ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 18 Μαΐου 2024
Αρχαιολογία Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας

Με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, κ. Χριστίνα Ζιώτα, συναντήθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, επαναβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία των δύο πλευρών και συζητώντας θέματα κοινού ενδιαφέροντος και την προοπτική ανάπτυξης περαιτέρω κοινών δράσεων και εκδηλώσεων.
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε εκδήλωση μνήμης του αείμνηστου Προέδρου του Εκδρομικού & Περιηγητικού Ομίλου Αμαρουσίου Μάκη Ουΐλς ο Δήμαρχος Αμαρουσίου

Στην ειδική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Εκδρομικός & Περιηγητικός Όμιλος Αμαρουσίου, στη μνήμη του εκλιπόντος αείμνηστου Προέδρου Μάκη Ουΐλς, παρέστησαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, συγγενείς και φίλοι του εκλιπόντος, καθώς και μέλη του Ομίλου.
Ελληνική Οικονομία Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην τακτική συνεδρίαση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε), στην οποία παραβρέθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Έλενα Βάκα.

Παρουσιάστηκε στον Ιωνικό Σύνδεσμο η ποιητική συλλογή του κ. Κωνσταντίνου Στούπη, με τίτλο: «ALMA LIBRE»

Το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρουσιάστηκε στον Ιωνικό Σύνδεσμο, στη Νέα Ιωνία Αττικής, η νέα ποιητική συλλογή του κ. Κωνσταντίνου Στούπη, με τίτλο: «ALMA LIBRE», η οποία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «ΝΙΚΑΣ».

Εγκαινιάστηκε η εξαιρετική και συνάμα πρωτότυπη Ατομική Εικαστική Έκθεση του κ. Ανδρέα Νικολαΐδη: «Σκιές Φωτιάς»

Στον χώρο του καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών θα φιλοξενηθεί έως και τις 5 Ιουνίου 2024 η Ατομική Έκθεση του κ. Ανδρέα Νικολαΐδη, με τίτλο: «Σκιές Φωτιάς», σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης κ. Ελένης Γατσά, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου 2024.
Δυτικός Τομέας Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τοποθετήθηκαν νέοι βυθιζόμενοι κάδοι στον Δήμο Αιγάλεω

Οι νέοι υπόγειοι κάδοι, που τοποθετήθηκαν έπειτα από ενέργειες του Δήμου Αιγάλεω,...
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου Κρήτης με επαγγελματίες της οδού 1866

Ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός άκουσε με προσοχή τους επαγγελματίες, επισήμανε πως «με...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αποκατάσταση οδικών υποδομών στον Άγιο Δημήτριο του Δήμου Κατερίνης

Το έργο, εκτιμώμενης αξίας 201.612,90 ευρώ, εκτός Φ.Π.Α., χρηματοδοτείται από πιστώσεις του...

Υπογράφτηκε σύμβαση συνεργασίας του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Σύμβαση Συνεργασίας αποτελεί την ολοκλήρωση των εργασιών της ομάδας εργασίας, που αποτελούνταν από εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και των δύο φορέων, και η οποία εργάστηκε με σύμπνοια, οδηγώντας καταρχάς στο Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπογράφτηκε έναν χρόνο πριν, φτάνοντας μέχρι την τελική διαμόρφωση της...
Βιβλίο Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Παιδεία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμαρχος Φλώρινας στα εγκαίνια της Αίθουσας Φιλαναγνωσίας «Λάζαρος Μέλλιος», του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας

Επίσης, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλης Γιαννάκης, έδωσε συγχαρητήρια στη Διευθύντρια κ. Ειρήνη Κουρεμένου, στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές του σχολείου για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους, έκανε ειδική αναφορά στον αείμνηστο Λάζαρο Μέλλιο, υπογραμμίζοντας πως: «Η ονοματοδοσία του χώρου στη μνήμη του σπουδαίου δασκάλου, λαογράφου και ιστορικού της Φλώρινας, αποτελεί μια εξαιρετικά τιμητική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα φέτος, που συμπληρώνονται 10 χρόνια από την εκδημία του. Γέννημα θρέμμα της Φλώρινας, ο Λάζαρος Μέλλιος αγάπησε βαθιά και ανιδιοτελώς τον τόπο μας και το συγγραφικό του έργο δεν αποτελεί απλώς μια περιγραφή της τοπικής...
Αρχαιολογία Θεσσαλία Κοινωνία Μουσεία

