ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 23 Ιουλίου 2024
Κρήτη Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δύο σύγχρονους βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων παρέλαβε και τοποθέτησε ο Δήμος Ρεθύμνης επί της οδού Γερακάρη, στο ύψος της Πλατείας Ιερολοχιτών

Ο Δήμος Ρεθύμνης παρέλαβε και τοποθέτησε δύο σύγχρονους βυθιζόμενους κάδου απορριμμάτων στην οδό Γερακάρη, στο ύψους της Πλατείας Ιερολοχιτών. Πρόκειται για ένα οικολογικό σύστημα βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, ένας για σύμμικτα οικιακά και ένας άλλος για ανακυκλώσιμα απορρίμματα, χωρητικότητας 1.100 λίτρων έκαστος, τους οποίους προμηθεύτηκε ο Δήμος Ρεθύμνης κατόπιν δημόσιας διεθνούς ανοικτής ηλεκτρονικής διαδικασίας επιλογής αναδόχου, στο πλαίσιο του έργου: «Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητας», του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall).
Κοινωνία Πειραιάς Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκπαιδευτικό σεμινάριο φυλάκων-πυροφυλάκων πραγματοποίησε ο Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη

Σε εκπαίδευση των φυλάκων-πυροφυλάκων, που προσλήφθηκαν για τις αυξημένες ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου, προχώρησε για πρώτη φορά ο Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, όπου το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφαλείας, διαπιστευμένο για εκπαίδευση και πιστοποίηση, εκπαίδευσαν το προσωπικό του Δήμου, που εμπλέκεται στη φύλαξη των Αλσών Δεξαμενής, Βώκου και Νυμφών (Κηποθέατρο), αλλά και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, σε ζητήματα που αφορούν την πρόληψη και διαχείριση πυρκαγιών, και ειδικότερα στη χρήση πυροσβεστικών μέσων. Οι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην εκπαίδευση θα λάβουν σχετική πιστοποίηση.
Ήπειρος Ιστορία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Δήμου Πάργας για τη Μάχη της Σπλάντζας και τη θυσία του οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη

Κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου Πάργας προς τιμή του οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στη Μάχη της Σπλάντζας στις 4 Ιουλίου 1822.

Συντονισμός υπηρεσιών για την ολοκλήρωση των έργων στις οδούς Μανωλάκη και Άνθιμου Γαζή στη Λάρισα

Εντός των χρονοδιαγραμμάτων βρίσκονται οι εργασίες για την υλοποίηση των έργων στις οδούς Μανωλάκη και Ανθίμου Γαζή, στα τμήματά τους που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Θανάση Μαμάκο. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση του πρασίνου, με την τοποθέτηση περισσότερων δένδρων από αυτά που προϋπήρχαν, ενώ και ο σχεδιασμός της πορείας των εργασιών είναι προσεκτικός, με στόχο τη μικρότερη δυνατή όχληση των πολιτών.

Υπογραφή εργολαβικής σύμβασης αντιπλημμυρικών εργασιών στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Υπεγράφη την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Στάθη Αναστασόπουλο η εργολαβική σύμβαση του έργου: «Καθαρισμοί ρεμάτων και αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε. Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το τεχνικό πρόγραμμα Ιδίων Πόρων της Περιφερειακής Ενότητας.

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Κρήτης η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία της ακτογραμμής

Στόχος του έργου είναι η προστασία της ακτής από τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης στον κόλπο του Δερματά και την υποχώρηση της ακτογραμμής, τα οποία έχουν προέλθει από την έντονη κυματική δράση σε συνδυασμό με το μικρό πλάτος της παραλίας και το κατακόρυφο τοιχίο αντιστήριξης...
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γιώργος Αγριμανάκης καλωσόρισε τον Πρέσβη της Κίνας εκ μέρους του Δημάρχου Ηρακλείου Κρήτης και μετέφερε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με την Κίνα σε κάθε επίπεδο. Η ανάπτυξη του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα και της επιχειρηματικότητας τέθηκαν ως ζητήματα προτεραιότητας από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία εξετάστηκε η προοπτική ανάπτυξης συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της τεχνολογίας και της ενέργειας, ενώ αναφορά έγινε και στην αδελφοποίηση του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης με...
Δυτικός Τομέας Ελλάδα Επικαιρότητα Πολιτική ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία

Απόλυτα βέβαιος ο Αλέξης Τσίπρας για την εκλογική νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας σε χιλιάδες κόσμου στο Περιστέρι

Την απόλυτη βεβαιότητά του για την εκλογική νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στις ερχόμενες εκλογές και τον σχηματισμό δημοκρατικής κυβέρνησης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια εξαιρετικά δυναμική ομιλία του στο Περιστέρι, η οποία διέθετε παλμό, πάθος και σιγουριά για το εκλογικό μέλλον του.

