ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 10 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Ανατολικής Αττικής

Άκρως εποικοδομητική ήταν η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, που είχε ως στόχο την ενημέρωσή τους για το πώς θα κινηθεί η Περιφέρεια την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, είσοδος δίπλα από την τράπεζα Πειραιώς), πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της τέταρτης Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, με θέμα τα λόγια του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Willem van Gogh: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο καλλιτεχνικό από το ν’ αγαπάς κάποιον.».

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου

Υπό την Προεδρία του Δημάρχου Αμαρουσίου, κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου, συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, καθώς και για την οργανωτική προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας κ. Στέφανος Τσιπουράκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης κ. Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σπύρος Μπόγδανος, οι εκπρόσωποι του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αντιπύραρχος κ. Γεώργιος Πετρόπουλος και Πυρονόμος κ. Μερόπη Μπεγέτη, η εκπρόσωπος του Α.Τ. Αμαρουσίου κ. Ανθούλα Κλείδωνα, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Σταματίνα Παγκράστη, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. κ. Βλάσσης Σιώμος, στελέχη των συναφών Υπηρεσιών του Δήμου και ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Βαβανός.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου στην τοποθέτησή του προέβη σε αναλυτική ενημέρωση επί όλων των θεμάτων, που αφορούν στην Πολιτική Προστασία στο Μαρούσι.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στα βασικά σημεία σχετικού νομοσχεδίου σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτου φαινομένου, ο κ. Αμπατζόγλου υπογράμμισε πως: «Στην ουσία, πρόκειται για την πλήρη αναδιάρθρωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και όλων των σχετικών δομών. Καθιερώνεται δυνατότητα λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών. Μία κεντρική ομάδα επιστημόνων θα παρακολουθεί τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και θα διατυπώνει άμεσα γνώμη προς διαβάθμιση της κατάστασης ετοιμότητας. Επικαιροποιούνται και αναβαθμίζονται οι συνθέσεις των συντονιστικών οργάνων πολιτικής προστασίας σε κάθε βαθμίδα, ενώ ένα ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων θα είναι αρμόδιο για την επιχειρησιακή διαχείριση όλων των αιτημάτων.», και ακόμη επισήμανε πως: «Με απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει κηρυχθεί κατάσταση γενικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω επαπειλούμενου κινδύνου σε ορισμένους Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αμαρουσίου, σε ό,τι αφορά στο υδατορέμα Ποδονύφτη Χαλανδρίου.».

Επίσης, ενημέρωση από τον κ. Αμπατζόγλου προς τους παριστάμενους υπήρξε και για τις θέσεις και τις προτάσεις, που έθεσε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, στο θέμα του επιχειρησιακού σχεδιασμού διαχείρισης κινδύνων, ως Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και ακόμη υπογράμμισε τη θετική εξέλιξη στο ζήτημα της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, το οποίο οδεύει σε τροχιά υλοποίησης, μετά τη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση.
Ακολούθως, ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Τσιπουράκης, αναφερόμενος στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2023 ανέφερε το έργο που επιτελέστηκε σε επίπεδο πρόληψης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Πραγματοποιήθηκαν: Αποψίλωση σε ρέματα και κοινόχρηστους χώρους, καθαρισμοί στο Κτήμα Καρέλλα και επί της οδού Ευκαλύπτων, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και έπειτα από τις υποδείξεις του, ανταπόκριση σε 2 συμβάντα πυρκαγιάς, καθώς και σε περιστατικά παροχής βοήθειας, πτώσης δέντρων, πλημμυρικά φαινόμενα κ.ά., κάλυψη με 12ωρες βάρδιες επιφυλακής τις ημέρες της αντιπυρικής, που υπήρχε κατηγορία κινδύνου 4, και σε 24ωρες βάρδιες τις ημέρες που υπήρχε κατηγορία κινδύνου 5, συνεχείς περιπολίες στο Κτήμα Συγγρού, στο Κτήμα Καρέλλα, σε παραρεμάτιες περιοχές και αλλού, με τη συνδρομή των εθελοντών.».
Παράλληλα, ο κ. Τσιπουράκης αναφέρθηκε στα μέσα και στον σχεδιασμό, που διαθέτει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου, λέγοτας μεταξύ άλλων πως: «Μεταξύ άλλων, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας διαθέτει: Φορητές αντλίες ηλεκτρικές και βενζινοκίνητες και γεννήτρια, 2 αλατιέρες και 2 εκχιονιστικές λεπίδες για την περίπτωση εκχιονισμού, τα οποία προσαρμόζονται σε ισάριθμα οχήματα 4Χ4, 50 τόνους αλάτι στις αποθήκες του Ο.Α.Κ.Α., ενώ υπάρχει σύμβαση για άλλους 24 τόνους συσκευασμένο, αν χρειαστεί, και 50 τόνους χύμα, ασύρματο δίκτυο με 2 συχνότητες για την ενδοεπικοινωνία εσωτερικά του Δήμου, ενώ είναι συνδεδεμένα και με τη συχνότητα της Πυροσβεστικής. Επίσης πραγματοποιούνται οι παρακάτω ενέργειες:
-Προμήθεια σε εξέλιξη 2 μηχανημάτων εκχιονισμού πεζού χειριστή για τις ανάγκες του κέντρου.
-Σύνταξη και επικαιροποίηση των Σχεδίων «Δαρδάνος» και «Βορέας», ενώ έχουν τεθεί μέσω του Βορέα οι προτεραιότητες στον αποχιονισμό.
-Συνεχείς εκπαιδεύσεις στην άντληση υδάτων και στον εκχιονισμό.
-Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το προσωπικό και οι εθελοντές.
-Κατόπιν οδηγίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ανάθεση σε εργολάβο των εργασιών αποχιονισμού.

