ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας για δίκτυα αποχέτευσης 16 οικισμών

Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ/ΓΓΣΔΑ/41432/339/ 18-04-2023) εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του εξαιρετικά σημαντικού για την περιοχή της Λαμίας έργου της Δ.Ε.Υ.Α.Λ.: «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης οικισμών Δ΄ (κάτω των 2.000 κατοίκων) Λεκάνης Σπερχειού», προϋπολογισμού 14.085.000 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α., από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο αφορά επτά χιλιάδες δημότες, οι οποίοι ζουν σε δεκαέξι οικισμούς Δ΄ προτεραιότητας, οι οποίοι δεν διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και αποχετεύονται είτε σε απορροφητικούς βόθρους είτε σε δίκτυα ομβρίων. Αναλυτικά, οι οικισμοί που περιλαμβάνονται στην εγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης είναι:

Οικισμοί Δημοτικής Ενότητας Λαμίας: Λυγαριάς, Αγριλιάς, Κόμματος, Κωσταλεξίου και Ζακαίικων.
Οικισμοί Δημοτικής Ενότητας Υπάτης: Υπάτης, Κομποτάδων, Μεξιατών και Αργυροχωρίου.
Οικισμοί Δημοτικής Ενότητας Γοργοποτάμου: Μοσχοχωρίου, Δαμάστας, Ηράκλειας, Ν. Κρίκελου, Γοργοποτάμου και Βαρδατών.
Οικισμοί Δημοτικής Ενότητας Λιανοκλαδίου: Αμουρίου.
Ειδικότερα, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή των βαρυτικών και καταθλιπτικών δικτύων συλλογής και μεταφοράς των λυμάτων προς τις Ε.Ε.Λ. Λαμίας και Ε.Ε.Λ. Υπάτης-Λιανοκλαδίου, με τις απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (αντλιοστάσια).
Το συνολικό μήκος του δικτύου ανέρχεται σε 108,38 χιλιόμετρα (αγωγοί Φ110-Φ200-Φ355), ενώ, παράλληλα, θα κατασκευαστούν δεκατέσσερα αντλιοστάσια αποχέτευσης.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε μεταξύ άλλων για το σημαντικό αυτό έργο πως: «Η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας υλοποιεί απαρέγκλιτα το Επιχειρησιακό της Σχέδιο και για άλλη μια φορά, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία, αλλά και τις προσκλήσεις χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, επιτυγχάνει την ένταξη ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου για τη βελτίωση του επιπέδου ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου της πόλης, σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται εκατέρωθεν της κοίτης του Σπερχειού ποταμού, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι αποτελεί προτεραιότητά μας η ισόρροπη δημιουργία υποδομών και η μέριμνα για όλες τις Κοινότητες του Δήμου, όποια και αν είναι η απόστασή τους από την πόλη της Λαμίας. Με το συγκεκριμένο έργο αναβαθμίζουμε τις υποδομές των οικισμών, που γειτνιάζουν με την κοιλάδα και τις εκβολές του Σπερχειού στον Μαλιακό κόλπο, και, ταυτόχρονα, προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, το υπόγειο και το επιφανειακό υδατικό σύστημα και τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Με έργα ουσίας και πρωτοβουλίες βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και προστατεύουμε τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε μία συνολική έκταση 463,27 τετραγωνικών χιλιομέτρων.».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., κ. Σωτήριος Κουτσοβέλης, δήλωσε σχετικά πως: «Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού 2019–2023 και Προγραμματισμού επενδύσεων ανάπτυξης και υποδομών στα όρια του Διευρυμένου Δήμου μας, η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ήδη από το 2019 σχεδίασε, μελέτησε, ωρίμασε και υπέβαλε τον Μάρτιο του 2022 Αίτημα Χρηματοδότησης στο Ταμείο Ανάκαμψης για 6 σημαντικά έργα, εκ των οποίων 3 ήταν έργα αποχέτευσης. Ήδη, τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε το έργο της Ηλιακής Ξήρανσης Π/Υ 6.000.000 ευρώ και σήμερα ανακοινώνουμε ότι εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν και τα δύο ακόμη έργα κατασκευής δικτύων αποχέτευσης σε 16 τοπικές κοινότητες της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού, Π/Υ 14.000.000 ευρώ, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα έργα αυτά, ταυτοχρόνως, θα ενισχύσουν και την οικονομική δραστηριότητα και την τοπική οικονομία. Στην ίδια κατεύθυνση σχεδιάζουμε και μελετάμε την επέκταση των δικτύων, με τελικό στόχο να αποκτήσουν αποχέτευση όλοι οι οικισμοί. Και επισημαίνω ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. για μία ακόμη φορά ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου μας.».