Ηγετική η εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Δημοτικό Γυμναστήριο Περιστερίου: «Ανδρέας Παπανδρέου», όπου μίλησε μπροστά σε χιλιάδες μέλη και φίλους του κόμματός του, απαιτώντας επιτακτικά «την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή τώρα στη λαϊκή ετυμηγορία.» και ζητώντας από τον ελληνικό λαό: «Να δώσουμε τη μάχη της απαλλαγής από τον ζόφο του καθεστώτος Μητσοτάκη. Να δώσουμε τη μάχη της δημοκρατικής σταθερότητας, τη μάχη της αλλαγής.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμύτατη κριτική εναντίον της κυβέρνησης, αποκαλώντας την πολλές φορές ως «καθεστώς», αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια σε όλα όσα προτίθεται να κάνει ως κυβέρνηση και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως: «Πάμε όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη μέχρι τη νίκη από άκρη σε άκρη, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε τόπο δουλειάς. Να δώσουμε τη μάχη να φέρουμε στην κάλπη κάθε Έλληνα πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Σε αυτούς στηρίζουμε το όραμά μας για δικαιοσύνη, σε αυτούς στηρίζουμε το όραμά μας για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι:
«Πολίτες της Αθήνας, σήμερα από εδώ, από το Περιστέρι, στέλνουμε όλοι μαζί μήνυμα νίκης, το μήνυμα της νίκης, το μήνυμα της αλλαγής. Η δημοκρατία αντεπιτίθεται. Γιατί η δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες στον τόπο μας και κανείς δε μπορεί να την υπονομεύει.
Ήδη, το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης, της εκτροπής και των εκβιασμών. Και τώρα την απάντηση στο κρίσιμο δίλλημα: «Με τη Δημοκρατία ή την εκτροπή», καλείται να δώσει ο ίδιος ο λαός.
Δεν θα απαντήσουν σε αυτό το υπαρξιακό για τη χώρα ερώτημα οι 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θα απαντήσουν τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων, θα απαντήσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη, έτσι όπως το Σύνταγμά μας ορίζει.
Από σήμερα, λοιπόν, μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας, που καταθέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη χειρότερη, στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, τη μεταφέρουμε από τη Βουλή στον ίδιο τον ελληνικό λαό και ξεκινάμε μαζί, από εδώ, από το Περιστέρι, από το κατάμεστο κλειστό στάδιο: «Ανδρέας Παπανδρέου», που από ό,τι φάνηκε σήμερα είναι πολύ μικρό για να χωρέσει την αποφασιστικότητά σας, για να χωρέσει το πάθος σας. Για να χωρέσει την αποφασιστικότητα όλων μας για την πολιτική αλλαγή.
Ξεκινάμε μαζί την πορεία στον λαό. Την πορεία, για τη μεγάλη νίκη, για την προοδευτική Κυβέρνηση, που έχει ανάγκη ο τόπος, για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και βλέποντας το γεγονός, όχι μόνο ότι γεμίσαμε ασφυκτικά αυτό το γήπεδο, αλλά και ότι είναι χιλιάδες από ό,τι έμαθα έξω από το γήπεδο και εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, που έχουν τα μάτια τους στραμμένα σήμερα σε αυτό εδώ το γήπεδο, βλέποντας το πάθος, το πλήθος, τα πρόσωπά σας, είμαι βέβαιος ότι ο εφιάλτης τελειώνει.
Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα επιστρέψουν, η δικαιοσύνη θα ξαναγίνει ο κανόνας, οι ανισότητες, η αδικία, οι παρακρατικές μέθοδοι, η διαφθορά, η αναξιοκρατία, σύντομα θα λάβουν ένα τέλος. Μαζί θα βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα, το ζόφο και την παρακμή. Θα ξαναχτίσουμε τις βάσεις για μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής.
Πολίτες της Αθήνας, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν δει τα μάτια μας. Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουμε ζήσει και έχουμε πληρώσει πανάκριβα.
Είδαμε τη χώρα μας να γίνεται η χειρότερη σε όλον τον δυτικό κόσμο σε απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό της από την πανδημία. Είδαμε και βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ένα παρατημένο Ε.Σ.Υ.. Είδαμε, παρά τις τρομακτικές απώλειες, αυτούς που κυβερνούν να επιμένουν σε ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του Ε.Σ.Υ., να ανοίγουν την πόρτα της δημόσιας υγείας στην κερδοσκοπία και, ακόμα χειρότερα, τους είδαμε να εκμεταλλεύονται την αγωνία της αρρώστιας και του θανάτου, για να λεηλατήσουν με τις απευθείας αναθέσεις τα δημόσια Ταμεία.
Είδαμε, επίσης, αυτά τα χρόνια, την Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά να δίνει το πράσινο φως σε μια κυβέρνηση να ξεφύγει από τους γνωστούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Και την κυβέρνηση να δαπανά, όπως η ίδια λέει, σχεδόν 50 δισ.. Αλλά αντί να τα δώσει στοχευμένα σε όσους έχουν ανάγκη στήριξης, είδαμε να κερδίζουν για άλλη μια φορά οι ισχυροί και οι ημέτεροι, και τη φτώχεια να αυξάνεται, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ασφυκτιούν.
Είδαμε και βλέπουμε, ενάμισι χρόνο τώρα, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να παραδέρνουν στην καταιγίδα της ακρίβειας. Είδαμε και βλέπουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται από τον πληθωρισμό, και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημα κάθε νοικοκυριού από τη δεύτερη βδομάδα του μήνα.
