ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Κυριακή | 23 Μαρτίου 2025
Κοινωνία Κρήτη Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνεχίζεται στον Δήμο Ρεθύμνης η υλοποίηση του προγράμματος «Πράσινο απ’ όλους για όλους»

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την υλοποίηση του προγράμματος: «Πράσινο απ’ όλους για όλους», του Δήμου Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις λουλουδιών και πρασίνου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Πεταλιώτη, με τη συμμετοχή εθελοντών από τον Λαογραφικό Όμιλο «Τζανιδάκη».
Βόρειος Τομέας Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέες φυτεύσεις δέντρων στον αστικό ιστό των Βριλησσίων

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα μαζικών δενδροφυτεύσεων του Δήμου Βριλησσίων σε πάρκα, πλατείες, ποδηλατόδρομους και κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Αυτή φορά πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις μεγάλων δέντρων σε κενές δενδροδόχους στην πλατεία Αναλήψεως και στις οδούς: 25ης Μαρτίου, Δωδεκανήσου, Δ. Βερνάρδου, Κυπρίων Αγωνιστών, Σισμανογλείου, Ευβοίας και Πλάτωνος.
Αττική Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση 1.000 νέων δέντρων στον Δήμο Διονύσου

Με απόλυτη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025 η δεντροφύτευση 1.000 νέων δέντρων πλατύφυλλων και βραδύκαυστων στην περιοχή της Αχλαδούλας, στον Άγιο Στέφανο. Η δράση αυτή, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Διονύσου, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και την πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ: «Όλοι Μαζί Μπορούμε», αποτελεί μία ακόμη σημαντική προσπάθεια για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και την ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος.

Εγκαινιάστηκε η εκπληκτική Έκθεση Ζωγραφικής, με τίτλο: «Η μαγεία του παραδόξου», που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου, στη Ν. Ιωνία

Τη Δευτέρα το απόγευμα, 17 Μαρτίου 2025, στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Γ. ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ-«ΣΠΑΡΤΗ», στη Νέα Ιωνία Αττικής (Ελ. Βενιζέλου 63), εγκαινιάστηκε παρουσία πλήθους φιλότεχνων, αλλά και καλλιτεχνών, η εκπληκτική Έκθεση Ζωγραφικής, με τίτλο: «Η μαγεία του παραδόξου», σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης κ. Μπίας Παπαδοπούλου, η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την παραίτηση των Αντιδημάρχων Νέας Ιωνίας Αττικής κ.κ. Γιώργου Καρακώστα, Σοφίας Ναϊσίδου και Γεωργίας Τσομπανίδου, ζήτησε ο κ. Βασίλης Χριστοδούλου

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία», κ. Βασίλης Χριστοδούλου, ζήτησε την παραίτηση ή την αντικατάσταση τριών Αντιδημάρχων του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής, των κ.κ. Γιώργου Καρακώστα, Σοφίας Ναϊσίδου και Γεωργίας Τσομπανίδου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής ερωτήσεων, στην 9η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, στο κτήριο του Δημαρχείου.

Δράσεις Δεντροφύτευσης στον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη με τη συμμετοχή κατοίκων και μαθητών

Στο 1ο Νηπιαγωγείο Ρέντη βρέθηκε ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, όπου, μαζί με τους μικρούς μαθητές, συμμετείχε στη δράση δενδροφύτευσης, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να αγαπήσουν τη φύση.Η δράση συνεχίστηκε σε έναν δημοτικό χώρο ανάμεσα σε δύο πολυκατοικίες (πίσω από το γήπεδο...
Δυτικός Τομέας Κοινωνία Παιδεία Πολιτισμός Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσα η Διάλεξη στο Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου, με θέμα: «Κειμήλια λαϊκής τέχνης ως υλικά τεκμήρια»

Ομιλήτρια ήταν η κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας, την οποία προλόγισε ο κ. Θανάσης Καποτάς, Μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΔΠ και Υπεύθυνος του Δ.Ε.Α.Π. Περιστερίου.
Βόρειος Τομέας Ιστορία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Οι επέτειοι του Μπλόκου της Καλογρέζας με Δημοτική Αρχή την «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία»

Οι εκδηλώσεις μνήμης για το Μπλόκο της Καλογρέζας αποτελούσαν για την εκάστοτε Δημοτική Αρχή του Δήμου Νέας Ιωνίας μία διαχρονική υποχρέωση απόδοσης τιμής στα 22 παλικάρια, τα οποία εκτελέστηκαν τα ξημερώματα της 15ης Μάρτη 1944 από τους Έλληνες δωσίλογους και τους Γερμανούς κατακτητές. Με αφορμή τη φετινή επέτειο της συμπλήρωσης 79 χρόνων από την αποφράδα εκείνη ημέρα, η δημοτική παράταξη «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» δημιούργησε ένα αφιέρωμα από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που γίνονταν κατά την περίοδο 2015-2019 για το Μπλόκο της Καλογρέζας, με Δήμαρχο τον κ. Ηρακλή Γκότση.

