ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 2 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καθοριστική η συμβολή του 1544 και των συνεργείων άμεσης επέμβασης στη βελτίωση του οδικού δικτύου της Αττικής

Ο τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 1544 αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον ένα αποτελεσματικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο συμβάλλει στην επίτευξη του στρατηγικού σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα της οδικής ασφάλειας και της βελτίωσης του οδικού δικτύου.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων του Δήμου Γαλατσίου

Το Γραφείο Προστασίας Ζώων του Δήμου Γαλατσίου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», για αδέσποτα ζώα στην πόλη.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Αθήνα Κεντρικός Τομέας Τοπική Αυτοδιοίκηση

Περισσότερα από 2000 μεγάλα και μικρά έργα παρουσίασε ο Γ. Πατούλης στον απολογισμό του έργου της Περιφέρειας Αττικής (2019-2023)

Μήνυμα νίκης από το κατάμεστο Ζάππειο Μέγαρο έστειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου της Περιφέρειας κατά το χρονικό διάστημα 2019-2023, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών, δημάρχων, βουλευτών, αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων, αντιδημάρχων, στελεχών της Αυτοδιοίκησης και χιλιάδων πολιτών.

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Η πραγματικά εντυπωσιακή παρουσίαση ξεκίνησε με την προβολή ενός «βίντεο», το οποίο αποτύπωνε το έργο της Περιφέρειας Αττικής σε όλους τους τομείς, και αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης προχώρησε στην παρουσίαση του απολογισμού του έργου της Περιφέρειας Αττικής από το 2019 έως σήμερα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Εμείς μιλάμε με το έργο μας.».
Αρχικά, ο κ. Πατούλης επισήμανε πως: «Με 2.000 μικρά και μεγάλα έργα, που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από την Περιφέρεια, η Αττική αλλάζει.» και στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά όλο το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους στόχους που έχουν επιτευχθεί σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων, η διασφάλιση χρηματοδότησης για τη συνέχιση και ολοκλήρωση εμβληματικών υποδομών, η οδική ασφάλεια, η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η ενδυνάμωση των Δομών Υγείας και των Κοινωνικών Δομών, τα έργα πολιτικής προστασίας, η χρηματοδότηση για νέες σχολικές και αθλητικές υποδομές κ.ά.π..

