ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 19 Ιανουαρίου 2025
Κοινωνία Κρήτη Μουσική Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Ανοίξετε την πόρτα σας να πούμε καλησπέρα!» - Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στη Λότζια Ηρακλείου Κρήτης

Τηρώντας το παραδοσιακό έθιμο της παραμονής των Χριστουγέννων, φορείς και συλλογικότητες γέμισαν με χαρμόσυνες μελωδίες τη Λότζια, του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, το πρωινό της 24ης Δεκεμβρίου 2024.
Κοινωνία Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο μοναδικός Δήμος που αφιέρωσε το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στα παιδιά με αναπηρίες είναι ο Δήμος Λαμιέων

Ο Δήμος Λαμιέων γιόρτασε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες με έναν ξεχωριστό τρόπο. Αφιέρωσε το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στα παιδιά. Παιδιά με αναπηρία, με το ζωηρό τους χαμόγελο, ανέβηκαν στη σκηνή και με τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Πανουργιά Παπαϊωάννου, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων κ. Ειρήνη Σόλια, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας έγιναν οι πρωταγωνιστές στη γιορτή φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου σκηνικού.
Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρουσία πλήθους κόσμου φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στη Σκύδρα

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Δήμου Σκύδρας δεσπόζει πλέον στην πλατεία Δημοκρατίας φωταγωγημένο από το βράδυ της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου 2024. Η Δήμαρχος Σκύδρας κ. Κατερίνα Ιγνατιάδου έδωσε το σύνθημα και πολλές φωνές, με κυρίαρχες τις παιδικές, συντονίστηκαν στην αντίστροφη μέτρηση για τη λάμψη του Δέντρου.

Με μεγάλη συμμετοχή η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Λαρισαίων

Σε μια ζεστή και εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Λαρισαίων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Κωνσταντίνου. Ο εορτασμός ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Αθηνάς Πολυμέρου-Μπούρα, επισημαίνοντας το αληθινό και βαθύ νόημα των Χριστουγέννων και των Άγιων αυτών Ημερών, ενώ ακολούθησε η κ. Ελένη Χρηστούλα, αφηγούμενη το έθιμο της Βασιλόπιτας. Σειρά πήραν οι απαγγελίες ποιημάτων από τους κ.κ. Σοφία Παράσχη, Δέσποινα Σταυρίδου και Νίκο Χουλιαρόπουλο.

Δώρα για τους μαθητές του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Χαλκίδας από τον Δήμο Χαλκιδέων

Τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του πραγματοποίησε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) Χαλκίδας, στην οποία παρευρέθηκε η Αντιδήμαρχος Υγείας, ΑμεΑ και Εθελοντισμού κ. Βασιλική Κόντου.

50 έργα μικρών ζωγράφων φωτίζουν την πόλη του Περιστερίου

Ο Δήμαρχος Περιστερίου, κ. Ανδρέας Π. Παχατουρίδης, τόνισε σχετικά πως: «Μια καινοτόμα δράση του Δήμου Περιστερίου, εντελώς πρωτοποριακή για τη χώρα μας, όπου ένας δημόσιος κοινόχρηστος χώρος δέχεται εικαστική παρέμβαση από πολίτες και, ειδικότερα, από τους μικρούς μαθητές της πόλης.» και εξέφρασε τα συγχαρητήριά...
Βόρειος Τομέας Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζεται εντατικά η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Βριλησσίων

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 μέχρι σήμερα έχουν περισυλλεγεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία συνολικά 34 οχήματα. Πρόκειται για οχήματα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν αφήσει σε δρόμους, αλλά και κοινόχρηστους χώρους της πόλης.Με την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τα Βριλήσσια αποτρέπεται η δημιουργία εστιών μόλυνσης στις γειτονιές. Η περισυλλογή τους απελευθερώνει Δημόσιο Χώρο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στη βελτίωση της εικόνας της πόλης και στην εύρυθμη λειτουργία της. Τα οχήματα, που περισυλλέγονται, οδηγούνται στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να ανακτάται το...
Ελληνική Οικονομία Κοινωνία Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Εύβοιας και Σκύρου του Επιμελητηρίου Εύβοιας συμμετείχε ο Δήμος Χαλκιδέων

Ο Δήμος Χαλκιδέων. συμμετείχε στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Εύβοιας και Σκύρου, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εύβοιας και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, στη Χαλκίδα.

