Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του δίτομου συγκλονιστικού έργου: «Ο ταύρος του Μάντσεστερ», του Κώστα Χαλέμου
Σε μία συγκινητική εκδήλωση παρουσιάστηκε στη Νέα Ιωνία το δίτομο έργο του Κώστα Χαλέμου: «Ο ταύρος του Μάντσεστερ - Κλωστοϋφαντουργία «Μουταλάσκη»».
Του Απόστολου Σαλονικίδη
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρουσίαση του δίτομου έργου-ντοκουμέντο του συγγραφέα-δημοσιογράφου κ. Κώστα Χαλέμου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ο ταύρος του Μάντσεστερ – Κλωστοϋφαντουργία «Μουταλάσκη»», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Κτηριακού Συγκροτήματος της Eurobank, στον χώρο του πρώην εργοστασίου «Μουταλάσκη», στη Νέα Ιωνία.
Ο Κώστας Χαλέμος μέσα σε 676 σελίδες κατέγραψε τη μακρόχρονη ιστορία της «Μουταλάσκη», η οποία προβλήθηκε συνοπτικά σε δύο ολιγόλεπτα κατατοπιστικά βίντεο, που προβλήθηκαν στην έναρξη της εκδήλωσης.
ΟΛΓΑ ΔΑΚΟΥΡΑ-ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ
Αμέσως μετά, η αρχαιολόγος κ. Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου ανέπτυξε το θέμα: «Ο ταύρος του Μάντσεστερ, η κλωστοϋφαντουργία «Μουταλάσκη» και οι πολλαπλές αναγνώσεις της», λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Με το δίτομο έργο: «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ», ο Κώστας Χαλέμος κινείται με εντυπωσιακή άνεση στον χώρο και τον χρόνο. Ο χωροχρόνος είναι συστατικό της ύπαρξης των πραγμάτων. Με μόχθο πολύχρονο και επιστημονική επιμέλεια συγκεντρώνει τις πηγές του με αναδίφηση σε αρχεία οργανισμών και ιδιωτών, σε εφημερίδες, σε περιοδικά, σε βιβλιογραφία, και πάνω από όλα στη συγκέντρωση ζωντανών μαρτυριών.».
Επίσης, η κ. Δακουρά-Βογιατζόγλου επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Το έργο έχει αρχή, μέση και τέλος. Η ιστορία δεν είναι ευθύγραμμη. Έτσι και η ιστορία του Κώστα δεν είναι γραμμική, αλλά διασπάται. Κάνει τεθλασμένες και κύκλους, για να συμπεριλάβει μικροϊστορίες, τοπικά νέα, μεγάλα γεγονότα και να μας δώσει τα σκαμπανεβάσματα της ιστορικής διαδρομής μιας επιχείρησης, που ουσιαστικά αντανακλά την πολυκύμαντη πορεία της κλωστοϋφαντουργίας στον ελληνικό χώρο, με τις εξάρσεις, τις υφέσεις και, τελικά, την πτώση της.», τόνισε πως: «Οι προφορικές μαρτυρίες καλύπτουν μεγάλο μέρος της αφήγησής του και παίζουν σημαντικό ρόλο αφενός στη ροή του κειμένου και αφετέρου στη βάση των πληροφοριών που αυτές προσφέρουν, φωτίζοντας τις αθέατες όψεις των εργασιακών διαδικασιών, των τεχνικών, της χρήσης των μηχανών. Όψεις, δηλαδή, που δεν είναι γραμμένες σε κανένα επίσημο αρχείο και αφορούν τα μυστικά της τέχνης, τους ρυθμούς της δουλειάς, τις αντιστάσεις, την οργάνωση της καθημερινής ζωής, τα δίκτυα, την κουλτούρα που διαμορφώνονται την ώρα της εργασίας. Έτσι, το δίτομο αυτό έργο μπορεί να προσφέρει πολλά στον τομέα της προφορικής ιστορίας, της ιστορίας από τα κάτω.» και διευκρίνισε μεταξύ άλλων πως: «Τελικά, το δίτομο έργο του Κώστα Χαλέμου αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, που δεν απευθύνεται μόνο στην τοπική ιστορία, αλλά και στους ακαδημαϊκούς κύκλους, προσφέροντας πλήθος πληροφοριών στη νεότερη ιστορία.».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κ. Δακουρά-Βογιατζόγλου είπε χαρακτηριστικά πως: «Ο «Ταύρος του Μάντσεστερ», με τη δύναμη και τη ζωντάνια αναδύει τη μυρωδιά του ιδρώτα και του μόχθου των προσφύγων, που στέριωσαν στον νέο τόπο με πίστη, αγώνα και δύναμη. Από αυτή την πλευρά η εργασία του Κώστα είναι αξιοζήλευτη. Και θα ήταν ευχής έργο ο ίδιος να τη συνεχίσει και να βρει ισάξιους μιμητές.».
