ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ
Τρίτη | 28 Νοεμβρίου 2023
Κεντρικός Τομέας Κοινωνία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα οριζόντια μείωση κατά 5% στα δημοτικά τέλη στην Αθήνα με εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη

Την οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 5% για όλους τους δημότες αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, επιστρέφοντας πίσω στους δημότες, για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέρος της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων τεσσάρων ετών.
Κρήτη Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η ενημερωτική διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 η διημερίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Κρήτης, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» (Υγείας 2, Ηράκλειο Κρήτης), με συμμετέχοντες τους αιρετούς της Περιφέρειας Κρήτης.
Δυτική Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ολοκληρώθηκε η ανοιχτή διαβούλευση για την επικαιροποίηση της Σ.Β.Α.Α. της Πάτρας

Ανοιχτή διαβούλευση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2023 το απόγευμα, στον πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία», στο πλαίσιο της διαδικασίας επικαιροποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, που αναμένεται να συμβάλλει στην ώθηση της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ονοματοδοσία οδού στη μνήμη του ιατρού Γεωργίου Χριστιανόπουλου στη Φλώρινα

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της οδού «Ιατρού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με παρόντες στη λιτή τελετή και στα αποκαλυπτήρια της σχετικής πινακίδας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλη Χάτζιο, την Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Χαρούλα Βοζινίδου, τη σύζυγο του Γιώργου Χριστιανόπουλου, Μαρία, τα παιδιά του Λύδια και Λάζαρο/Αντωνία και τα εγγόνια Γιώργο και Αλέξανδρο.

Υπογράφτηκε σύμβαση για την αξιοποίηση και προβολή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Μακεδονίας

Με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογράφτηκε σήμερα, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο, η σύμβαση για την υλοποίηση του υποέργου: «Υπηρεσίες για τη δημιουργία ενιαίου δίκτυο και ψηφιακού αποθέματος της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιερών Μοναστηριών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 143.381,45 ευρώ (με Φ.Π.Α.).
Στερεά Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ξεκινούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στον Δήμο Δωρίδος, αρχικού προϋπολογισμού 5,9 εκ. ευρώ

Πρόκειται για σημαντικό έργο, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 5.900.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδότησε...
Ιόνια Νησιά Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δωρεάν δημοτικό πάρκινγκ στον Αη Γόρδη Κέρκυρας

Ο νέος, ελεύθερος αυτός δημοτικός χώρος θα παρέχεται δωρεάν για κατοίκους και...
Κεντρική Μακεδονία Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εγκαίνια νέων παιδικών χαρών σε Χωρύγι και Μυριόφυτο του Δήμου Κιλκίς

Αύριο το απόγευμα, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ώρα 5:30, ο Δήμαρχος Κιλκίς,...

Ο Κύκλος με την Κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ | ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ | ΓΚΑΖΙ | Από 21 Οκτωβρίου 2023

Πρόκειται για «ένα ωραίο δραματικό παραμύθι, με πλήθος από κωμικά περιστατικά και αίσιο τέλος», κάθε στιγμή του οποίου «αποτελεί και ένα σχόλιο, κάθε σκηνή και μία σκέψη, μια πρόταση διαλεκτικής, μια πορεία συνειδητοποίησης», όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:...
Ιόνια Νησιά Κοινωνία Περιβάλλον Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Διαπόντια Νησιά εξέφρασαν με ψήφισμα τους σύλλογοι της περιοχής

Ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών Συλλόγων Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερεικούσας-Μαθρακίου: Ψήφισμα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικών Συλλογών Διαποντίων Νήσων Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ» Εμείς όλοι, οι ακρίτες κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων (Οθωνών-Ερείκουσας-Μαθρακίου), από το  βοριοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, ενώνουμε τις φωνές με Αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, Συλλόγους και συλλογικότητες, δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στην προσπάθεια καταστροφής του τόπου μας με την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικού πάρκου μεταξύ των Διαποντίων Νησιών. Από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, με καταληκτική ημερομηνία στις 31/11/2023, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη...
Αθήνα Βιβλίο Δυτικός Τομέας Ελλάδα Παρουσιάσεις Πολιτισμός

Οι «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού», της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, στο Περιστέρι

Σε μία καταπληκτική βιβλιοφιλική και μουσική βραδιά παρουσιάστηκε το βιβλίο της κ. Μαργαρίτας-Ασπασίας Θεοδωράκη, με τίτλο: «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού».