Είδαμε και βλέπουμε η αισχροκέρδεια να γίνεται κανόνας. Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ να ανεβαίνουν χωρίς μέτρο και η Ελλάδα, με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνεται η χώρα με τις ακριβότερες τιμές στα σούπερ μάρκετ.
Είδαμε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, τη Δ.Ε.Η., να πρωτοστατεί στο «ράλι» των ανατιμήσεων στο ρεύμα. Τη χώρα μας να είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στη χονδρική τιμή ρεύματος, το μέσο νοικοκυριό να χρειάζεται σχεδόν δυο μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα. Και την ίδια στιγμή, οι ενεργειακές εταιρείες και τα διυλιστήρια να βγάζουν μυθικά υπερκέρδη, χωρίς κανείς να τους ελέγχει, χωρίς κανένας να βάζει όριο, χωρίς κανένας να τους φορολογεί.
Είδαμε και βλέπουμε τη διαφθορά να έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους. Ρουσφέτι και κομματισμός να συνοδεύουν κάθε κυβερνητική πράξη.
Είδαμε οικογένειες να χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς και σε κατασχέσεις, για μερικές χιλιάδες ευρώ, και την ίδια ώρα οι κάθε λογής «Πάτσηδες» και τα κοράκια των «funds», να πλουτίζουν από τη δυστυχία των αδύναμων, από τη δυστυχία της μεσαίας τάξης, που υποτίθεται ότι ήρθαν για να σώσουν.
Είδαμε τραπεζίτες, «golden boys», μαυραγορίτες του λευκού κολάρου, να απολαμβάνουν την ποινική τους ασυλία, να έχουν ασυδοσία. Είδαμε και βλέπουμε τους νέους μας να στερούνται την ευκαιρία ακόμα και να ονειρεύονται, να φυλακίζονται στην ανεργία, σε δουλειές με αμοιβές πείνας, χωρίς δικαιώματα και προοπτική ή να σπρώχνονται στον δρόμο της μετανάστευσης.
Και η κυβέρνηση να καταργεί το 8ωρο και να επιβάλει εργασιακή ζούγκλα, ενώ η μαύρη αγορά, η αισχροκέρδεια, η πιο φαύλη εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης από μια κρατικοδίαιτη ολιγαρχία, να γίνονται κανονικότητα, όχι απλώς με την ανοχή, αλλά με τις ευλογίες της κυβέρνησης.
Είδαμε, επίσης τους ανθρώπους του πολιτισμού, αλλά και τον ίδιο τον πολιτισμό μας, να απαξιώνονται. Τα αρχαία στο Μετρό της Θεσσαλονίκης να ξηλώνονται, την Ακρόπολη να τσιμεντώνεται, τα γλυπτά του Παρθενώνα να μπαίνουν κι αυτά στο παζάρι των προεκλογικών εντυπώσεων.
Είδαμε βιαστές να αναλαμβάνουν κρίσιμες κρατικές θέσεις και μετά να ξεπλένονται, αλλά τα πτυχία των καλλιτεχνών να υποβιβάζονται με Προεδρικό Διάταγμα, ως ισότιμα του απολυτηρίου Λυκείου.
Και είδαμε, τέλος, τη δημοκρατία την ίδια, να κακοποιείται με τον πιο βάναυσο τρόπο, τις υποκλοπές να ρυπαίνουν τη δημόσια ζωή, την Ε.Υ.Π. να γίνεται Κ.Υ.Π., Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην υπηρεσία των σχεδίων του καθεστώτος Μητσοτάκη.
Και είδαμε ακόμη και την εθνική μας ασφάλεια να εμπλέκεται σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση ακόμη και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, πολίτες της Αθήνας όλα αυτά τα είδαμε τα τελευταία χρόνια, όχι γιατί απέναντί μας είχαμε μια κακή κυβέρνηση, αλλά γιατί απέναντί μας είχαμε και έχουμε ένα επικίνδυνο καθεστώς. Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρησιμοποίησε τις παρακρατικές μεθόδους από λάθος ή από αστοχία. Δεν ήταν αστοχία, ήταν σχέδιο και μέθοδος διακυβέρνησης. Γιατί οι άθλιες πολιτικές απαιτούν και άθλια μέσα για να επιβληθούν.
Με εργαλείο τα πιο ανήθικα μέσα, θέλησαν να επιβάλλουν μια ανήθικη πολιτική. Με μοχλό το ψέμα, τον έλεγχο της ενημέρωσης, την κακοποίηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, επιχείρησαν να επιβάλουν, και τελικά επέβαλλαν την πιο μεγάλη, την πιο προκλητική αναδιανομή εισοδήματος, που έχει συμβεί στον τόπο μας. Αναδιανομή εισοδήματος από τους πολλούς στους ελάχιστους, από τη μεγάλη πλειοψηφία στη μειοψηφία, που στηρίζει και στηρίζεται από το καθεστώς Μητσοτάκη.
Τα καθεστώτα, όμως, πέφτουν από τον λαό και, όταν πέφτουν, πέφτουν με πάταγο. Και έρθει η ώρα.
Γι’ αυτό και πλέον εμείς στον λαό και μόνο στον λαό απευθυνόμαστε, στους εργαζόμενους, στους νέους, στους μικρομεσαίους, στους αγρότες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στην κοινωνική πλειοψηφία, και τους καλούμε να βάλουμε μαζί ένα τέρμα σε αυτή τη βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος, του δικού τους εισοδήματος, που συρρικνώνεται για να κερδίζουν οι ισχυροί.
Να βάλουμε τέλος σε ένα καθεστώς, που είναι πια πλέον καθεστώς ντροπής για τη χώρα, καθεστώς εκτροπής. Να βάλουμε τέλος με το μόνο όπλο που ο λαός διαθέτει: την ψήφο και τον αγώνα του.
Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις των πειστηρίων της εκτροπής, ο κύβος πολίτες της Αθήνας, φίλες και φίλοι, ερρίφθη. Και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, ως ο βασικός κορμός της Δημοκρατικής Παράταξης στον τόπο μας, έχει χρέος ηθικό και πολιτικό να αντισταθεί.
Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε την εκτροπή. Δεν θα νομιμοποιήσουμε τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή τώρα στη λαϊκή ετυμηγορία και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας στον λαό, στον ανώτατο κριτή. Γιατί ο λαός και μόνο ο λαός είναι ο αρμόδιος να αποφασίσει στο δίλλημα: «Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή».