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΕΡΙΑΔΟΥ
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Δρ. Πανεπιστημίου και συγγραφέας κ. Καλλιόπη Στεριάδου, η οποία ανέπτυξε το ζήτημα «της κοινωνικής πρόνοιας και της αλληλεγγύης», ενώ για τα παρουσιαζόμενα βιβλία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το έργο του Κώστα Χαλέμου και στα δύο του μέρη είναι ένα συνταρακτικό ντοκουμέντο, καθώς εξιστορεί πραγματικά γεγονότα.», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως: «Ο Κώστας Χαλέμος είχε στα χέρια του ένα απέραντο, πολύτιμο, πλούσιο υλικό με πολλές προσωπικές μαρτυρίες.».
Επίσης, η κ. Στεριάδου τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Ο Κώστας Χαλέμος διαθέτει και λογοτεχνικές ικανότητες. Ωραία η ελληνική αφηγηματική του γλώσσα. Ζεστός ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στον αναγνώστη στους προλόγους των βιβλίων του. Τρόπος με τον οποίον τον κερδίζει και διατηρεί το ενδιαφέρον του μέχρι το τέλος. Ευδιάκριτος ο σεβασμός και η τρυφερότητα, με την οποία προσεγγίζει τα πρόσωπα και τα γεγονότα της ιστορίας. Αλλά και οι ιδιαίτερες λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιεί του δίνουν ένα λειτουργικό λογοτεχνικό αποτέλεσμα.» και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας πως: «Συστήνω σε όλους να διαβάσουν τα δύο βιβλία για την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας «Μουταλάσκη», που αν δεν δούλευες εδώ εκείνα τα χρόνια, πού αλλού θα δούλευες!».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ
Κατόπιν, ο Αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Αραχωβίτης παρουσίασε την εισήγησή του, με τίτλο: «Σκοτώνουν τα κτήρια όταν γεράσουν; Το δικαίωμα σε μια νέα ζωή.», αναφερόμενος κυρίως στην προ 20ετίας, περίπου, αναπαλαίωση του κτηριακού συγκροτήματος των πρώην εγκαταστάσεων του εργοστασίου και στην αναζωογόνηση των χώρων, η οποία επετεύχθη διατηρώντας τα κελύφη των παλαιών κτηρίων, δίνοντάς τους νέα ζωή, και ολοκλήρωσε την ομιλία του συστήνοντας με τη σειρά του να διαβάσουν όλοι τα βιβλία του κ. Χαλέμου.
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΕΜΟΣ
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας των βιβλίων, κ. Κώστας Χαλέμος, ο οποίος αρχικά δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «5 χρόνια κράτησε αυτό το ταξίδι. Λίγα ή πολλά δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι έγινα πλούσιος για όσα απέκτησα στον δρόμο, όπως λέει κι ο ποιητής. Πλούτισα τις γνώσεις μου, πλούτισα τις σκέψεις μου, πλούτισα τα συναισθήματά μου.» κι ακόμη διευκρίνισε πως: «Η συλλογή του υλικού ήταν μια προσπάθεια δύσκολη και συνάμα χρονοβόρα. Η έρευνα, η συλλογή μαρτυριών, η διασταύρωση των πληροφοριών, το πάντρεμα γεγονότων και διηγήσεων, όλα αυτά ήθελαν χρόνο. Και η «Μουταλάσκη» ήταν μία επιχείρηση, η οποία έζησε 70, τουλάχιστον, χρόνια. Γι’ αυτό και απασχόλησε χιλιάδες εργάτες. Οι ιστορίες που συγκέντρωσα μιλώντας μαζί τους ήταν πάρα πολλές. Γιατί πιστεύω, και αυτό έχω επιδιώξει σε όλα μου τα βιβλία, ότι Ιστορία δεν γράφουνε μόνον οι επώνυμοι. Και στον δικό μας τον τόπο την Ιστορία την έχουν γράψει κάποιοι καθημερινοί άνθρωποι: Οι κλωστοϋφαντουργοί, οι λιγνιτωρύχοι, οι εκτελεσμένοι στο Μπλόκο.».
