ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βιβλίο Νέες κυκλοφορίες Πολιτισμός

ΒΑΣΟΣ ΗΛΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: «Τῆς φυλακῆς»

Το νέο βιβλίο του Βάσου Ηλία Βογιατζόγλου έρχεται να αποδείξει το πόσο υπέροχα ένας συγγραφέας μπορεί να μεταφέρει στο χαρτί άδολα ανθρώπινα συναισθήματα σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις ζωής.

Της Παναγιώτας Σούγια

Το καινούργιο βιβλίο του κ. Βάσου Ηλία Βογιατζόγλου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Της φυλακής», κυκλοφόρησε περίπου πριν από έναν μήνα από τις εκδόσεις «Πλέθρον» και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, εκπλήσσοντας για ακόμη μία φορά το αναγνωστικό κοινό με τη βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική γραφή του.

Μάλιστα, στην προαναφερθείσα εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, για το βιβλίο μίλησαν: ο Ομότιμος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Νίκος Μπεζεντάκος, καθώς και η ποιήτρια-κριτικός Λογοτεχνίας κ. Ελένη Παπανδρέου. Επίσης, χαιρετισμό απεύθυναν ο Διευθυντής των Γυναικείων Φυλακών Θήβας κ. Γιώργος Μακρής και ο τ. Πρόεδρος των “Γιατρών του Κόσμου” κ. Νικήτας Κανάκης, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί κ.κ. Μαρία Αλιφέρη και Κερασία Σαμαρά.

Πρόκειται για ένα μικρό σε έκταση, αλλά τεράστιο σε περιεχόμενο βιβλίο, όπου παρατίθενται είκοσι τέσσερις σύντομες μα πλήρεις συναισθημάτων και καταστάσεων εξιστορήσεις, επιλεγμένες από τα χιλιάδες περιστατικά που αντιμετώπισε ο συγγραφέας κατά τη διάρκεια της επί 23 συνεχόμενα χρόνια εθελοντικής ιατρικής φροντίδας, που προσέφερε στα παιδιά των κρατουμένων γυναικών στις φυλακές του Κορυδαλλού και της Θήβας. Θα λέγαμε πως είναι μία επιτυχημένη προσπάθεια καταγραφής των προσωπικών συγκινήσεων, παρατηρήσεων και συμπερασμάτων του συγγραφέα (ελάχιστων, βέβαια, όχι όλων), που σημάδεψαν ανεξίτηλα το θυμικό του.

Επίσης, το βιβλίο αυτό κοσμείται από 7 σχέδια, που φιλοτέχνησε ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών γλύπτης κ. Κυριάκος Ρόκος ειδικά γι’ αυτό το βιβλίο.

Παραθέτουμε, λοιπόν, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ανάμνηση με τίτλο «Τα κέρματα»:

«… Γύρισα καί κοίταξα τήν Σιμπέλ ἀπορημένος «δῶσε μού τα ρέ ἄρχοντα», μοῦ εἶπε, «μόνο γιά λίγο νά τά κρατήσω στό χέρι μου». «Τί τά θέλεις Σιμπέλ» τήν ρώτησα. «Τίποτα, τίποτα», νά τά χαϊδέψω μόνο, νά τά κρατήσω στο χέρι μου καί νά τά χαϊδέψω μόνο», μοῦ εἶπε και ἡ φωνή της ἦταν μιά ἱκεσία πού θαρρεῖς καί μέ κάρφωσε ξαφνικά σ’ ἕναν χρόνο μακρυνό καί ἀκίνητο, σημαδιακό. Ἴσως ἀνύπαρκτο. Τῆς τά ἔδωσα.

»Καθώς τά πῆρε καί τ’ ἄδειαζε προσεχτικά ἀπό τήν μιά παλάμη της στήν ἄλλη, κάτι ψιθύριζε νομίζω, ἴσως νά σιγοτραγουδοῦσε κάτι, Ρουμάνικο, τσιγγάνικο, ποῦ νά τό ξέρω, εἶχε μιά τρυφερότητα σχεδόν μητρική, τά μάτια της ἄστραφταν, τό φῶς μέσα στό ἰατρεῖο ἄστραφτε, ἀστράφτανε ὅλα. Καί τότε, ξαφνικά, ἡ Σιμπέλ ἄρχισε νά χορεύει τραγουδώντας, ζωγραφίζοντας σχήματα φανταστικά στόν ἀέρα μέ τά χέρια της, πότε τινάζοντας τήν κοιλιά της, πότε προτείνοντας τούς γοφούς της ἐνῶ τό τσιγγάνικο τραγούδι της πλημμύρισε τό ἰατρεῖο ἀσυγκράτητο. Ὅλοι μείναμε ἄφωνοι, ἐκστατικοί, ἡ βοηθός μου ἡ Χριστιάνα, ἡ νοσοκόμα ἡ Γιώτα, ὁ Νεκτάριος ἔτρεχε στόν διάδρομο τῆς φυλακῆς χοροπηδώντας, ἡ Γιώτα ἔτρεξε καί τόν ἔφερε πίσω. Δέν ἤτανε χορός αὐτός, δεν ἤτανε τραγούδι, μιά προσπάθεια ἤτανε ἀπελπισμένη νά δραπετεύσει ἀπό τόν Χρόνο, νά ἀναληφθεῖ ἀπό τόν ζοφερό τόπο τῆς φυλακῆς, σέ μιάν αἰωνιότητα ξένη καί ἄγνωστη σέ ὅλους. …».

Την αρχή και το τέλος «των κερμάτων», καθώς και τις υπόλοιπες 23 -γεμάτες εικόνες, χρώματα, ήχους και συναισθήματα- αναμνήσεις του συγγραφέα, μπορείτε να τις αφουγκραστείτε διαβάζοντας το μοναδικό αυτό βιβλίο, που εκτός των άλλων αναδεικνύει την ψυχολογία των φυλακισμένων γυναικών και των ανήλικων παιδιών τους, που βιώνουν τις όποιες συνθήκες του εγκλεισμού τους σε «σωφρονιστικά» ιδρύματα της χώρας μας.