Της Παναγιώτας Σούγια

Το πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο της συγγραφέα κ. Μαργαρίτας-Ασπασίας Θεοδωράκη, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ιανός», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Περιστερίου.

Η όμορφη αυτή εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο με προσωπικές εικόνες από τη ζωή της κ. Μαργαρίτας-Ασπασίας Θεοδωράκη, διανθισμένου από τη μουσική του πατέρα της, Μίκη Θεοδωράκη.

Αμέσως μετά, ο ηθοποιός κ. Παναγιώτης Πετράκης διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο της κ. Θεοδωράκη, η οποία κατόπιν συνέχισε την ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το έργο της.

Από αριστερά οι κ.κ.: Παναγιώτης Πετράκης, Μαργαρίτα-Ασπασία Θεοδωράκη και Γιώργος Μονεμβασιώτης

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πολιτικός Μηχανικός, Κριτικός και Ιστορικός Μουσικής, κ. Γιώργος Μονεμβασίτης, ο οποίος μίλησε για το παρουσιαζόμενο βιβλίο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Εάν μπορούσα θα άλλαζα τον τίτλο του βιβλίου από «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» και θα τον έκανα «Αναμνήσεις ενός ξεχωριστού κοριτσιού», διότι η Μαργαρίτα είναι όντως ένα ξεχωριστό κορίτσι. Είναι κόρη ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Είναι ένα κορίτσι, το οποίο μεγάλωσε πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι τα άλλα κορίτσια της ηλικίας και της εποχής της. Λίγος ο χρόνος που έζησε ζωή παιδική, φυσιολογική, κυρίως τα χρόνια της Νέας Σμύρνης. Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας εξαιρετικά και πολυεπίπεδα χαρισματικός άνθρωπος. Τα δύο μεγάλα και ζηλευτά χαρίσματά του τον θέλουν ποιητή των ήχων και ποιητή των λέξεων. Ως γνήσια κόρη του, η Μαργαρίτα κληρονόμησε το δεύτερο απ’ αυτά. Αυτό διαπίστωσα διαβάζοντας τούτο το βιβλίο, που καθυστερημένα, φρονώ, μας χάρισε. Το διάβασα με ξεχωριστό ενδιαφέρον, εν μια νυχτί σχεδόν, όχι μόνον επειδή έχω ασχοληθεί επισταμένως με τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Με συνεπήραν αυτά που συναντούσα σελίδα προς σελίδα, αφήγηση με αφήγηση. Τα 23 κεφάλαιά του ισοδυναμούν με 23 μονόπρακτα θεατρικά, μουσικά, μουσικοθεατρικά, κάποτε μονόλογοι, κυρίως, όμως, με αρκετούς χαρακτήρες, άλλοτε ιστορικούς, άλλοτε προσωπικούς. Συχνά εμπλουτισμένα με τραγούδια ή ποιήματα, ανάλογα με τη θεματολογία τους ή και με τη διάθεση της στιγμής.».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μονεμβασίτης ανέφερε πως: «Όταν ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου διαπίστωσα ότι δεν περιέχει απλώς αναμνήσεις. Περιέχει εκ βαθέων εξομολογήσεις. Ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κυρίως στην Ελλάδα, όμως, γιατί όπου κι αν πήγαινε η Μαργαρίτα η Ελλάδα την πλήγωνε. Μας ξεναγεί με τον δικό της μοναδικό και απελπιστικά ευαίσθητο συνάνθρωπο. Καταφεύγει σε τραγούδια, και όχι μόνον του Μίκη, σε μουσικές και ποιήματα, μελοποιημένα ή μη, γράφει ποιήματα δικά της, καταφεύγει σε φωτογραφίες για να υπογραμμίσει στιγμές αλησμόνητες. Πότε είναι η Μαργαρίτα Μαργαρώ, με διάθεση δυναμική και ρυθμό έντονο και αέναο· η Διονυσιακή Μαργαρίτα. Πότε είναι Μαργαρίτα Μαγιοπούλα, με τρυφεράδα και λυρισμό· η Απολλώνια Μαργαρίτα.» κι ακόμη επισήμανε πως: «Σκιαγραφούν τον ψυχισμό της όλα τούτα, ως μνήμες γεγονότων συχνά. Αν δεν γράφουν Ιστορία, τη συμπληρώνουν. Λόγος άμεσος, αυθόρμητος, άλλοτε πεζός, άλλοτε ποιητικός, λόγος ειλικρινής, με χιούμορ. Τολμηρός, κυνικός όταν χρειαστεί, ήτοι μια γραφή δουλεμένη. Ο λόγος της Μαργαρίτας μου θύμισε μια σπουδαία αρχαιοελληνική λέξη, που, δυστυχώς, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το σύγχρονο λεξιλόγιό μας. Η λέξη: Παρρησία. Προέρχεται από τις λέξεις: «παν», το «όλον», δηλαδή, και «ρητός», αυτό, δηλαδή, «που λέγεται», «που μπορεί να λεχθεί». Η Μαργαρίτα, λοιπόν, τα λέει όλα. Λέει το κάθε τι με θάρρος και ειλικρίνεια, χωρίς να κρύβει κάτι, αλλά και χωρίς να κρίνει κάποιους άλλους. Οι «δαίμονές» της, οι συγκρούσεις με τον εαυτό της και με άλλους, με τον πατέρα της κυρίως, είναι παρόντες και παρούσες. Έναν πατέρα, τον οποίο βλέπει και βιώνει, όμως, πλημμυρισμένη από απόλυτη αγάπη, ως απλό άνθρωπο. Όχι μόνον ως έναν δοξασμένο οικουμενικό στοχαστή και δημιουργό.».