Και όσο ο κ. Μητσοτάκης, γαντζωμένος μέχρι τέλους στη καρέκλα της εξουσίας, θα αρνείται τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, δεν θα συμμετάσχουμε στις ψηφοφορίες της Βουλής, δεν θα νομιμοποιούμε τη πλειοψηφία της εκτροπής, δεν θα νομιμοποιούμε μια ηθικά και πολιτικά έκπτωτη κυβέρνηση.

Αναρωτιέμαι όμως: αφού ο κ. Μητσοτάκης διατείνεται ότι έχει τόσο μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή, αφού όλα τα παπαγαλάκια –και είναι πολλά– της κυβερνητικής προπαγάνδας, διατείνονται ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι για αυτόν ένας υγιεινός περίπατος, γιατί άραγε, δεν σηκώνει το γάντι; Γιατί δεν προκηρύσσει τώρα εκλογές; Γιατί θέλει να καθίσει ως και τη τελευταία ημέρα γαντζωμένος στη καρέκλα της εξουσίας;

Η απάντηση φίλες και φίλοι είναι προφανής: Γιατί η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι όπως ορισμένοι επιθυμούν να τη παρουσιάσουν. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης φοβάται σαν τον διάολο το λιβάνι, τη λαϊκή ετυμηγορία. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι την επόμενη των εκλογών δεν θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Και γιατί σκοπεύει, στη πορεία προς τις εκλογές, να επιστρατεύσει κάθε μέσο, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς του.

