ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Παρασκευή | 23 Φεβρουαρίου 2024
Διεθνής Οικονομία Ελλάδα Ευρώπη

Η πρ. Αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και πρ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, μετείχε στην Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου Εμπειρογνωμόνων

Η Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου Εμπειρογνωμόνων (Επιτροπή των Σοφών, όπως συνηθίζεται να λέγονται οι ειδικού σκοπού επιτροπές), η οποία συγκροτήθηκε από την Κομισιόν, ολοκλήρωσε τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνοχή και την ανάπτυξη της Ευρώπης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης και συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στις Βρυξέλλες, όπου παρουσιάστηκε η Έκθεσή της μετά από ενός έτους εργασίες.
Θέατρο Κεντρικός Τομέας

«ΚΟΜΜΑΤΙΑ και ΘΡΥΨΑΛΑ», του Γιώργου Σκούρτη, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

50 χρόνια μετά από το πρώτο ανέβασμα, το αριστούργημα του Γιώργου Σκούρτη, όπως το έφερε στα μέτρα μας και στα δικά σας ο Γιάννης Σολδάτος, και με τα νέα επεισόδια έγινε επίκαιρο όσο ποτέ, θα ανέβει από τους «Θεατρίνους Θεατές» στο STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ, από τις 19 Φεβρουαρίου 2024, σε σκηνοθεσία του κ. Γιώργου Λιβανού.
Εικαστικά Κεντρικός Τομέας

Εικαστική Έκθεση: «Αναζητώντας αξίες ευαίσθητες και αναπάντεχες» | dreamideamachine resident-Athens | Εγκαίνια 26/2, ώρες 6-9 μ.μ.

Το dreamideamachine resident-Athens (Κολωνού 55-59, 2ος όροφος, Μεταξουργείο, Κουδούνι: dreamideamachine ΑΜΚΕ) διοργανώνει στον φιλόξενο χώρο του μία εξαιρετική Εικαστική Έκθεση, με γενικό τίτλο: Αναζητώντας αξίες ευαίσθητες και αναπάντεχες», με έργα της συλλογής του κ. Χρίστου Χριστοφή, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, ώρες 18:00-21:00, και θα διαρκέσει έως και τις 3 Μαρτίου 2024.

Γιώργος Λιβανός: «Η μόνη φιλοδοξία μου είναι να κάνω και να συμμετέχω σε ωραίες παραστάσεις.».

Ο διακεκριμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης και παραγωγός κ. Γιώργος Λιβανός είναι αριστούχος της Ανώτατης Δραματικής Σχολής «Περίακτος» και απόφοιτος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, συμμετείχε σε σεμινάριο του «Κέντρου Αρχαίου Δράματος Δεσμοί» των Παπαθανασίου-Γεωργουσόπουλου (master class), δούλεψε με τον Γιώργο Ρεμούνδο (αμερικάνικο musical) και τον Τάπα Σουντάνα (τεχνική μάσκας), είναι αριστούχος στο τραγούδι του Ελληνικού Ωδείου με καθηγήτρια τη Μυρτώ Δουλή, εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, στο Folkteatern (Σουηδία), στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, και στο ελεύθερο θέατρο, με σημαντικούς σκηνοθέτες, όπως οι: Αντώνης Αντωνίου, Γ. Ρεμούνδος, Μιχ. Μπούχλης, Στ. Ντουφεξής, Δ. Ποταμίτης, Ν. Αρμάος, Γ. Μεσσάλας, Γ. Μπέλλος, Στ. Λιβαθηνός, Μ. Τόλη, Λ. Τσάγκας, Ν. Χαραλάμπους, Μ. Γεμετζάκη, Ν. Καμτσή κ.ά., έχει μεταφράσει θεατρικά έργα, για τα οποία δύο φορές βρέθηκε υποψήφιος για το βραβείο μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης», και ακόμη είναι ιδρυτής της Θεατρικής Ομάδας «ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ», η οποία εδώ και, σχεδόν, δύο δεκαετίες αποτελεί συνώνυμο των πρωτοποριακών και συνάμα ποιοτικών παραστάσεων.