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης εστίασε στα εξής:
• Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα αυξήθηκε η απορροφητικότητα των πόρων του Ε.Σ.Π.Α. και του Π.Ε.Π. Αττικής από το 27.29% στο 95.42%.
• Αυξήθηκε κατά 54% το νέο Ε.Σ.Π.Α. σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
• Από το Μηδέν, διασφαλίστηκαν 200 εκ. ευρώ για εξοπλισμό ανακύκλωσης στους Δήμους.
• Εφαρμόζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με στόχο το οριστικό κλείσιμο της Φυλής.
• Εξασφαλίστηκαν 356 εκ. ευρώ από την Ε.Ε. για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.
• Ενισχύθηκαν δημόσιες δομές και φορείς Υγείας, με χρηματοδότηση εκατοντάδων εκ. ευρώ.
• Ενισχύθηκε το δίχτυ προστασίας για ευάλωτους συμπολίτες μας με 160 εκ. ευρώ για δράσεις και την ενίσχυση 292 κοινωνικών δομών.
• Παραδόθηκαν 29 νέα σχολικά συγκροτήματα και 251 σχολικές αίθουσες, με ωφελούμενους 6.235 μαθητές.
• Στηρίχθηκαν με 250 εκ. ευρώ μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας.
• Υλοποιήθηκαν 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την Αττική.
• Υλοποιήθηκαν εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, με τοποθέτηση σύγχρονου ασφαλτοτάπητα σε επιφάνεια 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων.
• Υλοποιήθηκαν Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Κτιρίων και Σχολείων. 44 έργα σε 42 Δήμους, που αφορούν 60 περίπου δημοτικά κτίρια.
• Ολοκληρώθηκαν σημαντικές πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο έργο της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής σε κρίσιμους τομείς, όπως η απορροφητικότητα πόρων από Ε.Σ.Π.Α. και Π.Ε.Π. Αττικής, τονίζοντας πως: «Την περίοδο 2014-2019 είχαν ενταχθεί στο Π.Ε.Π. Αττικής 526 έργα με προϋπολογισμό 1,1 δις και ποσοστό απορρόφησης 27,29%. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα έχουμε 11.869 ενταγμένα έργα και παρεμβάσεις, με προϋπολογισμό 2,07 δις και ποσοστό απορρόφησης 95,42%. Επίσης, διασφαλίστηκαν 1,617 δις ευρώ από το νέο Ε.Σ.Π.Α. σε σχέση με το 1,1 δις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Αύξηση, δηλαδή, κατά 54%. Διασφαλίστηκαν 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ, από πόρους της Ε.Ε., για αγορά σύγχρονου εξοπλισμού ανακύκλωσης. Εξοπλισμό ο οποίος σταδιακά παραχωρείται και τοποθετείται εντελώς δωρεάν στους Δήμους της Αττικής. Εξασφαλίστηκαν 356 εκ. ευρώ, η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί ποτέ για ένα και μόνον ένα έργο Περιφέρειας στην Ελλάδα, για να γίνει στο Φάληρο μια πρότυπη ανάπλαση και το μεγαλύτερο Οικολογικό Πάρκο της Ελλάδας. Ένα έργο που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη διοίκηση, χωρίς επαρκείς μελέτες, χωρίς εξασφαλισμένα τα αναγκαία χρήματα.».
Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Υγεία, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε:
• Στην αποτελεσματική διαχείριση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική, σε συνεργασία και με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Τα αντίστοιχα συγκριτικά στοιχεία με το 2018 είναι αποκαλυπτικά. 316 τότε τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, 160 από αυτά στην Αττική. Το 51% των κρουσμάτων το 2018 ήταν στην Αττική. 51% το 2018, 0% το 2022.
• Στη διασφάλιση χρηματοδότησης από το Π.Ε.Π. Αττικής 150 εκ. ευρώ, για τη μισθοδοσία 1.481 ιατρών και νοσηλευτών, ως επικουρικό προσωπικό, που απασχολήθηκε την περίοδο της πανδημίας.
• Στην αγορά σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού, ύψους 70 εκ. ευρώ, για τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές υγείας της Αττικής.
• Στην κατασκευή του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Κερατσίνι.
• Στην προμήθεια 8 κινητών μονάδων, 52 ασθενοφόρων και 20 μοτοσυκλετών για το Ε.Κ.Α.Β..
• Στη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1110, που μόνον την περίοδο της πανδημίας εξυπηρέτησε πάνω από 210.000 περιστατικά.
• Στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης της υγείας, μέσω και των Κ.Ε.Π. Υγείας.
• Στην υλοποίηση δεκάδων δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.
• Στην ανάδειξη της Περιφέρειας Αττικής ως την πρώτη ελληνική Περιφέρεια πιστοποιημένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ακόμη, σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική με πόρους του Ε.Σ.Π.Α., αφού τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Στόχος μας είναι κανείς στην Αττική να μην αισθάνεται μόνος.», ο κ. Πατούλης ανέφερε πως: «Δόθηκαν 160 εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες κοινωνικής προστασίας. Δημιουργήθηκαν 292 κοινωνικές δομές (Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας, κ.λπ.) για την υποστήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας. Σήμερα οι ωφελούμενοι από τα κοινωνικά μας προγράμματα είναι 255.000 συνάνθρωποί μας. Επίσης, δωρεάν τρόφιμα μοιράζονται σε 60.000 ευάλωτες οικογένειες στην Αττική, μέσα από το πρόγραμμα Τ.Ε.Β.Α..».
Σε ό,τι αφορά στην επένδυση σε σχολικές υποδομές με πόρους του Ε.Σ.Π.Α., κατά την περίοδο 2019-2023, ο κ. Πατούλης ανέφερε πως:
• Παραδόθηκαν 29 νέα σχολικά συγκροτήματα και 251 σχολικές αίθουσες, με ωφελούμενους 6.235 μαθητές.
• Εκπονούνται μελέτες για ακόμη 23 νέα σχολεία.
• Έχουν υλοποιηθεί ακόμη 29 πράξεις ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων Σχολικών Μονάδων.
• Ταυτόχρονα, εξοπλίστηκαν με σύγχρονο εξοπλισμό εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Αττική.
• Υλοποιήθηκαν στον τομέα της εκπαίδευσης δύο ακόμη σημαντικές δράσεις, με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α.:

  1. Ψηφιακός εγγραμματισμός και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε περισσότερους από 70.000 πολίτες, που εμφανίζουν υστέρηση στον τομέα αυτόν.
  2. Δράση Παιδικό Πανεπιστήμιο, στην οποία μετείχαν μαθητές από 200 Δημοτικά Σχολεία και 200 Γυμνάσια της Περιφέρειας Αττικής.