Στο κέντρο, ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης

Επίσης, ο κ. Μονεμβασίτης είπε πως: «Όποιος νομίζει ότι τούτο το βιβλίο είναι πρωτόλειο, σίγουρα έχει ξεγελαστεί. Γεγονότα, τα οποία έχουμε ζήσει από μακριά, μας κάνει να νιώσουμε ότι τα ζήσαμε από κοντά, ότι συμμετείχαμε σε αυτά. Ευφυής, όταν και όπου χρειαστεί ο λόγος. Μικρό παράδειγμα σας δίνω: Στη σελίδα 15, στο πρώτο ουσιαστικά περιστατικό που περιγράφει, αυτό με την απόπειρα αυτοκτονίας στη Σπάρτη, η Μαργαρίτα γράφει με κεφαλαία γράμματα. Προσοχή, το «κεφαλαία» έχει μεγάλη σημασία. Γράφει, λοιπόν: «ΤΙ ΕΖΗΣΑ, ΤΙ ΕΙΔΑ, ΤΙ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ, ΤΙ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ … (βάζω εγώ μερικές τελείες) ΑΦΗΣΑ ΠΙΣΩ ΜΟΥ!». Στις τελείες, στα αποσιωπητικά, υπάρχει λέξη, με κεφαλαία, που αποτελείται από τα γράμματα: Ζήτα, Ωμέγα, Ωμέγα, Νι (ΖΩΩΝ), χωρίς τονισμό, βεβαίως. Τι θέλει να πει, λοιπόν, ο ποιητής; Η Μαργαρίτα, δηλαδή. Απομεινάρια ζώων ή απομεινάρια ζωών;», συνεχίζοντας ανέφερε πως: «Η ανάγνωση του βιβλίου με γέμισε με συναισθήματα ανάλογα με εκείνα που μου χάρισαν δύο άλλα αγαπημένα βιβλία αναμνήσεων και εξομολογήσεων. Σύμπτωση; Κι αυτά τα δύο βιβλία έχουν γραφτεί από γυναίκες. Πρόκειται για το: «Με μολύβι Faber Νο 2», της Άλκης Ζέη, και το: «Γράμματα στον Κωστή», της Ξένιας Καλογεροπούλου. «Η Μαργαρίτα-Ασπασία Θεοδωράκη, με το βιβλίο της: «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού», θυμίζει την τρυφερή ανάγκη μας να ξεχωρίσουμε στο φως τις σκιές και να μεταλλάξουμε τη χαρά με αγάπη, την επώδυνη πληγή σε ιαματική πηγή και τον πόνο σε αλήθεια. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη μνήμη, για να μπορούμε να νιώθουμε δυνατοί, και ανυπόκριτα με τόλμη να μοιραζόμαστε τα όνειρά μας. Και αυτό πετυχαίνει η Μαργαρίτα με τη γραφή της.». Αυτό είναι ένα μικρό απόσπασμα από αυτά τα οποία είπε ο Διονύσης Καρατζάς στην παρουσίαση του βιβλίου, την Πρωταπριλιά του 2.022, στο Βραχάτι. Ο Διονύσης Καρατζάς, θυμίζω, είναι σπουδαίος Πατρινός ποιητής, ο οποίος είχε μεγάλη και εκτεταμένη συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης έπλασε αρκετούς κύκλους τραγουδιών, ειδικά στην τελευταία του περίοδο, τη Λυρική περίοδο, σε ποίηση του Διονύση Καρατζά.» και ολοκλήρωσε λέγοντας πως: «Θα ήθελα να ολοκληρώσω με κάτι που έγραψε ο Μίκης, τον Απρίλιο του 2.020, όταν η Μαργαρίτα του παρουσίασε κάποια κείμενα του μελλοντικού βιβλίου της. Επίσημα, σας ενημερώνω, ότι το βιβλίο αυτό εκδόθηκε από τον «Ιανό» στις 14 Δεκεμβρίου του 2.020 . Έχει πολλή μεγάλη σημασία αυτό, το πότε εκδόθηκε. Δηλαδή, πριν μας αποχαιρετήσει ο Μίκης.

