ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 25 Ιανουαρίου 2025
Κοινωνία Κρήτη Μουσική Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Ανοίξετε την πόρτα σας να πούμε καλησπέρα!» - Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στη Λότζια Ηρακλείου Κρήτης

Τηρώντας το παραδοσιακό έθιμο της παραμονής των Χριστουγέννων, φορείς και συλλογικότητες γέμισαν με χαρμόσυνες μελωδίες τη Λότζια, του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, το πρωινό της 24ης Δεκεμβρίου 2024.
Κοινωνία Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο μοναδικός Δήμος που αφιέρωσε το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στα παιδιά με αναπηρίες είναι ο Δήμος Λαμιέων

Ο Δήμος Λαμιέων γιόρτασε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες με έναν ξεχωριστό τρόπο. Αφιέρωσε το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στα παιδιά. Παιδιά με αναπηρία, με το ζωηρό τους χαμόγελο, ανέβηκαν στη σκηνή και με τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Πανουργιά Παπαϊωάννου, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων κ. Ειρήνη Σόλια, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας έγιναν οι πρωταγωνιστές στη γιορτή φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου σκηνικού.
Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρουσία πλήθους κόσμου φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στη Σκύδρα

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Δήμου Σκύδρας δεσπόζει πλέον στην πλατεία Δημοκρατίας φωταγωγημένο από το βράδυ της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου 2024. Η Δήμαρχος Σκύδρας κ. Κατερίνα Ιγνατιάδου έδωσε το σύνθημα και πολλές φωνές, με κυρίαρχες τις παιδικές, συντονίστηκαν στην αντίστροφη μέτρηση για τη λάμψη του Δέντρου.

Με μεγάλη συμμετοχή η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Λαρισαίων

Σε μια ζεστή και εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Λαρισαίων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Κωνσταντίνου. Ο εορτασμός ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Αθηνάς Πολυμέρου-Μπούρα, επισημαίνοντας το αληθινό και βαθύ νόημα των Χριστουγέννων και των Άγιων αυτών Ημερών, ενώ ακολούθησε η κ. Ελένη Χρηστούλα, αφηγούμενη το έθιμο της Βασιλόπιτας. Σειρά πήραν οι απαγγελίες ποιημάτων από τους κ.κ. Σοφία Παράσχη, Δέσποινα Σταυρίδου και Νίκο Χουλιαρόπουλο.

Δώρα για τους μαθητές του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Χαλκίδας από τον Δήμο Χαλκιδέων

Τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του πραγματοποίησε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) Χαλκίδας, στην οποία παρευρέθηκε η Αντιδήμαρχος Υγείας, ΑμεΑ και Εθελοντισμού κ. Βασιλική Κόντου.

50 έργα μικρών ζωγράφων φωτίζουν την πόλη του Περιστερίου

Ο Δήμαρχος Περιστερίου, κ. Ανδρέας Π. Παχατουρίδης, τόνισε σχετικά πως: «Μια καινοτόμα δράση του Δήμου Περιστερίου, εντελώς πρωτοποριακή για τη χώρα μας, όπου ένας δημόσιος κοινόχρηστος χώρος δέχεται εικαστική παρέμβαση από πολίτες και, ειδικότερα, από τους μικρούς μαθητές της πόλης.» και εξέφρασε τα συγχαρητήριά...
Βόρειος Τομέας Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζεται εντατικά η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Βριλησσίων

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 μέχρι σήμερα έχουν περισυλλεγεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία συνολικά 34 οχήματα. Πρόκειται για οχήματα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν αφήσει σε δρόμους, αλλά και κοινόχρηστους χώρους της πόλης.Με την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τα Βριλήσσια αποτρέπεται η δημιουργία εστιών μόλυνσης στις γειτονιές. Η περισυλλογή τους απελευθερώνει Δημόσιο Χώρο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στη βελτίωση της εικόνας της πόλης και στην εύρυθμη λειτουργία της. Τα οχήματα, που περισυλλέγονται, οδηγούνται στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να ανακτάται το...
Βόρειος Τομέας Γυναίκα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Χαλανδρίου η έμφυλη βία είναι εδώ

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Χαλανδρίου: Η έμφυλη βία είναι παρούσα, όπως προκύπτει από τα 177 περιστατικά βίας που αντιμετώπισε μόνον το 2022.

