Παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου το βιβλίο της Έφης Μιχάλαρου: «σε α’ ενικό και β’ πληθυντικό II»
Η Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου και οι εκδόσεις «dreamideamachine.publications» διοργάνωσαν εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου της Δημοσιογράφου, Κριτικού Τέχνης και Επιμελήτριας Εκθέσεων κ. Έφης Μιχάλαρου, με τίτλο: «σε α΄ ενικό και β΄ πληθυντικό ΙΙ», η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο της «Πινακοθήκης», το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Μαΐου 2023.
Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Παναγιώτα Σούγια
Το βιβλίο, λοιπόν, της κ. Έφης Μιχάλαρου, το οποίο εμπεριέχει 25 συνεντεύξεις καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και εκπροσώπων θεσμών, παρουσίασαν ο Συλλέκτης κ. Χρίστος Χριστοφής και ο Σκηνοθέτης-Ζωγράφος κ. Παναγιώτης Ράππας.
Για το βιβλίο της κ. Μιχάλαρου μίλησε πρώτος ο Συλλέκτης κ. Χρίστος Χριστοφής, επισημαίνοντας πως «αυτή η έκδοση περιλαμβάνει 25 συνεντεύξεις, που αφορούν και καλλιτέχνες, ιδιαίτερα γνωστούς κι αγαπητούς σε μένα. Χρονικά, καλύπτουν την περίοδο 2000-2021.», διάβασε την εξήγηση της συγγραφέα για τον τίτλο των βιβλίων της, όπως το εξηγεί η ίδια στο πρώτο βιβλίο, και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως: «Οι επιλογές της Έφης Μιχάλαρου αναδεικνύουν τις προσωπικές της προτιμήσεις ανάμεσα σε καλλιτέχνες και, γενικότερα, ανθρώπους από τον χώρο της Τέχνης. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, με σκηνοθέτη την Έφη, που κατορθώνει να αναδείξει ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής τους και του έργου τους. Η ίδια δηλώνει ότι προτιμά την αφηρημένη ζωγραφική από τη ρεαλιστική. Βέβαια, σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Θαυμάζει και τα έργα της Μανταλίνας Ψωμά, συνέντευξη της οποίας φιλοξενείται στο βιβλίο της. Και εξηγεί τους λόγους. «Στην περίπτωση της Μανταλίνας Ψωμά, τα έργα της κατέκτησαν ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις μου από την πρώτη της κιόλας εμφάνιση στον χώρο της Τέχνης, γενικότερα, αλλά και στην Γκαλερί Ρέβέκκα Καχμή. Κι αυτό γιατί είναι ένα κράμα ζωγραφικής, κινηματογράφου και κλασικού μυθιστορήματος.». Και πιο κάτω συμπληρώνει: «Κυρίως, όμως, μου αρέσουν γιατί είναι τόσο λιτά και ποιητικά, που αγγίζουν, αν υπάρχει ο όρος, τον ρεαλιστικό μινιμαλισμό.».», ενώ στη συνέχεια ο κ. Χριστοφής αναφέρθηκε στα πρόσωπα τις συνεντεύξεις των οποίων επέλεξε να συμπεριλάβει στο βιβλίο της η συγγραφέας.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Σκηνοθέτης-Ζωγράφος κ. Παναγιώτης Ράππας, ο οποίος διάβασε ορισμένα αποσπάσματα από διάφορες συνεντεύξεις, οι οποίες φιλοξενούνται στο βιβλίο της κ. Μιχάλαρου, και ακόμη ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Οι καταθέσεις που κάνουν οι καλλιτέχνες μέσα σε αυτές τις συνεντεύξεις σημαίνει γι’ αυτούς αυτή η διαδικασία που προσπαθούν να κάνουν τέχνη, να καταθέσουν πράγματα.», προσθέτοντας πως: «Όταν βλέπω τη δουλειά της νομίζω πως είναι σενάρια για ταινίες μικρού μήκους. Γιατί είναι πραγματικά πάρα πολύ κινηματογραφικά. Και ένα ακόμη πράγμα που μου κάνει εντύπωση στη δουλειά της είναι ότι είναι σαν τις παύσεις στη μουσική, δεν υπάρχει δράση, αλλά υπάρχει παράλληλη ιστορία.».
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου ομότιτλου βιβλίο της κ. Μιχάλαρου, το οποίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και εξαντλήθηκε σε διάστημα εννέα μηνών, αντί για επανέκδοση δημιουργήθηκε το δεύτερο «σε α΄ ενικό & β΄ πληθυντικό ΙΙ», αφού μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια, που εργάζεται η συγγραφέας του στον χώρο της Τέχνης, έχει στο αρχείο της περισσότερες από 200 συνεντεύξεις.
Ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της είναι η Συνέντευξη-Πορτρέτο, υπάρχει ένας εννοιολογικός άξονας, πάνω στον οποίο βασίζονται και τα δύο βιβλία της. Αυτό που την ενδιαφέρει πέρα από το να ξετυλίξει το νήμα της ζωής και του έργου των συνεντευξιαζόμενών της, είναι να συνδιαλεχθεί μαζί τους πάνω στα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν την Τέχνη και τους Ανθρώπους της, αλλά και την σύγχρονη κοινωνία. Έτσι θέτει κοινά ερωτήματα γύρω από: την Κρίση, την Μετανάστευση, το Τραύμα, αλλά και την Πανδημία, με στόχο όχι να πάρει κοινές απαντήσεις, αλλά να αφουγκραστεί και να μοιραστεί τις αγωνίες, τα όνειρα και τις επιθυμίες των ανθρώπων που έχει απέναντί της.
Δημοσιευμένες και Αδημοσίευτες συνεντεύξεις παρουσιάστηκαν στο πρώτο της βιβλίο «σε α’ ενικό & β’ πληθυντικό», από την πρώτη συνέντευξη με τον Ζωγράφο: Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, στην Εφημερίδα «Καθημερινή» και το Ένθετο «Επτά Ημέρες» το 1993, μέχρι τη γενιά του ’80 και τον Γιώργο Λάππα. Αυτό το δεύτερο, καινούριο βιβλίο «σε α’ ενικό & β’ πληθυντικό ΙΙ», εκτείνεται χρονικά από τον Τάκη και τη γενιά του ’60 μέχρι τη δική της γενιά.
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι συνεντεύξεις, που έχουν γίνει από το 2000 έως το 2021, και πιο συγκεκριμένα των:
Χλόης Ακριθάκη, Αλέξη Βερούκα, Νίκου Γραικού, Χριστίνας Δημητριάδη, Μαίρης Ζυγούρη, Γιάννη Θεοδωρόπουλου, Θεόδουλου, Στράτου Καλαφάτη, Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, Μάρως Μιχαλακάκου, Χρήστου Παπούλια, Αρτέμιδος Ποταμιάνου, Παναγιώτη Ράππα, Βασίλη Σαλπιστή, Ιφιγένειας Σδούκου, Τάκη, Νίκου Τρανού, Γιώργου Χαρβαλιά, Πάνου Χαραλάμπους, Μανταλίνας Ψωμά, Ricardo Brey, Johanna Kamm, Andres Serrano, Jeff Koons και Hala Warde.