Παρουσιάστηκε στη Νέα Ιωνία το λεύκωμα-ντοκουμέντο για τη Μικρασιατική εκστρατεία, του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργου Κουμουτσάκου
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κουμουτσάκος παρουσίασε το λεύκωμα-ντοκουμέντο: «Μικρασιατική Εκστρατεία – Εικόνες και Μνήμες».
Της Παναγιώτας Σούγια
Το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, στον φιλόξενο χώρο εκδηλώσεων της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, στη Νέα Ιωνία, παρουσιάστηκε το λεύκωμα-ντοκουμέντο του πολιτικού επιστήμονα, διπλωμάτη και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, με τίτλο: «Μικρασιατική Εκστρατεία – Εικόνες και Μνήμες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι. Σιδέρης».
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος-συγγραφέας κ. Νίκος Στέφος, ο οποίος προλογικά ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Όταν άρχισα να ξεφυλλίζω αυτό το βιβλίο θα σας εξομολογηθώ ότι από την πρώτη στιγμή μαγνητίστηκα. Και αυτό γιατί οι δεκάδες φωτογραφίες που τράβηξε ο παππούς του Γιώργου Κουμουτσάκου ζωντάνευαν μπροστά στα μάτια μου όλη αυτή την τραγική ιστορία και με έκαναν να νιώθω σαν να ήμουν παρών, εκατό χρόνια μετά, από μια γωνία και παρακολουθούσα όλη τη φρίκη του πολέμου, αλλά και την καθημερινή ζωή των στρατιωτών στη Μικρασία, αυτών των Ελλήνων ηρώων. Πρέπει να πω ότι αυτό το βιβλίο είναι πάνω από όλα ένα ντοκουμέντο συγκλονιστικό, που μαρτυρεί πως ο εθνικός διχασμός είναι η μήτρα των εθνικών δεινών, όπως χαρακτηριστικά λέει στο βιβλίο και ο ίδιος ο Γιώργος Κουμουτσάκος.».

Ακολούθως, χαιρετισμό απεύθυναν κατά σειρά ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Μεντής, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και Ηρακλείου κ.κ. Γαβριήλ, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, καθώς και ο εκδότης κ. Ανδρέας Σιδέρης.



ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΗΣ
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Το βιβλίο έχει δύο πράγματα που είναι ενδιαφέροντα. Το πρώτο, είναι η καρδιά του, που είναι το φωτογραφικό υλικό, που προέρχεται κυρίως από την οικογενειακή παράδοση. Είναι μία τιμή προς τον παππού. Μου αρέσουν πάρα πολύ αυτές οι αναφορές των ανθρώπων όταν τιμούν τους προγόνους τους, όταν τιμούν τους παππούδες τους, διότι αυτοί στήριξαν την πατρίδα μας την Ελλάδα σε πολύ κρίσιμες στιγμές της. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο σεβασμού προς τους προγόνους, που δείχνει και το ήθος των ανθρώπων. Το δεύτερο, είναι το βιβλίο, που δεν μένει μόνο στη συναισθηματική διάσταση κι στην ανερμήνευτη, αν θέλετε, φωτογραφική απεικόνιση των πραγμάτων. Κάνει και κάτι άλλο. Δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μελετήσει την ίδια τη Μικρασιατική επέτειο για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα πράγματα. Νομίζω ότι και αυτό είναι πολύ σημαντικό.».
Επίσης, ο κ. Κούκης επεσήμανε μεταξύ άλλων τον καταστροφικό ρόλο του εθνικού διχασμού στην τραγωδία του 1922 και τις λανθασμένες διπλωματικές και στρατιωτικές επιλογές των δύο τότε αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Αυτό το βιβλίο έχει μία ιδιαιτερότητα. Είναι ταυτόχρονα άλμπουμ μοναδικών φωτογραφιών, που δεν είχαν εκδοθεί ποτέ, αλλά και ιστορικών κειμένων με μεγάλη βαρύτητα. Σύντομα, αλλά πάρα πολύ ουσιαστικά.», επισήμανε πως: «Όλοι οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε λιγότερο ή περισσότερο Μικρασιάτες. Ίσως, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κάθε χρόνο την εποχή της επετείου της Μικρασιατικής καταστροφής αισθανόμαστε να πονάμε, να προβληματιζόμαστε και να αναλογιζόμαστε τι έφταιξε, γιατί το υποστήκαμε αυτό. Πώς μπόρεσε ο τουρκικός εκδικητικός εθνικισμός να μας δημιουργήσει αυτή την κατάσταση.» και ακόμη, αναφερόμενος στη δράση του Νεοτουρκικού εθνικισμού των αρχών του 20ου αιώνα, τόνισε πως: «Στη Μικρασιατική εκστρατεία πρώτα χάσαμε εμείς από εμάς. Μετά μας νίκησαν οι άλλοι. Αλλά νομίζω ότι έχουμε μάθει το μάθημα. Όσο κι αν σήμερα διαπληκτιζόμαστε, συγκρουόμαστε, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας, γιατί η δημοκρατία παράγεται μέσα από την αντιπαράθεση θέσεων και απόψεων, δεν κάνουμε πια το λάθος, θέλω να ελπίζω και να πιστεύω, και πάντως στη δημόσια παρουσία μου προσπαθώ να συμβάλλω σε αυτό, να μην τρώμε τις σάρκες μας. Είναι άλλο η αντιπαράθεση στο πλαίσιο της δημοκρατίας και άλλο να ξεπερνάς ένα όριο αυτής της αντιπαράθεσης και να αρχίζεις να κάνεις κακό στον τόπο σου μέσα από αυτό. Ας το κρατήσουμε και ας το απαιτήσουμε. Και τώρα μιλάω ως πολίτης. Ας το απαιτήσουμε από τις πολιτικές ηγεσίες, είτε με αυτές που συμφωνούμε, είτε από εκείνες με τις οποίες διαφωνούμε. Όταν βλέπουμε ότι τα πράγματα πάνε σε έναν δρόμο, που θα κάνει κακό στον τόπο και στο έθνος, και στους δικούς μας ανθρώπους πρέπει να λέμε: Πού πας, σκέψου, αναλογίσου. Και, βεβαίως, στους αντιπάλους μας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι τα τραγικά παθήματα έχουν γίνει στέρεα μαθήματα. Και αυτή είναι και η απάντηση, την οποία πρέπει να δώσουμε στους απέναντι.».

Ακόμη, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το βιβλίο αυτό είναι μια οφειλή προς τους προγόνους μου αφενός, αλλά και προς τους απογόνους μου αφετέρου. Ήταν μια οφειλή στον παππού (ο οποίος ήταν λοχαγός και δεν ήταν ο ίδιος φωτογράφος), που είχε ζητήσει κάποιον από τον λόχο του να βγάζει αυτές τις φωτογραφίες, τις οποίες έφερε και τελικά τις παρέδωσε στις επόμενες γενιές. Είναι 100 χρονών αυτές οι φωτογραφίες. Είναι φόρος τιμής στον πατέρα μου, που τις διαφύλαξε και μου τις έδωσε. Είναι φόρος τιμής στη Μικρασιάτισσα μάνα μου. Τους οφείλω μεγάλη αγάπη, τους όφειλα να παραχθεί αυτό το βιβλίο. Να μην μείνει κρυμμένη αυτή η κληρονομιά του, σιωπηλή αραχνιασμένη. Είχε μια ιστορία να πει και αυτή η χρονιά ήταν η στιγμή.» και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως: «Πιστεύω ακράδαντα πως η ήττα του 1922 υπήρξε απόρροια πολλών παραγόντων: Λάθη στις εκτιμήσεις για τις διαθέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, λάθη στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οικονομικές δυστοκίες και διαλυτικές τάσεις που επέφερε ο εθνικός διχασμός. Εάν, όμως, η Μικρασιατική καταστροφή μάς δίδαξε κάτι, εάν μας έδωσε ως κράτος και ως έθνος ένα μάθημα, αυτό είναι σήμερα σαφές: Ποτέ μόνοι.».

Τέλος, την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ πολλών άλλων η Αναπληρώτρια Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» κ. Φωτεινή Βρύνα, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Νέας Ιωνίας κ.κ. Αγγελική Σακκαλόγλου και Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος, καθώς και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Νέας Ιωνίας «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Παναγιώτης Μανούρης.