Από έναν αδίστακτο πρωθυπουργό, που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς του, ακόμη και την ηγεσία του στρατεύματος, το ψέμα, η διαστρέβλωση, οι κατασκευές και η λάσπη, είναι ίσως το λιγότερο από όλα όσα αναμένουμε μέχρι την ημέρα των εκλογών. Τον ενημερώνουμε όμως, ότι είναι πλέον μάταιος ο κόπος. Ό,τι και να κάνει, δεν θα αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία, δεν θα αποφύγει την ήττα του στις εκλογές. Διέπραξε ύβρη απέναντι στη δημοκρατία, τον περιμένει η Νέμεσις της λαϊκής κρίσης.
Στις εκλογές, όποτε και να στηθούν οι κάλπες, η νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία -να το πω καλύτερα: η καθαρή νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, θα είναι αυτή που θα επιβάλει την επόμενη ημέρα τον σχηματισμό ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης, με στόχο την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, αλλά και της κοινωνικής συνοχής, με στόχο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, παντού.
Και είναι, νομίζω, πλέον καθαρό σε κάθε προοδευτικό πολίτη, γιατί η νίκη και μόνο η νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της απλής αναλογικής, είναι αυτή που θα φέρει την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση.
Ξέρετε, δεν το λέμε αυτό ούτε με διάθεση υπεροψίας, ούτε με καμία διάθεση αλαζονείας, δεν το λέμε με καμία διάθεση ψηφοθηρίας. Το λέμε γιατί αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια, που δυστυχώς επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις. Και λέω «δυστυχώς», γιατί είναι πράγματι κρίμα.
Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την προσπάθεια του λαού μας να απαλλαγεί από το άχθος Μητσοτάκη. Είναι κρίμα ηγεσίες κομμάτων, που ορκίζονται στη δημοκρατία, να υψώνουν τείχη αδιαπέραστα ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας, ακριβώς σε στιγμές, που πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων δεν μπορεί να είναι άλλο από την υπεράσπισή της ίδιας της δημοκρατίας.
Είναι κρίμα αυτές τις στιγμές να επιλέγουν ένα ανιστόρητο διμέτωπο, που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό. Είναι κρίμα να μη θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί. Και αυτό το πεδίο οφείλουμε όλοι μαζί, πρωτίστως, να το καθαρίσουμε από τη λάσπη, που αφήνει πίσω του το καθεστώς του κ. Μητσοτάκη.
Γι’ αυτό και λέμε για άλλη μια φορά εμφατικά: Η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική, είναι για εμάς ταυτόχρονα όραμα και καθήκον. Ο δρόμος, όμως, για την εκπλήρωση αυτού του οράματος, αυτού του καθήκοντος, θα ανοίξει διάπλατα την επόμενη των εκλογών της απλής αναλογικής, μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, που θα σημάνει ταυτόχρονα και καθαρή ήττα του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Μια νίκη που θα είναι νίκη της δημοκρατίας και νίκη του λαού. Μια νίκη που θα δώσει όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το ηθικό πλεονέκτημα, για μια κυβέρνηση των νικητών, για μια κυβέρνηση μακράς πνοής, για μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της αδικίας και της παρακμής.
Μας λένε, όμως, πολλοί τις τελευταίες ημέρες ότι πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε τόσο με τη δημοκρατία και να ασχοληθούμε με την οικονομία. Τους απαντάμε: Χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει οικονομία. Χωρίς δημοκρατία πρώτα από όλα δεν υπάρχει δικαιοσύνη και χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια. Άρα, χωρίς δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, δεν υπάρχει σταθερότητα, δεν υπάρχει ανάπτυξη οικονομική, δεν υπάρχει ευημερία.
Βρείτε μια χώρα του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου, που να υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ευημερία χωρίς σεβασμό στο κράτος δικαίου και στους κανόνες της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει. Προϋπόθεση, λοιπόν, της οικονομικής σταθερότητας είναι η αποκατάσταση του κράτους Δικαίου, των θεσμών και των κανόνων της δημοκρατίας. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει οδηγήσει τη χώρα μονάχα σε μια πρωτοφανή συνθήκη συρρίκνωσης, αυτονόητων για ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.
Υποσχέθηκε καλούς μισθούς και διέλυσε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
Υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις και λεηλατεί τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη με τον Φ.Π.Α. σταθερά υψηλό, ενώ ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει πάνω από 10%.
Υποσχέθηκε καλές δουλειές και έφερε κατάργηση του 8ωρου και απλήρωτες υπερωρίες.
