Αιώνια δόξα στον μοναδικό αγνοούμενο Κιλκισιώτη κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Μνημείο και Πλατεία Ιωάννη Ιγνατιάδη στη Βάθη
Αποδίδοντας τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στον έφεδρο Ανθυπασπιστή Ιωάννη Ιγνατιάδη, στον μοναδικό Κιλκισιώτη αγνοούμενο από τη Βάθη, που πολέμησε στον Λόχο της ΕΛ.ΔΥ.Κ. ενάντια στους Τούρκους, κατά την παράνομη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βάθης κ. Θεόδωρος Κουσίδης και η αδελφή του αγνοούμενου Ιωάννη, κ. Νίκη Παλέτα, αποκάλυψαν αναθηματική στήλη στη μνήμη του και ονοματοδότησαν την κεντρική πλατεία της Βάθης σε Πλατεία Ιωάννη Ιγνατιάδη.
Οι τοπικές αρχές, αλλά και όλοι οι συγχωριανοί, του κατέκλυσαν την Πλατεία Ιωάννη Ιγνατιάδη, χαιρετίζοντας με βουβή συγκίνηση το μεγαλείο της θυσίας του νεαρού τότε λοχία, που υπερασπίστηκε με τη ζωή του την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας στην εμπόλεμη Κύπρο, πριν από μισό αιώνα.
Στη μνήμη του τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Σε νεαρή ηλικία, ο Ιωάννης έδωσε τη ζωή του ως απόσταγμα πίστεως και αγάπης για την Πατρίδα.» και ευχήθηκε: «Να έχουμε ήρωες, όπως ο Ιγνατιάδης, ως πρότυπα για εμάς και τα παιδιά μας, σε μια εποχή, μάλιστα, που λοιδορούνται ή απουσιάζουν τα πρότυπα τέτοιας αξίας και τιμής.».
Επίσης, ο Δήμαρχος Κιλκίς, κ. Δημήτρης Κυριακίδης, ανέφερε στον χαιρετισμό του πως: «Με αισθήματα συγκίνησης και απέραντου σεβασμού, συνομολογούμε σήμερα ότι η ανδρεία κατοικεί αιώνια στη Βάθη. Σμιλευμένη με τα χαρίσματα ενός μεγάλου Έλληνα πατριώτη, του Ιωάννη Ιγνατιάδη, που θυσίασε τη ζωή του για την Πατρίδα, για την Κύπρο μας, γιατί Ελλάδα και Κύπρος είναι η μεγάλη κοινή Πατρίδα μας, στην πολεμική σύγκρουση με τους Τούρκους το 1974. Θα θυμόμαστε με περηφάνια ότι στο μικρό ορεινό χωριό της Βάθης έζησε και μεγάλωσε ένας αληθινός ήρωας. Το όνομά του θα μνημονεύεται δοξασμένο στο μνημείο και στην κεντρική πλατεία της Βάθης.» και ακόμη υπερασπίστηκε με θέρμη το δικαίωμα των οικογενειών και συγγενών των αγνοουμένων να μάθουν την αλήθεια για τους οικείους τους.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βάθης, κ. Θεόδωρος Κουσίδης, είπε μεταξύ άλλων πως: «Θα κρατήσουμε ζωντανή τη μορφή του ήρωα της Βάθης με πυξίδα τη μνήμη και οδηγό την ιστορική αλήθεια.» και επιπλέον αναφέρθηκε στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου, που πάρθηκε τον Οκτώβριο του 2022, σχετικά με την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας Βάθης σε Πλατεία Ιωάννη Ιγνατιάδη.
Ακολούθως, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, εκθείασε «τη συμβολή των Ελλήνων αδελφών στο πλευρό των Κυπρίων για την υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας της μαρτυρικής μας Μεγαλονήσου ενάντια στον τουρκικό επεκτατισμό», ενώ συμπλήρωσε πως: «Είναι προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.».
Στη συνέχεια, με τρεμάμενη φωνή από τη συγκίνηση, η αδελφή του Ιωάννη Ιγνατιάδη, κ. Νίκη Παλέτα, μίλησε για τον αδελφό της, για τον ζωηρό και άφοβο Γιάννη, που μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Γερμανία και είχε όνειρα να γυρίσει στην πατρίδα και να κάνει οικογένεια, και είπε μεταξύ άλλων πως: «Γύρισε στην Πατρίδα και η Πατρίδα τον έστειλε στην Κύπρο. Είμαστε περήφανοι για την ηρωική του αυτοθυσία, νιώθουμε τη βαριά παρακαταθήκη της προσφοράς του και εισπράττουμε τον σεβασμό για τον δικό μας αγαπημένο στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Πενήντα χρόνια η οικογένειά μου αναζητά την αλήθεια για την τύχη του.» και ακόμη ευχαρίστησε τον Δήμο Κιλκίς στο πρόσωπο του Δημάρχου και όλους όσοι εργάστηκαν με αγάπη και ευαισθησία για την εκδήλωση μνήμης.
Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της αναθηματικής στήλης και της ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας σε Πλατεία Ιωάννη Ιγνατιάδη παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, πλην των αναφερομένων, ο πρώην Κοινοτάρχης Βάθης κ. Αναστάσιος Νικολαϊδης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Κιλκίς κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος» κ. Χαράλαμπος Στραβοπόδης, ως εκπρόσωπος του Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο Διοικητής του 601ου Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού Στρατοπέδου Καμπάνη κ. Ζαχαρίας Σαββάκης, ο αναπληρωτής Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κιλκίς κ. Ευάγγελος Καλομοιράκης, ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κ.κ. Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, Αικατερίνη Γιαννακούλα-Ζιούτα και Κωνσταντίνος Παπακώστας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ηλίας Μητρούλης, Άννα Δημάκη και Φώτης Γεωργιάδης, οι Κοινοτάρχες: Κάτω Θεοδωρακίων κ. Αλέξανδρος Ποιμενίδης και Φύσκας κ. Φώτης Οσιπίδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Κιλκίς κ. Μηνάς Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Κιλκίς κ. Νικόλαος Τοπαλίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς κ. Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κιλκίς κ. Αναστάσιος Καπνίδης, ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Τρεντζίδης, η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας κ. Χαρίκλεια Κρητικού-Τοπαλίδη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974 κ. Αθανάσιος Στάικος, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πολεμιστών Κύπρου ΄74 ο κ. Δήμος Μπακάλης, ο Πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Κιλκίς κ. Σπυρίδων Τσερτσίδης και από τον Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ενώ παραστάτες στο μνημείο Ιωάννη Ιγνατιάδη ήταν και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλατιανού «Παναγία Σουμελά».