Ο Δήμος Χαλανδρίου ζωντανεύει τη διαδρομή του αρχαίου Αδριάνειου Υδραγωγείου, μέσα από 4 αναπλάσεις
Υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο κατασκευαστή και άμεσα ξεκινούν τα έργα τεσσάρων αναπλάσεων του Δήμου Χαλανδρίου, με την ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται να ζωντανέψει η διαδρομή του αρχαίου Αδριάνειου Υδραγωγείου, κάνοντας πράξη μια εξαιρετική πρωτοβουλία, την ίδια στιγμή που σε γειτονικό δήμο, η έκταση του οποίου συμπεριλαμβάνει μεγάλο τμήμα του Αδριάνειου Υδραγωγείου, μάλλον, πετούν ακόμη …χαρταετούς.
Οι εμβληματικές αναπλάσεις σε τέσσερεις γειτονιές της πόλης, που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή του Ρωμαϊκού Αδριάνειου Υδραγωγείου, το μεγαλύτερο μνημείο του αρχαίου κόσμου στο Χαλάνδρι, ξεκινάνε το επόμενο διάστημα, μετά από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον Δήμαρχο Χαλανδρίου, κ. Σίμο Ρούσσο, και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, ΤΕΚΑΛ Α.Ε., κ. Παναγιώτη Ψαλτάκο, παρουσία των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος: «Cultural H.ID.RA.N.T.», για την ανάδειξη του Υδραγωγείου, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιούνται τα έργα.
Έτσι, λοιπόν, μετά την υπογραφή της σύμβασης, που ακολούθησε τη χρονοβόρο διαδικασία της δημοπράτησης και του σχετικού ελέγχου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 8 Φεβρουαρίου 2023, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι σχετικές εργασίες:
-Στην περιοχή του Συνοικισμού, γύρω από τα φρεάτια και τη δεξαμενή του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην οδό Ελ Αλαμέιν.
-Στην παραρεμάτια ζώνη, από το ύψος της οδού Γρίβα μέχρι και την οδό Γυφτοπούλου, στην οποία έργα θα γίνουν από την οδό Βουλγαροκτόνου έως την οδό Κολοκοτρώνη, στο κέντρο του Χαλανδρίου.
-Στην οδό Κόδρου, στο σημείο συνάντησης με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, και
-Στην οδό Επτανήσου, στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας, όπου η παρέμβαση περιλαμβάνει και τη διάνοιξη της οδού Χαράς.
Ως χρονικός ορίζοντας αποπεράτωσης των παραπάνω εργασιών έχει οριστεί το διάστημα των 12 μηνών.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικών αναπλάσεων, που έχουν γίνει στο Χαλάνδρι, συνολικής έκτασης 21.400 τ.μ.. Το ύψος της σύμβασης του έργου, μετά τη δημοπράτηση, ανέρχεται σε 5.096.330,51 ευρώ, και καλύπτεται με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (πρωτοβουλία Αστικές Καινοτόμες Δράσεις-U.I.A.), του Δήμου Χαλανδρίου και του Πράσινου Ταμείου.
Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν έχουν ως εξής:
Οι μελέτες ανάπλασης, οι οποίες έγιναν από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Θ. Παπαγιάννης και Συνεργάτες», εταίρου στο πρόγραμμα: «Cultural H.ID.RA.N.T.», αποτελούν μια καινοτόμα προσέγγιση του κοινόχρηστου χώρου και συνιστούν μία τομή στον αστικό σχεδιασμό, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της πόλης του Χαλανδρίου.
-Στην οδό Ελ Αλαμέιν κυριαρχεί η ανάδειξη του Αδριάνειου ως ιστορικού μνημείου. Αναδεικνύεται το αρχαίο τεχνικό έργο και το εσωτερικό του καθίσταται προσβάσιμο στο πλατύ κοινό, μέσω περισκοπίου.
-Οι αναπλάσεις στην περιοχή της οδού Κόδρου τονίζουν τη λειτουργία του Υδραγωγείου ως υδάτινου πόρου. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί ένα από τα δύο αντλιοστάσια (το άλλο θα εγκατασταθεί στην οδό Ελ Αλαμέιν), που θα τροφοδοτούν τους κατοίκους του Χαλανδρίου με αρδευτικό νερό, μέσω των δημοτικών υδροφόρων.
Παράλληλα τοποθετούνται πίδακες νερού και ειδικός φωτισμός, που υποδεικνύει την υπόγεια διαδρομή του Αδριάνειου.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τμήμα της ανάπλασης της περιοχής σχεδιάστηκε από μαθητές του 7ου Γυμνασίου και του 4ου Λυκείου Χαλανδρίου.