Υποσχέθηκε ενίσχυση της μεσαίας τάξης και μείωσε συντριπτικά το πραγματικό της εισόδημα, την ανάγκασε να ζει με κουπόνια. Αυτοί οι οποίοι κατηγορούσαν δήθεν την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δίνει επιδόματα.
Υποσχέθηκε στήριξη των συνταξιούχων και κατήργησε τη 13η σύνταξη, τους αφαίρεσε τα αναδρομικά που δικαιούνται.
Υποσχέθηκε ενίσχυση των επαγγελματιών και τους έπνιξε στα χρέη και τους πλειστηριασμούς.
Υποσχέθηκε, τέλος, και πριν αλλά και μετά τις εκλογές, επανειλημμένως, ότι θα φέρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, και απέδειξε τελικά ότι Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Γιατί η οικονομική πολιτική του μπορεί να παράγει πράγματι σημαντικά κέρδη για λίγους και ισχυρούς, αλλά δεν μπορεί να παράξει οικονομική σταθερότητα και προοπτική.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, όμως, έχει αποδείξει στις πιο δύσκολες συνθήκες ότι εργάστηκε αποτελεσματικά για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την οικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική εξυγίανση, στις πιο δύσκολες συνθήκες, που θα μπορούσε να βρεθεί μια κυβέρνηση.
Σεβάστηκε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, από την επιτροπεία. Πέτυχε μια συμφωνία ρύθμισης του δημόσιου χρέους, χάρη στην οποία σήμερα η ελληνική οικονομία παραμένει ζωντανή. Άφησε μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, χάρη στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σήμερα στις αγορές χρήματος και όχι ξανά σε νέα μνημόνια.
Πέτυχε να ξαναβγάλει την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και ένα ρεκόρ δωδεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη χρονιά που βγήκαμε από τα μνημόνια.
Αυτά είναι τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην οικονομία, τα οποία επιχείρησε και αυτά να τα υποκλέψει, όπως τις συνομιλίες, ο κ. Μητσοτάκης, για να χτίσει ένα ψευδές αφήγημα, που σήμερα, όμως, καταρρέει. Επιχείρησε να παρουσιάσει ως δικό του δήθεν επίτευγμα, την οικονομική σταθερότητα και τη μείωση των επιτοκίων στις αρχές της κυβερνητικής του θητείας, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για τη σταθερότητα, που με πολύ κόπο η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατάφερε. Εκεί που κανένας τους, τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις, δεν τα κατάφεραν, τα καταφέραμε εμείς.
Και επιχειρεί ακόμη και σήμερα να δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις ακόμη και για τις αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 4 συνεχόμενες φορές από κάθε έναν από τους 4 διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επί των ημερών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Ούτε τις μισές αναβαθμίσεις δεν έχουμε δει επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη.
Ας σταματήσει, λοιπόν, να μιλάει για σταθερότητα ο βασικός παραγωγός της αστάθειας στη πολιτική ζωή της χώρας, ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της ακρίβειας, των ανισοτήτων και της εκτροπής. Γιατί, επαναλαμβάνω, καμία σταθερότητα δεν μπορεί να έχει η οικονομία, η κοινωνία, η χώρα, χωρίς δημοκρατία και δικαιοσύνη.
Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, φίλες και φίλοι, δεν αποτελούν για εμάς μια σημαία ευκαιρίας. Η δικαιοσύνη, σε όλες της τις εκφράσεις και σε όλες τις πτυχές της ζωής, είναι το όραμά μας για το αύριο αυτού του τόπου. Είναι η ψυχή μας, είναι το σχέδιό μας.
Το σχέδιό μας να ξαναβάλουμε τη χώρα στις ράγες της ευρωπαϊκής κανονικότητας, το σχέδιό μας να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες, το σχέδιό μας να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράξουμε περισσότερο πλούτο, και αυτός να διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας, το σχέδιό μας να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τις δυνατότητες κάθε κλάδου και κάθε Περιφέρειας της πατρίδας μας.
Το σχέδιό μας να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλά καταρτισμένους νέους επιστήμονες, να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.
Το σχέδιό μας να προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και να ενισχύσουμε τους δυναμικούς κλάδους της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για μια δυναμική και δίκαιη οικονομία, απελευθερωμένη από τα βάρη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους.
Το σχέδιό μας, τέλος, να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.
Αυτό είναι το όραμά μας, αυτό είναι το σχέδιό μας. Και θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε αυτό το όραμα και αυτό το σχέδιο πράξη.