Κατόπιν, ο Αντιδήμαρχος κ. Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «Στο πλαίσιο της πρόληψης κατά την αντιπυρική περίοδο έγινε αποψίλωση και καθαρισμός στο 97% των οικοπέδων, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.» και ακόμη ανέφερε πως: «Στα 300 αιτήματα που δέχθηκε η Υπηρεσία για αποψίλωση, τα 197 ήταν ιδιωτικά οικόπεδα 133702,96 τ.μ. (134 στρ.), 76 δημόσια οικόπεδα 271383 τ.μ. (272 στρ.) και 23 αγνώστων ιδιοκτητών 22819 τ.μ. (23 στρ.).».
Ακόμη, ο Αντιπύραρχος κ. Γεώργιος Πέτρόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως: «Όσες πυρκαγιές ξέσπασαν στο Μαρούσι αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς στο αρχικό στάδιο. Γενικότερα, δεν είχαμε ενάρξεις πυρκαγιών, και αυτό οφείλεται, αφενός μεν, στις προπαρασκευαστικές ενέργειες, που έγιναν από τον Δήμο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, και στη φύλαξη ορισμένων σημείων, που είχαμε επισημάνει μετά από σύσκεψη, και αφετέρου από τις ενέργειες της Πυροσβεστικής στο πεδίο. Θεωρούμε ότι είναι άκρως επιτυχημένη η αντιπυρική περίοδος στον Δήμο Αμαρουσίου.», πρόσθεσε πως: «Να σημειώσω την άριστη συνεργασία, που έχει η Πυροσβεστική με τον Δήμο Αμαρουσίου παραδοσιακά, και αυτό φάνηκε και στο πεδίο, όταν απαιτήθηκε κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Η συνεργασία μας μπορούμε να πούμε ότι είναι σχεδόν αυτοματοποιημένη, γι’ αυτό έχουμε καλά αποτελέσματα.» και ακόμη, όσον αφορά στην προετοιμασία για τη χειμερινή περίοδο, ανέφερε πως: «Η Υπηρεσία έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο των οχημάτων, των μηχανημάτων και των υλικών που θα απαιτηθούν. Ενεργούμε βάσει του σχεδίου που έχει εκπονηθεί, εγκριθεί και επικαιροποείται από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλα τα στάδια διαχείρισης του συμβάντος και με περαιτέρω ενίσχυση από όμορες Υπηρεσίες.».
Τέλος, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π., κ. Βασίλης Σιώμος, έδωσε τα εύσημα στις Υπηρεσίες του Δήμου, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του προς τη Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου για τη σημαντική συνδρομή της στο έργο του Σ.Π.Α.Π., λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Εάν δεν υπήρχε Δήμος Αμαρουσίου δεν θα υπήρχε Σ.Π.Α.Π.».