Πενθήμερη εκδρομή του Μικρασιατικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» Νέου Ψυχικού σε ΕΡΥΘΡΑΙΑ-ΙΩΝΙΑ-ΠΑΜΦΥΛΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΓΙΟΣ» ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΣΕ ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΑΛΑΤΣΑΤΑ, ΤΣΕΣΜΕ, ΒΟΥΡΛΑ, ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ, ΑΤΤΑΛΕΙΑ, ΣΙΔΗ ΚΑΙ ΑΛΑΝΥΑ! ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ!

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Βόρειος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Αποστολίδη στον Δήμο Πεντέλης

Η Δήμαρχος Πεντέλης, κ. Νατάσσα Κοσμοπούλου, ευχήθηκε στον νέο Δημοτικό Σύμβουλο καλή...
Ελληνική Οικονομία Ήπειρος Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο πλευρό του αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων ο Δήμος Πάργας

Έπειτα από τη συνάντηση αυτή, στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου...
Κατοικίδια Κοινωνία Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος δωρεάν στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για το 2024 προχωρά ο δήμος Χανίων

Οι κοινωνικές αυτές ομάδες είναι:-ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ.-ΑΝΕΡΓΟΙ.-ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.-ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ.-ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ.-ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ (έως και 10.000...
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δύο καινούρια φορτηγά με αρπάγη και 3 νέα απορριμματοφόρα παρέλαβε ο Δήμος Χαλκιδέων

Το Εργοτάξιο του Δήμου Χαλκιδέων έχει πλέον εξοπλιστεί με τα ακόλουθα 30 νέα οχήματα και μηχανήματα:-9 απορριμματοφόρα.-3 φορτηγά 3,5 τόνων.-2 φορτηγά αρπάγη.-2 αυτοκινούμενες ηλεκτροκίνητες σκούπες πεζού χειριστή.-6 ημιφορτηγά.-2 φορτωτές.-1 Grader.-1 καλαθοφόρο φορτηγό.-1 μεγάλη αυτοκινούμενη σκούπα.-2 επιβατικά οχήματα.-1 φορτηγό τετραξονικό.
Εικαστικά Θεσσαλονίκη Πολιτισμός Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Έρως»

Η ομαδική έκθεση «Έρως»-Aline Fernandez-Diaz & Σπύρος Αλιμπέρτης, που πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα, ώρα 7:30.

Εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, στις 7:30 το απόγευμα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Βασιλίσσης Όλγας 182 και Θεμιστοκλή Σοφούλη, τηλ.: 2313 318538, 2310 427555 | e-mail pinakothiki@thessaloniki.gr ), η ομαδική εικαστική έκθεση, με τίτλο: «Έρως-Aline Fernandez-Diaz & Σπύρος Αλιμπέρτης», εμπνευσμένη από την ιστορία του κτηρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης-Casa Bianca, που για πολλά χρόνια στέγαζε την αγάπη της Aline Fernandez-Diaz με τον Σπύρο Αλιμπέρτη.
Οι εικαστικοί δημιουργοί της καλλιτεχνικής ομάδας «ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ» δημιουργούν έργα ζωγραφικής, κατασκευές, κολάζ, εγκαταστάσεις και γλυπτά, με θέμα την ερωτική ιστορία της πλούσιας εβραιοπούλας Aline με τον καθολικό αξιωματικό του ελληνικού στρατού Σπύρο, που έγινε μύθος στη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα.
Η «ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ» είναι ένα πρότζεκτ, που παράγει ομαδικές εικαστικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών, το οποίο εμπνεύστηκε, ξεκίνησε και επιμελείται η εικαστικός κ. Χρύσα Μπαρζόκα, ξεκινώντας το 2018 στο Μπενσουσάν Χαν.
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Βαγγέλης Κουμπής, Τάνια Στεργίου, Kirsikka Soustiel, Αλεξάνδρα Γωγούση, Τριαντάφυλλος Βαΐτσης, Rinette Josafat, Κατερίνα Βλάχου, Μάνος Ιωαννίδης, Αναστασία Γιατροπούλου, Μαριλένα Μπιτζάνη, Ειρήνη Μητούδη, Ιωάννης Αδαμόπουλος, Σταυρούλα Ανδρέου, Σοφία Αρτοπούλου, Μελπομένη Καρακίτσου, Αλέξανδρος Καρόζας, Αναστασία Γκιουζέλη, Αλέξανδρος Αθανασίου, Ντίνα Μπακανιάρη, Βιολέτα Γαζέα, Γιάννης Καμίνης, Ειρήνη Λαζαρίδου, Βικτώρια Γεράκη, Γιώτα Χατζηγεωργιάδου, Νατάσα Μπαλτούνα, Θεώνη Αρφανάκη, Παύλος Μιχαηλίδης, Δέσποινα Παπανδρέου, Κέλλυ Κοντζαμάνη, Γιάννης Αηδόνης, Νέλλυ Τσιακιρίδου, Αντωνία Γκαμπούρα, Βασίλης Καρκατσέλης, Ιωάννης Τρούκης-Δρυάδες Εν Πλω, Ελένη Κωνσταντινίδου, Κατερίνα Νικολάου, Βασίλης Δημητρίου, Μαρία Κομπατσιάρη, Ελένη Κλαπάντα, Μαρία Σεραφειμίδου, Vida Evenson, Γλυκερία Κάλφα, Δέσποινα Νικολιδάκη και Μαρία Νενάδη,

