ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τετάρτη | 29 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Γυναίκα Εικαστικά Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

«Σώματα Ανοίκεια», στη Gallery 7, της Φιλιππίνας Λιβιτσάνου, για την έμφυλη βία

Μία ιδιαίτερα αξιόλογη ζωγραφική έκθεση, της Εικαστικού κ. Φιλιππίνας Λιβιτσάνου, με τίτλο: «Σώματα Ανοίκεια», εγκαινιάστηκε στη Gallery 7 (Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου, Αθήνα) και θα διαρκέσει έως και την 1η Απριλίου. Πρόκειται για μία συγκλονιστική έκθεση, η θεματολογία της οποίας αγγίζει θύματα και μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, την οποία δεν πρέπει κανείς να λησμονήσει να επισκεφτεί.

Στη συγκεκριμένη έκθεση της κ. Φιλιππίνας Λιβιτσάνου, την οποία επιμελήθηκε η κ. Αλεξία Παππά, παρουσιάζονται έργα σε σχεδιαστικό ύφος, που συνδυάζουν αυστηρά γεωμετρικά σχέδια με την ελεύθερη έκφραση, αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ του ορθολογικού οικείου χώρου και της εσωτερικής κατάστασης του ανθρώπινου σώματος.

Οι κ.κ. Φιλιππίνα Λιβιτσάνου και Αλεξία Παππά

Η καλλιτέχνιδα επεξεργάζεται κλασικά μυθολογικά θέματα, όπου η γυναίκα εμφανίζεται ως θύμα καταδιωκόμενο από έναν αρσενικό θύτη και για να προστατευτεί μεταμορφώνεται σε κάποιο φυτό ή ζώο. Και, βέβαια, η εξιδανικευμένη παρουσία αυτών των γυναικών στην κλασική τέχνη αντανακλά την κοινωνική της θέση στις πατριαρχικές κοινωνίες και αναπαράγει τα στερεότυπα του παθητικού θηλυκού, που κολακεύει την αρσενική κυριαρχία. Πρόθεση, λοιπόν, της κ. Λιβιτσάνου είναι να ανατρέψει με τις εικόνες της αυτά τα στερεότυπα, παρότι στις σύγχρονες γυναικοκτονίες οι γυναίκες δεν μεταμορφώνονται για να γλυτώσουν από τον διώκτη τους, όπως στους αρχαίους μύθους, αλλά παραμορφώνονται, και ο θάνατός τους εμπνέει εξεγέρσεις σε μια εποχή που ο μύθος έχει εκπέσει.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας γι’ αυτήν την έκθεση, η κ. Φιλιππίνα Λιβιτσάνου εξήγησε πως: «Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται με αφορμή της γυναικοκτονίες, οι οποίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά παρουσιάζω κάποια θέματα από το παρελθόν, τα οποία επεξεργάζομαι, έτσι ώστε να δείξω το σήμερα και το πώς αυτή η ιδιότητα, που υπάρχει ανάμεσα στο αρσενικό και στο θηλυκό, η οποία επιδεινώθηκε κυρίως μέσα από τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας, εξ αιτίας του οποίου χάθηκε η επαφή και βγήκε μία βία, που όσο πάει γιγαντώνεται. Η έμπνευσή μου προήλθε από την καταπίεση του θηλυκού από το αρσενικό, που φτάνει έως το έγκλημα του βιασμού και της ασκούμενης βίας. Θέλω να περάσω το μήνυμα πως η γυναίκες αντιστέκονται και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτή την έμφυλη βία, δείχνοντας με τη δουλειά μου πως πρέπει να προσπαθούν και να κατακτήσουν όσο γίνεται περισσότερο το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία. Βέβαια, η γυναίκα έχει αρκετό δρόμο μπροστά της μέχρι να καταφέρει να τα πετύχει όλα αυτά. Όμως, τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, αντί να πάμε μπροστά πηγαίνουμε προς τα πίσω, με συνέπεια να μεγαλώνει η καταπίεση της γυναίκας και να χάνονται βασικά δικαιώματά της. Γι’ αυτό πρέπει η γυναίκα να συνειδητοποιηθεί, να αμυνθεί και να αποκτήσει συνείδηση και αυτογνωσία, ώστε να διεκδικήσει μεταξύ άλλων και την ισοτιμία, η οποία στην ουσία δεν υπάρχει, καθώς κάθε μέρα παραβιάζεται σε όλους τους χώρους.».

Επίσης, για τη χρήση του αίματός της σε κάποια από τα εκτιθέμενα έργα της, η κ. Λιβιτσάνου μας εξήγησε πως: «Η χρήση του αίματός μου είναι για να δείξω ακριβώς αυτήν την έμφυλη βία. Και αυτό το έκανα γιατί η Ιστορία γράφεται με αίμα. Η ελευθερία κερδίζεται με αίμα. Η Ιστορία δεν γράφεται με άλλον τρόπο. Αυτή, όμως, είναι η αλήθεια. Αν σκεφτείτε ότι οι σουφραζέτες έπεφταν πάνω στα άλογα για να διεκδικήσουν το δικαίωμα ψήφου και τη ζωή τους, είναι λίγο το αίμα που χρησιμοποίησα. Και δεν το μετάνιωσα, αλλά και δεν θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Επίσης, θα ήθελα να διευκρινίσω πως δεν ήμουν επηρεασμένη από κάποιον άλλον καλλιτέχνη, αλλά το έκανα αυθόρμητα, ως αντίδραση σε μία απόρροια γεγονότων. Δηλαδή, με τον τρόπο αυτόν εκφράζω τη θλίψη μου για το πώς έχουν φτάσει τα πράγματα όσον αφορά στη γυναικεία κατάσταση της σύγχρονης κοινωνίας και του φεμινισμού, που πια δεν είναι σε καλό επίπεδο. Ήταν, λοιπόν, κάτι αυθόρμητο.».

Επίσης, η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Αλεξία Παππά, μιλώντας μας σχετικά με τη συγκεκριμένη έκθεση, ανέφερε πως: «Το στοιχείο που με τράβηξε και εμένα σε αυτή τη δουλειά της Φιλιππίνας είναι αυτή η ανάγκη κραυγής και μιας έκκλησης βοήθειας και αλληλεγγύης απέναντι σε όλα αυτά τα εγκλήματα, που γίνονται κατά των γυναικών, και, που όπως έχει δείξει και μια πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα, από την έλευση της πανδημίας και μετά πολλαπλασιάστηκαν οι φόνοι γυναικών, αλλά και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Θεωρώ πολύ σημαντικό το έργο της Φιλιππίνας, διότι έχει μια ευαισθησία απέναντι σ’ αυτά τα θέματα, αλλά όχι λύπηση. Είναι μια ευαισθησία και, παράλληλα, δύναμη και σπρώξιμο για δράση, ώστε, επιτέλους, αυτά τα περιστατικά να εκλείψουν και οι γυναίκες να βγουν πιο δυνατές από αυτό.
Γι’ αυτό νομίζω ότι έχει νόημα να δείχνουμε και να αναδεικνύουμε τέτοιες δουλειές, γιατί υπάρχει ένα μήνυμα θετικό.
Σε ό,τι αφορά στα έργα αυτά καθαυτά, μπορώ να πω ότι έχουν μια ιδιαίτερη λιτότητα, τόσο τα σχέδια και τα υφαντά της Φιλιππίνας, όσο και το αίμα της καλλιτέχνιδας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε συμβολικά, ώστε να δειχθεί όλο αυτό το αίμα γυναικών, που εντελώς άδικα έχει χυθεί. Αλλά νομίζω πως είναι και ένας βιωματικός τρόπος, όπως το ερμηνεύω εγώ, για να φτιάξει τα έργα της. Είναι βίωμα και ύλη, αλλά και ενσωμάτωση μέσα στο ίδιο το έργο. Και, βέβαια, συμβολικά αυτή η πράξη προσδίδει ακόμη περισσότερο νόημα στην εικονογραφία αυτή.».

Ακόμη, σχολιάζοντας τις συνθέσεις της κ. Λιβιτσάνου με μαξιλάρια, η κ. Παππά επισήμανε πως: «Τα μαξιλάρια τα έφτιαξε με μια Λευκαδίτικη παραδοσιακή τεχνική, που λέγεται «καρσάνικα». Και όλο αυτό έχει να κάνει με τον έρωτα και τη βία, και κατ’ επέκταση με τη ζωή και τον θάνατο. Αυτά τα μαξιλάρια είναι ένα μεταβατικό στάδιο και συμβολίζουν μία μετάβαση. Δηλαδή, συμβολίζεται μια ξεκούραση, όπως ξαπλώνουμε πάνω στο μαξιλάρι, αλλά είναι στο μεταίχμιο μεταξύ ζωής και θανάτου, γι’ αυτό τα κρεμάσαμε. Επειδή και το θέμα της γυναικοκτονίας είναι κι αυτό μια βίαιη και πλέον συχνή μετάβαση. Πάντως, η γυναίκα πρέπει να βρει το θάρρος της και μέσα από την αλληλεγγύη να ξαναβρεί τη φωνή της, ώστε να απελευθερωθεί από αυτούς τους εγκλεισμούς, από αυτές τις φυλακές, που ζούνε στα σπίτια τους, συμβιώνοντας κάτω από συνθήκες βίας.», ενώ ολοκληρώνοντας είπε χαρακτηριστικά πως: «Οι ευαίσθητες και συνάμα δυναμικές εικόνες της κ. Λιβιστάνου εναλλάσσουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Δεν αποκρύπτουν τη βία, όπως οι αρχαίοι μύθοι, μα απογυμνώνουν τη φρίκη, ενώ, παράλληλα, είναι ένας φάρος αλήθειας και ενδυνάμωσης για όλες εκείνες, που έρχονται αντιμέτωπες με τη βία και την κακοποίηση. Για όλες αυτές, που το σπίτι τους και το σώμα τους είναι ανοίκεια. Και για όλες όσες δεν είναι πια εδώ, οφείλουμε να μιλάμε και να είμαστε παρούσες και παρόντες, ώστε να μην υπάρχουν πια Κυνηγημένες, παρά μόνο Ελεύθερες.».
Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε πως μέχρι και την πρωταπριλιά η έκθεση θα λειτουργεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή κατά τις ώρες: 12-8 μ.μ., και κάθε Τετάρτη και Σάββατο: 12-4 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.
Και, βέβαια, να μην παραλείψετε να πάρετε τον αισθητικά άψογο, καλαίσθητο και ιδιαίτερα επεξηγηματικό κατάλογο με όλα τα εκτιθέμενα έργα της κ. Φιλιππίνας Λιβιτσάνου.