ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Δευτέρα | 4 Δεκεμβρίου 2023
Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027 συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, έπειτα από την ένταξη της πράξης: «Συνέχιση λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κοζάνης» στο πρόγραμμα: «Δυτική Μακεδονία 2011-2027», χρηματοδοτούμενου ύψους 402.655,21 ευρώ.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Περικλής Λιανός: «Αυτό που θα ήθελα από έναν καινούργιο κόσμο είναι να υπάρχει περισσότερος σεβασμός.».

Είναι ένας κατά κοινή ομολογία αξιολογότατος ηθοποιός, ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, αλλά και στους συναδέλφους του. Φέτος, πρωταγωνιστεί σε τρεις ιδιαίτερα απαιτητικές παραστάσεις. Ο κ. Περικλής Λιανός γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Κατόπιν, εισήχθη στη Δραματική Σχολή (14/11) και την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (23/11 βγήκαν τα αποτελέσματα), από όπου πήρε το πτυχίο του, έκανε την απαιτούμενη άσκηση, εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο και παρέμεινε στην ενεργή δικηγορία για μία, περίπου, εξαετία, εργαζόμενος παράλληλα και ως ηθοποιός, καθώς άρχισε να δουλεύει από πολύ νωρίς, ήδη από την περίοδο που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη, κάνοντας θέατρο και τηλεόραση. Τελικά, όμως, αφοσιώθηκε στη Δραματική Τέχνη, την οποία ασκεί με υποδειγματική συνέπεια, αγάπη και επαγγελματισμό.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Βόρειος Τομέας Γυναίκα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Χαλανδρίου η έμφυλη βία είναι εδώ

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Χαλανδρίου: Η έμφυλη βία είναι παρούσα, όπως προκύπτει από τα 177 περιστατικά βίας που αντιμετώπισε μόνον το 2022.

Η 8η Μαρτίου, ίσως, είναι η πιο συμβολική μέρα για το γυναικείο φύλο, μια μέρα μνήμης για τους αγώνες του Κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών μέσα στα χρόνια, με αγώνες επώδυνους πολλές φορές, για να διεκδικήσουν ακόμα και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ισότητα και η εξάλειψη της εκμετάλλευσης.
Αρχή ήταν η 8η Μαρτίου 1857, όταν οι εργάτριες των εργοστασίων υφαντουργίας και ιματισμού στη Νέα Υόρκη ξεσηκώθηκαν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τον χαμηλό μισθό. Από τότε, η 8η Μαρτίου αποτελεί ημέρα μνήμης του αγώνα εκείνου, του πρώτου σε μια σειρά αγώνων του γυναικείου Κινήματος.
Ο σκοπός, όμως, της μνήμης του χτες δεν μπορεί να είναι άλλος από την αφύπνιση στο σήμερα.
Το Κίνημα «metoo» ανέδειξε το χρόνιο πρόβλημα σεξουαλικής, ηθικής παρενόχλησης, κακοποίησης, κατάχρησης εξουσίας και εκμετάλλευσης του γυναικείου φύλου, και ενθάρρυνε πολλές γυναίκες να εκφράσουν ή και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά. Να μην τα κρύβουν πια πίσω από την προσωπική συστολή ή τον φόβο για την κοινωνική αντίδραση και τον στιγματισμό τους.
Ωστόσο, σήμερα, ενώ κάποια δικαιώματα θεωρούνταν κατοχυρωμένα, η αυξανόμενη καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο και οι επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους είναι ανησυχητικές.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, τα στοιχεία, που δημοσίευσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) για το 2022, είναι άκρως αποθαρρυντικά και αφορούν στη μέτρηση της προόδου της ισότητας των φύλων στην Ε.Ε..
Δυστυχώς, η χώρα μας, για μια ακόμη χρονιά, βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης, σε ό,τι αφορά στην ισότητα των φύλων, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 53,4 στα 100, από 52,5 πέρσι.
Όμως, εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα 177 περιστατικά έμφυλης βίας, που αντιμετώπισε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Χαλανδρίου για το 2022.
Συνολικά, από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου, τον Ιούνιο του 2013, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023, το Συμβουλευτικό Κέντρο έχει δεχτεί 1733 αιτήματα, εκ των οποίων τα 1655 αφορούν σε έμφυλη βία και τα 78 σε άλλους είδους διάκριση.
Ειδικότερα, για το 2022, από 1/1–31/12/2022, το Συμβουλευτικό Κέντρο δέχτηκε 182 αιτήματα γυναικών, εκ των οποίων τα 177 αφορούν σε έμφυλη βία και τα 5 σε πολλαπλές διακρίσεις.
Επίσης, από τα δημογραφικά και ποιοτικά στοιχεία των συμβουλευομένων προκύπτουν τα εξής:
Σύνολο συμβουλευομένων:
Νέες υποδοχές: 182
Παλαιές συμβουλευόμενες που επανήλθαν: 36
Ως προς την υπηκοότητα:
Ελληνική: 81%
Εντός Ε.Ε.: 3%
Εκτός Ε.Ε.: 16%
Ως προς την περιοχή κατοικίας:
Χαλάνδρι: 17%
Β/Α Αττική: 71%
Λοιπή Αττική: 10%
Λοιπή Ελλάδα: 2%
Ως προς την ηλικία:
<25: 2%
26-35: 16%
36-45: 35%
46-55: 26%
56-60: 5%

Ως προς την οικογενειακή κατάσταση:
Έγγαμες: 52%
Άγαμες: 15%
Σε διάσταση: 11%
Διαζευγμένες: 13%
Χήρες: 2%
Σε συμβίωση: 5%
Χωρίς Στοιχεία: 2%
Ως προς την εργασιακή κατάσταση:
Άνεργες: 45%
Εργαζόμενες: 47%
Συνταξιούχες: 8%
Ως προς το εκπαιδευτικό επίπεδο:
Αναλφάβητες: 2%
Δημοτικό: 4%
Υποχρεωτική εκπαίδευση: 5%
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 15%
Μεταλυκειακή εκπαίδευση: 20%
Τεχνολογική εκπαίδευση: 6%
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση: 23%
Μεταπτυχιακές σπουδές: 13%
Χωρίς Στοιχεία: 12%

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου λειτουργεί στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των Γυναικών 2009-2013», που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 και αποτελεί το πρώτο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης προς όφελος των γυναικών για την αντιμετώπιση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από την 1η Δεκεμβρίου 2015 εντάχθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας», στον άξονα προτεραιότητας «προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της Φτώχειας και Διακρίσεων-Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του Ε.Π. «Αττική», συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη λειτουργία του.
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου ανήκει σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών, που περιλαμβάνει:
-Την πανελλαδικής εμβέλειας 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.
-44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών.
-19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους.
Τέλος, παρέχει υποστήριξη σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας (ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, «trafficking» κ.λπ.) και πολλαπλών διακρίσεων (άνεργες, μετανάστριες, προσφύγισσες, ΑμΕΑ, μονογονείς). Αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο πλαίσιο υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας οποιασδήποτε μορφής (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, κοινωνική) στη Βορειοανατολική Αττική, και ακόμη παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και σε γυναίκες από κάθε περιοχή και προέλευση.