ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Σάββατο | 14 Σεπτεμβρίου 2024
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για τους εργαζόμενους του Δήμου Καισαριανής

Σεμινάριο παροχής Πρώτων Βοηθειών παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής οι εργαζόμενοι του Δήμου, με πρωτοβουλία του Σωματείου τους και της Δημοτικής Αρχής.
Κοινωνία Κρήτη Παιδεία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης σχεδιάζει για 3η χρονιά δράσεις για την ανακύκλωση και το Περιβάλλον σε όλα τα σχολεία

Δίνοντας προτεραιότητα σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης σχεδιάζει και φέτος για 3η χρονιά να υλοποιήσει δράσεις ανακύκλωσης στις σχολικές μονάδες του Δήμου.
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου μοίρασε φυλλάδια σε επιχειρήσεις ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, με θέμα: «Διαβαίνω με ασφάλεια»

Φυλλάδια σε 25 επιχειρήσεις για την ασφαλή διέλευση των πεζών και των μαθητών από διαβάσεις μοίρασε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Πύργου, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ειρήνης Π. Βεκρή: «Η ρυζόπιτα», που διοργάνωσε η Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη διεξαγωγή των «Ιωνικών Ημερών Μνήμης και Πολιτισμού 2024», που διοργανώνει ο Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου 2024 μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση-παρουσίαση του αξιόλογου ιστορικού μυθιστορήματος της κ. Ειρήνης Π. Βεκρή, με τίτλο: «Η ρυζόπιτα – Δέκα χρόνια στη Νέα Ιωνία», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αστάρτη».

Επίκεντρο ιστορίας, πολιτισμού και αθλητισμού η Λαμία με το Ράλι των Θεών και τα Θερμοπύλια 2024

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Λαμία με τις δυο εμβληματικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Λαμιέων: το Ράλι των Θεών και τα Θερμοπύλια 2024.

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στη Δ.Ε.Θ. τα εγκαίνια του 4ου «Imathia Quality»

Παρούσες επίσης ήταν οι Αντιδήμαρχοι Νάουσας κ.κ. Άννα Βασιλειάδου, Βίκυ Δανιηλίδου και Ία Χατζηιωαννίδου.Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Νάουσας, κ. Νίκος Κουτσογιάννης, τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία δείχνει πως όταν η Ημαθία λειτουργήσει συντονισμένα και οργανωμένα μπορεί να πετύχει...
Αττική Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024 η επικαιροποίηση στοιχείων για τους ωφελούμενους των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Φυλής

Οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Συσσιτίου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Φυλής θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία ένταξής τους στις παραπάνω δομές (φορολογικά στοιχεία, κάρτα ανεργίας κλπ.) έως και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι παροχές προς αυτούς.
Αττική Βιβλίο Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του πρώην Δημάρχου Σαρωνικού, κ. Πέτρου Φιλίππου

Το βιβλίο του πρώην δημάρχου Σαρωνικού, κ. Πέτρου Φιλίππου, με τίτλο: «Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου Μεσογείτη (1909-1944)», παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού, ενώπιον φίλων, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η έκδοση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Βορρέ, με την εκδήλωση να αποτελεί απόδοση φόρου τιμής προς την κοινή γενέτειρα του συγγραφέα και του Χρήστου Πέτρου, τα Καλύβια.

Για τον Πέτρο Φιλίππου και το βιβλίο του, που αποτελεί έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Χρήστος Γκίνης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: ««Τα Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη» αποτελούν το πιο πρόσφατα πόνημα του Πέτρου Φιλίππου, ενός ανθρώπου πολυπράγμονα, ανήσυχου, με όραμα και στόχους για τα κοινά και το κράτος δικαίου από την εποχή που ήταν ακόμη φοιτητής. Αυτές του οι ιδιότητες είναι που έκαναν τον Πέτρο Φιλίππου, για περισσότερα από 36 χρόνια, πρωταγωνιστή της αυτοδιοικητικής σκηνής της Ανατολικής Αττικής.» και ακόμη υπογράμμισε πως: «Αποτελεί εδραία πεποίθησή μου ότι όλοι μας έχουμε χρέος να συνεχίσουμε το έργο της καταγραφής και της διάσωσης της τοπικής ιστορίας με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο. Ο κ. Φιλίππου μας δείχνει τον δρόμο, καθώς έχει κάνει τρόπο ζωής τη συνεισφορά στον τόπο του και στην Επιστήμη.».

Στο βήμα, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Χρήστος Γκίνης

Στη συνέχεια, εκ μέρους του Ν.Π.Δ.Δ. «Αριστόδικος» Δήμου Σαρωνικού, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η Βιβλιοθήκη Καλυβίων, απεύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρός του κ. Δήμητρα Ράπτη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι, που η Βιβλιοθήκη μας, με τη βοήθεια και τη στήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, είναι ο εκδότης ενός βιβλίου, που συγκεντρώνει και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πρωτογενές και αναξιοποίητο υλικό για τη λαογραφία, τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής μας. Το βιβλίο, συμπυκνώνει στις σελίδες του το πλούσιο έργο, που πρόλαβε να παράξει στη σύντομη ζωή του ο Χρίστος Πέτρου: παραμύθια, διηγήσεις, παροιμίες, τραγούδια, όρκους, ευχές, μελέτες για τα Καλύβια και την Αττική, καθώς και αδημοσίευτες εργασίες για την Κρήτη και την Αργολίδα. Τα ντοκουμέντα αυτά μπορούμε να τα βρούμε και στο ψηφιακό αποθετήριο της Βιβλιοθήκης.».