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 τα Μουσεία γιορτάζουν, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας να έχει ετοιμάσει σχετικές δράσεις σε Βόλο και Αλμυρό

Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα». Με το θέμα του φετινού εορτασμού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα Μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση, καλύπτοντας ένα ευρύτατο πεδίο, από την Τέχνη και την Ιστορία έως την Επιστήμη και την Τεχνολογία, και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην κατανόηση του κόσμου.

Τα Μουσεία, ως δυναμικοί φορείς Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων ιδεών.
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς. Την ημέρα του εορτασμού, Σάββατο 18 Μαΐου 2024, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στα Δημόσια Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, συμμετέχοντας και φέτος στον εορτασμό, θα πραγματοποιήσει δράσεις στον Βόλο και στον Αλμυρό.
• Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 εκπαιδευτική δράση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, με τη συμμετοχή των Δ΄ τάξεων του Σχολείου και του 18ου Δημοτικού Σχολείου, η οποία περιλαμβάνει παρουσίαση, σε μορφή «power point», με στερεοσκοπικές φωτογραφίες και τίτλο: «Ανακαλύπτοντας θεούς, θεές και ήρωες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου», ενώ στη συνέχεια τα παιδιά θα δημιουργήσουν αφίσα με τους θεούς του δωδεκαθέου και τα σύμβολά τους.

Σκοπός της δράσης είναι η γνωριμία των παιδιών με επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου, η σύνδεσή τους με μύθους, η ανάλυση των βαθύτερων νοημάτων, που αυτοί κρύβουν, και η εφαρμογή των άυλων αξιών τους στην καθημερινή μας ζωή. Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται από την κ. Ευμορφία Τσιαμάγκα, Μουσειοπαιδαγωγό της Ε.Φ.Α. Μαγνησίας, σε συνεργασία με το «Κοινόν των Μαγνήτων», το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων, και συγκεκριμένα με τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, που επεξεργάστηκε στερεοσκοπικά τις φωτογραφίες των εκθεμάτων, και με τους Διευθυντές των ανωτέρω δημοτικών σχολείων.
• Στο πλαίσιο του εορτασμού στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού (Αθηνών 50, Αλμυρός) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα 11:00, ένα εκπαιδευτικό πειραματικό εργαστήρι με τίτλο: «Κεραμική: από χώμα και νερό, με σύμμαχο τον αέρα και τη φωτιά. Ένα συμμετοχικό, πειραματικό εργαστήρι κατασκευής πήλινων χειροποίητων αντικειμένων και ψησίματος σε ανοιχτή φωτιά».

Στη διάρκειά του, θα ψηθούν σε ανοιχτή φωτιά, στην αυλή του Μουσείου, πήλινα αντικείμενα, που κατασκευάστηκαν στη διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων από μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αλμυρού και Σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης, αλλά και από τους ωφελούμενους του Κ.Δ.Α.Π.μεΑ. Δήμου Βόλου. Η δράση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, που θα έχει, παράλληλα, την ευκαιρία να πειραματιστεί με τον πηλό, δημιουργώντας πήλινα χειροποίητα αντικείμενα, αναμνηστικά της επίσκεψής του στο Μουσείο.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών μέσα από την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά και ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλες και όλους. Σχεδιάστηκε και θα πραγματοποιηθεί από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κ.κ. Αιμιλία Καλογιάννη και Βάσω Ροντήρη, σε συνεργασία με τους Κεραμίστες κ.κ. Ζήνα Διακομή και Στέργιο Γουδίνη.