Ακολούθως, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις δράσεις πολιτικής προστασίας για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής, μιλώντας για:
• 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την Αττική.
• Διαρκή καθαρισμό των ρεμάτων, σε περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα μήκος.
• Λειτουργία παρατηρητηρίου ρεμάτων.
• Εκπόνηση ολοκληρωμένου «master plan», για πρώτη φορά, σε συνεργασία με το Ε.Κ.Π.Α. και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και ακραίων φαινομένων.
• Αγορά και διάθεση δωρεάν 35 οχημάτων για το Πυροσβεστικό Σώμα.
• Ενίσχυση της συνεργασίας με τις ομάδες εθελοντών σε όλη την Αττική.
• Εκπόνηση με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ολοκληρωμένου Συστήματος Πολιτικής Προστασίας.
Κατόπιν, μιλώντας για έργα πνοής με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ο κ. Πατούλης μνημόνευσε:
• Το Νέο Δίκτυο αποχέτευσης 1.500 χιλιομέτρων, με έμφαση στην Ανατολική Αττική.
• Τις 3+1 νέες Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων (σε Κορωπί, Μαραθώνα, Ραφήνα / Πικέρμι/ Σπάτα / Αρτέμιδα, και αναβάθμιση της μονάδας Μαρκοπούλου).
• Την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου «led», με την οποία επετεύχθη μείωση κατά 60% της ενεργειακής κατανάλωσης.
• Τις Ενεργειακές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Κτιρίων και Σχολείων, με 44 έργα σε 42 Δήμους, που αφορούν 60 περίπου δημοτικά κτήρια.
• Την αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου της Αττικής (Πάρκο Τρίτση – Πεδίον Άρεως – Αττικό Άλσος).
• Τον Νέο Αγωγό υδροδότησης Αίγινας.
• Την εκπόνηση «masterplan» για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων από πυρκαγιές.
• Την υλοποίηση εκπόνησης μελετών οριοθέτησης και έργων διευθέτησης ρεμάτων σε όλη την Αττική. Με προτεραιότητα τη Δυτική Αττική, αλλά και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όπως το ρέμα Σαπφούς στον Βόρειο Τομέα, το ρέμα Πικροδάφνης στον Νότιο Τομέα κ.λπ..
Επίσης, δεν παρέλειψε να τονίσει «πόσο σημαντική είναι η προώθηση των αναγκαίων εργασιών για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης στο σχέδιο πόλης περιοχών της Αττικής, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα εποχή όσον αφορά στη δυνατότητα χιλιάδων οικογενειών να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, αλλά και να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής.».
Συνεχίζοντας, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα έργα οδικής ασφάλειας, πληροφορώντας για:
• Την κατασκευή νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων οδικών αξόνων.
• Τις εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, με τοποθέτηση σύγχρονου ασφαλτοτάπητα σε επιφάνεια 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων.
• Την τοποθέτηση 5 νέων πεζογεφυρών για ασφαλείς μετακινήσεις των πεζών, σε Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, δύο στο Χαϊδάρι και στον Άλιμο.
• Τον στατικό έλεγχο, που έγινε για πρώτη φορά και στις 108 γέφυρες της Αττικής και τον φωτισμό των μεγαλύτερων από αυτές.
• Την τοποθέτηση 25.000 νέων φωτιστικών σωμάτων στο οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας Περιφέρειας, υψηλής φωτεινότητας και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
• Την εκπόνηση Νέων Κυκλοφοριακών Μελετών, σε συνεργασία και με τους Δήμους.
• Την πραγματοποίηση αναβάθμισης του Κέντρου Οδικής Κυκλοφορίας.
• Τη διάθεση στους οδηγούς της Τηλεφωνικής Γραμμής 1544 και οχημάτων άμεσης επέμβασης.
• Την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση υπόγειων διαβάσεων.
• Τη συνέχιση της τοποθέτησης «έξυπνων» φαναριών και διαβάσεων για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες.
