ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Uncategorized

Υπέροχες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και τα Κούλουμα στη Λαμία

Ένα χορταστικό τριήμερο της Μεγάλης Απόκριας και της Καθαράς Δευτέρας επιφύλαξε ο Δήμος Λαμιέων για τους εκατοντάδες δημότες και τους επισκέπτες της πόλης, οι οποίοι συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν τα αποκριάτικα δρώμενα, διασκεδάζοντας με την ψυχή τους.

Λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2023, η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας χάρισε σε όλες και όλους μια ανεπανάληπτη μουσική βραδιά, σε ένα υπέροχο αποκριάτικο, πολύχρωμο και μαγευτικό βράδυ, με μία μοναδική συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου άτομα όλων των ηλικιών απόλαυσαν τους καρναβαλικούς ήχους της μπάντας.

Η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, με την «καθοδήγηση» του μαέστρου κ. Δημήτρη Μαντά, και με την πάντοτε ξεχωριστή και πολύτιμη εμπειρία του Εντεταλμένου Συμβούλου για τη λειτουργία της, κ. Δημήτρη Αργυρίου, εκτόξευσε το κέφι και τη διασκέδαση, παίζοντας άλλοτε παραδοσιακούς και λαϊκούς σκοπούς, και άλλοτε λάτιν και αποκριάτικους ρυθμούς.
Την όμορφη αυτή βραδιά χάρηκαν μαζί με τον κόσμο ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Θύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Κυροδήμος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Παναγιώτης Φώσκολος, Δημήτρης Τζούφλας και Δημήτρης Μπεσλεμές, καθώς και η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού κ. Ευμορφία Ρουποτιά-Σκαμαγκούλη
Αργότερα, το βράδυ του Σαββάτου της Μεγάλης Αποκριάς «η νύχτα έγινε μέρα» στη Λαμία, η οποία για αρκετές ώρες μετατράπηκε σε ένα υπέρλαμπρο και φωτεινό κέντρο, από τις διαγωνιζόμενες καρναβαλικές ομάδες, οι οποίες έκαναν «βόλτα στο σκοτάδι», φωτίζοντας τις καρδιές, τις ψυχές και τη διάθεση ντόπιων και επισκεπτών, δίνοντας μια «πρόγευση» για το τι θα ακολουθούσε στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε tο μεσημέρι της Κυριακής.

Τα φώτα, λοιπόν, έσβησαν και οι καρναβαλικές ομάδες «ανέλαβαν» να φωτίσουν στο πέρασμά τους τη διαδρομή όλων των κεντρικών οδών της Λαμίας, σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό σε όλους τους θεατές, δημιουργώντας ένα ατελείωτο γαϊτανάκι διασκέδασης και ξεφαντώματος από μικρούς και μεγάλους, σε ένα αποκριάτικο γλέντι δίχως αύριο.
Μάλιστα, την εκκίνηση για τη «βόλτα στο σκοτάδι» έδωσε ο Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Θύμιος Καραΐσκος, παρόντων του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Γιώργου Κυροδήμου, των Αντιδημάρχων κ.κ. Δημήτρη Τζούφλα, Δημήτρη Μπεσλεμέ, Κώστα Μουστάκα και Κώστα Ξεφλούδα, της Εντεταλμένης Συμβούλου για τον Πολιτισμό κ. Ευμορφίας Ρουποτιά-Σκαμαγκούλη, του Προέδρου της Κοινότητας Λαμίας κ. Τάκη Συλεούνη, καθώς και μιας λαοθάλασσας δημοτών και επισκεπτών της πόλης, ενώ την παρουσίαση του αποκριάτικου προγράμματος επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Αργυρίου.

Την επομένη, Κυριακή της Μεγάλης Απoκριάς, κυριολεκτικά δεν «έλειψε» κανείς από τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, καθώς ένα μεγάλο «καρναβαλικό ποτάμι», όπου μικροί και μεγάλοι έγιναν ένα, συμμετείχε σε μια φαντασμαγορική αποκριάτικη γιορτή, με καλή διάθεση, «μπρίο» και ξεγνοιασιά, «πλημμυρίζοντας» τους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Λαμίας, ακολουθώντας μια διαδρομή, η οποία έμοιαζε ατελείωτη λόγω της τεράστιας συμμετοχής των καρναβαλικών ομάδων και των θεατών πολιτών.


Έτσι, όλες και όλοι όσοι συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο αποκορύφωμα του Λαμιώτικου Καρναβαλιού, αφέθηκαν στους ρυθμούς της «λάτιν» μουσικής και όχι μόνον, συμπαρασυρόμενοι τόσο από τον παρουσιαστή της εκδήλωσης κ. Αλέξανδρο Τσουβέλα, τόσο και από τη μπάντα Quilombo, ξεφαντώνοντας και γλεντώντας χωρίς σταματημό.

Έτσι, με σάτιρα και πολλαπλά μηνύματα, οι καρναβαλιστές ανέβασαν κατακόρυφα το επίπεδο του κεφιού, ενώ στο τέλος της παρέλασης όλος ο κόσμος χειροκρότησε τους συμμετέχοντες και τους συντελεστές της άψογης διοργάνωσης.
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε πως μετά από την ολοκλήρωση της παρέλασης, ακολούθησαν βραβεύσεις για το «group» με την καλύτερη στολή, μια διαδικασία κατά την οποία το βραβείο μοιράστηκαν οι καρναβαλικές ομάδες: «Σαλουφάκια» και «Φόρμουλα 1», ενώ ως πολυπληθέστερο «group» βραβεύτηκαν οι «Γιασμίν-Αλημπαμπάδες», καθώς και τα σχολικά συγκροτήματα του Αφανού (14ο-20ο Δημοτικό Σχολείο Λαμάις) ως η ομάδα που φώτισε πιο εντυπωσιακά την πόλη στη νυχτερινή παρέλαση και στη «βόλτα στο σκοτάδι».
Την Καθαρά Δευτέρα, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Δήμο Λαμιέων ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία με το «σφάξιμο της γκαμήλας».
Πρόκειται για ένα έθιμο, οι ρίζες του οποίο βρίσκονται, τουλάχιστον, 200 χρόνια πίσω, το οποίο αναβίωσε με απόλυτη επιτυχία στην Πλατεία των Αγίων Θεοδώρων.
Με το «σφάξιμο της γκαμήλας», λοιπόν, σήμανε το τέλος των πλούσιων καρναβαλικών εκδηλώσεων, που διοργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, καθώς και η έναρξη της Σαρακοστής.

Έτσι, λοιπόν, ο εξαγνισμός και η κάθαρση της Καθαράς Δευτέρας δεν άφησε ανέγγιχτη ούτε την «άτακτη» αποκριάτικη γκαμήλα, η οποία «σεργιανούσε πονηρά» καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς και «θυσιάστηκε», όπως προβλέπει το έθιμο, με το πατροπαράδοτο «σφάξιμό» της στην Πλατεία των Αγίων Θεοδώρων από το πλήθος του κόσμου που έζησε το δρώμενο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τις παραδόσεις της Λαμίας, τη λαογραφία της, καθώς και τη διαφορετική και συνάμα πλούσια πολιτισμική κληρονομιά της, σε ένα τελετουργικό, που περνά από γενιά σε γενιά, προσδίδοντας τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της Λαμιώτικης κουλτούρας.