ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 10 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Ανατολικής Αττικής

Άκρως εποικοδομητική ήταν η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, που είχε ως στόχο την ενημέρωσή τους για το πώς θα κινηθεί η Περιφέρεια την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, είσοδος δίπλα από την τράπεζα Πειραιώς), πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της τέταρτης Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, με θέμα τα λόγια του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Willem van Gogh: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο καλλιτεχνικό από το ν’ αγαπάς κάποιον.».

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Παρουσιάσεις Υγεία

Εκδήλωση για τη Δημόσια Υγεία και τη διάλυσή της, πραγματοποίησε η Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας

Η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας-«υδραγωγείο» πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τη Δημόσια Υγεία και την επιχειρούμενη διάλυσή της.

Της Παναγιώτας Σούγια

Το βράδυ της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου 2023, η Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας-«υδραγωγείο» διοργάνωσε στον χώρο της μία ενδιαφέρουσα επιστημονικού ενδιαφέροντος εκδήλωση, με θέμα: «Η Δημόσια Υγεία είναι κοινωνικό Αγαθό! Αγώνας κόντρα στη διάλυσή της!», με ομιλητή τον Νευροχειρουργό και Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), κ. Πάνο Παπανικολάου.
Την εκδήλωση προλόγισε το μέλος της «Εργατικής Λέσχης» Νέας Ιωνίας-«υδραγωγείο», κ. Αγγελική Βάσιλα.

