Με μία υπέροχη ποιητική βραδιά το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος» γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος–Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης» πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 μία εξαιρετική ποιητική βραδιά για την ετήσια γιορτή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3).
Της Παναγιώτας Σούγια
Η αξιόλογη αυτή ποιητική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ιδρύματος «Τάκης Σινόπουλος–Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης», στην οδό Τάκη Σινόπουλου 22, στον Περισσό, παρουσία αρκετού κόσμου και μαθητών του Σπουδαστηρίου.
Το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος» υποδέχτηκε τη φετινή Άνοιξη με την ανάγνωση αγαπημένων ποιημάτων, τα οποία διάβασαν σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι στην εκδήλωση, είτε ποιήματα δικά τους είτε άλλων ποιητών, γιορτάζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Προλογίζοντας την ποιητική βραδιά, ο Πρόεδρος του «Ιδρύματος» κ. Ξάνθος Μαϊντάς, ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Την προπαραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος» γιορτάζει την ποίηση σε αυτό εδώ το ταπεινό προσφυγικό σπίτι, το οποίο κάποιοι από εσάς, ίσως, το βλέπετε για πρώτη φορά, το οποίο καλύπτει τη βιβλιοθήκη του ποιητή και με ό,τι άλλα βιβλία την έχουμε εμπλουτίσει εμείς. Πλέον, στην πλούσια αυτή βιβλιοθήκη υπάρχουν 150.000 τόμοι, 700 λογοτεχνικά περιοδικά (μερικά ακέραια, μερικά σε αποσπάσματα), καθώς και 40 Γαλλικά περιοδικά Λογοτεχνίας. Αυτό, όμως, δεν είναι τίποτε μπροστά στη δουλειά που κάναμε πρόσφατα, αρχειοθετώντας στον υπολογιστή που βλέπετε στον χώρο μας εκατοντάδες ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά, 1909 για την ακρίβεια, ξεκινώντας από τον «Λόγιο Ερμή», του Άνθμου Γαζή (1815) και φτάνοντας μέχρι τις ημέρες μας.
Άρα, καταλαβαίνετε πώς μπορείτε να αντιστοιχήσετε τον όγκο που θα καταλάμβαναν τα πρωτότυπα καταχωρημένα περιοδικά και πόσα μέτρα βιβλιοθηκών θα χρειάζοταν εάν τα είχαμε σε χαρτί. Πρόχειρα υπολογίζω πως θα χρειαζόμασταν κάποια δεκάδες μέτρα τοίχων για τις βιβλιοθήκες.».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μαϊντάς τόνισε πως: «Το Ίδρυμα εργάζεται όσο καλύτερα μπορεί, με σκοπό να υποστηρίξουμε την ελληνική ποίηση, αλλά και τη σχέση της με την ξένη ποίηση. Η Νέα Ιωνία έχει να δείξει έξι πολύ σημαντικούς πανελλήνιας ακτινοβολίας ποιητές. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό αντιστοιχεί σε ένα υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, το οποίο οφείλουμε να το διατηρήσουμε. Το Ίδρυμα, λοιπόν, εργάζεται για την ποίηση και για τη σύνδεση της ποίησης με την κοινωνία.».
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Ποιήτρια, Φιλόλογος κ. Τασούλα Καραγεωργίου, η οποία καλωσόρισε τους μαθητές του πρώτου έτους του «Σπουδαστηρίου», καθώς και όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, και ακόμη ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Νομίζω ότι σήμερα κάνουμε ένα δειλό βήμα γιορτάζοντας την ποίηση. Πιστεύω πως όταν πια η πανδημία θα είναι πράγματι ένα παρελθόν, χωρίς να έχουμε τον φόβο της, θα έχουμε πολύ περισσότερο κόσμο και όλη την καλή διάθεση να γιορτάσουμε πραγματικά την ποίηση. Να μην πω την κοινοτοπία πως οι ποιητές κανονικά γιορτάζουν κάθε μέρα την ποίηση. Αν είναι, βέβαια, σαν τον Ρίτσο, που έγραφε κάθε μέρα. Διότι οι άλλοι, που έχουν ιδιωτικές μέριμνες, είναι αλήθεια πως πολλές φορές βρίσκουν την ποίηση ως ένα καταφύγιο, στον βαθμό που τους επιτρέπει η μέριμνα του βίου να αφιερώσουν στο έργο το ποιητικό.».
Κατόπιν, τον λόγο έλαβε η Ποιήτρια, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λιάνα Σακελλίου, η οποία είπε μεταξύ άλλων πως: «Εδώ και περίπου 20 χρόνια την ιδέα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης την ξεκίνησε ο Μιχαήλ Μήτρας, ο οποίος υπήρξε ένας ποιητής της πρωτοπορίας. Δυστυχώς, δεν βρίσκεται ανάμεσά μας, αλλά παλαιότερα είχε έρθει στο Ίδρυμα, είχαμε βγάλει φωτογραφίες, όταν υπήρχε ο ανδριάντας του Τάκη Σινόπουλου, και είχε μιλήσει εδώ στα παιδιά μας. Από τότε γιορτάζεται η ημέρα αυτή από την Εταιρεία Συγγραφέων, κυρίως από τον Κύκλο Ποιητών, και γίνονται διάφορες παρουσιάσεις παντού. Εμείς, όμως, τη γιορτάζουμε καθημερινά. Ευχόμαστε να έχουμε έμπνευση και να γράφουμε, αλλά και να ξανακοιτάζουμε τα γραπτά μας, πάλι και πάλι, πριν τα βγάλουμε στον κόσμο.».
Ακολούθως, διάβασαν ποιήματα: ο κ. Ξάνθος Μαϊντάς, η ηθοποιός κ. Σοφία Μάνεση, οι κ.κ. Τασούλα Καραγεωργίου και Λιάνα Σακελλίου, η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» κ. Αναστασία Κλάρα, η Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Παραρτήματος Ν.Ι.Φ.Η.Μ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο συγγραφέας κ. Κώστας Τσαγκαράκης, ο οποίος έκανε και μία σχετική τοποθέτηση, και, φυσικά, μαθητές του Σπουδαστηρίου Νεοελληνικής Ποίησης.
Η υπέροχη ποιητική βραδιά ολοκληρώθηκε με καλό κρασί, διάφορα εδέσματα και πολλές ποιητικού χαρακτήρα συζητήσεις μεταξύ των διοργανωτών και των παρευρισκομένων.