Ακόμη, ο κ. Χαλέμος επισήμανε μεταξύ άλλων πως: «Όταν ξεκίνησα από το μηδέν δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έγραφα δύο βιβλία. Όμως, το υλικό που είχα στη διάθεσή μου ήταν τόσο πλούσιο, που γέμισε 676 σελίδες, και στο τέλος περίσσεψε κιόλας. Πιστεύω ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχουν γραφτεί δύο βιβλία για ένα εργοστάσιο. Αλλά, όπως έχω πει πολλές φορές, ο «Ταύρος του Μάντεστερ» δεν είναι απλά η ιστορία ενός εργοστασίου. Το εργοστάσιο «Μουταλάσκη» ήταν το όχημα, με το οποίο ο αναγνώστης διατρέχει την ιστορία της Νέας Ιωνίας από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της μέχρι το τέλος της χιλιετίας.», ανέφερε πως: «Και, βέβαια, όπως και στα προηγούμενα βιβλία μου, έτσι και σ’ αυτό, προσέγγισα με ιδιαίτερο σεβασμό, τεκμήρια και στοιχεία, τα πρόσωπα της ιστορίας, αποφεύγοντας κάθε αναφορά που θα μπορούσε να θίξει υπολήψεις και να σπιλώσει μνήμες. Φέτος συμπληρώνεται μια δεκαετία από την πρώτη μου συγγραφική απόπειρα. Το συναρπαστικό αυτό ταξίδι ξεκίνησε με ένα ταξίδι: το ταξίδι του Ίκαρου. Και συνεχίστηκε με άλλα πέντε βιβλία: Το «Βάρδα Βουλιαμέντο», το «Σαν πουλιά τα τουφεκάν», το «Νο 32730» και το δίτομο «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ». Όλα τα βιβλία είναι εμπνευσμένα από σημαντικές στιγμές της Ιστορίας του τόπου μας. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ένα από αυτά, το «Νο 32730-Η Οδύσσεια ενός ομήρου», εκδόθηκε και κυκλοφορεί στη Γερμανία.» και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως: «Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στη Eurobank, που φιλοξένησε αυτή την εκδήλωση και μας έδωσε τη δυνατότητα να ζήσουμε αυτές τις στιγμές. Προσωπικά στον κ. Φοίβο Καρζή και στις κ.κ. Μαρία Δαρλή και Αργυρούλα Μίχα, οι οποίες βοήθησαν, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Γιώργο Αραχωβίτη και τις κ.κ. Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου και Καλλιόπη Στεριάδου, οι οποίες αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μου να μιλήσουν για τα βιβλία. Θα ευχαριστήσω τον φίλο μου Πέτρο Τριανταφυλλίδη, που βοήθησε πάρα πολύ να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, την Ντέπυ Καλλίνογλου, που διάβασε τα αποσπάσματα από τα βιβλία, τον Τάκη Κωστιδάκη που έκανε τη βιντεοσκόπηση, την Κατερίνα Γραικούση, που ήταν η συντονίστρια της βραδιάς, και όλους εσάς, που με τιμήσατε με την παρουσία σας.».
ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως στα μεσοδιαστήματα των ομιλιών, η Εμψυχώτρια Θεατρικής Αγωγής κ. Ντέπυ Καλλίνογλου διάβασε αποσπάσματα από τα βιβλία του κ. Χαλέμου, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν κατά σειρά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης και ο πρώην Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.ΣΥ. και νυν Γ.Γ. του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Κουμπιάς, ενώ ο κ. Μιλτιάδης Σινιόσογλου-Τοσίτσας έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την εκδήλωση.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΕΤΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