Οι κ.κ. Αγγελική Βάσιλα και Πάνος Παπανικολάου

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο κ. Πάνος Παπανικολάου, ο οποίος, πριν μπει στο θέμα της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στην Τουρκία και στη Συρία μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς, που έπληξαν τις δύο γειτονικές χώρες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική. Μέχρι προχθές το απόγευμα στην Τουρκία, η οποία είναι ένα αναπτυγμένο κράτος, δεν υπήρχε καμιά επικοινωνία από τους γιατρούς της Άγκυρας με τα νοσοκομεία της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Υπάρχουν ολόκληρες πόλεις, που έχουν ισοπεδωθεί. Και πολύ περισσότερο τραγική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Συρία, όπου εκτός από όλα τα άλλα υπάρχει και άλλο τεράστιο θέμα, με το εμπάργκο του Ν.Α.Τ.Ο. και της Ε.Ε., και δεν μπορούν να πετάξουν και να πάνε ανθρωπιστικές αποστολές από άλλες χώρες, όπως πηγαίνουν στην Τουρκία.».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως: «Εκτός από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, πρέπει να γίνει και μια ιδιαίτερη διαμαρτυρία, ώστε η Ε.Ε. και το Ν.Α.Τ.Ο., έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, να άρουν το εμπάργκο.» και ακόμη αναφέρθηκε σε άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των γιατρών των δύο πλευρών, επισημαίνοντας πως: «Φαίνεται ότι υπάρχει ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, και αυτό είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρο.».
Κατόπιν, περνώντας στο κύριο θέμα της ομιλίας του, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε πως: «Με δική μας επιμονή, των συνδικαλιστικών οργάνων, αλλά τελικά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης το υιοθέτησαν αυτό, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, είχαμε τεκμηριώσει από την αρχή ότι αυτό το οποίο έχει κάνει η κυβέρνηση στην πανδημία είναι, με λίγα λόγια, να προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει με βίαιο τρόπο τα πάντα, πάνω στα ερείπια του Δημόσιου Συστήματος Περίθαλψης, που η ίδια γκρεμίζει, και πάνω σε χιλιάδες τάφους αδικοχαμένων (που δεν έπρεπε να έχουν χαθεί, που έπρεπε, δηλαδή, να ζουν αυτή τη στιγμή), τάφους τους οποίους η ίδια έχει σκάψει. Αυτό πλέον είναι κοινός τόπος. Δηλαδή, το δέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών, αλλά το έχει καταλάβει και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πλην υγειονομικών, ανεξαρτήτως τι είχε ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές. Και πάνω-κάτω, με τα ίδια λόγια σχεδόν, το λένε και οι ηγεσίες των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.».
Ακόμη, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε πως: «Αυτό φαινόταν από την αρχή, από τα ακόλουθα γεγονότα που είχαμε αναδείξει: Πρώτον, οι ιδιώτες κλινικάρχες, από την άνοιξη του 2020, απαλλάχθηκαν σκανδαλωδώς από τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, με τις πλάτες του κράτους. Είμασταν η μοναδική χώρα μέλος της Ε.Ε., που έγινε αυτό το πράγμα, και που εξακολουθεί να ισχύει μετά από τρία ολόκληρα χρόνια. Ακόμα κι αν κάποιος έχει και πληρώνει πανάκριβη ιδιωτική ασφάλεια περίθαλψης ή αν λέει πως θέλει να πληρώσει τη νοσηλεία του ο ίδιος με μετρητά, αν κάποιος αρρωστήσει από «Covid-19» αυτόματα και στιγμιαία παύουν να τον θεωρούν ως πελάτη, μετατρέπεται αιφνιδιαστικά σε ασθενή, του κλείνουν την πόρτα στα μούτρα και τον στέλνουν με …κλωτσιές στο δημόσιο νοσοκομείο. Αυτό το κάνουν ακόμη και σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πάει στο ιδιωτικό θεραπευτήριο για άσχετο λόγο. Πηγαίνουν, για παράδειγμα, κάποιοι να κάνουν μια προγραμματισμένη επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος, κολλάνε εκεί μέσα κορωνοϊό, και σε αυτή την περίπτωση τους κάνουν εξιτήριο και τους στέλνουν στο εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο.
Το δεύτερο, που είχαμε τεκμηριώσει είναι πως όλα αυτά που λέει η κυβέρνηση περί προσλήψεων, που λέει ότι έχει κάνει, είναι «fake news», προπαγανδιστικές αρλούμπες, και στην ουσία ακολουθεί πολιτική μη προσλήψεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, τεκμηριωμένα, το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί είναι όλο και λιγότερο.».
Στη συνέχεια, ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε σε σχετικά παραδείγματα για τους τεκμηριωμένα στις διάφορες κατηγορίες αδικαιολόγητους θανάτους λόγω «Covid-19», σχολίασε αιτιολογημένα για ποιον λόγο η Ελλάδα δεν ήθελε να εφαρμοστούν θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία προμηθεύτηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και τα χορηγούσαν μόνον σε επιλεγμένους ασθενείς, τονίζοντας πως: «Χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί πριν από το νοσοκομείο.», και ακόμη πρόσθεσε πως: «Οι άλλοι θάνατοι ήταν από την υπόλοιπη νοσηρότητα, λόγω του ότι καταδίκασαν το Ε.Σ.Υ. να ασχολείται μονομερώς με μία νόσο, με την πανδημία δηλαδή, και ο ιδιωτικός τομέας ελεύθερος να κάνει μπίζνες. Γι’ αυτό είχαμε αυτήν την κατηγορία θανάτων.».