Την πρώτη ημέρα της επίσημης έναρξης του Συνεδρίου, η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Έλενα Βάκα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη Χαλκίδα και ευχήθηκε την καλή διεξαγωγή του και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, για την ανάπτυξη της Εύβοιας και της Σκύρου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Η Εύβοια έχει πεδίο δόξης λαμπρό, με ιδιαίτερη γεωμορφολογική εικόνα, πλούσιες ακτογραμμές από άκρη σε άκρη, πολύ σπουδαία γεωγραφική θέση, μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Κοινός στόχος όλων των φορέων είναι η ανάπτυξη του τόπου μας. Και τη θέλουμε, γιατί μέσα από την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου έρχεται και η ευημερία των πολιτών του. Και η επίτευξη του στόχου αυτού, η υλοποίηση έργων και δράσεων, έρχονται μέσα από τη συνεργασία και συνεργεία όλων. Και εμείς εδώ στην Εύβοια έχουμε αποδείξει ότι, μπορούμε να τα καταφέρουμε στο επίπεδο αυτό.».

Επίσης, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, η κ. Βάκα τόνισε και την ανάγκη να μην υποβαθμιστεί η Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, επισημαίνοντας πως: «Έναν τόπο δεν μπορούμε να τον θεωρήσουμε ανεπτυγμένο, αν δεν είναι και οικονομικά ανεπτυγμένος. Η οικονομική ανάπτυξη έχει να κάνει με μια μεγάλη αλυσίδα, στην οποία όλοι είμαστε κρίκοι της. Στο πλαίσιο αυτό, συνυπογράφω όλες τις θέσεις των φορέων για τη μη υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, γιατί και η Δ.Ο.Υ. είναι ένας κρίκος στην οικονομική αλυσίδα, που δεν πρέπει να διαρραγεί, για το καλό του τόπου μας.».

Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, η Δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Έλενα Βάκα, ήταν κεντρική ομιλήτρια της Α΄ θεματικής ενότητας, με τίτλο: «Προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα: Υποδομές, μεταφορές και ενέργεια», και μίλησε σχετικά με τη συνεργασία και τις συνέργειες των θεσμικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων (κράτος, επιχειρηματικότητα, εργαζόμενοι, αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμών, τοπικές αναπτυξιακές, ακαδημαϊκή κοινότητα), στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
Αναλυτικότερα, η κ. Έλενα Βάκα, είπε πως: «Η ανάπτυξη ενός τόπου δεν είναι τίποτε άλλο από μία εξελικτική διαδικασία, από έναν διαρκή στόχο. Η ανάπτυξη έχει δυναμική. Πρόκειται για μία συνεχή προσπάθεια όλων των φορέων, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για βελτίωση και άνοδο της πολιτιστικής, τουριστικής και κοινωνικής ταυτότητας μιας περιοχής. Πώς θα επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη, που όλοι μας τη θέλουμε και την επιδιώκουμε;
Καταρχάς, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τόπου. Για παράδειγμα, ο Δήμος Χαλκιδέων είναι ένας Δήμος με πλούσια ιστορική αναφορά, ευνοϊκή γεωγραφική θέση, προνομιούχα γεωμορφολογική εικόνα (πορθμός Ευρίπου, συνεχής ακτογραμμή). Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός, γιατί η ανάπτυξη λαμβάνει υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν μπορεί να περιοριστεί ο σχεδιασμός της στα στενά τοπικά όρια. Πρέπει να έχει σίγουρα περιφερειακό, εθνικό, και γιατί όχι, παγκόσμιο προσανατολισμό.
Ο κάθε φορέας ενεργεί αρχικά αυτοτελώς, με ποια έννοια, όμως; Με την έννοια ότι δεσμεύεται από τους ειδικούς σκοπούς της σύστασής του, π.χ. το Επιμελητήριο να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, και από το νομοθετικό πλαίσιο, που εξειδικεύει τις αρμοδιότητές του, π.χ. η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να προσφέρει το επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά δεν μπορεί πάντα να ασκήσει παρεμβατικές δράσεις στην υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, γιατί δεν μπορούν όλοι να τα κάνουν όλα, είναι επιβεβλημένο όλοι οι θεσμικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι να δρούμε σε ένα περιβάλλον αλληλοσύνδεσης και συνεργασίας.
Ο ρόλος, μάλιστα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και των δύο βαθμών, στην επίτευξη της ανάπτυξης, είναι μείζονος σημασίας και κυρίαρχος, θα λέγαμε, καθώς καλούμαστε να λύσουμε θέματα τοπικού χαρακτήρα μεν, αλλά ουσιαστικά για τη μεταβολή της ζωής των κατοίκων προς το καλύτερο.
Τα μεγάλα έργα υποδομών, τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, τα αντιπλημμυρικά, οι χώροι άθλησης, τα πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα, τα σχολεία, η ρύθμιση της κυκλοφορίας, η χορήγηση και αφαίρεση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων, είναι κάποιες από τις αρμοδιότητες των Δήμων, που διαμορφώνουν συνθήκες για την πρόοδο και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.
Τίποτε, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί από όλα όσα προανέφερα, αν δεν υπάρχει συντονισμένη και διαρκής συνεργασία όλων των φορέων. Αν δεν υπάρχει συνέργεια, λέξη σημαντική και αγαπημένη μου, όχι, βέβαια, με τη νομική της μορφή, αλλά με την ουσιαστική της ερμηνεία, της σύμπραξης και της συμμετοχής σε κάποια ενέργεια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι όροι αυτοί, συνεργασία και συνέργεια, είναι αυτό που κάθε ευνομούμενη, δημοκρατική και σωστά οργανωμένη κοινωνία πρέπει να έχει. Όλοι μαζί πράττουμε, και από κοινού παράγουμε έργο.
Στον Δήμο Χαλκιδέων αυτό το έχουμε ως θεμελιώδη αρχή μας, και επειδή σήμερα μου κάνει την τιμή το Επιμελητήριο της Εύβοιας να συμμετέχω στο αναπτυξιακό αυτό συνέδριο, θα αναφερθώ στο πρόσφατο παράδειγμα της δημιουργίας του ψηφιακού παρατηρητηρίου υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για ένα έργο του Δήμου Χαλκιδέων στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.) του Δήμου μας, το οποίο υποβλήθηκε στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).
Με τη συγκεκριμένη πράξη, ο Δήμος Χαλκιδέων, με την τεχνική υποστήριξη του Επιμελητηρίου Εύβοιας, θα λειτουργήσει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα στρατηγικής υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της ικανότητας προσαρμογής των Μ.Μ.Ε. στις αλλαγές της αγοράς και στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, με την αξιοποίηση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα συνέργειας θεσμικών φορέων: Δήμος, Επιμελητήριο, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Υπάρχουν, όμως, πολλά άλλα παραδείγματα και σε δράσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικές και αθλητικές (π.χ. Θαλασσινό Καρναβάλι, Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος), και σε μεγάλα και μικρά αναπτυξιακά έργα, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς, ένα έργο εμβληματικό για τον Δήμο της Χαλκίδας, το οποίο εκτελείται από τον Δήμο Χαλκιδέων, με συμβολή στη χρηματοδότηση και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αξιοποίηση από πλευράς Δήμου του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών. Ένα έργο, που για να θεωρηθεί πετυχημένο και λειτουργικό και να συμβάλει και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, πρέπει να υποστηριχθεί και από τους τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς, όπως το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος, και από την επιχειρηματικότητα με την ευρεία έννοια.
Κυρίες και κύριοι, για να επιτευχθεί η συνεργασία των φορέων (θεσμικών, κοινωνικών, δημόσιων και ιδιωτικών), επιβάλλεται όσοι από εμάς ασκούμε τη Διοίκηση σε αυτούς, αλλά και ο κάθε ένας μας και η κάθε μία ξεχωριστά, από τη θέση ευθύνης μας στη δομή κάθε φορέα, να έχουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά κοινά, για να μπορέσουμε να συμπράξουμε δημιουργικά. Αυτά είναι: η υπευθυνότητα, η προσήλωση στον στόχο, η δεκτικότητα σε νέες μεθόδους και πρακτικές, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και, πάνω από όλα, το πνεύμα ουσιαστικής και εποικοδομητικής συνεργασίας.
Όταν επιτυγχάνεται ο αναπτυξιακός στόχος, όταν προοδεύουν οι κοινωνίες, το μερίδιο της επιτυχίας είναι μεγάλο και το μοιράζονται όλοι. Από τον επικεφαλής του ιεραρχικά πρώτου φορέα, μέχρι τον απλό δημότη μιας περιοχής. Η ανάπτυξη ενός τόπου είναι, σχεδόν, ταυτόσημη με την οικονομική του ανάπτυξη, και όλοι οι επαγγελματίες αποτελούμε μέρος μιας μεγάλης οικονομικής αλυσίδας, που ο κάθε κρίκος της εξαρτάται από τον άλλο κρίκο, αλλά, παράλληλα, είναι και αυτός που αν διαρραγεί, σπάει όλη την αλυσίδα.
Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η αληθινή και ουσιαστική πρόοδος θα έρθει μέσα από μικρές και μεγάλες συνέργειες, και όσο πιο μεγάλη θέση ευθύνης έχουμε, τόσο πιο επιβεβλημένο είναι, όπως έλεγε και ο ιδεολόγος της Αριστεράς, Λεωνίδας Κύρκος: «Να μάθουμε την τέχνη της συνεργασίας.».».