Στο βήμα, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Αριστόδικος» Δήμου Σαρωνικού, κ. Δήμητρα Ράπτη

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Νάντια Βασιλειάδου, ενώ οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με τη Βιβλιοθηκονόμο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων κ. Λυδία Αλαγιάννη και τη Φιλόλογο κ. Κυριακή Τριαλώνη, που μίλησε για τον χαρισματικό εκπαιδευτικό Χρίστο Πέτρου. Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της απόσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Καλυβίων, Κατερίνα Γιαννούλα και Δημήτρης Βορβολάκος.
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Δρ. Αρχαιολογίας, κ. Γιώργος Τζωράκης, αναδεικνύοντας την παρακαταθήκη που άφησε ο Χρίστος Πέτρου-Μεσογείτης ως Επιμελητής Αρχαιοτήτων στην Κρήτη του Μεσοπολέμου, ενώ ο Συντηρητής Αρχαιοτήτων-Μουσειολόγος, κ. Φώτης Κατέβας, μίλησε για το έργο που επιτέλεσε ο Χρίστος Πέτρου ως στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Αθήνα και στο Ναύπλιο.
Η ιστορική αναδρομή της ελληνοφωνίας και της αρβανιτοφωνίας στην Αττική, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοιαμ αποτέλεσε το αντικείμενο της εισήγησης του κ. Νικόλαου Παντελίδη, Καθηγητή Γλωσσολογίας του Ε.Κ.Π.Α., ενώ οι εμβληματικοί επιστήμονες, που ασχολήθηκαν με την καταγραφή της ιστορίας και της λαογραφίας του τόπου, απασχόλησαν τον Καθηγητή Ιατρικής στο Ε.Κ.Π.Α. και Ιστοριοδίφη, κ. Κώστα Πρίφτη.
Κατόπιν, ο Χοροδιδάσκαλος, επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικών Χορών Καλυβίων, κ. Γιάννης Κοντογιάννης, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του αρχείου, που κληροδότησε ο Χρίστος Πέτρου, και στον τρόπο με τον οποίο τα μέλη του χορευτικού τμήματος το χρησιμοποιούν, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την Αρβανίτικη παράδοση, ιδιαίτερα δε για τον χορό, το τραγούδι και τη λαογραφία.
Ακολούθως, η συγγραφέας και μέλος του Τμήματος Ελληνικών Χορών, κ. Ματίνα Καρελιώτη, διάβασε αποσπάσματα από τα χειρόγραφα του Χρίστου Πέτρου σχετικά με τη νυφική φορεσιά και, ταυτόχρονα, η ενδύτρια του Τμήματος Ελληνικών Χορών Καλυβίων, κ. Ελένη Μιχάλη, έντυσε επί σκηνής την κ. Ελένη Αθανασίου, μέλος της χορευτικής ομάδας.

Αμέσως μετά, ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Πέτρου Φιλίππου, ανέφερε πως: «Είμαι πραγματικά συγκινημένος, που βλέπω τόσους φίλους από τα Μεσόγεια και την Ανατολική Αττική. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, που είστε σήμερα εδώ, σε μια εκδήλωση που αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, συνεισφορά στην ανάδειξη της ιστορίας, της λαογραφίας και της αρχαιολογίας της περιοχής.», και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πλούσια επιστημονική παρακαταθήκη του Χρίστου Πέτρου, που αποτέλεσε αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Το βιβλίο, που παρουσιάζουμε σήμερα, δημιουργήθηκε από το αρχείο που, παρέδωσε ο ανιψιός του Χρίστου Πέτρου, Χρήστος Δημητρίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων. Να αναφερθώ εδώ στον φίλο Γιάννη Πρόφη, που ξέρει πολύ καλά αρβανίτικα, και με βοήθησε στη συγγραφή του βιβλίου, συμβάλλοντας τα μέγιστα. Κάθε βράδυ, καθ’ όλη τη διάρκεια του κορωνοϊού, βρισκόμασταν στο σπίτι του, και με τη βαθιά γνώση της αρβανίτικης γλώσσας που έχει μπορέσαμε και εξακριβώσαμε το περιεχόμενο ιδιόχειρων εγγράφων του Χρίστου Πέτρου. Τον ευχαριστώ πολύ.».

Ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, συγγραφέας του παρουσιαζόμενου βιβλίου, κ. Πέτρος Φιλίππου

Επίσης, οφείλουμε να αναφέρουμε πως μία ιδιαίτερα συγκινητική εκτυλίχτηκε τη στιγμή που ο συγγραφέας κάλεσε στο βήμα τον κ. Γιάννη Πρόφη, ο οποίος απήγγειλε ένα ποίημα του Χρίστου Πέτρου για τη μητέρα του.
Στη συνέχεια, ο κ. Πέτρος Φιλίππου ευχαρίστησε τους παριστάμενους και τους εισηγητές για την παρουσία τους, αλλά και για το ταξίδι που πρόσφεραν στη γνώση, στον πολιτισμό και στην ιστορία του τόπου.
Τέλος, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία κ. Νάσος Αθανασίου, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δ. Παπαχρήστου, καθώς και πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών φορέων.