ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 13 Απριλίου 2024
Ελληνική Οικονομία Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι συναντήσεις εργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Κροατία

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού κ. Φανή Παπαθωμά ολοκλήρωσαν την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 τον κύκλο επαφών και συναντήσεων εργασίας στην Κροατία, όπου στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν, επίσης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Μαριάννα Λιάσκου και το στέλεχος του Γραφείου Περιφερειάρχη κ. Μέλπω Στεφανίδη.
Κοινωνία Κρήτη Μπάσκετ Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συμμαχία για το περιβάλλον από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

Μια συμμαχία για το περιβάλλον μεταξύ Δήμου Ηρακλείου Κρήτης και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) ξεκινάει να αναπτύσσεται, με τον Δήμο να δηλώνει παρών στο πρόγραμμα Στρατηγικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας της Ε.Ο.Κ., φέρνοντας την κυκλική οικονομία και τις πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, σε αθλητικούς χώρους του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δράση για την ασφάλεια στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πύργου

«Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, μπορούμε να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τους κοινόχρηστους χώρους», είναι το μήνυμα της δράσης, που υλοποίησε το πρωί του Σαββάτου 6 Απριλίου 2024 ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Χανίων για την αντιμετώπιση σεισμών, σύμφωνα με το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Συνεδρίασε την Παρασκευή το πρωί 12 Απριλίου 2024 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων, με κυρίαρχα θέματα τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων, αναφορικά με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, λόγω σεισμών. Παράλληλα, στο επίκεντρο τέθηκε και η Επιχειρησιακή Άσκηση Πεδίου «ΜΙΝΩΑΣ 2024», που θα πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, από τον Κ.Ο.ΔΗ.Π. και το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά του Δήμου Πατρέων

Υλοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 η εκδήλωση ευαισθητοποίησης, που διοργάνωσε ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (Κ.Ο.ΔΗ.Π.) με το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά του Δήμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

Ενισχύεται ο στόλος των Υπηρεσιών Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων μετά από την παραλαβή ενός νέου οχήματος για πλύσιμο κάδων

Η προσθήκη του καινούριου οχήματος στον υπάρχοντα στόλο καδοπλυντηρίων της Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των προγραμμάτων πλύσης κάδων λόγω της αυξημένης χωρητικότητάς του (4 m3).Το συγκεκριμένο όχημα έχει τη δυνατότητα να πλένει εν κινήσει κάδους...
Κατοικίδια Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία, για τα αδέσποτα ζώα, από τον Δήμο Χαλκιδέων

Την προηγούμενη εβδομάδα, κλιμάκιο της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, μαζί με τον...
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζεται ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στον Δήμο Χαλκιδέων

Τα νέα φωτιστικά σώματα εγκαταστάθηκαν στις ακόλουθες περιοχές: Γηπεδάκι μπάσκετ και παιδική...
Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθημερινές παρεμβάσεις στις Κοινότητες του Δήμου Κατερίνης

«Με στόχο την υποστήριξη της καθημερινότητας, τη βελτίωση των υποδομών και την...
Δυτική Μακεδονία Κατοικίδια Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενημέρωση από τον Δήμο Φλώρινας στο 3ο Γενικό Λύκειο με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

Η ενημέρωση είχε εξ' αρχής τη μορφή ανοικτής συζήτησης και ερωταπαντήσεων με τα παιδιά του 3ου Λυκείου, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να θέσουν τις ερωτήσεις και τις απορίες τους, λαμβάνοντας και τις ανάλογες έγκυρες απαντήσεις. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αξιοσημείωτο υπήρξε το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και των μαθητών, καθώς και η ευστοχία των ερωτημάτων που έθεσαν.
Εικαστικά Νότιος Τομέας

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής της κ. Αγγελικής Κώσταλου: «Το δάκρυ της μαστίχας» | Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας | Εγκαίνια: Τετάρτη 3/4, ώρα 7 μ.μ.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» (Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα) παρουσιάζει την Ατομική Έκθεση της Ζωγράφου κ. Αγγελικής Κώσταλου, με τίτλο: «Το δάκρυ της Μαστίχας», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, ώρα 7 μ.μ., σε επιμέλεια του Ιστορικού και Κριτικού Τέχνης κ. Λεόντιου Πετμεζά, υπό την αιγίδα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, και θα διαρκέσει έως και τις 10 Απριλίου 2024.