• Τη διαρκή φύτευση και τον εξωραϊσμό των νησίδων, αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής.
• Την αγορά 140 οχημάτων, 56 μοτοσυκλετών και 3 γερανοφόρων οχημάτων, που διατέθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στις Βασικές Δράσεις του Προγράμματος για την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε:
• Στην προώθηση των διαδικασιών για την κατασκευή και λειτουργία νέων πάρκων Κυκλικής Οικονομίας και Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων,
• Τη συνεχιζόμενη κατασκευή στον Ελαιώνα του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αθήνας.
• Την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Χ.Υ.Τ.Υ. στα Κύθηρα.
• Την εξασφάλιση 200 εκ. ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την προώθηση της ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.
• Τη σταδιακή τοποθέτηση 1000 γωνιών ανακύκλωσης και άλλου εξοπλισμού σε όλη την Αττική.
• Τη διοργάνωση «Σχολικού Πρωταθλήματος Ανακύκλωσης», σε πρώτη φάση πιλοτικά σε 70 Δημοτικά Σχολεία της Αττικής, στο οποίο συμμετέχουν 20.000 μαθητές.
• Τη δημιουργία του πρώτου «on line» Παρατηρητήριου Ανακύκλωσης στην Ελλάδα, για να αξιολογούνται οι επιδόσεις κάθε δήμου και να επιβραβεύονται με οικονομικά κίνητρα όσοι πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις, το οποίο ήδη λειτουργεί στην Αττική.
• Τη λειτουργία χωριστού ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων, με το οποίο εκτρέπονται σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων από την ταφή.
• Την ενίσχυση της συλλογής βιοαποβλήτων, με το μοίρασμα δωρεάν στους Δήμους της Αττικής 200 καφέ απορριμματοφόρων και περισσότερων από 45.000 κάδων διαφόρων μεγεθών.
• Την προσθήκη στη μάχη για την ανακύκλωση και 50 κινητών πράσινων σημείων, τα οποία χρησιμοποιούνται για συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και εκπαίδευση- ευαισθητοποίηση μαθητών και πολιτών.
• Την έκδοση της «green card», με την οποία παρέχονται ειδικά προνόμια και εκπτώσεις στους πολίτες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και συλλογής πόντων. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 200.000 πολίτες συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.
• Την για πρώτη φορά στην Αττική υλοποίηση στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης στο ευρύ κοινό για την προώθηση της ανακύκλωσης, καθώς χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών καμία προσπάθεια δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί.
Επίσης, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στις εμβληματικές αναπλάσεις, που προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, όπως:
• Την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, ενός έργου που συζητιόταν 50 χρόνια, αλλά σήμερα υλοποιείται από τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και, μάλιστα, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
• Την Αστική Ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά.
• Την Ανάπλαση του Μικρολίμανου.
• Την Ανάπλαση στο Καστράκι, στη Δραπετσώνα.
• Το Βιοκλιματικό Πάρκο Αναψυχής Κορυδαλλού.
• Την Ανάπλαση της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», από την Καλλιθέα έως τη Βούλα.
Ακόμη, για τα αθλητικά έργα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε:
• Στο καινούργιο Γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, μαζί με τα συνοδευτικά του έργα, όπως η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου.
• Στο βιοκλιματικό-πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο Νέας Σμύρνης.
• Στην ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου «Π. Καπαγέρωφ», στον Πειραιά.
• Στο Κλειστό Γυμναστήριο-Κολυμβητήριο και στα δύο γήπεδα αντισφαίρισης στον Κορυδαλλό.
• Στο γήπεδο του Ατρομήτου στο Περιστέρι, το οποίο αναβαθμίζεται.
