ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 8 Δεκεμβρίου 2024
Θεσσαλία Κατοικίδια Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πάνω από 100 στειρώσεις γατών και σκύλων στο Δημοτικό Καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Λαρισαίων

Περισσότερες από 100 στειρώσεις, κυρίως γατών, αλλά και σκύλων, έχουν πραγματοποιηθεί, αφιλοκερδώς, στο Δημοτικό Καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο δράσης, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Σωματείο «Αδέσποτοι Εθελοντές» Λάρισας και ομάδα εθελοντών από δύο φιλοζωϊκές οργανώσεις: Fellnasen Stuttgart και @animal.passion, της Γερμανίας.
Ιστορία Κεντρική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσα ομιλία στη Νάουσα για τη Φυλή των Καλλάσσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του 3ου Γυμνάσιο Νάουσας-«Φιλώτας Κόκκινος», σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Νάουσας για τη Φυλή των Καλλάσσα, με θέμα: «Η Ελληνική Παρουσία στην Κεντρική Ασία και οι απόηχοί της στην αρχέγονη παράδοση της Φυλής των Καλλάσσα», από τον Εκπαιδευτικό κ. Αθανάσιο Λερούνη, στο κτήριο ΒΕΤΛΑΝΣ του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς».
Αθλητικά Δυτική Μακεδονία Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε εξέλιξη το έργο ανάπλασης του εξωτερικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκόβρυσης Κοζάνης

Στο έργο της ανάπλασης του εξωτερικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκόβρυσης, που υλοποιεί ο Δήμος Κοζάνης, βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2024 ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Κώστας Βόμβας, παρακολουθώντας από κοντά την πορεία εξέλιξης των εργασιών.

Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη με τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης. Στη διάρκεια της συνάντησης, παρουσία του Βουλευτή κ. Σταύρου Παπασωτηρίου, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλης Γιαννάκης, είχε την ευκαιρία να θέσει μια σειρά ζητημάτων, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του κ. υπουργού και απασχολούν τη Δημοτική Αρχή και την τοπική κοινωνία.

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου απελευθέρωσε 440 θέσεις στάθμευσης το 2024

Με στοχευμένες ενέργειες της Δημοτικής Αστυνομίας από την αρχή του έτους έχουν συνολικά απελευθερωθεί, περίπου, 440 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και δίκυκλων στον Δήμο Αγίου Δημητρίου.

Θερμή υποδοχή των μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων στον Δήμο Φυλής

Ο Δήμαρχος διέκοψε τη δουλειά του για να διαθέσει χρόνο στα παιδιά, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες του με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και άλλους αξιωματούχους. Περιεργάστηκαν ακόμη τις κούκλες με τις παραδοσιακές αρβανίτικες φορεσιές...
Βόρειος Τομέας Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζεται εντατικά η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Βριλησσίων

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 μέχρι σήμερα έχουν περισυλλεγεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία συνολικά 34 οχήματα. Πρόκειται για οχήματα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν αφήσει σε δρόμους, αλλά και κοινόχρηστους χώρους της πόλης.Με την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τα Βριλήσσια αποτρέπεται η δημιουργία εστιών μόλυνσης στις γειτονιές. Η περισυλλογή τους απελευθερώνει Δημόσιο Χώρο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στη βελτίωση της εικόνας της πόλης και στην εύρυθμη λειτουργία της. Τα οχήματα, που περισυλλέγονται, οδηγούνται στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να ανακτάται το...
Βιβλίο Βόρειος Τομέας Παρουσιάσεις

Παρουσιάστηκε στη Νέα Ιωνία το βιβλίο: «Ο Συλλαίος – Ζωή και βία στην Μικρά Ασία»

Το απόγευμα της Τετάρτης, 8 Φεβρουαρίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, παρουσιάστηκε το βιβλίο: «Ο ΣΥΛΛΑΙΟΣ – Ζωή και βία στην Μικρά Ασία», του κ. Αντώνη Βλασσόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ροδολίβος».