Ο Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης, κ. Λεόντιος Πετμεζάς, στο κείμενό του: «Το εικαστικό δάκρυ της μαστίχας στην Τέχνη της Αγγελικής Κώσταλου», σημειώνει πως: «Οι μορφολογικές διεργασίες της μαστίχας στην Τέχνη της Αγγελικής Κώσταλου συγκροτούν τοπία απεικόνισης και μελέτης, με εμφανή στοιχεία απόδοσης από την ιστορία του εξαιρετικού, ευλογημένου, ωφέλιμου και καρποφόρου φυτού. Παρακολουθούμε, μαθαίνουμε και βλέπουμε, μέσα από την εικαστική γλώσσα που χρησιμοποιεί, για μια παραγωγή που είναι συνδεδεμένη με την πραγματικότητα της ελληνικής φύσης.
Η καλλιτέχνιδα δημιουργεί πολύχρωμες ιστορίες, που προβάλλουν ταξίδια με ιδιάζουσα σημασία. Αναμφίβολα, το μέγεθος και η σκίαση των σημείων, που απορρέουν από τη ζωγραφική της, δίνουν πνοή στον χρόνο της διευθέτησης με συμβολικό και μνημειακό πρόσημο. Εντυπώνουν μέσα από το φίλτρο των αντιστοιχιών μια φιλοσοφία ζωής και εισάγουν τον θεατή σ’ ένα ιδιότυπο σύμπαν με καινοτομία το φάσμα των κυμάνσεων, των συνδέσεων, των χαράξεων, των σχημάτων, των προσδιορισμών και των προσανατολισμών. H επιτομή της αναζήτησης κυριαρχεί διαφωτιστικά στα επιτεύγματα της έκθεσης. Παραπέμπουν ως συνολικό εγχείρημα σε δείγματα χειρονομιών, που αναπτύσσονται εμβληματικά σε περίγυρους ισορροπίας, με γνώμονα την απόλυτη κλίμακα. Η γενική σύλληψη μέσα από τις φόρμες της ένταξης στη θεματολογία αποτελεί την επιστέγαση μιας πληρότητας, που διαθέτει έναν συγκερασμό έντασης με νηφαλιότητα εμπεριστατωμένης αρχιτεκτονικής οργάνωσης. Με σπάνια διαίσθηση, τονίζεται η ιστορικότητα της σκέψης και η αποφασιστικότητα που διακρίνει τις εποχές.
Στο αφιέρωμα, η διάταξη των εικόνων εναρμονίζεται με την εκφραστικότητα, που επιδρά με τεχνική ιδιαιτερότητα. Τα υλικά υιοθετούν τις ματιές, τις απόψεις και τις μανιέρες μιας ενιαίας επιφάνειας. Επιδιώκοντας την εντρύφηση στην καταγραφή πέρα από τα όρια της διάστασης, με κλασικό τρόπο η καλλιτέχνιδα επεξεργάζεται επεμβάσεις, που αντιμάχονται με συμφύσεις και αναδεικνύουν τις εκφάνσεις, που βασίζονται στις δυνατότητες της επιμελημένης, μικτής, ακέραιας και αμιγούς πινελιάς. Οι αποχρώσεις της εμπεριέχουν την αξία της εκλεπτυσμένης φωτεινότητας. Η εσωτερικότητά τους μετασχηματίζει με θερμότητα τους καταλύτες των δεδομένων. Αναδεικνύει έμπρακτα την ευρηματικότητα μέσα από την εφαρμογή της οριακής υπόστασης, που εκπέμπει η επινόηση των προπλασμών. Σε αυτό το κρεσέντο της πληθωρικής συμβίωσης και της διαβίωσης των αισθήσεων εγκλείονται τα στρώματα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, που επιτρέπουν την ανάδυση των γνώσεων και επιζητούν την πλήρη προσοχή στην αφομοίωσή τους. Τα θησαυρίσματα, είναι κομμάτια της οντολογικής ζωτικότητας, που με δεξιοτεχνία συστήνουν την έφεση της ιστορικότητας. Επισυνάπτουν και ενδυναμώνουν την ύπαρξη σε έναν θετικό διάλογο ανάμεσα στο πρώτιστα υπάρχον και σε εκείνο που μέσα από τη δεικτική επεξεργασία γίνεται σημαίνον. Προωθούν μια ταύτιση με την Ελλάδα, ενώ, παράλληλα, το ιδωμένο έχει την χάρη που προσδιορίζεται ως καταγραφή στη συνείδηση του οραματικού. Οι εκτοξεύσεις, με ακρίβεια στην αναπαράσταση, διατηρούν την υπερβατικότητα των καταθέσεων. Προέρχονται από στοχαστικές προσεγγίσεις, αντιστίξεις, σημειογραφίες και εικονίσεις, που ανακαλούν αναφορές με νοήματα και μηνύματα. Τονίζουν τις σχέσεις, που εμπεριέχονται σε αποκλίσεις και εγχειρήματα με γραμμή και περιεχόμενο. Ο πυρήνας της τεχνοτροπίας που επιδεικνύεται βρίσκεται σε τάση θέασης μεταξύ του ιστού, του χωρογραφικού ρυθμού και του τετμημένου χρόνου.
Με σφραγίδα δωρεάς, η Αγγελική Κώσταλου συνδέει τη συνοχή και τη σύνεση. Οι αφηγήσεις της, με απολήξεις και εξάρσεις, διευρύνουν τις εξιχνιάσεις και τις σημασιολογικές ερμηνείες. Εμπεριέχουν επηρεασμούς από προβληματισμούς.
Καθορίζουν τις συνεπαγόμενες εξαιρέσεις και τις βιωματικές αυξομειώσεις. Πολλαπλασιάζουν με ανακατατάξεις τη μετάλλαξη, που εγείρει και προκαλεί για ερωτήματα. Κινητοποιούν απαντήσεις με αυτόβουλη σαφή θέση. Οι ζητήσεις υποδεικνύουν τα συνθετικά πεδία των επιρροών. Η συνισταμένη τους προκαλεί τη δόμηση, που έχει μέγιστη επέκταση. Οι σεκάνς αποτελούν ντοκουμέντα του αισθαντικού κύκλου. Οι πτυχές και οι δίαυλοί τους, με αρχετυπική τελειοποίηση εκθέτουν μια πολιτιστική υφή με ευρύτερη πολιτισμική προσφορά. Προκαλούν τη συνάρτηση με τις επιταγές του περιβάλλοντος και του ορίζοντα. Με δόσεις και διαστάσεις απογειώνεται το σύνηθες, που ξεκινά από τις προσθετικές ρεαλιστικές διεξαγωγές και καταλήγει σε σειρές με δέσμες παρατήρησης και ωσμώσεων. Μεταλλάσσει τα περάσματα με τη λαμπρότητα της ζωογόνας πάγιας αλήθειας και με τα βήματα προς τη συγκινησιακή κορύφωση. Με ευαισθητοποίηση ενισχύονται οι κοιτίδες, που καθορίζουν το συνειδητό των κρημνίσεων και των στιγμάτων της ανάτασης, και το εγκλιματίζουν σε μια ατμόσφαιρα φιλτραρισμένη, με στιγμές κατανυκτικής ευλάβειας, που εμφυσούν το αδήριτο ρίγος.».