• Στην ανακαίνιση-αναβάθμιση του Εθνικού Κολυμβητηρίου.
• Στα νέα γήπεδα 5Χ5 στον Δήμο της Αθήνας.
• Στη χρηματοδότηση για την Αναβάθμιση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Ο.Α.Κ.Α..
• Στη χρηματοδότηση για την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε πολλούς Δήμους της Αττικής.
• Στο νέο Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας, την πρώτη σύγχρονη αθλητική υποδομή στη χώρα για τις ανάγκες των αθλητών ατόμων με ειδικές ικανότητες.
Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης παρουσίασε τις σημαντικές υποδομές που δημιούργησε η Περιφέρεια Αττικής για τις ανάγκες του Πολιτισμού, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
• Χρηματοδότηση για την αναμόρφωση της Εθνικής Πινακοθήκης.
• Το νέο Ωδείο Αθηνών.
• Το διατηρητέο Μέγαρο Τσίλερ.
• Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
• Αποκατάσταση και συντήρηση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως η συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός, του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας, το παλιό Μουσείο Ακροπόλεως κ.λπ..
• Το νέο Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης.
• Χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του Θεάτρου Λυκαβηττού και του περιβάλλοντος χώρου του.
• Διοργάνωση περισσότερων από 500 πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής.
Επιπλέον, ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική παρέμβαση το νέο πολιτιστικό κέντρο, που θα δημιουργηθεί στον Δήμο του Περιστερίου, και το οποίο θα αποτελεί μια πρότυπη πολιτιστική υποδομή, αντάξια ενός πολύ μεγάλου Δήμου της Αττικής.
Σε ό,τι αφορά στον εξωραϊσμό και στην αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων, ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για:
• Σημαντικές παρεμβάσεις για να μην διαιωνίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο της παράνομης αφισοκόλλησης και αφισορύπανσης σε όλους τους κεντρικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου.
• Εξωραϊσμό και φωτισμό υπόγειων διαβάσεων και δρόμων της Αττικής.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ανέπτυξε το όραμά του και τις βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης για την επόμενη περίοδο 2024-2029, υπογραμμίζοντας αρχικά πως: «Θέλουμε τα επόμενα χρόνια η Αττική να είναι πρώτη Περιφέρεια Υγείας, πρώτη στην αλληλεγγύη, πρώτη πράσινη Περιφέρεια της χώρας.» και στη συνέχεια συνόψισε τους βασικούς στόχους για την επόμενη πενταετία ως εξής;
• Aκόμη περισσότερες κοινωνικές δομές, που θα στηρίζουν τη δύσκολη καθημερινότητα των ευάλωτων συμπολιτών μας.
• Ακόμη πιο σύγχρονα και καλύτερα εξοπλισμένα δημόσια νοσοκομεία.
• Μια νέα πρότυπη δημόσια δομή υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ανατολικής Αττικής.
• Δημιουργία του πρώτου πρότυπου Παγκόσμιου Υγειονομικού Χωριού, που θα δημιουργηθεί στη Βορειοανατολική Αττική.
Μία Αττική, με την ανακύκλωση να αποτελεί πρώτη επιλογή, στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων.
• Με σύγχρονα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και θα επιτρέψουν να κλείσει οριστικά η χωματερή της Φυλής.
• Με ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στις μετακινήσεις.
• Με βιολογικούς καθαρισμούς σε όλη την Αττική και τα νησιά της.
Στόχος, επίσης, είναι την επόμενη 5ετία να έχουν ολοκληρωθεί και αποδοθεί στους πολίτες της Αττικής μεγάλες παρεμβάσεις όπως:
• Η ανάπλαση της Αττικής Ριβιέρας
• Η νέα ασφαλής οδική διαδρομή, που θα συνδέει τη Βάρκιζα με το Σούνιο.
• Ο νέος ποδηλατικός άξονας του Βόρειου Τομέα της Αττικής.
• Η διάνοιξη του οδικού άξονα, που θα συνδέει το Μαραθώνα με τον Ωρωπό.
• Ο τριπλός κόμβος του Σκαραμαγκά, ένα έργο ανάσα για τη Δυτική Αττική, που θα συνδέσει την Εθνική Οδό με τη Λεωφόρο Σχιστού.