Αναφερόμενη στην έκθεση, η επιμελήτριά της εικαστικός κ. Χρύσα Μπαρζόκα, είπε μεταξύ άλλων πως: «Με την πεποίθηση πως η Τέχνη πρέπει να παρεμβαίνει σε κρίσιμους καιρούς και με την ανάγκη μας ως καλλιτέχνες να εκφράσουμε τα ανομολόγητα από τους πολλούς, να εκφραστούμε, αλλά και να τοποθετηθούμε στον δημόσιο χώρο με την Τέχνη μας, σας παρουσιάζουμε την «Επίμονη Τέχνη»: μια σειρά εκθέσεων χωρίς μεσάζοντες. Συλλογικές εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης, άλλοτε μίας ημέρας μόνο και άλλοτε όταν οι συνθήκες το απαιτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στις οποίες επιλεγμένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα από τους ανθρώπους, με τους οποίους μας δένουν κοινά ιδανικά και συναντηθήκαμε με όχημα την Τέχνη, συνεκθέτουμε υλοποιώντας το όνειρό μας, με φορέα αποκλειστικά τη δική μας κοινή προσπάθεια. Χωρίς καμία απολύτως δέσμευση και με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία, που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη, σε πείσμα των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων των. Μια Τέχνη επίμονη, τη δική μας Τέχνη… Οφείλουμε να υμνήσουμε τη δύναμη του έρωτα…”.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εγκαινίων, οι σημερινές δράσεις περιλαμβάνουν:
-Ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων Fortissimo.
-Ξενάγηση στην έκθεση από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα.
-Παρουσίαση ολογράμματος «Aline και Σπύρος», του Νίκου Πάχτα, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
-Performance-θεατρική ομάδα «ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ».
-Dj set: Διογένης Μαριόλας.
-Κινηματογράφηση: Dennis Kalogirou.
-Αρχείο μουσικής: Λευτέρης Κονγκαλιδης.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, και συγκεκριμένα στις 17/2 (ώρα 4-6 μ.μ.), στις 18/2 (ώρα 12-2 μ.μ.) και στις 19/2 (ώρα 12-2 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί δράση με τίτλο: «Ήθελα να σου πω…», από την καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Μαρία Πλαστήρα και την Αρχαιολόγο κ. Ηλέκτρα Βαλκάνου. Η ιδέα για τη δράση ξεκίνησε από το βιβλίο: «Το χρονικό μιας εκούσιας απαγωγής – Aline Fernandez Diaz-Σπύρος Αλιμπέρτης, Θεσσαλονίκη 1914».
Πρόκειται για μια βιωματική ξενάγηση στο κτήριο της Casa Bianca, με στόχο να ξετυλιχθεί το νήμα της ιστορίας της οικογένειας του Dino Fernadez-Diaz, που έζησε εκεί. Με όχημα τις επιστολές του Σπύρου Αλιμπέρτη και της Aline Fernadez-Diaz στον φίλο τους, τον διαπρεπή αρχιτέκτονα και ζωγράφο Δημήτρη Πικιώνη, θα ακούσουμε τον αντίλαλο της φωνής και θα αφουγκραστούμε τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών μιας ιστορίας αγάπης που έγινε μύθος στην πόλη.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Tale of X Cities», που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ARTBOX.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023, θα λειτουργεί από Τετάρτη έως Παρασκευή: ώρες 10:00-18:00, Σαββατοκύριακα: ώρες 11:00-16:00.