Πάντως, θέλοντας και μη, οι συγκρίσεις του τότε και του σήμερα είναι, δυστυχώς, αναπόφευκτες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Ακολουθεί το αφιέρωμα στο Μπλόκο της Καλογρέζας, κατά την περίοδο 2015-2019, που Δημοτική Αρχή της πόλης ήταν η παράταξη «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία», καθώς και ένα «βίντεο», που δημιουργήθηκε το 2018 για τον Δήμο Νέας Ιωνίας, ύστερα από επιθυμία του τότε Δημάρχου κ. Ηρακλή Γκότση:

Αφιέρωμα στο Μπλόκο της Καλογρέζας, την περίοδο της Δημοτικής Αρχής της παράταξης «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» 2015-2019

Στο «βίντεο», που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου, ο αφηγητής μας μεταφέρει το ιστορικό του Μπλόκου της Καλογρέζας, με πληθώρα ιστορικών φωτογραφιών της εποχής.
-Κείμενα του κ. Κώστα Χαλέμου.
-Αφήγηση του κ. Πολύκαρπου Πολυκάρπου.
-Βίντεο Μοντάζ του κ. Μίμη Σινέκογλου.
-Ηχογράφηση του κ. Σ. Κουσκούνη (Studio Wavemusic).
Δημιουργήθηκε το 2018, για λογαριασμό του Δήμου Νέας Ιωνίας, ύστερα από επιθυμία του Δημάρχου κ. Ηρακλή Γκότση.
Το ιστορικό του Μπλόκου της Καλογρέζας:
Μάρτιος του 1944, με τις πλάτες του Γερμανού κατακτητή τα Τάγματα Ασφαλείας τρομοκρατούν τις γειτονιές της Αθήνας.
Ο Λαός βιώνει έναν νέο Τρόμο: τα Μπλόκα.
Στην Καλογρέζα των 2.400 ψυχών λειτουργούν επιταγμένα ανθρακωρυχεία και εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας. Οι Γερμανοί χρειάζονται το κάρβουνο, οι εργάτες έχουν ανάγκη τα συσσίτια.
Μέσα στα εργοστάσια και κάτω από τη γη δημιουργούνται οι πρώτοι πυρήνες της ΕΑΜικής αντίστασης. Ξεσπούν απεργίες. Γίνονται σαμποτάζ. Η πάλη από εργατική μετατρέπεται σε αντιφασιστική.
Σε διαδήλωση στις 2 Σεπτεμβρίου 1943, στη Νέα Ιωνία σκοτώνονται από την αστυνομία ο Παναγιώτης Γεωργίου και τρεις εργαζόμενοι ανθρακωρύχοι. Το έγκλημα δεν μένει ατιμώρητο. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1943, η ομάδα περιφρούρησης λαϊκών αγωνιστών εκτελεί στη γέφυρα της Σαφράμπολης τον ταγματάρχη χωροφυλακής Δημήτρη Αλεξόπουλο, που διέταξε το πυρ κατά των διαδηλωτών.
Το Μπλόκο μετράει αντίστροφα.
Ξημερώματα της 15ης Μαρτίου 1944, χωροφυλακή, τάγματα ασφαλείας, ειδική ασφάλεια με συνοδεία Γερμανών, ζώνουν την Καλογρέζα.
Χωροφύλακες και ασφαλίτες, πυροβολώντας στον αέρα και πετώντας χειροβομβίδες, ξεχύνονται.
Μπαίνουν σε σπίτια, δέρνουν τους νοικοκυραίους και αρπάζουν το βιός τους.
Οι Γερμανοί δεν επεμβαίνουν, παρακολουθούν και απαθανατίζουν τα γεγονότα.
Παρόντες είναι ο Αλέξανδρος Λάμπου, διευθυντής της ειδικής ασφάλειας, ο Γιάννης Πλυτζανόπουλος, διοικητής των ταγμάτων ασφαλείας, και ο Κωνσταντίνος Γκίνος, διοικητής της χωροφυλακής.
Τους κατευθύνει ο απόστρατος Γιώργος Μωραίτης, που γνωρίζει πρόσωπα στην περιοχή.
Συγκεντρώνουν τους άνδρες από 14 ετών και πάνω. Τους κατεβάζουν στην πλατεία της εκκλησίας. Ο Λάμπου περιφέρεται με την εικόνα της Παναγιάς και απειλεί. Έχουν κατάλογο και φωνάζουν ονόματα. Όσοι βγαίνουν τους παίρνουν για εκτέλεση.