Τέλος, θεωρώντας πως το μεγάλο στοίχημα παραμένει η Περιφέρεια Αττικής να μετατραπεί σε πρώτη ψηφιακή περιφέρεια της χώρας, ο κ. Πατούλης ανέφερε πως: «Θα διεκδικήσουμε ξανά την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών της Αττικής, όχι ως ανταμοιβή για το έργο που κάναμε, το οποίο αποτελεί υποχρέωσή μας, αλλά ως επιταγή για ένα καλύτερο μέλλον. Για να κάνουμε πράξη το νέο πρόγραμμά μας. Για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Αττική και τους ανθρώπους της.».

Κατόπιν, ο κ. Πατούλης, προλόγισε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ευχαριστώντας τον προσωπικά για τη στήριξή του στο έργο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια και εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως «ο λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και στην κυβέρνηση της Ν.Δ..».
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του συνεχάρη θερμά τον κ. Πατούλη και την ομάδα του για το «σπουδαίο», όπως ανέφερε, «έργο που έχει», τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Θερμά συγχαρητήρια στον Γιώργο Πατούλη και την ομάδα του για το σπουδαίο έργο, το οποίο επιτέλεσαν αυτά τα τέσσερα χρόνια. Η σημερινή βραδιά ανήκει στον Γιώργο και στο επιτελείο της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό το οποίο θέλω μόνο να σας πω είναι ότι το όραμα της Περιφέρειας Αττικής ταυτίζεται εν πολλοίς με το όραμα το δικό μου, προσωπικά, για μία Ελλάδα παραγωγική, για μία Ελλάδα κοινωνική, για μία Ελλάδα πράσινη και ψηφιακή, για μία Ελλάδα δίκαιη, για μία Ελλάδα ισχυρή. Έτσι, παραγωγική πρέπει να είναι και η Περιφέρεια Αττικής και μια σειρά από σημαντικά έργα τα οποία παρουσιάστηκαν, σήμερα, καταδεικνύουν ακριβώς αυτή την κατεύθυνση. Η Αττική, εξάλλου, είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, φυσικός πόλος προσέλκυσης επενδύσεων. Και σε αυτή την κατεύθυνση, αγαπητέ μου Γιώργο, πολλά από τα σημαντικά έργα, τα οποία δρομολογούνται, ειδικά στο παράκτιο μέτωπο, θα συνεισφέρουν σημαντικά στην αναπτυξιακή δυναμική της Περιφέρειας.
Μία αναπτυξιακή δυναμική, βέβαια, η οποία έχει στο επίκεντρό της το γεγονός ότι η επόμενη Περιφερειακή Διοίκηση, δηλαδή η Διοίκηση του Γιώργου Πατούλη, θα έχει να διαχειριστεί 1,6 δισ. ευρώ από το Π.Ε.Π. Αττικής, σε σχέση με τα 1,1 δισ. ευρώ τα οποία κληρονομήσαμε. Είναι ακόμα μία πιστοποίηση της εξαιρετικής δουλειάς που έγινε από την Ελληνική Κυβέρνηση, για να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους για τις Περιφέρειές μας.
Θέλουμε, όμως, ταυτόχρονα μια Αττική, η οποία να είναι πιο κοινωνική. Αποδίδω μεγάλη σημασία στις επενδύσεις οι οποίες γίνονται στις σχολικές μας υποδομές, στις επενδύσεις οι οποίες γίνονται στην υγεία, στις επενδύσεις που γίνονται στην προσβασιμότητα.
Θέλουμε μία Αττική, η οποία να είναι πράσινη και ψηφιακή, γι’ αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας όλες οι επενδύσεις, που γίνονται στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς πηγαίνουμε πια προς ένα μοντέλο, όπου το «θάψιμο» των σκουπιδιών θα αποτελεί παρελθόν.
Τα εξαιρετικά σημαντικά έργα, τα οποία γίνονται στην Ανατολική Αττική ως προς τη διαχείριση των λυμάτων, έρχονται και λύνουν εκκρεμότητες πολλών δεκαετιών, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα είναι τόσο κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της Κλιματικής αλλαγής.
Μια Αττική ψηφιακή, η οποία θα έρχεται και θα κουμπώνει με τις σημαντικές δράσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες δρομολογούνται σε αυτό το μέτωπο, μια Αττική, η οποία θα είναι δίκαιη, ειδικά ως προς τα ζητήματα της στήριξης των πιο ευάλωτων.
Έχετε κάνει ένα σπουδαίο έργο ως προς το κοινωνικό αποτύπωμα της Περιφέρειας, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να γίνει ακόμα πιο έντονο.
Και, βέβαια, μια Αττική, η οποία θα είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, με έμφαση στην πολιτική προστασία, με έμφαση στα ζητήματα της αστυνόμευσης, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες της Αττικής, ασχέτως του πού κατοικούν, να αισθάνονται ασφαλείς στις γειτονιές τους.
Αυτό, λοιπόν, το όραμα της πατρίδας μας, το όραμα το οποίο θα αποτελέσει και το ζητούμενο της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας -γι’ αυτό θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες, για το μέλλον όχι για το παρελθόν- είμαι σίγουρος ότι θα έρθει να συμπέσει με το όραμα της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι ώστε το σημαντικό έργο, το οποίο έχει ξεκινήσει, να μην είναι ημιτελές.
Όπως και στην πατρίδα μας, έτσι και στην Περιφέρεια Αττικής, το ζητούμενο είναι να πάμε μπροστά και να μην γυρίσουμε πίσω. Είμαι σίγουρος ότι τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι πολίτες και στις εθνικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια για το σπουδαίο έργο το οποίο έχει γίνει.».

Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης για τον απολογισμό των πεπραγμένων έργων της Περιφέρειας Αττικής από το 2019 έως σήμερα, καθώς και μετά την ολοκλήρωσή του: