Βραβεύτηκε ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου για την προσφορά του στη μείωση αποβλήτων
Μια σημαντική διάκριση για τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου υπήρξε στη διοργάνωση των φετινών βραβείων «Greek Green Awards», τα οποία απονέμονται στο πλαίσιο της διεξαγωγής της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογιών Περιβάλλοντος «Verde-tec», η οποία πραγματοποιείται το τριήμερο 17-19 Μαρτίου 2023, στο M.E.C. Παιανίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου βραβεύτηκε για την προσφορά του στη μείωση αποβλήτων, με την προώθηση και εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος: «Έξυπνος Οικιακός Μηχανικός Κομποστοποιητής».
Επιβεβαίωση των προσπαθειών της Διοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στον τομέα της ανακύκλωσης και, ειδικότερα, στην εφαρμογή μιας σειράς προγραμμάτων ως «Καλή Πρακτική» και βασική συνιστώσα στο κυκλικό μοντέλο διαχείρισης των πόρων, αποτελεί η φετινή βράβευση για τον «Έξυπνο Οικιακό Μηχανικό Κομποστοποιητή».
Το σχετικό βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Νίκο Χιωτάκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η Διοίκησή του, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και του καθοριστικού ρόλου της κυκλικής οικονομίας στην κοινωνική οργάνωση, εφαρμόζουν πρωτοποριακές μεθόδους, οι οποίες, σε συνδυασμό με ευρωπαϊκά προγράμματα και καίριες παρεμβάσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής, προσδίδοντας, παράλληλα, δυναμική για περαιτέρω ανέλιξη.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι συγκεκριμένες προσπάθειες έχουν, επίσης, βραβευτεί και από το Παρατηρητήριο της Περιφέρειας Αττικής, τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.), καθώς ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στη διαχείριση των βιοαποβλήτων ανάμεσα σε 66 Δήμους της Αττικής.
Το πιλοτικό πρόγραμμα «Διαλογή στην Πηγή» (ΔσΠ ) εφαρμόζεται στον δήμο ήδη από το 2019.
Σε αυτό συμμετέχουν 145 νοικοκυριά. Σε καθένα από αυτά έχουν δοθεί καφέ κάδοι βιοαποβλήτων και μπλε κάδοι ανακύκλωσης, μαζί με τις ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες, οι οποίες παρέχονται δωρεάν.
Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί καφέ και μπλε κάδοι, 60 από τον καθένα, στις γειτονιές που εξελίσσεται το πρόγραμμα. Η συλλογή των οικιακών βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται με τη μέθοδο πόρτα–πόρτα και επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τον Ν.4819/2021, που είναι σε ισχύ.
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως από το 2022 οι προσπάθειες των αρμόδιων έχουν επικεντρωθεί σε ένα δεύτερο ενισχυτικό πιλοτικό πρόγραμμα, αυτό του «Έξυπνου Οικιακού Μηχανικού Κομποστοποιητή».
Στο πλαίσιο αυτό έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, σε 20 νοικοκυριά, κομποστοποιητές, ενώ μέσω του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. θα μοιραστούν άλλοι 80. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι συνδεδεμένο με ανταποδοτικά χαρακτηριστικά, με την πίστωση των πόντων επιβράβευσης στο ηλεκτρονικό «πορτοφόλι».
Το πρόγραμμα, λοιπόν, του «Οικιακού Κομποστοποιητή» έχει ως στόχο την εξοικείωση των πολιτών στις δράσεις χωριστής συλλογής, για την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των παραγόμενων αποβλήτων, με την καθοριστική μείωση αυτών που θα οδηγούνται προς ταφή.
Σε ό,τι αφορά στον «Οικιακό κομποστοποιητή», πρόκειται για μία συσκευή μηχανικής επεξεργασίας οικιακών οργανικών αποβλήτων και παραγωγής οργανικού λιπάσματος. Η συσκευή διαθέτει θάλαμο μηχανικής κομποστοποίησης, χωρητικότητας δύο λίτρων οργανικών αποβλήτων, με σύστημα απόσμησης με ενεργό άνθρακα και σύστημα αυτόματου καθαρισμού UV του θαλάμου μηχανικής κομποστοποίησης. Το μέγεθος και το βάρος του, επιτρέπουν να τοποθετηθεί ακόμη και σε πάγκο κουζίνας.
Καθημερινά γίνεται επεξεργασία των παραγόμενων οργανικών απορριμμάτων του κάθε νοικοκυριού και παράγεται οργανικό λίπασμα.
Επιπλέον, σε κάθε κύκλο λειτουργίας του, ο μηχανικός κομποστοποιητής επεξεργάζεται έως και δύο λίτρα οργανικών αποβλήτων, ο όγκος των οποίων κατά την επεξεργασία μειώνεται κατά 80%-90%. Το δε παραγόμενο οργανικό προϊόν έχει λεπτή κοκκώδη ή και ινώδη μορφή, ενώ κάθε κύκλος λειτουργίας διαρκεί 7-8 ώρες, αντί για μερικούς μήνες, με κατανάλωση ρεύματος 0,7-0,8 KW ανά κύκλο λειτουργίας.
Τα στάδια λειτουργίας του οικιακού κομποστοποιητή είναι τα ακόλουθα:
-Ξήρανση των αποβλήτων.
-Διάσπαση-ανάδευση των αποβλήτων.
-Επαναφορά των αποβλήτων σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
-Αποστείρωση τελικού προϊόντος.
Επίσης, το τελικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εδαφοβελτιωτικό, με ανάμειξή του με χώμα, σε αναλογία 1 προς 10 ή 1 προς 15, αν υπάρχει πληθώρα από ζωική πρωτεΐνη.
Όμως, για τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου η εφαρμογή προγραμμάτων αναβάθμισης του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, δεν είναι κάτι άγνωστο, καθώς είναι ευρύτερη, με πρώτη την προοπτική κατασκευής και λειτουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την οποία έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α., η οποία προβλέπει:
-Συνεργασία για διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης με ιδιωτικούς πιστοποιημένους και αδειοδοτημένους φορείς.
-Συμβάσεις με εταιρείες για ανακύκλωση μη επικίνδυνων υλικών: RECYCOM για την ένδυση και υπόδηση, AGRICULT για τα βιοαπόβλητα όπως κλαδέματα, ΑΦΗΣ για μπαταρίες, «ΝΕΙΛΟ» για ογκώδη και ηλεκτρικά–ηλεκτρονικά είδη και ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ για λαμπτήρες.
-Συμμετοχή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης «green city», με την κινητή μονάδα ανακύκλωσης και τη χρήση της μεθόδου της ανταποδοτικότητας.
-Καταχωρήσεις από το 2017 στο Ηλεκτρικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α.), όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.
-Αδειοδοτημένο χώρο, με παθητική έγκριση πυρασφάλειας, για την προσωρινή αποθήκευσης στέρεων μη επικίνδυνων αποβλήτων, μέχρι να ανακτηθούν ή να ανακυκλωθούν.
-Πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις με το Διώροφο Λεωφορείο Ανακύκλωσης στα σχολεία, με ταυτόχρονο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης–επιβράβευσης των μαθητών.