Πρώτο εκτελούν τον Παναγιώτη Μικρόπουλο, έναν εικοσάχρονο από το Ηράκλειο. Ύστερα και άλλους. Τους πηγαίνουν στο ρέμα, στο εκτελεστικό απόσπασμα, με επικεφαλής το Μοίραρχο Κωνσταντίνο Παπακώστα.
Ως τις τέσσερις το απόγευμα σκοτώνουν άλλους είκοσι έναν. Τα πτώματα παραμορφωμένα από τη χαριστική βολή στα πρόσωπα, αναγνωρίζονται με δυσκολία.
Το Σάββατο, 18 Μαρτίου 1944, κυκλοφορεί έκτακτη έκδοση του «Ριζοσπάστη».
Την Τρίτη 21 Μαρτίου 1944, το «Εργατικό Βήμα», κυκλοφορεί με τίτλο: «Η ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ».
Φεύγοντας, οι εισβολείς παίρνουν ομήρους. Εκατόν πενήντα πάνε στις φυλακές Χατζηκώστα, 60 στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Οι περισσότεροι αφήνονται ελεύθεροι την επομένη. Στο Χαϊδάρι μένουν 14. Στις 25 Μαΐου στέλνουν 11 με μια αποστολή χιλίων ατόμων στη Γερμανία, στο Νόιεμγκαμμε, έξω από το Αμβούργο.
Τους ντύνουν με ριγωτές στολές και τους αφαιρούν τα ονόματα. Κάθε κρατούμενος έχει τον δικό του αριθμό. Πολλοί πεθαίνουν δουλεύοντας. Τα κουφάρια τους τα καίνε στο κρεματόριο. Οι όμηροι του Μπλόκου στέλνονται στη Βρέμη για να δουλέψουν στην κατασκευή του καταφυγίου για υποβρύχια «Βάλεντιν». Σε ενάμισι χρόνο χάνουν τη ζωή τους περισσότεροι από δύο χιλιάδες εργάτες, ανάμεσα τους και δεκαέξι Έλληνες.
Στις 26 Μαρτίου 1945, βομβαρδίζεται από τη Βρετανική αεροπορία και εγκαταλείπεται.
Ο πόλεμος χάνεται. Οι Γερμανοί αδειάζουν τα στρατόπεδα για να εξαφανίσουν τις αποδείξεις.
Χιλιάδες κρατούμενοι φορτώνονται σε τρία αραγμένα πλοία, στον κόλπο του Λούμπεκ, στη Βαλτική.
Δύο υπερωκεάνια, το «Καπαρκόνα» και το «Ντόιτσλαντ», με το φορτηγό «Τίλμπεκ», μετατρέπονται σε πλωτές φυλακές.
Επάνω στο «Καπαρκόνα» βρίσκονται πάνω από 4.500 κρατούμενοι.
Στις 3 Μαΐου 1945, ενώ ο πόλεμος στη στεριά έχει τελειώσει, τα πλοία δέχονται επίθεση Βρετανικών αεροπλάνων. Χιλιάδες κρατούμενοι πνίγονται. Άλλοι καίγονται, ενώ άλλοι πυροβολούνται. Απολογισμός: πάνω από 7.000 νεκροί.
Από τους Έλληνες, τρεις κατάφεραν να βγουν ζωντανοί. Ο Σπύρος Πασάλογλου, ο Λευτέρης Αυγουστίδης και ο Νίκος Λιαρούτσος. Οι άλλοι, Κώστας Δασκαλόπουλος, Δημήτρης Νίνος, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Χρήστος Χριστοφορίδης, Πέτρος Πετρίδης, Κώστας Συμεωνίδης, Νίκος Μαυρίδης, Συμεών Μπαλόγλου, δεν γύρισαν πότε.
Ο φάκελος του «Καπαρκόνα» φυλάσσεται στα αρχεία της Βρετανικής αεροπορίας. Σφραγίζεται για εκατό χρόνια. Τα ερωτήματα μένουν.
Η δίκη για το Μπλόκο αρχίζει στις 5 Νοεμβρίου 1946, στο Γ΄ Ειδικό Δικαστήριο Δωσίλογων. Η απόφαση του δικαστηρίου, στις 5 Μαΐου του 1947, κάνει τα κόκαλα των εκτελεσθέντων να τρίζουν.
Αθώοι οι περισσότεροι των κατηγορουμένων.
Ένοχοι κηρύσσονται μόνο ο Διοικητής της Ειδικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Λάμπου, και ο διερμηνέας Σπύρος Κωνσταντινίδης.
Και οι δύο καταδικάζονται στην ποινή του θανάτου. Οι ποινές δεν εκτελούνται.
(Το «βίντεο», που δημιουργήθηκε για τον Δήμο Νέας Ιωνίας επί Διοικήσεως του κ. Ηρακλή Γκότση, μπορείτε να το παρακολουθήσετε πατώντας ΕΔΩ).