Πάνω από 250 ηλικιωμένοι εκπαιδεύονται στις ψηφιακές γωνιές στο 7ο Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Ιωαννιτών
Το 7ο Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Ιωαννιτών επισκέφτηκαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Φώτης Βάββας και ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ κ. Δημήτρης Πάνου, όπου εδώ και δύο μήνες υλοποιείται η δράση: «Ψηφιακές γωνιές» του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος: «3η e-λικία: Ψηφιακή ενδυνάμωση και ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων».
Στον χώρο του 7ου Κ.Α.Π.Η., όπως και σε όλες τις δομές που συμμετέχουν, με ευθύνη του Δήμου έχει διαμορφωθεί η «Ψηφιακή Γωνιά», στην οποία υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, υποδομή για τη λειτουργία του εξοπλισμού του Ψηφιακού Βοηθού–Εκπαιδευτή, «projector» για την παρουσίαση και παρακολούθηση του μαθήματος από όλες και όλους όσοι συμμετέχουν και ενημερωτικό «banner» του Προγράμματος.
Οι κ.κ. Φώτης Βάββας και Δημήτρης Πάνου συνομίλησαν με τους εκπαιδευόμενους, την ψηφιακή βοηθό-εκπαιδεύτρια της ομάδας, καθώς και με στελέχη του ΟΚΠΑΠΑ, που συμμετέχουν στην υλοποίηση της δράσης, και διαπίστωσαν τον ενθουσιασμό και την ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση όλων των συμμετεχόντων-ωφελούμενων του Προγράμματος.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο 7ο Κ.Α.Π.Η., ο κ. Βάββας δήλωσε πως: «Το πρόγραμμα υλοποιείται μετά την προγραμματική σύμβαση, που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στόχος του προγράμματος, που εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, είναι η ψηφιακή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ατόμων. Και η συγκεκριμένη δράση αποτελεί ένα φιλόδοξο πιλοτικό έργο κοινωνικού χαρακτήρα για την παροχή υπηρεσιών ψηφιακής εκπαίδευσης και ψηφιακού εγγραμματισμού, καθώς και υποστήριξης σε θέματα πρόσβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες, σε ηλικιωμένους δημότες (κυρίως 60+) του Δήμου. Το πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και 2 μήνες, με μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση από τα ηλικιωμένα μέλη των Κ.Α.Π.Η. για την παρακολούθηση των μαθημάτων, καθώς ο αριθμός των εκπαιδευόμενων έχει ξεπεράσει τα 200 άτομα, και, επιπλέον, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και από άλλους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα», προσθέτοντας πως: «Ο Δήμος μας, έχει αποφασίσει να επεκτείνει μετά το Πάσχα το πρόγραμμα σε όλους τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και εξετάζει τη δυνατότητα συνέχισης του προγράμματος σε μόνιμη βάση, χρησιμοποιώντας πόρους του Δήμου.», ενώ ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον αείμνηστο Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, αλλά και τον νέο Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τον Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ κ. Δημήτρη Πάνου, για τη συνεργασία και την οργάνωση των μαθημάτων, τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου κ. Ευάγγελο Καρβούνη, το προσωπικό του ΟΚΠΑΠΑ, που συμμετέχει και υποστηρίζει την εν λόγω δράση, τους εκπαιδευτές-ψηφιακούς βοηθούς, καθώς και όλους τους ηλικιωμένους-εκπαιδευόμενους, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν με θέρμη και ενθουσιασμό το πρόγραμμα και συμμετέχουν στα μαθήματα.
Επίσης, ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ κ. Πάνου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως: «Βασική προτεραιότητα της Διοίκησης είναι η αναβάθμιση των Κ.Α.Π.Η. με την παροχή υπηρεσιών, που έχουν απόλυτη ανάγκη οι ηλικιωμένοι. Έτσι, μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και την επιστροφή στην κανονικότητα, γίνεται συντονισμένη προσπάθεια από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Οργανισμού, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες δράσεις.
Το πρόγραμμα για την ψηφιακή εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα σημαντικό, και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση που έχει.», συμπληρώνοντας πως: «Στις νέες τεχνολογίες εκπαιδεύονται πάνω από 250 μέλη των Κ.Α.Π.Η., ενώ αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η εκπαίδευση ατόμων άνω των 60 ετών, που δεν αποτελούν μέλη των Κ.Α.Π.Η..».
Ακόμη, ο κ. Πάνου ανέφερε πως: «Είχα πει κατά την έναρξη του προγράμματος ότι έστω και ένας ηλικιωμένος αν αποφύγει την ουρά σε κάποια τράπεζα θα είναι μεγάλο όφελος. Δύο μήνες μετά την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπαίδευση, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, τελικά, θα είναι πολλοί οι ηλικιωμένοι που δεν θα ξαναβρεθούν σε ουρά τράπεζας ή δημόσιου οργανισμού για την πληρωμή λογαριασμών. Επίσης, είναι ιδιαίτερα συγκινητικό ότι μπορούν μέσω των κοινωνικών δικτύων και των σύγχρονων τεχνολογιών να επικοινωνούν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που βρίσκονται μακριά. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και αποδεικνύεται ότι ήρθε να καλύψει μία πραγματική ανάγκη για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.».