Της Παναγιώτας Σούγια
Την εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συλλαίων και η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Η Καππαδοκία», συντόνισε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας και Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, κ. Λουκάς Χριστοδούλου.
Η βιβλιοπαρουσίαση ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό της Προέδρου της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Η Καππαδοκία» κ. Κούλας Μπρόλιου, η οποία ευχήθηκε να είναι «καλοτάξιδο» το βιβλίο.
Αμέσως μετά, ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Το βιβλίο του παππού του δεν το ξέχασε ούτε και πέρα από τον Ατλαντικό, ο συγγραφέας Αντώνης Βλασσόπουλος, μηχανικός στο επάγγελμα. Ένα από τα ελάχιστα αντίτυπα που υπήρχαν διασώθηκε στο εφιαλτικό ταξίδι του ξεριζωμού μεταξύ Σμύρνης και Πειραιά. Σκύβει, λοιπόν, ευλαβικά με ένα νέο βιβλίο, με τον τίτλο: «Ο ΣΥΛΛΑΙΟΣ – Ζωή και βία στην Μικρά Ασία», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ροδολίβος», και μας χαρίζει το πολύτιμο απόσταγμα του γλωσσολογικού, κοινωνιολογικού και έντεχνου συγγράμματος, αληθινού λαογραφικού θησαυρού της Ανατολίας, μεγάλο μέρος του οποίου συνέγραψε ο παππούς του Νικόλαος Βακαλόπουλος, παρασημοφορημένος από την «Πύλη». Ήταν, μάλιστα, και Δημοτικός Ιατρός Σμύρνης. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε, και εκ μέρους του κ. Βλασσόπουλου. Ίσως, δεν ξέρετε πως ο κ. Βλασσόπουλος είναι μόνιμος κάτοικος Καναδά, και είναι πολύ μεγάλη τιμή γι’ αυτή του την προσπάθεια να έρθει εδώ από τον Καναδά και να αναδείξει ένα πολύτιμο βιβλίο, που θα πλουτίσει τη Μικρασιατική βιβλιογραφία.».

Από αριστερά οι κ.κ.: Αντώνης Βλασσόπουλος, Κυριάκος Πιπίνης και Λουκάς Χριστοδούλου

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλαίων, δικηγόρος και συγγραφέας-ιστορικός, κ. Τάκης Σαλκιτζόγλου, o οποίος είπε μεταξύ άλλων πως: «Αυτό το βιβλίο ήρθε στην επιφάνεια μετά από 100 χρόνια. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη συγγραφή της Ιστορίας της Σύλλης, έπεσα πάνω σε μία βιβλιογραφική παραπομπή στο βιβλίο: «Ο Συλλαίος», του Βακαλόπουλου, έτος 1909. Το αναζήτησα σε όλες τις βιβλιοθήκες της Αθήνας. Δεν υπήρχε πουθενά. Ήταν ένα βιβλίο «φάντασμα». Μετά από πολλά χρόνια πήγα στην Εθνική Βιβλιοθήκη και το βρήκα γραμμένο εκεί. Κοιτάω την καρτέλα του να το βρω και δεν ήταν στη θέση του. Το πιστεύετε αυτό; Ήταν αυτό που λέμε: παρατοποθετημένο, γιατί είχε μπει 5-6 τόμους πιο κάτω. Επειδή, όμως, είμαι «ψαχτήρι», έψαξα και το βρήκα. Κάθισα και το φωτογράφησα μόνος μου. Ήταν κάπου 600 σελίδες. Μάλιστα, το φωτογράφησα με ένα παλιό κινητό. Και έγραψα ένα άρθρο σε μία Μικρασιατική έκδοση. Το άρθρο αυτό είχε την τύχη να περάσει το διαδίκτυο και να το διαβάσει ο κ. Αντώνης Βλασόπουλος, ο οποίος είναι Αθηναίος, γέννημα θρέμμα, απόφοιτος του «Βαρβακείου», όπως είμαι και εγώ, ο οποίος μετά το Πολυτεχνείο, που σπούδασε εδώ, πήγε με υποτροφία στον Καναδά. Και έτσι ήρθαμε σε επαφή μαζί.».
Ακολούθως, ο κ. Σαλκιτζόγλου αναφέρθηκε στον παππού του συγγραφέα, Νικόλαο Βακαλόπουλο, και στο πώς έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο χαρακτήρισε ως: «Ένα λαογραφικό περιβόλι.», προσθέτοντας πως: «Αυτός ο άνθρωπος, την ώρα της καταστροφής της Σμύρνης χάθηκε, άγνωστο πώς, προφανώς ήταν θύμα των θηριωδιών των Τσετών.».
Επίσης, ο κ. Τσαλκιτζόγλου είπε πως: «Θεωρώ ότι είμαστε ευγνώμονες απέναντι στον κ. Βλασσόπουλο και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ, που έσκυψε όχι μόνο με αγάπη, αλλά και με επάρκεια φιλολόγου παρακαλώ, επάνω από το βιβλίο του παππού του, το σχολίασε, δημοσίευσε την περίληψη του βιβλίου του και το συμπλήρωσε.», ενώ απευθυνόμενος προς τον συγγραφέα είπε χαρακτηριστικά πως: «Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ωραία δουλειά που έκανες, και που βρήκες έναν άξιο εκδότη, και σήμερα χάρισες στην ελληνική βιβλιογραφία το μοναδικό αυτό βιβλίο, του αξέχαστου, όπως απεδείχθη, Νικολάου Βακαλόπουλου.».

