Παρουσιάζεται στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου το βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού: «Ο Ελληνικός Εμφύλιος»
Σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, ώρα 7:30, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, στην αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του κ. Ραϋμόνδου Αλβανού, με τίτλο: «Ο Ελληνικός Εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρον».
Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι κ.κ.:
Αντώνης Σπανός, Φιλόλογος-Ιστορικός, Διευθυντής του 3ου Λυκείου Πύργου.
Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Φιλόλογος.
Ραϋμόνδος Αλβανός, Συγγραφέας του παρουσιαζόμενου βιβλίου, Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημόσια Ιστορία», του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος και Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος.
Σε ό,τι αφορά στο βιβλίο, αξίζει να αναφέρουμε πως το περιεχόμενό του βασίστηκε στην ξενάγηση που έκανε για 8 χρόνια ο Ραϋμόνδος Αλβανός στους περισσότερους από 30.000 επισκέπτες του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, στον Δήμο Νεστορίου.
Το βιβλίο διατηρεί την προφορικότητα των ξεναγήσεων και στοιχεία από τις συζητήσεις του με τους επισκέπτες του Πάρκου, αποτελώντας ένα ιστορικό έργο, που δημιουργήθηκε δυναμικά, με επαφή με το πεδίο και εκτεταμένη επιστημονική έρευνα. Ο συγγραφέας απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με σκοπό να προσεγγίσει ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ιστορικό ζήτημα, να αναδείξει τα γεγονότα, τις συχνά αντικρουόμενες ιστορικές ερμηνείες τους, τις διαδικασίες της μνήμης και λήθης, αλλά και τον βαθμό που μας επηρεάζουν όλα αυτά σήμερα.
Επίσης, ιδιαίτερη δημοσιότητα δόθηκε στο βιβλίο όταν απόσπασμα της εισαγωγής του έγινε θέμα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις το 2022, στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα. Πιο συγκεκριμένα, το εξεταστέο θέμα, με τίτλο: «Γιατί να μαθαίνουμε Ιστορία;», έθετε το ερώτημα: «Γιατί αξίζει να μαθαίνουμε Ιστορία», ερώτημα που σίγουρα δεν αφορά μόνο στους μαθητές της 3ης Λυκείου.
Με το έργο του, ο συγγραφέας απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση, «μια ευκαιρία αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων, που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους». Πρόκειται για μια διαδικασία αυτογνωσίας χρήσιμη, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.
Ο κ. Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Συγκριτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ και είναι Διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία», του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Επίσης, είναι συγγραφέας και του βιβλίου: «Σλαβόφωνοι και πρόσφυγες: Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου.», ενώ πέρυσι τον Απρίλιο (εκδόσεις «Επίκεντρο», 2022) κυκλοφόρησε το υπό παρουσίαση βιβλίο για τον ελληνικό εμφύλιο.