ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 22 Μαρτίου 2025
Κοινωνία Κρήτη Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζεται στον Δήμο Ρεθύμνης η υλοποίηση του προγράμματος «Πράσινο απ’ όλους για όλους»

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την υλοποίηση του προγράμματος: «Πράσινο απ’ όλους για όλους», του Δήμου Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις λουλουδιών και πρασίνου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Πεταλιώτη, με τη συμμετοχή εθελοντών από τον Λαογραφικό Όμιλο «Τζανιδάκη».
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέες φυτεύσεις δέντρων στον αστικό ιστό των Βριλησσίων

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα μαζικών δενδροφυτεύσεων του Δήμου Βριλησσίων σε πάρκα, πλατείες, ποδηλατόδρομους και κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Αυτή φορά πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις μεγάλων δέντρων σε κενές δενδροδόχους στην πλατεία Αναλήψεως και στις οδούς: 25ης Μαρτίου, Δωδεκανήσου, Δ. Βερνάρδου, Κυπρίων Αγωνιστών, Σισμανογλείου, Ευβοίας και Πλάτωνος.
Αττική Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση 1.000 νέων δέντρων στον Δήμο Διονύσου

Με απόλυτη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025 η δεντροφύτευση 1.000 νέων δέντρων πλατύφυλλων και βραδύκαυστων στην περιοχή της Αχλαδούλας, στον Άγιο Στέφανο. Η δράση αυτή, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Διονύσου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και την πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ: «Όλοι Μαζί Μπορούμε», αποτελεί μία ακόμη σημαντική προσπάθεια για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και την ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος.

Εγκαινιάστηκε η εκπληκτική Έκθεση Ζωγραφικής, με τίτλο: «Η μαγεία του παραδόξου», που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου, στη Ν. Ιωνία

Τη Δευτέρα το απόγευμα, 17 Μαρτίου 2025, στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Γ. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ-«ΣΠΑΡΤΗ», στη Νέα Ιωνία Αττικής (Ελ. Βενιζέλου 63), εγκαινιάστηκε παρουσία πλήθους φιλότεχνων, αλλά και καλλιτεχνών, η εκπληκτική Έκθεση Ζωγραφικής, με τίτλο: «Η μαγεία του παραδόξου», σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης κ. Μπίας Παπαδοπούλου, η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την παραίτηση των Αντιδημάρχων Νέας Ιωνίας Αττικής κ.κ. Γιώργου Καρακώστα, Σοφίας Ναϊσίδου και Γεωργίας Τσομπανίδου, ζήτησε ο κ. Βασίλης Χριστοδούλου

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία», κ. Βασίλης Χριστοδούλου, ζήτησε την παραίτηση ή την αντικατάσταση τριών Αντιδημάρχων του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, των κ.κ. Γιώργου Καρακώστα, Σοφίας Ναϊσίδου και Γεωργίας Τσομπανίδου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής ερωτήσεων, στην 9η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, στο κτήριο του Δημαρχείου.

Δράσεις Δεντροφύτευσης στον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη με τη συμμετοχή κατοίκων και μαθητών

Στο 1ο Νηπιαγωγείο Ρέντη βρέθηκε ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, όπου, μαζί με τους μικρούς μαθητές, συμμετείχε στη δράση δενδροφύτευσης, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αγαπήσουν τη φύση.Η δράση συνεχίστηκε σε έναν δημοτικό χώρο ανάμεσα σε δύο πολυκατοικίες (πίσω από το γήπεδο...
Δυτικός Τομέας Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσα η Διάλεξη στο Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου, με θέμα: «Κειμήλια λαϊκής τέχνης ως υλικά τεκμήρια»

Ομιλήτρια ήταν η κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας, την οποία προλόγισε ο κ. Θανάσης Καποτάς, Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΔΠ και Υπεύθυνος του Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου.
Αρχαιολογία Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πτυχές του Καρναβαλιού μέσα από την οπτική της Ιστορίας και του μύθου στην Καρναβαλούπολη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια διαφορετική Καρναβαλούπολη, αυτή με θέμα: «Καρναβάλι της Μάσκας και του Μύθου», που εξελίχτηκε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι δημιουργίας, γνώσης και ψυχαγωγίας, συνδυάζοντας την παράδοση του Πατρινού Καρναβαλιού με τη μαγεία της ιστορίας και του μύθου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025 το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη συνεργασία με το Μουσείο και ολοκληρώνοντας τις ιδιαίτερες φετινές Καρναβαλουπόλεις του Καρναβαλιού των Μικρών.

Οι μικροί, με τη συνοδεία των γονέων τους, ανταποκρίθηκαν αθρόα στο κάλεσμα και είχαν μια ξεχωριστή εμπειρία, συμμετέχοντας ενεργά στις ποικίλες παράλληλες δράσεις, που ξεδιπλώθηκαν στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου η Μουσειοπαιδαγωγός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, κ. Αλεξία Μπαρδάκη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος: «Μια χαμένη μάσκα», ενέπλεξε με διαδραστικό τρόπο παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών, προσφέροντάς τους μια μοναδική εμπειρία, που συνδύαζε ψυχαγωγία και μάθηση. Παράλληλα, η Μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, κ. Γεωργία Μανωλοπούλου έκανε στους γονείς των παιδιών εκπαιδευτικές δράσεις-περιηγήσεις στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, με τίτλο: «Μέθεξις. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», περιδιαβαίνοντας σε ένα ταξίδι στην Ιστορία, στον χρόνο και στον χώρο (περιοχή της Πάτρας με γνωστά τοπωνύμια, όπου βρέθηκαν σημαντικά εκθέματα του Μουσείου) και κάνοντας καίριους παραλληλισμούς των εκθεμάτων με την πολιτιστική, καλλιτεχνική, θεατρική προέλευσή τους και χρήση τους στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο. Ο Διόνυσος, ο Σάτυρος, και άλλα εκθέματα «βρήκαν» την αντιστοιχία τους στο Καρναβάλι και στην πολιτιστική ιστορία της πόλης. Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου η κ. Ανδριάνα Ταβαντζή με ομάδα παιδαγωγών ζωντάνεψαν τη φαντασία και τη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών με το θεατρικό παιχνίδι: «Ένα ταξίδι στον χώρο της ουδέτερης μάσκας», αξιοποιώντας ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία του θεάτρου και βοηθώντας τα παιδιά να ανακαλύψουν τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας, να αυτοσχεδιάσουν και να δημιουργήσουν τις δικές τους θεατρικές συμβάσεις.
Στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, η Εικαστικός κ. Αρίστη Μπελαβγένη, στο πλαίσιο εικαστικού εργαστηρίου, ενθάρρυνε τα παιδιά στην κατασκευή διακοσμητικής μάσκας με γεωμετρικά σχήματα.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αποδείχτηκαν, επίσης, στον υπαίθριο χώρο του μουσείου, οι δράσεις και τα ομαδικά παιχνίδια με θέμα: «Ο Παυσανίας αναζητά το άγαλμα του Διόνυσου», για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγυιάς-Τερψιθέας, όπου επιχειρήθηκε μια φανταστική ανάπλαση της αναζήτησης του διάσημου περιηγητή, που συνδέθηκε με την Πάτρα για το άγαλμα του Διονύσου, κομβικής μορφής και συμβόλου, που παραπέμπει στις ρίζες του Καρναβαλιού.
Ήταν μια Καρναβαλούπολη, όπου η τέχνη, η φαντασία, το παιχνίδι και η συμμετοχή των παιδιών ενώθηκαν σε συνθήκες γιορτής, ζωντάνιας και συλλογικής δημιουργίας, αναδεικνύοντας πτυχές του Καρναβαλιού μέσα από την οπτική της Ιστορίας και του μύθου.