Η 8η Μαρτίου, ίσως, είναι η πιο συμβολική μέρα για το γυναικείο φύλο, μια μέρα μνήμης για τους αγώνες του Κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών μέσα στα χρόνια, με αγώνες επώδυνους πολλές φορές, για να διεκδικήσουν ακόμα και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ισότητα και η εξάλειψη της εκμετάλλευσης.
Αρχή ήταν η 8η Μαρτίου 1857, όταν οι εργάτριες των εργοστασίων υφαντουργίας και ιματισμού στη Νέα Υόρκη ξεσηκώθηκαν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τον χαμηλό μισθό. Από τότε, η 8η Μαρτίου αποτελεί ημέρα μνήμης του αγώνα εκείνου, του πρώτου σε μια σειρά αγώνων του γυναικείου Κινήματος.
Ο σκοπός, όμως, της μνήμης του χτες δεν μπορεί να είναι άλλος από την αφύπνιση στο σήμερα.
Το Κίνημα «metoo» ανέδειξε το χρόνιο πρόβλημα σεξουαλικής, ηθικής παρενόχλησης, κακοποίησης, κατάχρησης εξουσίας και εκμετάλλευσης του γυναικείου φύλου, και ενθάρρυνε πολλές γυναίκες να εκφράσουν ή και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά. Να μην τα κρύβουν πια πίσω από την προσωπική συστολή ή τον φόβο για την κοινωνική αντίδραση και τον στιγματισμό τους.
Ωστόσο, σήμερα, ενώ κάποια δικαιώματα θεωρούνταν κατοχυρωμένα, η αυξανόμενη καταπίεση των γυναικών και των κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο και οι επιθέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους είναι ανησυχητικές.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, τα στοιχεία, που δημοσίευσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) για το 2022, είναι άκρως αποθαρρυντικά και αφορούν στη μέτρηση της προόδου της ισότητας των φύλων στην Ε.Ε..
Δυστυχώς, η χώρα μας, για μια ακόμη χρονιά, βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης, σε ό,τι αφορά στην ισότητα των φύλων, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 53,4 στα 100, από 52,5 πέρσι.
Όμως, εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα 177 περιστατικά έμφυλης βίας, που αντιμετώπισε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Χαλανδρίου για το 2022.
Συνολικά, από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου, τον Ιούνιο του 2013, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023, το Συμβουλευτικό Κέντρο έχει δεχτεί 1733 αιτήματα, εκ των οποίων τα 1655 αφορούν σε έμφυλη βία και τα 78 σε άλλους είδους διάκριση.
Ειδικότερα, για το 2022, από 1/1–31/12/2022, το Συμβουλευτικό Κέντρο δέχτηκε 182 αιτήματα γυναικών, εκ των οποίων τα 177 αφορούν σε έμφυλη βία και τα 5 σε πολλαπλές διακρίσεις.
Επίσης, από τα δημογραφικά και ποιοτικά στοιχεία των συμβουλευομένων προκύπτουν τα εξής:
Σύνολο συμβουλευομένων:
Νέες υποδοχές: 182
Παλαιές συμβουλευόμενες που επανήλθαν: 36
Ως προς την υπηκοότητα:
Ελληνική: 81%
Εντός Ε.Ε.: 3%
Εκτός Ε.Ε.: 16%
Ως προς την περιοχή κατοικίας:
Χαλάνδρι: 17%
Β/Α Αττική: 71%
Λοιπή Αττική: 10%
Λοιπή Ελλάδα: 2%
Ως προς την ηλικία:
<25: 2%
26-35: 16%
36-45: 35%
46-55: 26%
56-60: 5%

Ως προς την οικογενειακή κατάσταση:
Έγγαμες: 52%
Άγαμες: 15%
Σε διάσταση: 11%
Διαζευγμένες: 13%
Χήρες: 2%
Σε συμβίωση: 5%
Χωρίς Στοιχεία: 2%
Ως προς την εργασιακή κατάσταση:
Άνεργες: 45%
Εργαζόμενες: 47%
Συνταξιούχες: 8%
Ως προς το εκπαιδευτικό επίπεδο:
Αναλφάβητες: 2%
Δημοτικό: 4%
Υποχρεωτική εκπαίδευση: 5%
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 15%
Μεταλυκειακή εκπαίδευση: 20%
Τεχνολογική εκπαίδευση: 6%
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση: 23%
Μεταπτυχιακές σπουδές: 13%
Χωρίς Στοιχεία: 12%

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί πως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου λειτουργεί στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των Γυναικών 2009-2013», που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 και αποτελεί το πρώτο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης προς όφελος των γυναικών για την αντιμετώπιση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από την 1η Δεκεμβρίου 2015 εντάχθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας», στον άξονα προτεραιότητας «προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της Φτώχειας και Διακρίσεων-Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του Ε.Π. «Αττική», συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη λειτουργία του.
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Χαλανδρίου ανήκει σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών, που περιλαμβάνει:
-Την πανελλαδικής εμβέλειας 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.
-44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών.
-19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους.
Τέλος, παρέχει υποστήριξη σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας (ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, «trafficking» κ.λπ.) και πολλαπλών διακρίσεων (άνεργες, μετανάστριες, προσφύγισσες, ΑμΕΑ, μονογονείς). Αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο πλαίσιο υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας οποιασδήποτε μορφής (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, κοινωνική) στη Βορειοανατολική Αττική, και ακόμη παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν και σε γυναίκες από κάθε περιοχή και προέλευση.