ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Ανατολική Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Βραβεύτηκε ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου για την προσφορά του στη μείωση αποβλήτων

Μια σημαντική διάκριση για τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου υπήρξε στη διοργάνωση των φετινών βραβείων «Greek Green Awards», τα οποία απονέμονται στο πλαίσιο της διεξαγωγής της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογιών Περιβάλλοντος «Verde-tec», η οποία πραγματοποιείται το τριήμερο 17-19 Μαρτίου 2023, στο M.E.C. Παιανίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου βραβεύτηκε για την προσφορά του στη μείωση αποβλήτων, με την προώθηση και εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος: «Έξυπνος Οικιακός Μηχανικός Κομποστοποιητής».

Επιβεβαίωση των προσπαθειών της Διοίκησης και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου στον τομέα της ανακύκλωσης και, ειδικότερα, στην εφαρμογή μιας σειράς προγραμμάτων ως «Καλή Πρακτική» και βασική συνιστώσα στο κυκλικό μοντέλο διαχείρισης των πόρων, αποτελεί η φετινή βράβευση για τον «Έξυπνο Οικιακό Μηχανικό Κομποστοποιητή».
Το σχετικό βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Νίκο Χιωτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η Διοίκησή του, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και του καθοριστικού ρόλου της κυκλικής οικονομίας στην κοινωνική οργάνωση, εφαρμόζουν πρωτοποριακές μεθόδους, οι οποίες, σε συνδυασμό με ευρωπαϊκά προγράμματα και καίριες παρεμβάσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, έχουν αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής, προσδίδοντας, παράλληλα, δυναμική για περαιτέρω ανέλιξη.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι συγκεκριμένες προσπάθειες έχουν, επίσης, βραβευτεί και από το Παρατηρητήριο της Περιφέρειας Αττικής, τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.), καθώς ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στη διαχείριση των βιοαποβλήτων ανάμεσα σε 66 Δήμους της Αττικής.
Το πιλοτικό πρόγραμμα «Διαλογή στην Πηγή» (ΔσΠ ) εφαρμόζεται στον δήμο ήδη από το 2019.
Σε αυτό συμμετέχουν 145 νοικοκυριά. Σε καθένα από αυτά έχουν δοθεί καφέ κάδοι βιοαποβλήτων και μπλε κάδοι ανακύκλωσης, μαζί με τις ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες, οι οποίες παρέχονται δωρεάν.
Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί καφέ και μπλε κάδοι, 60 από τον καθένα, στις γειτονιές που εξελίσσεται το πρόγραμμα. Η συλλογή των οικιακών βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται με τη μέθοδο πόρτα–πόρτα και επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τον Ν.4819/2021, που είναι σε ισχύ.
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως από το 2022 οι προσπάθειες των αρμόδιων έχουν επικεντρωθεί σε ένα δεύτερο ενισχυτικό πιλοτικό πρόγραμμα, αυτό του «Έξυπνου Οικιακού Μηχανικού Κομποστοποιητή».
Στο πλαίσιο αυτό έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, σε 20 νοικοκυριά, κομποστοποιητές, ενώ μέσω του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. θα μοιραστούν άλλοι 80. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι συνδεδεμένο με ανταποδοτικά χαρακτηριστικά, με την πίστωση των πόντων επιβράβευσης στο ηλεκτρονικό «πορτοφόλι».

Το πρόγραμμα, λοιπόν, του «Οικιακού Κομποστοποιητή» έχει ως στόχο την εξοικείωση των πολιτών στις δράσεις χωριστής συλλογής, για την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των παραγόμενων αποβλήτων, με την καθοριστική μείωση αυτών που θα οδηγούνται προς ταφή.
Σε ό,τι αφορά στον «Οικιακό κομποστοποιητή», πρόκειται για μία συσκευή μηχανικής επεξεργασίας οικιακών οργανικών αποβλήτων και παραγωγής οργανικού λιπάσματος. Η συσκευή διαθέτει θάλαμο μηχανικής κομποστοποίησης, χωρητικότητας δύο λίτρων οργανικών αποβλήτων, με σύστημα απόσμησης με ενεργό άνθρακα και σύστημα αυτόματου καθαρισμού UV του θαλάμου μηχανικής κομποστοποίησης. Το μέγεθος και το βάρος του, επιτρέπουν να τοποθετηθεί ακόμη και σε πάγκο κουζίνας.
Καθημερινά γίνεται επεξεργασία των παραγόμενων οργανικών απορριμμάτων του κάθε νοικοκυριού και παράγεται οργανικό λίπασμα.
Επιπλέον, σε κάθε κύκλο λειτουργίας του, ο μηχανικός κομποστοποιητής επεξεργάζεται έως και δύο λίτρα οργανικών αποβλήτων, ο όγκος των οποίων κατά την επεξεργασία μειώνεται κατά 80%-90%. Το δε παραγόμενο οργανικό προϊόν έχει λεπτή κοκκώδη ή και ινώδη μορφή, ενώ κάθε κύκλος λειτουργίας διαρκεί 7-8 ώρες, αντί για μερικούς μήνες, με κατανάλωση ρεύματος 0,7-0,8 KW ανά κύκλο λειτουργίας.
Τα στάδια λειτουργίας του οικιακού κομποστοποιητή είναι τα ακόλουθα:
-Ξήρανση των αποβλήτων.
-Διάσπαση-ανάδευση των αποβλήτων.
-Επαναφορά των αποβλήτων σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
-Αποστείρωση τελικού προϊόντος.
Επίσης, το τελικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εδαφοβελτιωτικό, με ανάμειξή του με χώμα, σε αναλογία 1 προς 10 ή 1 προς 15, αν υπάρχει πληθώρα από ζωική πρωτεΐνη.
Όμως, για τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου η εφαρμογή προγραμμάτων αναβάθμισης του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, δεν είναι κάτι άγνωστο, καθώς είναι ευρύτερη, με πρώτη την προοπτική κατασκευής και λειτουργίας Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για την οποία έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α., η οποία προβλέπει:
-Συνεργασία για διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης με ιδιωτικούς πιστοποιημένους και αδειοδοτημένους φορείς.
-Συμβάσεις με εταιρείες για ανακύκλωση μη επικίνδυνων υλικών: RECYCOM για την ένδυση και υπόδηση, AGRICULT για τα βιοαπόβλητα όπως κλαδέματα, ΑΦΗΣ για μπαταρίες, «ΝΕΙΛΟ» για ογκώδη και ηλεκτρικά–ηλεκτρονικά είδη και ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ για λαμπτήρες.
-Συμμετοχή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης «green city», με την κινητή μονάδα ανακύκλωσης και τη χρήση της μεθόδου της ανταποδοτικότητας.
-Καταχωρήσεις από το 2017 στο Ηλεκτρικό Μητρώο Αποβλήτων (Η.Μ.Α.), όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.
-Αδειοδοτημένο χώρο, με παθητική έγκριση πυρασφάλειας, για την προσωρινή αποθήκευσης στέρεων μη επικίνδυνων αποβλήτων, μέχρι να ανακτηθούν ή να ανακυκλωθούν.
-Πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις με το Διώροφο Λεωφορείο Ανακύκλωσης στα σχολεία, με ταυτόχρονο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης–επιβράβευσης των μαθητών.