ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 28 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Auto-Moto Κεντρική Μακεδονία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Άνοιξε για την τρέχουσα περίοδο το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Κατερίνη

Μια μοναδική διαδραστική εμπειρία επιμόρφωσης και παιχνιδιού έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν 1600 περίπου μαθητές-μαθήτριες δημοτικών σχολείων & νηπιαγωγείων του νομού Πιερίας, οι οποίοι προγραμματίζουν ήδη να επισκεφτούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Κατερίνης, στην περιοχή του Νέου Κεραμιδίου. Ειδικότερα, έχοντας ως στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα οδικής παιδείας, καθώς και την ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων καλής οδικής συμπεριφοράς, άνοιξε σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου 2023 η αυλαία λειτουργίας του «Πάρκου» για την τρέχουσα περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, αφού υλοποιήθηκαν με μέριμνα του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Κατερίνης κ. Κώστα Γραμματικόπουλου έγκαιρα οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων, ο χώρος είναι πλέον προσβάσιμος έως και τις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει καταρτιστεί και υλοποιείται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας-Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως στον χώρο του πάρκου υπάρχουν δρόμοι, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, νησίδες διαφόρων τύπων, ποδηλατολωρίδες, κατακόρυφη-οριζόντια σήμανση και αμφιθέατρο, καθώς και τροχαίος εξοπλισμός και ειδικότερα ηλεκτροκίνητα παιδικά οχήματα.

Μάλιστα, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη από μαθητές και μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου και του Δημοτικού Σχολείου Νέου Παντελεήμονα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, τους οποίους υποδέχτηκαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Κώστας Φιλοκώστας, καθώς και οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, οι οποίοι είναι στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν, ενημερώθηκαν για τα σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών, των δικυκλιστών, οδηγών αυτοκινήτων και επιβατών. Στον επίλογο της επίσκεψής τους οδήγησαν με ενθουσιασμό τα ειδικά ηλεκτροκίνητα εκπαιδευτικά αυτοκίνητα.

Επίσης, μιλώντας με μαθητές, μαθήτριες και δασκάλους, ο κ. Φιλοκώστας ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα εξοικειώσει τα παιδιά μας με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, αλλά θα ευαισθητοποιήσει και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Άλλωστε, η εκπαίδευση των οδηγών από μικρή ηλικία είναι καθοριστικό βήμα για να δημιουργήσουμε συνείδηση οδικής ασφάλειας και να συμβάλουμε στη μείωση των τροχαίων.», προσθέτοντας πως: «Πρόκειται για μια μοναδική διαδραστική εμπειρία επιμόρφωσης και παιχνιδιού αυτή που θα βιώνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες. Η κατάρτιση τους γίνεται σε θέματα Οδικής Συμπεριφοράς και Ασφάλειας, εφαρμόζοντας στην πράξη τον Κ.Ο.Κ., προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στις πραγματικές συνθήκες.» και ακόμη τους μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης, κ. Κώστα Κουκοδήμου, ενώ απεύθυνε θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία προς τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, τις Αντιδημαρχίες Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας, καθώς και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Μάλιστα, η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στην εκπαιδευτική διαδικασία επιβραβεύεται και πιστοποιείται μέσα από το Δίπλωμα Κυκλοφοριακής Αγωγής, που δίδεται σε καθέναν τους με την αποχώρησή του/της από το Π.Κ.Α, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής στάδια:

 1. Γενική παρουσίαση κανόνων κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας (θεωρία και προβολή εικόνων).
 2. Παρουσίαση του Π.Κ.Α. (οι μαθητές περιηγούνται στο πάρκο, συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτή, με σκοπό να εξοικειωθούν με το περιβάλλον).
 3. Εκπαίδευση στην ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, και πρακτική εξάσκηση στο Π.Κ.Α. (οι μαθητές καλούνται να εκτελέσουν σε στοίχο, προκαθορισμένες διαδρομές είτε ως πεζοί, είτε ως οδηγοί οχημάτων), ανάλογα με την ηλικία.
 4. Αξιολόγηση του μαθησιακού αποτελέσματος, τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της θεωρητικής γνώσης.
  Τέλος, οι μαθησιακοί στόχοι του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος και σχεδιασμού, μεταξύ άλλων, αποσκοπούν στα εξής:
  -Να διαπιστώσουν οι μαθητές τον ρόλο και την αναγκαιότητα του Κ.Ο.Κ..
  -Να γνωρίσουν κάποια από τα βασικά σήματα, που καθορίζουν την κυκλοφορία.
  -Να διερευνήσουν πώς λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες ως ρυθμιστές της κυκλοφορίας.
  -Να κατανοήσουν σε τι χρησιμεύει η διάβαση πεζών και πώς πρέπει να διασχίζουν τον δρόμο.
  -Να γνωρίσουν ορισμένες βασικές διατάξεις του Κ.Ο.Κ..
  -Να διαπιστώσουν τι πρέπει να προσέχουν ως πεζοί.
  -Να εντοπίσουν τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να κινούνται με ασφάλεια ως επιβάτες είτε στο αυτοκίνητο, είτε στα Μ.Μ.Μ..
  -Να μάθουν τα σήματα, που καθορίζουν τους κατάλληλους χώρους στάσης/στάθμευσης.