Λίγα λόγια για την Εικαστικό κ. Αγγελική Κώσταλου:
Η κ. Αγγελική Κώσταλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργάστηκε για ένα έτος σε εργαστήριο αγιογραφίας, ενώ από το 2006 έως το 2012 σπούδασε Ζωγραφική, στο εργαστήρι της κ. Κωνσταντίας Αδαμοπούλου. Παράλληλα με τη Ζωγραφική παρακολούθησε για τρία χρόνια μαθήματα γραμμικού σχεδίου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην Ιστορία της Τέχνης, ενώ το 2022 παρακολούθησε για 6 μήνες σεμινάριο στο Ε.Κ.Π.Α στην Ιστορία της Τέχνης και στα Εικαστικά. Συμμετέχει στο βιβλίο τέχνης: «Η Τέχνη, ο Εαυτός μου»-«The Art my Self», επιμέλειας του Εκπαιδευτικού κ. Δημήτρη Λαζάρου, που θα βρίσκεται σε βιβλιοθήκες του εξωτερικού, όπως του παλαιότερου ιδιωτικού Πανεπιστημίου της Αμερικής «ADELPHI UNIVERSITY» και την Gottesman Libraries του Teachers College του Columbia University. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το καλοκαίρι του 2022 συμμετείχε με 2 έργα της σε καλοκαιρινή προωθητική ενέργεια του οίκου «ΒΑΡΔΑΣ», με θέμα: «making summer memories». Έργο της φιλοτεχνείται σε εξώφυλλο βιβλίου, με τίτλο: «Το όνειρο της Ζέλμα», των εκδόσεων Gutenberg. Έχει παρουσιάσει την πρώτη της ατομική έκθεση: «Έκφραση Δημιουργίας», στη Gallery Δημιουργών, στην Κηφισιά. Έχει δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» (National Herald) της Αμερικής. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας, με ελεύθερη είσοδο:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00-14:00 & 18:00-21:00.