οι εργάτες, οι νέοι, ο απλός λαός, κόντρα στους κηφήνες, στα παράσιτα της κοινωνίας, που δεν προσφέρουν τίποτε και τρώνε από τα έτοιμα, που εμείς έχουμε παράγει με τον ιδρώτα και τη ζωή μας.
Τον Μάρτη του 1944, η Καλογρέζα, μαζί με τόσες άλλες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, την Καισαριανή, τον Βύρωνα, το Περιστέρι, την Κοκκινιά, ήταν πραγματικά κάστρα της Αντίστασης.

Εδώ, στη Νέα Ιωνία, και ειδικά στην Καλογρέζα, όλη η περιοχή ανέπνεε στην κυριολεξία από το μαχητικό πνεύμα ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.
Οι οργανωμένες δυνάμεις του Κ.Κ.Ε. ήταν στην κυριολεξία παντού. Το Ε.Α.Μ. και ο εφεδρικός ΕΛΑΣ είχαν οργανώσει σε κάθε εργοστάσιο, που τότε εδώ ήταν δεκάδες, όπως και σε κάθε γειτονιά, οι ανθρακωρύχοι ήταν η πρωτοπορία αυτού του αγώνα. Άρα, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η επιλογή για να γίνει εδώ το φονικό μπλόκο δεν ήταν τυχαία. Σκοπό είχε να καθυποτάξει το φρόνημα του λαού, να εκδικηθούν τους αγωνιστές, που με την πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών είχαν κάνει την περιοχή, περίπου, άβατο για τους μισητούς φασίστες.
Αυτό το τεράστιο κατόρθωμα στηρίζοντας στο ότι το Κ.Κ.Ε. ήταν το κόμμα που είχε πρωτοστατήσει συνολικά στην Αντίσταση, όταν οι υπόλοιποι το είχανε σκάσει για το Κάιρο, απεργάζονταν και συνωμοτούσαν ενάντια στον λαό μας, αρκετοί συνεργάζονταν ανοιχτά με τον κατακτητή, άλλοι είχαν κρυφτεί περιμένοντας τις εξελίξεις, όπως έλεγαν.
Η θυσία του μπλόκου της Καλογρέζας συμβολίζει με τον πιο ξεχωριστό τρόπο τους δύο κόσμους. Απ’ τη μια τον αγωνιστή εργάτη, τον κομμουνιστή, που είναι δεμένος με τη δουλειά του, με τους συναδέλφους, με τη γειτονιά του. Που είναι συμπονετικός και βαθιά ανθρώπινος με τους γύρω του. Γιατί κι αυτός ένας απλός άνθρωπος είναι, που, όμως, έχει συνειδητοποιήσει το χρέος του και φτάνει στην υπέρτατη θυσία να δώσει τη ζωή του για να νικήσει το δίκαιο και η αλήθεια. Που είναι το καμάρι όλης της περιοχής. Ας σκεφτούμε μόνο εκείνες τις στιγμές, που τους αγωνιστές τους πάνε οι φασίστες πορεία μέσα στην Καλογρέζα για να τους ξεφτιλίσουν, μέχρι εδώ σε αυτό το σημείο.
Πράγματι, έρχονται στο μυαλό μας τα λόγια από το τραγούδι, που λέει ότι «τον καμαρώνει η γειτονιά στα παραθύρια».
Και από την άλλη μεριά είναι οι δωσίλογοι, οι χαφιέδες, που πουλάνε και τη μάνα τους, και έχουνε μείνει στη συλλογική μνήμη της περιοχής μας σαν το χειρότερο που μπορεί να σου τύχει.
Ρωτάμε: Ναι, οι κομμουνιστές εκτελέστηκαν εκείνη την ημέρα, ποιος νίκησε, όμως; Ποιους θυμάται ο λαός μας; Για ποιον γράφει η ταμπέλα στον δρόμο Ηρώων του Μπλόκου; Για τους αγωνιστές ή για τους ταγματασφαλίτες; Για ποιους πλημμυρίζει το μυαλό μας και η καρδιά μας με περηφάνια, και λέμε «έκαναν το χρέος τους»; Και για ποιους ταιριάζει μόνο η ντροπή και η καταφρόνια;
Η απάντηση, φυσικά, είναι απλή, όπως και το συμπέρασμα.
Όταν ο λαός ακολούθησε, εμπιστεύτηκε τους κομμουνιστές, μεγαλούργησε, έδειξε τη δύναμή του, έκανε τους αστούς να τρομάξουν.».

Στο βήμα, ο κ. Πέτρος Αλέπης, μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας

Στη συνέχεια, ο κ. Αλέπης αναφέρθηκε στη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Υπερασπιζόμαστε και παλεύουμε για ένα ανώτερο κοινωνικό-οικονομικό σύστημα, που μπορεί πλέον να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες. Ισχυρό Κ.Κ.Ε., λοιπόν. Γιατί θέλουμε να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης, να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι ανατροπής. Γιατί ναι, οι νεκροί μας είναι τα κέρδη τους, αλλά οι ζωντανοί «θα τους πάρουμε αμπάριζα». Και αυτή είναι η καλύτερη τιμή και για τους νεκρούς μας και για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες. Το αληθινό «Ποτέ Ξανά» θα το πει ο λαός. Οι ήρωες του μπλόκου της Καλογρέζας, οι ήρωες όλης της Ταξιαρχίας των αγωνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους εκείνα τα χρόνια, έκαναν το χρέος τους. Συνεχίζουμε στον δρόμο τους. Όπως οι ανθρακωρύχοι έκαναν αιματηρές απεργίες μέσα στην κατοχή. Για όλους αυτούς, που έδωσαν τα καλύτερά τους χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Για όλους όσοι είπαν: «Δεν υπογράφω». Για όλους όσοι στο εκτελεστικό απόσπασμα φώναζαν: «Σύντροφοι, μην στενοχωριέστε. Συνεχίστε τον αγώνα.». Εμπρός, λοιπόν, σύντροφοι και φίλοι: «Κι αν είναι οι θυσίες μας βαριές, εμείς θα νικήσουμε.»».

Αμέσως μετά κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων πραγματοποίησαν, κατά σειρά, οι κ.κ.:

Δημήτρης Κουστούμπας, Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

Νίκος Σταματόπουλος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής της Βορειοδυτικής Αθήνας του Κ.Κ.Ε.
Κατερίνα Γκούλιου, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου της Κ.Ν.Ε.
Γιώργος Χαμαλίδης, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης της Καλογρέζας
Θεόδωρος Χαμαλίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας», εκ μέρους των συγγενών και απογόνων των αγωνιστών του Μπλόκου
Αστέριος Φωτιάδης, Πρόεδρος του Παραρτήματος της Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. Νέας Ιωνίας
Σάββας Παρλιάρος, επίτιμος Πρόεδρος του Παραρτήματος της Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. Μεταμόρφωσης
Νίκος Αθανασίου, Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου και Πέριξ, φωνάζοντας «Αθάνατοι».

Επίσης, αντί στεφάνου, προσέφεραν το σχετικό αντίτιμο στο Παράρτημα Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. Νέας Ιωνίας: ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», καθώς και τα Παραρτήματα Π.Ε.Α.Ε.Α.-Δ.Σ.Ε. Ηρακλείου, Γαλατσίου και Νέας Φιλαδέλφειας.

Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με το Προσκλητήριο Νεκρών και την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των εκτελεσθέντων.