Θέλουμε η προοδευτική κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, να είναι μια κυβέρνηση βαθιά δημοκρατική, να εκπροσωπεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας κι όχι τους επαγγελματίες της εξουσίας.
Θέλουμε να έχει σε θέσεις ευθύνης έναν σημαντικό αριθμό γυναικών, που διαθέτουν όχι μόνο τη γνώση, αλλά και την ευαισθησία, που απαιτείται στην αντιμετώπιση μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων.
Θέλουμε και μπορούμε και σχεδιάζουμε να πλουτίσει τις γραμμές της με νέες και νέους ανθρώπους, με ικανότητες και γνώσεις στο αντικείμενό τους, και όχι με γόνους της πολιτικής «ελίτ», όπως κάνουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.
Θέλουμε να πλαισιώνεται από επιστήμονες, ανθρώπους του Πολιτισμού, από ανθρώπους της πρώτης γραμμής στην οικονομία και την κοινωνία, για να κοπεί αποφασιστικά ο ομφάλιος λώρος του κράτους με το κόμμα.
Θέλουμε, επίσης, από την πρώτη στιγμή, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, να σκίσουμε τις μαύρες σελίδες, που παράγουν και αναπαράγουν την αδικία και τον αυταρχισμό. Γι’ αυτό και θα καταργήσουμε από τις πρώτες ημέρες όλους εκείνους τους νόμους και τις διατάξεις, που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη.
Θα βάλουμε ένα τέρμα στο εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας. Θα βάλουμε ένα τέρμα στο πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασίας της πρώτης κατοικίας. Θα βάλουμε ένα τέρμα στην ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών, στη φορολογική ασυλία των εταιρειών, που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στα είδη πρώτης ανάγκης.
Θα βάλουμε ένα τέρμα στα εμπόδια, που κλείνουν τις πόρτες των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε χιλιάδες νέα παιδιά, με τις βάσεις εισαγωγής.
Θα βάλουμε ένα τέρμα στην πανεπιστημιακή Αστυνομία και θα κατευθύνουμε τους αστυνομικούς στις γειτονιές, για να προστατεύει τους πολίτες από το οργανωμένο έγκλημα.
Θα βάλουμε ένα τέρμα στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και διάλυση του Ε.Σ.Υ..
Θα βάλουμε ένα τέρμα στη θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του Πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους.
Θα βάλουμε ένα τέρμα στη θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών.
Αυτά θα κάνουμε πράξη, από τις πρώτες ημέρες.
Αλλά το κρίσιμο δεν είναι αυτά που θα καταργήσουμε, αλλά αυτά που θα δημιουργήσουμε. Θέλουμε, οραματιζόμαστε και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης. Και δικαιοσύνη στη κοινωνία σημαίνει πρώτα και κύρια άμεσα δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια.
Σημαίνει να βάλουμε τέλος στην αισχροκέρδεια με κρατικοποίηση της Δ.Ε.Η., για να γίνει ξανά Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και να ηγείται της προσπάθειας να πέσουν επιτέλους οι τιμές στο ρεύμα, με προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών, με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, με διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.
Αυτά θα κάνουμε πράξη.
Θέλουμε δικαιοσύνη στην εργασία. Και αυτό σημαίνει:
Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο
Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ξεπάγωμα των τριετιών
Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρηση Εργασίας.
Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών.
Θέλουμε δικαιοσύνη στην οικονομία. Και αυτό σημαίνει:
Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι).
Μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο
Κανόνες στη λειτουργία των «Funds».
Και Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα
Αυτά θα κάνουμε πράξη.
Ο κόσμος της δουλειάς, ο κόσμος της παραγωγής και της δημιουργίας, θα ξαναπάρει το μέλλον στα χέρια του. Θα γκρεμίσει το καθεστώς του αυταρχισμού, της εκτροπής, της αδικίας, των ανισοτήτων και θα θέσει τις βάσεις για μια νέα πορεία Δικαιοσύνης γι’ αυτόν τον τόπο.
Θέλουμε εκτός από δικαιοσύνη στην εργασία, δικαιοσύνη για τους απόμαχους της εργασίας, θέλουμε δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους. Και αυτό σημαίνει:
Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις
Επαναφορά της 13ης σύνταξης που θεσπίστηκε το ’19 και για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια την έκοψε ο κ. Μητσοτάκης.
Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης
Αυτά θα κάνουμε πράξη.
Θέλουμε δικαιοσύνη για τις μητέρες. Και αυτό σημαίνει:
Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη, ανεξαρτήτως σπουδών.
Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά. Κάθε παιδί να έχει θέση σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό.
Αυτό σημαίνει δικαιοσύνη σήμερα για κάθε νέα εργαζόμενη μητέρα.
Αυτά θα κάνουμε πράξη.
Θέλουμε δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια. Και αυτό σημαίνει:
Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια, μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του «AirΒnΒ».
Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου.
Αυτά θα κάνουμε πράξη.
Θέλουμε δικαιοσύνη στην Υγεία. Και αυτό σημαίνει ένα νέο ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Με άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
Με μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού, που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.
Με ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Με αναδιαμόρφωση μισθολογίου, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Αυτά θα κάνουμε πράξη.
Θέλουμε δικαιοσύνη στην Παιδεία. Και αυτό σημαίνει:
20.000 μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γιατί σχολεία δίχως καθηγητές δεν μπορεί να είναι σχολεία που γίνεται ουσιαστική δουλειά.
Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών Δ.Ε.Π. σε βάθος τετραετίας. Εμείς θα αυξήσουμε τους καθηγητές στα Πανεπιστήμια, όχι τους αστυνομικούς.
Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
Επαναφορά λειτουργίας των διετών Προγραμμάτων Σπουδών.
Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα Α.Ε.Ι. μετά την κατάργηση της ελάχιστης βάσης και δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις Σχολές χαμηλής ζήτησης.
Αυτά θα κάνουμε πράξη.
Θέλουμε δικαιοσύνη στο κράτος. Και αυτό σημαίνει:
Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους, που έχει γίνει ανέκδοτο, με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος, με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας, με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απ’ ευθείας αναθέσεων.
Ολική αναδιοργάνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Διότι ως γνωστόν, επί των ημερών μας, η Ε.Υ.Π. παρακολουθούσε τη «Greek Mafia», επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη διοικείται από τη «Greek Mafia».
Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς, με στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.
Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και, ταυτόχρονα, όμως, έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια. Γιατί παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε.
Αυτά θα κάνουμε πράξη.
Θέλουμε δικαιοσύνη στον Πολιτισμό. Και αυτό σημαίνει:
Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στον χώρο του Πολιτισμού.
Μια νέα προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, ενταγμένη στο σχέδιό μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.
Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Θέλουμε δικαιοσύνη στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη ζωή. Και αυτό σημαίνει ότι θεσμοθετούμε επιτέλους το δικαίωμα γάμου για όλα τα πρόσωπα.
Θέλουμε, τέλος, δικαιοσύνη και στην ίδια τη Δικαιοσύνη.
Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.
Με ενίσχυση των λειτουργών της και ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους.
Με επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.
Με κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.
Αυτά θα κάνουμε πράξη.
Αυτό φίλες και φίλοι, πολίτες της Αθήνας είναι το όραμά μας, αυτό είναι το σχέδιό μας. Να φέρουμε τη δικαιοσύνη παντού. Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να το κάνουμε πράξη.
Δεν πρόκειται περί ανατροπής. Είμαστε ήδη μπροστά. Είμαστε ήδη μπροστά στην ανάληψη της μεγάλης δημοκρατικής ευθύνης, είμαστε ήδη μπροστά σε μια ιστορική πολιτική αλλαγή, σε μια ιστορική νίκη. Γιατί η δημοκρατία στην πατρίδα μας έχει βαθιές ρίζες, γιατί η δημοκρατία για άλλη μια φορά θα νικήσει το σκοτάδι.