Μια φράση, την οποία υιοθετώ, από όσα είπε ο Μίκης, και ενστερνίζομαι απολύτως, επεκτείνοντάς την, μάλιστα, σε ολόκληρο το βιβλίο: «Από τα ωραιότερα κείμενα, που έχω διαβάσει. Μαργαρίτα, έχεις φλέβα. Θέλω να γράψεις κι άλλα, πολλά-πολλά.».

Μαργαρίτα, περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο. Να γράψεις κι άλλα, πολλά-πολλά. Δεν το θέλει μόνον ο Μίκης. Το θέλουμε και στο ζητούμε όλοι εμείς. Καλά να είσαι, καλά να είμαστε όλοι, και σύντομα να ξανανταμώσουμε, για να γιορτάσουμε τις επόμενες μαρτυρίες, τις επόμενες αναμνήσεις σου.».

Ακολούθησε η ανάγνωση και άλλων αποσπασμάτων του βιβλίου από τον κ. Πετράκη και την κ. Θεοδωράκη, και αμέσως μετά η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, με ένα υπέροχο μουσικό πρόγραμμα, με αθάνατα τραγούδια που συνέθεσε ο ένας και μοναδικός Μίκης Θεοδωράκης, στο οποίο συμμετείχαν αφιλοκερδώς, κατά σειρά, οι σπουδαίοι ερμηνευτές κ.κ.: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Άγγελος Θεοδωράκης (εγγονός του Μίκη), Αργυρώ Καπαρού, Βασίλης Λέκκας και Κώστας Σκόνδρας, ενώ η κ. Ευαγγελία Μαυρίδου τους συνόδευσε με μοναδικό τρόπο στο πιάνο.

Από αριστερά οι κ.κ.: Ευαγγελία Μαυρίδου, Κώστας Σκόνδρας, Αργυρώ Καπαρού και Βασίλης Λέκκας
Τραγουδώντας όλοι μαζί, από αριστερά οι κ.κ.: Ανδρέας Παχατουρίδης, Κώστας Σκόνδρας, Αργυρώ Καπαρού και Βασίλης Λέκκας

Επίσης, οφείλουμε να σημειώσουμε πως παρόντες μεταξύ πολλών άλλων στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Περιστερίου, κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος στο τέλος της βραδιάς ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Να ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο, ενός κοριτσιού, που σίγουρα έχει πάρα πολλές αναμνήσεις. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να πάρουμε αυτό το βιβλίο για να μάθουμε τις αναμνήσεις ενός κοριτσιού μοναδικού, που ο μπαμπάς της μας σημάδεψε όλους. Ο πατέρας της πραγματικά ήταν ένας άνθρωπος, που σε κάθε του παρουσία έλεγε προς κάθε κατεύθυνση: «Μη λησμονάτε ποτέ τη χώρα μας».», καθώς και ο πρώην υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οι κ.κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και Βασίλης Λέκκας