-Στις οδούς Γυφτοπούλου και Επτανήσου κυριαρχεί η δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου για τους κατοίκους του Χαλανδρίου.
Διανοίγεται και γίνεται προσβάσιμο τμήμα της παραρεμάτιας ζώνης και δημιουργείται μία πράσινη περιπατητική διαδρομή, η οποία συνδέει την περιοχή του Συνοικισμού με το κέντρο του Χαλανδρίου και τη Ρεματιά.
Τμήμα της ανάπλασης της παραρεμάτιας ζώνης όπως και της αυλής του 6ου Γυμνασίου, προέκυψε από εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού των μαθητών του σχολείου.
-Αντίστοιχα, στην οδό Επτανήσου ενοποιούνται δύο αποκομμένοι και αδιαμόρφωτοι, μέχρι σήμερα, κοινόχρηστοι χώροι και δημιουργείται ένας τοπικός οπωρώνας. Στόχος, η φροντίδα του να περάσει στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν το νερό από το εκεί πηγάδι του Αδριάνειου, για το πότισμα του οπωρώνα.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν φυτεύσεις και θα τοποθετηθεί καινούργιος φωτισμός.
Οι φυτεύσεις και ο φωτισμός αποτελούν δύο, επίσης, σημαντικά στοιχεία των αναπλάσεων. Συνολικά θα γίνουν περίπου 15.000 νέες φυτεύσεις (180 δέντρα και 14.800 θάμνοι), με στόχο να πρασινίσουν οι γειτονιές, αλλά και οι αυλές των σχολείων, όπου θα δημιουργηθούν, επίσης, κήποι, που θα ποτίζονται από το νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου.
Επιπλέον, για πρώτη φορά γίνεται χρήση σε κοινόχρηστους χώρους εικαστικού φωτισμού για την ανάδειξη της διαδρομής του Αδριάνειου και τη δημιουργία φιλικών προς τους κατοίκους/χρήστες κοινόχρηστων χώρων. Μάλιστα, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογίες, που μειώνουν σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα του φωτισμού δημόσιων χώρων.
Αναμφίβολα, τα συγκεκριμένα έργα ανάπλασης, με επίκεντρο το Αδριάνειο Υδραγωγείο, αναμένεται να φέρουν αλλαγές σε πολλά επίπεδα και με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, αλλά και για το περιβάλλον, καθώς αναμένεται να αναδείξουν τόσο την ιστορική, ως αρχαίου μνημείου, όσο και την περιβαλλοντική αξία, ως υδάτινου πόρου, του Αδριάνειου Υδραγωγείου.
Επίσης, θα καταστήσουν ορατό το ίχνος της διαδρομής του μέσα στο Χαλάνδρι, αξιοποιώντας το στοιχείο του νερού και αυξάνοντας σημαντικά τους πράσινους και ελεύθερους από αυτοκίνητα χώρους, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στη δημιουργία μικροκλίματος και στην αντιμετώπιση, έστω τοπικά, των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Επιπλέον, οι νέοι κοινόχρηστοι χώροι που δημιουργούνται, όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά γίνονται πιο φιλικοί και πιο ελκυστικοί για τους δημότες, οι οποίοι καλούνται να τους οικειοποιηθούν και να τους κάνουν δικούς τους.
Ακόμη, οφείλουμε να αναφέρουμε πως η συμμετοχικότητα είναι δομικό και αναπόσπαστο στοιχείο του προγράμματος: «Cultural H.ID.RA.N.T.», καθώς το 7% συνολικής έκτασης των αναπλάσεων, 1500 μ2, σχεδιάστηκαν με τη συμμετοχή των πολιτών και με τις προτάσεις που εκείνοι κατέθεσαν.
Ακόμη, σημειώνουμε πως τα έργα των αναπλάσεων συνοδεύονται και από την κατασκευή του πρώτου υπόγειου δικτύου μη πόσιμου νερού στην Ελλάδα, μήκους 4.000 μέτρων. Με το έργο αυτό το νερό του Αδριάνειου υδραγωγείου ξαναγίνεται προσβάσιμο στους κατοίκους του Χαλανδρίου, και θα αξιοποιείται για μη-πόσιμες χρήσεις (πότισμα, πλύσιμο κ.λπ.).
Τέλος, επισημαίνουμε πως το έργο, που σύντομα δημοπρατείται από την Ε.Υ.Δ.Α.Π., αναμένεται να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2.024, ώστε να ξεκινήσει και η διανομή «Αδριάνειου νερού» στους κατοίκους του Χαλανδρίου.
Όσοι δημότες επιθυμούν να λάβουν νερό από το Αδριάνειο Υδραγωγείο μπορούν να στείλουν σχετικό μήνυμα στο email: uia-project@halandri.gr .