Κατόπιν, ο εκδότης κ. Κυριάκος Πιπίνης, των εκδόσεων «Ροδολίβοςς», διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του κ. Βλασσόπουλου, και αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κ. Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον πρωτότυπο τίτλο του βιβλίου του Νικόλαου Βακαλόπουλου, που ήταν γραμμένος με κεφαλαία γράμματα ως εξής:
«Ο ΣΥΛΛΑΙΟΣ – ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΑΣΙΑΝΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΑ – ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΚΑΙ ΛΙΑΝ ΤΕΡΠΝΟΝ – ΥΠΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ», προσθέτοντας πως: «Αυτή, ακριβώς, είναι η ταυτότητα του βιβλίου, που ανέλαβε να μας παρουσιάσει με το δικό του σύγγραμμα ο αγαπητός μου συμμαθητής Αντώνης Βλασσόπουλος.».
Συνεχίζοντας, ο κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο τι μαρτυρεί κάθε λέξη του τίτλου του πρωτότυπου βιβλίου, του Νικόλαου Βακαλόπουλου, ακολούθως ανάγνωσε αποσπάσματα από το εισαγωγικό κεφάλαιο του κ. Αντώνη Βλασσόπουλου, και επισήμανε πως: «Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο συμμαθητής μου Αντώνης δικαιολογημένα αισθάνεται περήφανος για τον παππού του και τη σημαντική για τη Μικρασιατική λογοτεχνία μυθιστορία του «Συλλαίου». Την παρουσίασε, όμως, με αντικειμενικότητα, και δεν διστάζει να διορθώσει κάποιες λίγες λανθασμένες απόψεις του παππού του.».
Επιπλέον, ο κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε σε «μεταφυσικού» χαρακτήρα περιστατικά και συμπτώσεις της δικής του οικογενείας σε σχέση με τη ζωή και τον κοινωνικό κύκλο του Νικόλαου Βακαλόπουλου, διάβασε το κείμενο του κ. Βλασσόπουλου για τον παππού του, και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Με συγκίνηση σκέφτομαι ότι μετά από 61 χρόνια, που ο Αντώνης Βλασσόπουλος κι εγώ χωριστήκαμε, τελειώνοντας το «Βαρβάκειο», ξαναβρεθήκαμε με αφορμή τη μυθιστορία του «Συλλαίου», τελείως απροσδόκητα, χάρη στη μεσολάβηση ενός άλλου αποφοίτου του ιστορικού μας σχολείου και κοινού μας φίλου, του αγαπητότατου Τάκη Σαλκιτζόγλου. Το γεγονός αυτό θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο, και πως συνέβη κάτι πολύ σπουδαίο. Το ότι, δηλαδή, το απρόβλεπτο τρίγωνο των τριών φίλων και συμμαθητών του «Βαρβακείου», ίσως υποδηλώνει ότι το τρίγωνο: Νικόλαος Βακαλόπουλος, Αρχάγγελος Γαβριήλ και Γεώργιος Ασκητόπουλος υπήρξε πραγματικά, οπότε όλες οι υποθέσεις που κάνουμε για τις σχέσεις τους θα πρέπει να είναι αληθινές και ότι δεν πρόκειται για συμπτώσεις.».

Από αριστερά οι κ.κ.: Τάκης Σαλκιτζόγλου, Αρχάγγελος Γαβριήλ, Αντώνης Βλασσόπουλος, Κυριάκος Πιπίνης και Λουκάς Χριστοδούλου

Ακολούθως, ο κ. Πιπίνης διάβασε ακόμη ένα απόσπασμα από το βιβλίο και η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον συγγραφέα του παρουσιαζόμενου βιβλίου, PhD, P. Eng., PMP, κ. Αντώνη Βλασσόπουλο, να αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στον Δημοτικό Ιατρό Σμύρνης και παππού μου Νικόλαο Βακαλόπουλο, που μας έδωσε όσα ακούσατε. Η συμβολή μου με την ανάπλαση του παλιού «Συλλαίου» είναι μηδαμινή μπροστά στη δική του. Βασικά, χώρισα το περιεχόμενο του παλιού «Συλλαίου» σε μερικές εκατοντάδες μικρά στοιχεία. Τα έβαλα όλα σε ένα τραπέζι και μετά τοποθέτησα τα συναφή στοιχεία σε δώδεκα διαφορετικά πιάτα. Ένα πιάτο για τα ήθη και για τα έθιμα, ένα για τις σχέσεις ανδρών-γυναικών κ.ο.κ., και μετά έφτιαξα ένα κεφάλαιο για το καθένα.».

Στη συνέχεια, ο κ. Βλασσόπουλος ευχαρίστησε τους συντελεστές του βιβλίου και αμέσως μετά ο κ. Πιπίνης διάβασε ένα κείμενο, που έγραψε ο ίδιος, σχετικά με το τι θα έλεγε ο Νικόλαος Βακαλόπουλος εάν βρισκόταν στη συγκεκριμένη παρουσίαση του βιβλίου του εγγονιού του.