ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 10 Δεκεμβρίου 2023
Αττική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Ανατολικής Αττικής

Άκρως εποικοδομητική ήταν η πρώτη συνάντηση εργασίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκου Χαρδαλιά με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, που είχε ως στόχο την ενημέρωσή τους για το πώς θα κινηθεί η Περιφέρεια την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028.
Ιστορία Κεντρικός Τομέας Κοινωνία

Εξαιρετική η διάλεξη του κορυφαίου ερευνητή της κοπτικής γλώσσας π. Ugo Zanetti στην Εταιρεία Φίλων του Λαού, στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2023, στον χώρο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων μαθημάτων της Καθηγήτριας Αραβικού Πολιτισμού και Αραβικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ελένης Κονδύλη, ο καλεσμένος της, κορυφαίος ερευνητής της κοπτικής γλώσσας, αλλά και άλλων αρχαίων ανατολικών γλωσσών, π. Ugo Zanetti, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίν, έδωσε μια εξαιρετική διάλεξη, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα: «Μοναχισμός στις σκήτες της ερήμου, άλλοτε και τώρα.».
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, με πρωτοβουλία της Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Πάτρας σχετική με τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης, όπου συμμετείχαν φορείς της πόλης, οι οποίοι μεταξύ άλλων εκτίμησαν σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα αυτό, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι διάφοροι φορείς και πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα διάφορα εμπόδια που βάζει η κυβερνητική πολιτική στο σοβαρό αυτό κοινωνικό θέμα.

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο

Το απόγευμα της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου 2023, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου (Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, είσοδος δίπλα από την τράπεζα Πειραιώς), πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθους κόσμου τα εγκαίνια της τέταρτης Ομαδικής Εικαστικής Έκθεσης του project #23 #24 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ, με θέμα τα λόγια του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Willem van Gogh: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο καλλιτεχνικό από το ν’ αγαπάς κάποιον.».

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Δυτική Ελλάδα Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση Υγεία

«Η Πρόληψη κοντά μας» - Ολοκληρώθηκε η δράση ιατρικών ελέγχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Οι υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας (προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, αλλεργικά τεστ, πνευμονολογικός...
Δυτική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υπογραφή σύμβασης για τη ριζική ανάπλαση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου Γρεβενών

Το έργο αφορά στην καθολική αναβάθμιση του ισόγειου κοινόχρηστου χώρου του Δημαρχείου...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

«Σκοτσέζικο Ντους», της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα | Από 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Θέατρο «ΠΡΟΒΑ»

Ο κ. Σωτήρης Τσόγκας, εμπνευσμένος από το κείμενο, του οποίου υπογράφει και τη θεατρική προσαρμογή, με τη σκηνοθετική αριστοτεχνική του ματιά, μας βάζει διαδραστικά στο κλίμα της δημιουργίας μια θεατρικής παράστασης, από τα καμαρίνια έως τη σκηνή. Κωμικές μέχρι δακρύων σκηνές εξελίσσονται μπροστά στα...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Κρήτη Μουσική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρουσίαση των 6 προκριθέντων έργων του Διαγωνισμού Σύνθεσης: «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-2023, για δυο πιάνα

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Σύνθεσης, με την επωνυμία: «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-2023, για δυο πιάνα, που συνδιοργανώνει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, θα παρουσιαστούν τα 6 προκριθέντα έργα σήμερα Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στην αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη» , ώρα 20.00, στο Ρέθυμνο.

Παρουσιάζονται στο Ρέθυμνο τα 6 προκριθέντα έργα του Διαγωνισμού Σύνθεσης: «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-2023, για δυο πιάνα, μια πρωτότυπη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, που αναδεικνύει τους νέους δημιουργούς και έχει ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.

Ο πρωτότυπος για την Κρήτη διαγωνισμός είχε ανακοινωθεί δημόσια από τους συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Κρήτης και Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, τον Σεπτεμβρίου του 2022, και απευθυνόταν σε νέους καλλιτέχνες, Έλληνες και Κύπριος από όλον τον κόσμο.
Τα ονόματα των έξι νέων συνθετών, που έχουν επιλεγεί για τη Β΄ φάση του Διαγωνισμού, είναι με αλφαβητική σειρά: Κατσιβέλης Παύλος, Λαμπριανίδης Θεόφιλος, Μαστραντώνης Άγγελος, Πασόπουλος Σταμάτης, Χαλιάσας Κωνσταντίνος και Χωματσάς Ευστάθιος.


Η κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού, που αξιολόγησε τα έργα που υποβλήθηκαν, αποτελείται από καταξιωμένους δημιουργούς και προσωπικότητες του χώρου, όπως τους κ.κ.: Γιώργο Κουμεντάκη (Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Ιωσήφ Παπαδάτο (Συνθέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Καθηγητής Πανεπιστημίου), Μηνά Μπορμπουδάκη (Συνθέτης), Ερατώ Αλακιοζίδου (Πιανίστα) και Σπύρο Δεληγιαννόπουλο (Συνθέτης, Πιανίστας).
Η παρουσίαση των 6 προκριθέντων έργων θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της κριτικής επιτροπής, θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών, στο Ρέθυμνο στην αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη», και η παρουσίασή τους θα γίνει από τα πιανιστικά ντουέτα: Δημήτρης Καρύδης-Πέτρος Μόσχος, καθώς και Χριστίνα Παντελή-Γρηγόρης Ιωάννου.
Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της Β΄ φάσης του διαγωνισμού, ενώ τα βραβεία θα δοθούν το ίδιο βράδυ, συνοδευόμενα με χρηματικά έπαθλα.
Η είσοδος στην εκδήλωση παρουσίασης των προκριθέντων έργων και βράβευσης των συνθετών στο Ρέθυμνο θα είναι ελεύθερη στους πολίτες. Ο διαγωνισμός σύνθεσης «Θόδωρος Αντωνίου» είναι αφιερωμένος στη μνήμη του διεθνώς αναγνωρισμένου και πολυβραβευμένου εκλιπόντα συνθέτη.
Με αφετηρία την Κρήτη, τα βραβευμένα έργα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Αθήνα και στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το «Hellenic Center», αντίστοιχα.
Με σχετική δήλωσή του, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και εντεταλμένος Σύμβουλος Τέχνης-Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Ευάγγελος Ζάχαρης, εξέφρασε τη χαρά, αλλά και τη βούλησή του, όπως ο νέος πρωτότυπος διαγωνισμός να γίνει θεσμός για την Κρήτη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Ως Περιφέρεια Κρήτης, με χαρά συνεργαζόμαστε με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, για έναν κορυφαίο Διαγωνισμό, με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στη νέα δημιουργία. Είναι σημαντικό που η Περιφέρεια Κρήτης συνδιοργανώνει αυτόν τον διαγωνισμό. Με την ευχή να αποτελέσει θεσμό και να καταστεί η Κρήτη αφετηρία και σημείο συνάντησης νέων δημιουργών, ευχαριστούμε την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου και την κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από κορυφαίους δημιουργούς, που η επιλογή των έργων έγινε αξιοκρατικά και με πλήρη διαφάνεια. Στη Β΄ φάση του διαγωνισμού, στη συναυλία της παρουσίασης των προκριθέντων έργων στο Ρέθυμνο, καλούμε όλους, θεσμικούς εκπροσώπους και φίλους της μουσικής να παρευρεθούν. Η είσοδος είναι ελεύθερη στους πολίτες. Τέλος, ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για τη φιλοξενία της παρουσίασης των προκριθέντων έργων του Διαγωνισμού Σύνθεσης.».