Αν δεν ήταν έτσι όπως σας τα λέω, υπήρχε μία στο εκατομμύριο αυτοί που δεν δίστασαν στο παραμικρό να μην έχουν ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη των εκλογών; Θα μείνουν γαντζωμένοι στην καρέκλα της εξουσίας μέχρι την τελευταία ώρα, αλλά θα έρθει εκείνη η ώρα. Έρχεται η ώρα που θα μιλήσει ο ελληνικός λαός.
Η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας δεν αποτελεί μονάχα όραμα και δέσμευσή μας. Αποτελεί πλέον και υπαρξιακής σημασίας διακύβευμα για τη χώρα.
Οι αντίπαλοί μας βάζουν τα κέρδη πάνω από εκείνους που τα παράγουν, πάνω και από τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Εμείς βάζουμε τους παραγωγούς των αγαθών, τους ανθρώπους της δουλειάς, της δημιουργίας, του Πολιτισμού, της υγιούς επιχειρηματικότητας, πάνω από την ασυδοσία αγορών και κερδών.
Γιατί ξέρουμε ότι αυτός ο δρόμος, αυτή η επιλογή, είναι που εξασφαλίζει ανάπτυξη για όλους, κοινωνική συνοχή, εθνική αυτοπεποίθηση και ασφάλεια και σταθερότητα οικονομική και κοινωνική.
Αυτή την Ελλάδα, την Ελλάδα της παραγωγής, την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της προκοπής και της δημοκρατίας, την Ελλάδα της δικαιοσύνης, σας καλώ όλους και όλες να πάρουμε στα χέρια μας.
Να δώσουμε τη μάχη της απαλλαγής από τον ζόφο του καθεστώτος Μητσοτάκη. Να δώσουμε τη μάχη της δημοκρατικής σταθερότητας, τη μάχη της αλλαγής.
Ξέρουμε και γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός ότι η αισχροκέρδεια, οι υποκλοπές, η επιχειρουμένη με κάθε μέσο δημοκρατική εκτροπή, έχουν ονοματεπώνυμο. Η αισχροκέρδεια έχει τη σφραγίδα και την ανοχή Μητσοτάκη. Οι υποκλοπές έχουν τη φυσική και ηθική αυτουργία Μητσοτάκη.
Η εκτροπή έχει όνομα και επώνυμο. Η διαφθορά, η ολιγαρχία, το παρακράτος, η αποστασία, η οικογενειοκρατία φωτογραφίζουν αυτό το επώνυμο. Το φωτογραφίζουν τόσο πολύ, που όλοι πια γνωρίζουμε ότι το δίλλημα που σήμερα θέτουμε στον ελληνικό λαό: «Δημοκρατία ή εκτροπή», στην πράξη και στη κάλπη θα είναι: «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης».
Και η απάντηση, πιστέψτε με, θα είναι τελικά συντριπτική. Η απάντηση θα είναι δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι μια μεγάλη νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Η απάντηση θα είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών.
Και μη ξεχνάτε: Η αλλαγή είσαστε όλοι εσείς, η αλλαγή είναι ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά. Με τη δική σας μάχη, με τη δική σας δύναμη, με τη δική σας ψήφο, θα νικήσουμε, όποτε κι αν αποφασίσουν να στήσουν τις κάλπες.
Πάμε όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη μέχρι τη νίκη από άκρη σε άκρη, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε τόπο δουλειάς. Να δώσουμε τη μάχη να φέρουμε στην κάλπη κάθε Έλληνα πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Σε αυτούς στηρίζουμε το όραμά μας για δικαιοσύνη, σε αυτούς στηρίζουμε το όραμά μας για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.
Γεια σας. Να είστε καλά. Καλή δύναμη. Καλό αγώνα. Και με τη νίκη, που είναι σίγουρα δική μας. Γεια σας.».