Επίσης, ο κ. Παπανικολάου σχολίασε τον καινούργιο νόμο για την Υγεία, τονίζοντας πως: «Δεν τόλμησε ούτε ένας γιατρός της Ν.Δ. να βγει να πει μια κουβέντα υπέρ αυτού του νόμου.» και ότι: «Όλοι οι μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι, με γαλάζια προεδρεία, ήταν ενάντια στον συγκεκριμένο νόμο.».
Ακολούθως, αναφέρθηκε στις διάφορες συνωμοσιολογικού χαρακτήρα κατευθυνόμενες απόψεις, σχετικά με το πώς «γεννήθηκε» η πανδημία, εκφραζόμενες είτε από τους Δυτικούς είτε από τους Κινέζους, επισημαίνοντας πως: «Λέγονταν όλα αυτά για να κρύψουν την αλήθεια. Ότι τις σύγχρονες πανδημίες τις γεννάει η αδηφάγα σύγχρονη καπιταλιστική ανάπτυξη, που διψάει για πόρους και ενέργεια, που έχει διαταράξει τη σχέση ανθρώπου-φύσης, και έχει φέρει δυστοπία στη σχέση ανθρώπου και ζώων, ήμερων και άγριων, κ.ό.κ..».
Επιπλέον, υπενθύμισε όσα απίστευτα ακούγονταν από επίσημα χείλη για τους τρόπους διάδοσης του κορωνοϊού, καθώς και για τη λήψη μέτρων, όπως τα «lockdown», ανάλογα με τα οικονομικά συμφέροντα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Αποδείξαμε σε διάφορες περιστάσεις ότι οι άνθρωποι αδίστακτα χρησιμοποιούν την Ιατρική ως παλλακίδα της εξουσίας για τα μεγάλα συμφέροντα.».
Κατόπιν, αναφέρθηκε σχετικά με το τι συνέβη με τα εμβόλια, λέγοντας πως: «Από τον Δεκέμβριο του 2020 είχαμε κάνει μια διαδικτυακή εκδήλωση και είχαμε πει ότι, φυσικά, είναι πολύτιμα τα εμβόλια, αλλά μόνο με τα εμβόλια δεν θα σταματήσει η πανδημία. Και η προπαγάνδα του κράτους ήταν εξαρχής: Το εμβόλιο είναι ένα «μαγικό» ιατρικό εργαλείο, το οποίο θα εξαφανίσει τον ιό σε μια νύχτα, δεν θα χρειαζόμαστε ούτε φάρμακα, ούτε γιατρούς, ούτε νοσοκομεία, ούτε εντατικές, ούτε απολύτως τίποτε, και θα είναι το άμεσο διαβατήριο επιστροφής σε αυτό που τους ενδιέφερε: στην καπιταλιστική κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.».

Επίσης, αναφέρθηκε σε ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο, για το οποίο είναι υπεύθυνες οι υγειονομικές αρχές των χωρών της Ε.Ε., και πιο συγκεκριμένα αποκάλυψε πως: «Βάσει στοιχείων, το προσδόκιμο επιβίωσης, δηλαδή ο μέσος όρος ζωής, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης θα κατακρημνιστεί και θα μειωθεί, τουλάχιστον, ενάμισι έτος μέσα σε δύο χρόνια. Δηλαδή, μέσα σε δύο χρόνια, 2020-2021, τώρα βγαίνουν τα στοιχεία, μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής κατά ενάμισι έτος.», προσθέτοντας πως: «Αυτό είναι κολοσσιαία επιδημιολογική αλλαγή. Είναι μαζική καταστροφή. Δηλαδή, το να μειωθεί αυτός ο δείκτης μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι μαζική καταστροφή. Αυτό οφείλεται καθαρά σε δύο λόγους: Στην ανεπάρκεια των συστημάτων περίθαλψης, λόγω και της προηγηθείσας ιδιωτικοποίησης, όχι μόνον τώρα, και της έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας δημόσιας υγείας, και, δεύτερον, στο ότι η επιδημιολογική πολιτική των κρατών δεν ήταν για να σώσει ανθρώπινες ζωές. Ήταν για να εξυπηρετήσει άλλα κριτήρια.», ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε πως: «Άρα, λοιπόν, και τελειώνω με αυτό, για να φτάσουμε στα αυτονόητα, τα οποία τελικά αναγκάστηκαν να τα λένε όλοι, για το τι γίνεται με το σύστημα περίθαλψης, έπρεπε πρώτα να ξεπεράσουμε ορισμένα ακανθώδη ιδεολογικοπολιτικά θέματα. Εάν δεν είχαμε βγει «αδίστακτα» και τολμηρά, έστω λίγοι στην αρχή, να κάνουμε αυτή την κόντρα την ιδεολογική-πολιτική, δεν θα προέκυπτε η ευκολία να πείθει όλον τον κόσμο η κυβερνητική γραμμή.».
Ακολούθησαν πολλές σχετικές ερωτήσεις από το κοινό, αποδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον των πολιτών για τη Δημόσια Υγεία, στις οποίες απάντησε με ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και, κυρίως, τεκμηριωμένο λόγο ο κ. Πάνος Παπανικολάου.